icon

Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?

leni78
4. zář 2014

Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?

alamo
5. zář 2014

@leni78 Vsichni okolo trpi Stockholmskym syndromem, jenom ty jsi v cajku, oh yeah 😕

hojda
5. zář 2014

@leni78 Nemyslím si, že by se rodiče neuměli ozvat, když je potřeba, ale tento problém je naprostou blbostí. A do kolika let budeš požadovat 100% kontrolu nad svým synem? Tohle je opičí láska a ne zdravá výchova.

luccy.luccy
5. zář 2014

@leni78 Ahoj, tak já si dovolím taky přidat názor.Moje mamka pracuje ve školství a názor tam mají stejný, jako vaše pani učitelka. Nejen, že ve škole se prostě mají soustředit na učení a o přestávce si dojít na záchod, nasvačit se, nachystat na další hodinu, ale taky to prostě rozptyluje pozornost a mobil do školy nepatří. Za našich "mladých" let mobil nebyl a taky jsme to přežili... mamka říkala, jak je smutný, když teď děti na ŠVP nebo výletě v době volna mají v ruce mobil nebo tablet. dřív se hrály karty nebo Člověče nezlob se. a taky to má samozřejmě vliv na vztahy děti, pokud dřív hrály kolektivní hru, víc se sblížily, než když mají v ruce tablet. a mimojiné, přestávka trvá někdy 5 min, a to určitě nestíhne splnit "povinnosti" - nachystat se na hodinu, wc apod.... takže se nezlob, ale chápala bych paní učitelku. Určitě to myslí dobře. Se synem se můžeš na vše domluvit ráno... 🙂 ale je to jen názor 😉

superkousky
5. zář 2014

@hojda
Třeba to bude tím,že se tyhle věci se mezi cizími lidmi běžně neřeší (teda pokud nebydlíš někde na maloměstě,kde zná každý každého a řeší se všechno ).
Jak může @leni78 vědět,že to někomu vadí,nebo naopak jak můžeš tvrdit ty,že to ostatním nevadí 😉 ?
To má jako stát @leni78 před školou a dělat anketu mezi rodiči,které třeba vůbec nezná?
Tak důvod snad už napsala @laska.nezna.hranic a já bych to lépe nevystihla 😉 .

Já dětem nikdy naštěstí volat nemusela,ale pokud bych jim volala,tak to určitě nebude proto,abych se optala,jaké řízky si přejí k obědu a zda chtějí jako zákusek dortík nebo kompot.
Pokud bych volala,tak to bude něco vážného a tudíž se chci dovolat (naštěstí vím,že se dovolám) 😉 .

leni78
autor
5. zář 2014

@superkousky Ta poslední věta zahřeje 🙂

luciebx
5. zář 2014

@leni78 hele kolik ti je let?

ty jo necetla sem to cele.. ale mazec... naprosto souhlasim ze mobil do skoly nepatri... na zakladku uz vuuuubec ne...

somalicats
5. zář 2014

@superkousky Docela by mě zajímalo, co je natolik závažná situace, že bych kvůli tomu musela volat dítěti do vyučování. A nemyslím to nijak zle, fakt mě to zajímá. Ani když umřel můj táta, jsem mladou ze školy kvůli tomu netahala - bylo to dopoledne, jela jsem za mamkou do špitálu, ale dceři jsem to řekla až večer, když jsem se vrátila domů. Neviděla jsem žádnej smysl v tom, abych devítiletý dítě tahala do nemocnice, navíc jsem nevěděla, jak po tom urgentním zákroku vypadal, takže traumatizovat jsem ji tím nechtěla.
A jiné situace vždycky u nás počkaly, maximálně jsem napsala sms, aby zavolala, až bude moct.

