icon

Syn půjčuje psací potřeby. Je to normální chování?

11. kvě 2023

Řešila jste některá něco podobného? Syn je dobrák, kdo něco chce, tomu to půjčí. Vždy to jsou stejné děti a začalo se dít, že to děti nevrací, samozřejmě že to není vždy. Už jsem se ptala před školou spolužáka, kde má pero, ten to nevěděl a maminka krčila rameny, že toho nadělám kvůli peru.
Začíná mi to vadit. Syn má kvalitní věci. Má pero Stabilo a Farber Castell (jestli se to tak jmenuje). Letos už několikáté. Přišel i o gumovaci pero, fix na tabulku, přepisovak, několik pastelek a to je většinou červená a žlutá. Teď už jsem je objednala zvlášť. Je mi jasné, že občas něco ztratí.
Domluvy, ať nic nepůjčuje, se zatím míjí ucinkem. Minulý týden přišel o další Stabilo. Tak jsem mu koupila Tornádo, ať tedy půjčuje to. Dneska opět nemá pero, že si ho někdo půjčil a nevrátil. Když jsem se ho zeptala, proč nepůjcil Tornado, tak prý ho nechtěl, že se mu tím píše špatně.
Přijde vám to normální? Dá se pro to ještě něco udělat? Nebo to je ve mně a zbytečně to řeším.

Strana
z2
konidana
11. kvě 2023

všechno výrazně nesmazatelně označit, podepsat a informovat učitelku, probrat to s ní

autor
11. kvě 2023

@konidana vše má označené, ale dítě to už do školy nepřinese. Učitelka to ví.

krisstina93
11. kvě 2023

Podepsat a hlavně poučit dite, aby nic nepujcovalo a kdyz uz půjčí, tak ať to kouká hlídat a na spolužáka po hodině nakluse, ať to hned vrátí. Jako řešit to s učitelkou atak je sice fajn, ale je to taková medvědí služba, to dítě se potřebuje naučit hlídat si svoje věci a zodpovídat za ne. Jednou na tohle chování dojede, teď jde o pera, ale co až bude větší a kamarádi budou chtít půjčit třeba peníze nebo dražší věci a nebude tam nikdo dospělý, kdo by jim na to dohlížel?

klokanka31
11. kvě 2023

Zakázat mu jakékoliv půjčování. A když stejně půjčí a pak už mu to nikdo nevrátí, tak ať si píše tužkou nebo obyč.perem. Prostě aby pochopil že mu nemůžeš pořád dokola kupovat nové a nové věci.

ivivi
11. kvě 2023

To si ma ale ohlidat syn, aby se mu vratilo to, co pujci..

jane46
11. kvě 2023

@ivivi Presne. Musi se naucit si o to po hodine asertivne rict. U nas uz by si nove perou koupil z kapesneho...

jahodi
11. kvě 2023

pokud to ví i učitelka, je to označené a nic nepomáhá, tak mě taky nenapadá lepší řešení než že si bude výbavu kupovat z kapesného :(

ivivi
11. kvě 2023

@jane46 jako pracuju jako ucitelka na 1. stupni. Kdybych mela jeste hlidat tohle, tak bych potrebovala jeste aspon jednoho klona. A zajimave, ze moji prvaci s timhle absolutne nemeli problem. Uplne bez problemu.

Nemuzete chtit po ucitelce, aby jeste tohle hlidala. Pujcovat a vracet se uci deti uz ve skolce.

antoinet
11. kvě 2023

Pro začátek doporučím konce psacích potřeb polepit barevnou páskou (buď v papírnictví taková ta wabi sabi, snad to píšu dobře nebo taková ta pro elektrikáře, ta fest drží) a je pak jasný, že pastelka je půjčená.
Ale základem je chování dítěte, nevidím důvod, proč by něco někomu půjčovalo a to jsem učitelka! V každé třídě bývá kyblík potřeb pro zapomnětlivce, takže není důvod, aby to trápilo jiné děti. A ty moje mají tedy pero vždy jen jedno, hlídám náplň a nevidím důvod, aby jich měli v pouzdře víc.

