Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?
Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?
@chatwenna Myslim, ze by jsi mela jit ucit a mit ve tride same deticky, ktere jejich rodice vychovavaji tak jako ty, pak by jsi mozna mohla takto o ucitelich mluvit. Ono je totiz rozdil vychovat sebevedomeho cloveka a smrada, ktery nema uctu k autorite a veskeremu radu, skolnim pocinaje.
Souhlasila bych, aby mělo dítě mobil v šaně ve skřínce a vypnutý. A škola, která to má v pravidlech je mi moc sympatická. Učitelé jsou ve škole nejen od učení, ale i od toho, aby kontakovali rodiče, když je to třeba. O hodině ať se učí a o přestávce svačí, nebo si povídá s kamarádama. Povídat si s maminkou a hrát si mobilem si může hrát doma, když to rodičům vyhovuje, ne?
@evaviki
Jak na tebe koukala p.učitelka?
Nebylo tvé dítě náhodou za mamánka,když ostaní musej ležet a on nemusí?
@superkousky pisu IP
a teda ne, nebylo.. u nas je jiny duvod nez to, ze ja chci.. 🙂
holky klid....tak má prostě zakladatelka jiný názor než vy...nemá smysl dokola a dokola přesvedčovat dalším a dalším argumentem....
já jsem pro, aby byl během hodiny vypnutý zvuk, tedy aby dítě s ním ve škole zacházelo tak, aby nerušilo učitelku, spolužáky. ale mimo hodiny, tzn. o přestávkách, na výletě, apod., tzn. mimo oněch 45 minut bych o tom vůbec nediskutovala. stejně jako to, zda mu leží na lavici. pokud neruší výklad a školu zvládá, je jeho věc, čemu se věnuje. když dám dítěti telefon, znamená to, že se s ním spojím, kdy potřebuji, ne kdy mi to někdo dovolí. ale tyhle nařízení jsou skoro všude, nicméně v praxi to nikdy není tak horké 😉
"dřív to taky nebylo" - dřív nebylo věcí... co takhle místo laptopů rozdávat k vyučování tabulky a rydla? 😝
@chatwenna No podle tvé logiky vybavím dceru na vyšší stupeň základní školy třeba nožem. Rozhodli jsme se tak v rodině a co bychom to někomu vysvětlovali, je slušně vychovaná a ví, co a jak, škvolní řád máme u pr..le. V dnešní době šikany atd... No a když jí nějaký chlapec s ostrými lokty bude chtít třeba proti její vůli ošahávat, tak ho s tím nožem bodne. Ne smrtelně, jen trochu, pro výstrahu (je přece slušně vychovaná😀) Je to nesmysl, že? No a s mobilem je to stejně. Prostě existuje nějaké pravidlo a to se musí dodržovat, co je na tom tak nepochopitelného? Bohužel život dospělých je z velké části o dodržování pravidel (i těch, která se nám moc nelíbí), toleranci a přizpůsobivosti. Děti se na to musí připravit. Jestli vychováváš své dítě k neúctě k pravidlům, k ostatním lidem a k sobeckosti, tak se tato výchova jednou obrátí proti tobě (se starýma pomalýma důchodcema se obtěžujou jen ,,přizdisráči'', mladí a draví s ostrými lokty mají priority někde jinde...).
On problém nebude jen v mobilech ve škole, on bude problém v jakémsi úpadku morálky a celkově ve výchově. Dobře, ve škole jakž jakž budou dodržovat školní řád, nebudou dělat to či ono, vyjdou ze školní budovy a... od jisté doby radši v autobuse nesedám ani dozadu. Vpředu totiž sedí nebo stojí starší generace (asi už i já 😀 ., vzadu rozvalená školní mládež. Pokud mám tu smůlu a nával lidí mě natlačí dozadu, tak .... každé druhé slovo je sprosté, řvaní, bordel pod sedačkami, sedačky obsazeny způsobem na jedné sedí dítě a na druhé taška, atd. ..Taky zde platí jízdní řád a měl by se dodržovat. A takových situací je spousta. Kdyby se některé děti nechovaly tak jak se chovají (a bohužel je jich spousta), ani by se třeba takové zákazy nemusely řešit. Některé děti jsou slušné, používají mobil hlavně na to aby se během dne domluvily s rodiči, třeba kde se sejdou atd. a problém v tom prostě není. Problém je hlavně v těch nevychovaných dětech a v jejich rodičích. Když já budu jako rodič k tomu zodpovědně přistupovat, tak když moje dítě dělá s mobilem kraviny, tak mu ho prostě zabavím a tečka.