luciebx
5. zář 2014

@somalicats presne.. ja si pamatuju sebe.. na stredni me taky nebavilo vypisovat nasim co ajak... hlavne sem nemela chytrej mobil kterej ma kdo kde dneska.. takze kdyz sem nechala mobil doma ani sem o tom nevedela.. taky nechapu co musi byt tak strasne dulezity... chlapecek je asi mamanek a tak se maminka boji a musi vedet kdyby na jejicho chlapecka nekdo vztycil prst.. 😅 😀 😉

somalicats
5. zář 2014

@luciebx Já měla první mobil až na vejšce, takže mě to na střední minulo, ale i tam - kredit 200 Kč mi vystačil na půl roku - jezdili jsme autem, takže naši chtěli vědět, že jsem v pořádku dojela, čili jedna sms domů a hotovo, my se nebavili u mobilů, ale u karet, kulečníku a podobných záležitostí 🙂. Já nemám ani teď dotykáč, mám obyčejnej hloupej telefon a jsem asi za exota, ale já ho krom volání, sms a internetu (i na něm mi jede net, ale nestahnu přílohy, což mi zas až tak nevadí) na nic jiného nepotřebuju 🙂.
A co se dcery týče, tak ve škole za ni jsou zodpovědni učitelé, takže pokud se bude něco dít, jsou povinni mi dát vědět a zatím jsem s tím nikdy problém neměla. A ráda bych, aby nečuměla neustále do mobilu, ale užívala si normální dětské zábavy.

superkousky
5. zář 2014

@somalicats
Tak o žádné nevím,proto jsem nikdy nevolala,ale když vím,že se dovolám,tak jsem prostě klidnější.
Třeba moje kamarádka volá dceři,aby si vzala léky,bo p.učitelka na ně již nekolikrát zapomněla (což se dá pochopit).

somalicats
5. zář 2014

@superkousky Jo, tak léky beru, to je důvod. Ale kolik dětí je na tom zdravotně tak, že musí brát léky i během vyučování... Já nemám problém s tím, že se dceři během vyučování nedovolám, ona ví, že když jí pošlu sms, ať zavolá, tak zavolá hned, jak to jde, takže v tomto směru nemám problém. A ty situace, kdy potřebuju, aby mi volala hned po vyučování, jsou akutní změny plánu (typu nestíhám tě vyzvednout, stav se cestou pro chleba a podobně). A to fakt stačí pořešit po škole.

leni78
autor
5. zář 2014

Naše rodina telefonuje minimálně. Máme Viber, email a sms. Můj názor je, že o přestávkách a v osobním volnu na vyletech a škole v přírodě mu nikdo nemá právo zakázat tuhle komunikaci. a tak jak psal právník, chodit za učitelkou a ptát se, to je přes čáru. Dnes mi syn o přestávce psal, no já trnula jestli ho učitelka neviděla. Je to dost nepříjemný.

hojda
5. zář 2014

@leni78 A prosím tě ,co tak důležitého ti psal, že to nemohlo počkat?

hojda
5. zář 2014

@superkousky Myslím, ten jedničkář ve škarpě??? Opět se ptám, jak by se tam během vyučování dostal?

ivular
5. zář 2014

@leni78 Já už jsem to tu někde psala - chápu, že Ti v principu tento zákaz komunikace vadí a třeba na škole v přírodě bych s tím měla problém taky. Ale jinak je v praxi ta nezbytnost psát o přestávce mamce tak výjimečná, že se snad ani nevyplatí za ni bojovat, ne? Zvlášť když tu pořád jsou ta zadní vrátka, že lze nechat si to schválit učitelkou. Opravdu bych tuto záležitost brala spíše pragmaticky a nekrátila si kvůli tomu život..

leni78
autor
5. zář 2014

Víte co, ale tady je minimum maminek schopno pochopit, že ten důvod, a jeho důležitost pro dítě, je neuchopitelna unikátní vec. Kdo posoudí, že pepicek měl pádný důvod a honzicek uz ne ? Navíc nikdo nemá právo ten důvod zjišťovat, to jsou prostě rodinné důvody a ty měly, mají a doufám ze budou mít přednost před školou, prací atd. Ty děti jsou svobodné a pouze sedí ve škole. Nejsou v polepsovne, nejsou soudně odebrani rodičům, učitel nemá právo nastolit režim kontroly komunikace s rodinou během doby, kdy pobývá na půdě školy. Jaká další pravidla by ještě škole mohla projít ?