ivivi
11. kvě 2023

@antoinet moje deti si normalne pujcovaly. Ale bylo to na jejich dobrovolnosti. Pokud chtely,, tak pujcil. Ale taky si samotne hlidaly, aby se jim to vratilo. A uplne bez problemu. A to to bylo prvaci. Jinak kkdo nemel pero, psal tuzkou. Pokud se zapomnelo komplet pouzdro a nikdo nepujcil, tak jsem pujcila z erarnich a nalezenych (ktere naraz nikoho nebyly) pomucek ja.

jahodi
11. kvě 2023

mám prvňačku a taky si nedovedu představit, že by nějaký dítko bylo až takovýhle "půjčovatel". Máme třídní skupinu na Whatsappu a nevěřím, že by se ten "dotující" rodič neozval, kdyby tam byl tento "problém" (už se psalo v zimě ohledně rukavic atd.)

autor
11. kvě 2023

@antoinet u nás učitelka dělá to, že děti vyzývá, ať to půjčí a náš je první, kdo se hlásí.
Podepsané má vše.
Pera mají mít dvě.

nat
11. kvě 2023

Syn to ma podobne,ma v boxiku dost veci navic,bylo to na zadost ucitelky,aby mely proste dost veci,kdyby doslo,ale syn si casto stezuje ze ujci pastelku tuzku,gumu nic se mu nevrati a bohzel jsem se setkala s tim,ze kdyz nahlasil ucitelce tak bylo receno ze se musi umet podelit a ze je to bezne,ze nekdo neco nema nebo dojde...

claire90
11. kvě 2023

U holky tohle začalo za covidu (2.třída), tu pero, tu folie, pořád něco, jak bylo papírnictví "zavřený" (kdo chtěl, vždy koupil, že..). Už jsem byla doma zlá, že nejsem žádné papírnictví a jestli ještě přijde o dalšího pilota, bude si ty věci platit sama. To u nás celkem zabralo, pak si začala věci víc hlídat a když půjčila, max. druhý den si to vyžádala zpět. Taky je to taková dobrá duše, co chce každému vyhovět, ale musejí se naučit brát si své věci taky zpět, bude se jim to v životě hodit.

j.a.n.i
11. kvě 2023

Nic, prostě mu davat jen jedno pero a ucitelce sdelit, ze se vam veci nevraci, tak jich proste mit vic nebude. Hotovo.

jeyre
11. kvě 2023

Tak pokud učitelka vyzývá k půjčení, tak by měla taky vyzvat k vrácení ne? Souhlasím s j.a.n.i, že bych tedy dala od všeho jedno a učitelce oznámila, že on půjčovat nebude. Samozřejmě to znovu probrat i se synem. U nás ve třídě bylo něco podobného, ale půjčovala si pořád ta samá holčička, pak začala vyměňovat stylem "já ti za pero dám bonbón". Tím že to bylo stále u jednoho dítěte a ozvalo se víc rodičů, tak to řešila i učitelka a utla to.

konidana
11. kvě 2023

Tak to osezrit se synem . Prenest na nej zodpovednost. Predem urcit kolik per apod potrebuje na skplni rok a dalsi si bude muset jit koupit sam za sve. Treba ted rict, ze max jeste jedna ztrata, nebo spis uz nic kdyz uz je skorem konec roku. Nebo to zkusit zavest od zari. Jedno ztracene nahradim, a dalsi uz bude muset sam. Pri te prilezitosti zacit davat i kapesne treba, pokud nema zadnr svoje penize.

konidana
11. kvě 2023

A ucitelcecrict, ze syn veci pujcovat proste nebude, kdyz to je takhke a trvat na tom aby to ohlidala.

martt
11. kvě 2023

Měli jsme to se synem stejne. Pak jsme kupovali nejlevnější pera, pastelky .... A ty kvalitnější měl doma. Kdyz to pak bylo neúnosné, že měl třeba 6 per na měsíc tak jsem mu řekla, že si to musí hlídat komu to půjčuje a po vyučování si to od toho ditka vzít zpátky. Jinak , že si školní potřeby bude platit ze svého. A to zabralo občas ještě půjčí dětem, od kterých ví, že se mu to vrátí.

jane46
11. kvě 2023

@ivivi Ja ale nic takoveho nepisu...