@laska.nezna.hranic dovolím si lehce odporovat - představ si situaci ve třídě, kdy samý jedničkář má na lavici mobil a něco si tam ťape a podle tebe ho používat může, protože školu zvládá. Vedle v lavici sedí čtyřkař a tomu to zakážeš hned, jak se ho dotkne. Čtyřkař začne argumentovat, že ale kámoš vedle něj ho používat může - co uděláš teď? Řekneš mu naplno před celou třídou, že je hloupý a nedává to, tak ho nesmí používat? To je nesmysl, jak chceš rozlišit, kdo to zvládá a kdo ne?
A s mobilem na stole - není nic lákavějšího, když tě nebaví výklad z dějepisu, jak začít ťapat po displeji a pokud je na lavici, tak je to pokušení o to větší. A už jen blbé vibrace dokážou někoho lehce vyvést z míry, hlavně teda u písemek. Rodiče většinou ví, jak mají děti přestávku, tak není důvod mít během výuky mobil na stole...
Stejne.. kdyz si zpetne vzpomenu na sebe na zakladni a stredni skole, sice jsem od 14ti mela mobil, ale nevzpominam si na jedinou situaci, kdy bych potrebovala mame psat pri vyucovani. Mobil jsem mela v tasce, vytahla jsem ho az po skole a pokud jsem mame potrebovala napsat, ze se po skole nekde zdrzim, tak jsem ji to proste zavolala nebo napsala po skonceni vyucovani. Moji sourozenci meli mobily driv, a taky nic mame nepsali.. pokud jim bylo spatne, tak stejne volala ucitelka, a pokud neco zapomneli doma, tak to bud napsali predtim, nez do skoly vubec dosli, anebo stejne vedeli, ze mama je v praci a ze jim nic nedoveze, tak ji taky nic nepsali. A na skolnich vyletech mohl mit clovek mobil v tasce, vsak tasku ti nikdo nekontroluje, a vecer pred spanim jsem nasim mohla neco napsat. Proste tahle cela diskuze je nesmyslna, protoze dite mobil ve skole k nicemu nepotrebuje a akorat ho to rozptyluje. Me taky rozptylovalo, kdyz mi na stredni psal pritel smsky, a akorat se nastval, kdyz jsem mu v prubehu vyucovani nemohla odepisovat.. je to ve skole naprosta zbytecnost. Stejne rodice pri nalehave situaci volaji do kabinetu, protoze v prubehu vyucovani jim to dite samozrejme nezvedne.
@leni78
A vůbec si myslím, že pokud tvůj syn potřebuje mobil zejména na to, abyste se během dne na něčem důležitém domluvili (neznám vaši situaci, ale třeba u nás si dokážu představit, že takové situace možná budou nastávat), tak chápu že ti může vadit, že kvůli některým dětem, které mobil nevhodně používají, nemůže tvůj syn mobil používat vůbec. Ještě mě tak napadá, když čtu tvůj úvodní příspěvek: to vydedukovala paní učitelka ze školního řádu, že o přestávkách nelze mobil používat? Píšeš že tam je: "po celou dobu vzdělávání" - přestávka je vzdělávání ?? Myslím že jiné školy to mají o dost přesněji specifikované, koukni na jiné školní řády. Pokud vím, tak moje kámoška se se svojí holkou o přestávkách normálně domlouvá, myslím že to zakázané nemají.
Taky nevidím jediný rozumný důvod, proč by se dítě potřebovalo domlouvat během vyučování. Stejně i když se domlouvá o přestávce, tak v té škole stejně je až do konce vyučování. Tak se může domluvit až po skončení vyučování.
Manželův syn z předchozího manželství má skoro 17 a teda nemá potřebu mít ve vyučování mobil pořád po ruce.
@laska.nezna.hranic Už existují studie, že mobil opravdu ruší děti v soustřední a mají díky němu horší výsledky a ty si myslím, že nechce žádný rodič. 😔
@lenicka07 presne na to jsem se ucitelky ptalapisemne emailem, zda e muzem domluvit na prestavkach, stejne to tak chapu i z radu. Ale uz druhy den bez odpovedi. Detem do sesitku nadiktovala, ze ve skole je mobil po celou dobu vypnuty a pokud maji potrebu ho pouzit, musi za ucitelkou. To je pro me nepripustne, takove zakazy doma neplati, vychovavam syna podle sveho nejlepsiho svedomi tak mi ho tam nebude komandovat jak debila v napravnem zarizeni. To same pri vyletech atd.
@leni78 Já tedy doporučuji přejít do systému domácího vzdělávání, pokud se vám pravidla školy nelíbí a jste z rodičů bohužel jediná, tak bude problém asi na vaší straně. Takže při domácím vzdělání si můžete nastavit pravidla svoje vlastní. Popravdě, kdyby to byl problém týkající vzdělávání, tak bych to chápala, že to chcete se školou řešit, ale tímhle jen zbytečně plýtváte čas učitelů, který by mohli využít efektivněji. Pokud se takto chová více rodičů, tak potěš koště.......
Svatá prostoto 😕
@g_m - já přece neřekla, že jedničkář může dělat beztrestně cokoli a čtyřkař ne. ať si čtyřkař dělá klidně totéž, pokud je potichu. člověk se učí kvůli sobě, ne kvůli učitelce. pokud ta není rušena, je tohle především záležitost rodičů, aby učinili opatření ke zlepšení prospěchu svého dítěte. docela drsné říct o někom, kdo nemá vyznamenání, že je hloupý. o tom to přeci vůbec není. spíš o povaze dítěte a výchově doma, jak kdo k učení přistupuje. telefon spolužáka s tím nemá co dělat.
@hojda - rozumím, jak to myslíš, nicméně když to přeženu, raději snesu o stupeň horší známku, ale budu vědět, že je v případě potřeby dítě dostupné a v pořádku, než mít jedničkáře ve škarpě a celý den o něm nic nevědět. dokud jsem za své potomky zodpovědná, sama určím způsob, jak a kdy se mi budou hlásit.
Mé na cele tehle diskuzi přijde nejvíc šokující ten stockholmsky syndrom zakoreneny z komunismu kdy vladla separace, a prorustajici pres nekolik generaci az sem k tem mladym maminkam.
@laska.nezna.hranic Jak by se dostal během vyučování do škarpy? Po vyučování si může mobil zase vypnout.
Stockholmsky syndrom se v současnosti pozoruje v naší společnosti hlavně v nemocničním prostředí a vůbec vztah rodiče ditete k autoritam jako jsou lekari, zdravotnický personál. Ja tady pozoruju naprosto to samé v ramci školství a vztahu rodič škola. Díky za vsechny příspěvky, uprimne byly pro mne velkym prinosem. Pěkný večer všem. 🙂
@hojda
Jak víš,že je jediná?? 😀 .Ty tam máš děti?
Třeba to vadí více rodičům,jen nemají odvahou se ozvat.
Přesně jak píše @laska.nezna.hranic - " Dokud jsem za své potomky zodpovědná, sama určím způsob, jak a kdy se mi budou hlásit. "
Taky jsem názoru,že přestávka není vzdělávání a jsem ráda,že u nás tento zákaz neplatí.
Děti mohou mít mobil zapnutý,ale musejí mít vypnutý zvuk a o přestávkách mohou normálně volat i SMSkovat.
BTW: Dcera mi za 7let volala 1x a syn mobil nenosí,prý mu tam k ničemu není 😉 .
@superkousky Nečetla jsem celé, ale nevšimla jsem si, že by psala, že i ostatním rodičům se to nelíbí...Prosím vysvětli mi tedy proč ty potřebuješ, aby mělo dítě zapnutý mobil během školy???

neblbněte a nechte ty děti žít 🙂 🙂 🙂
budeme jim za chvíli dávat čipy jako psům jen abychom věděli kde jsou?
Je pravda, že už teď se dávají dětem sledovače GPS.
Já mám o své děti také strach a nedokážu si představit až jednou půjdou samy do školy nebo na diskotéku apod. Ale prostě to k tomu patří a budu to muset nějak rozumně zvládnout. Přeci je doma nepřivážu ke stolu.
Chci aby z nich vyrostly samostatně fungující bytosti a ne, že budou ve 30 na mamahotelu 🙂 😉