janina228
11. kvě 2023

..že mu už do budoucna nic do penálu nekoupíš. Jestli bude chtít někomu něco půjčit, bude si to muset ohlídat. Ve škole si myslím že už by měl vědět, že všechno stojí peníze. A pokud má kapesné, tak ať si věci do penálu kupuje z toho. Myslím, že pak už takový dobrák nebude aby vše rozpůjčoval.

kristyn86
11. kvě 2023

Nemam nic proti pujcovani,myslim,ze je to fajn. Ale na druhou stranu musi vedet,ze kdyz pujci neco Martinovi,musi mu to Martin vratit. Pokud nevrati,tak pro priste Martinovi uz nepujcovat. To je nepsany zakon,ze pujcuji jen tomu,u koho vim,ze mi to vrati. A kdyz nevrati,pristi proste nepujcit. A rict mu to,proc mu to nepujcim. Ja jsem parkrar prisla o vec,kterou jsem mela rada a v me dobe to neslo tak jednoduse dokoupit nove,takze jsem byla vytrestana a davala jsem si na veci pozor a rozmyslela jsem si,co komu pujcim. A mam to tak i v dospelosti,ze ne kazdemu bych vse pujcila. Takze bych ho poucila o principu pujcovani-vraceni a popripade,aby byl chvili bez toho no...aby pocitil ten nasledek a priste uz o tom uvazoval,ze nemuze jen davat,davat...A deti jsou vychcene...Nauci se velmi brzy,ze mu to vracet nemusi...Pani ucitelka tohle muze treba zminit. Jak se k sobe spravne chovat a jak je to s pujcovanim,napr.nekde v prvouce ci na zacatku hodiny. Ale vic bych ji tim nezatezovala,to je asi nerealne...

kamino
11. kvě 2023

Baví mě tato debata - Pískoviště. Tak Toníčkovi tu lopatičku pujč, nebuď lakomý... Po pár letech .. Jak to, že jsi to zas půjčil??? Naprosto chápu, že dítě vedené k tomu, že se má dělit, těžko bude půjčení odmítat. A co si budeme povídat, těžko si ohlídá vrácení, to většinou řešila pravděpodobně maminka. Asi by bylo fajn, jak už bylo zmíněno, poprosit paní učitelku, aby synovi pomohla, než si zvládne své věci ohlídat sám..

klokanka31
11. kvě 2023

Za mě prostě nikdy nic nepůjčovat a ani si sám nepůjčovat. Ať si každý vystačí s tím co má 🤷‍♀️ v životě se to jednou hodí.

kasenka113
12. kvě 2023

Řešila jsem to samé. Domluvily jsme se na tom že nic nebude půjčovat, nikdo ji také nic nepůjčí. A pokud někomu půjčí a nevrátí jí to, tak ji to bude chybět a koupíme to buď z kapesného nebo vezmeme z kasičky. A teď nic nikomu nepůjčuje.

zrzeckas
12. kvě 2023

Nechala bych mu jen jedno a pokud bude mit ucitelka problem, tak bych ji to vysvetlila ....a aj bych se ohradila, ze kdyz maji mit dve pera, jak je mozne, ze nekdo nema cim psat? ... synovi bych vysvetlila, ze si to bud ohlida nebo koupi za sve (pokud ma kapesne), pripadne, nebude darek k narozkam (a podobne), nakoupilo se ti moc psacich potreb, ktere staly penize, na darek uz neni .... jinak na to casem dojde. Pamatuju si jak to stvavalo me ve skole, kdyz uz jsem byla starsi, ze furt chtel někdo neco pujcit, az jsem rekla, ze nemam.... hodne stesti at na to prijde brzy 🙂

autor
12. kvě 2023

@zrzeckas dneska měl jedno pero, to půjčil a psal tužkou. Pero mu spolužák vrátil. On prostě chce půjčit. Je to marný.

jahodi
13. kvě 2023

no jasně, ono to přece může chvíli trvat... ale když nic nezměníš, nic se nezmění... 😉

lvl16
13. kvě 2023

@klokanka31 To je teda hrozně smutnej přístup.

vero987nika
14. kvě 2023

@kamino jo tak to je úplně přesný ... nejdřív to je "musíš se umět dělit, nebuď lakomej půjč mu to" a pak když jsou starší a najednou "nemůžeš všechno půjčovat" 😂

Strana
z2