leni78
autor
5. zář 2014

@hojda Chtěla by jsi vědět, co mi syn psal ? 😀 No a to je právě to, o čem píšu. Co ti je sakra do toho ? 🙂🙂

kamino
5. zář 2014

@leni78 Takze Stockholmskym syndromem trpi vsichni zamestnanci,kteri se podvoluji internim predpisum v zamestnani,ridici,kteri se ridi pravidly silnicniho provozu,vlastne vsichni,co se ridi danymi normami i kdyz s nimi nesouhlasi v celem rozsahu. To,ze clovek duveruje lekari a nasloucha jeho radam je spatne? Ano,i lekari jsou omylni,ale to se tyka vsech profesi. Ja to vidim jinak - mas pravdepodobne problem s autoritami.

leni78
autor
5. zář 2014

@ivular No zatím stále čekám na odpověď paní učitelky. Jsem uz taková, mám rada cistej stůl 🙂

pupickova
5. zář 2014

@hojda je to marný, je to marný, je to marný.... 🙄

superkousky
5. zář 2014

@hojda
😀 😀 😀 Jakej jedničkář ve škarpě...Jsem mimo 😕

karlajasmine
5. zář 2014

@leni78 me naopak na teto diskuzi prijde uklidnujici to, ze vetsina maminek je rozumnych...
A co se tyce Stockholmskeho syndromu, ja jsem napr. z rodiny emigrantu a vyrostla jsem v zahranici, takze jsem byvalym rezimem naprosto nepostizena, a presto si myslim, ze demokracie je neco jineho nez anarchie, a respekt a ucta k vyucujicim je vec dobra a neznamena, ze dotycny je malo sebevedomy nebo ze se neumi postavit za sva prava. Pripada mi, ze nejsi schopna odlisit skolu a domaci prostredi.. ucitel naopak Ma pravo vyzadovat, aby se deti ve skole venovaly skole. Chces snad rict, ze Pepicek si muze cely den psat s Anickou, Honzicek muze kazdou prestavku psat babicce, dedeckovi, mamince a tatinkovi, Klarinka si muze o prestavce volat se sestrou, atd atd.... Snad jsou ve skole, maji se venovat skole... na psani si s rodinou maji snad cely zbytek dne. Pripada mi to jako zakladni ucta k vyucujicimu, respekt ke spoluzakum a proste stejne ''slusne chovani'' jako nepouzivat mobil na pracovisti k vyrizovani osobnich zalezitosti.. a tohle je dobry zpusob, jak se to v mladi naucit.

leni78
autor
5. zář 2014

@karlajasmine Určil kdo, to co pises o dětech ve škole ? To je jen Tvá domněnka. Ty máš nějakou zkušenost s tím, ze nekdo v práci nesměl o přestávce používat mobil ? Přijde Ti to v pořádku ano ?

superkousky
5. zář 2014

@karlajasmine
Já myslela,že se v práci o přestávce osobní záležitosti po telefonu vyřizovat mohou .
To už je to zase jinak 😕 ?

karlajasmine
5. zář 2014

@leni78
@superkousky V byvale praci jsem nesmela na pracovisti pouzivat mobil a prislo mi to uplne normalni. Mohli jsme volat mimo pracoviste, tzn. kdyz si nekdo vzal kratkou prestavku (rano 10min a odpoledne 10min) a zavolal si nekde venku mimo budovu, anebo o poledni prestavce.

weri1
5. zář 2014

@leni78 trochu odbočím od školy, dělám ve školce a ta je taky zamčená a otvírá se jen, když si jdou rodiče pro děti, tedy od 12:30-13:00 a od 15:00 do 17:00 a víš proč ? ptž v jinou dobu tam rodič nemá co dělat, Já uklízím, vytírám atd, a kdyby se rodiči něco stalo, uklouzl, zlomil si nohu, může za to školka a byl by to velkej problém, ptž v jinou dobu než určenou tam nemají rodiče co dělat.
jinak já mám syna ve školce 7 hodin celou dobu o něm nevím a že bych mu dala mobil abych ho mohla kontrolovat ???
nemělo by se dodržovat řády a zákony a tak ? co kdybychom všichni všechno porušovali, jak by to tu vypadalo za chvilku ?

hojda
5. zář 2014

@superkousky Důvod pro telefon, který uvedla laskaneznahranic: rozumím, jak to myslíš, nicméně když to přeženu, raději snesu o stupeň horší známku, ale budu vědět, že je v případě potřeby dítě dostupné a v pořádku, než mít jedničkáře ve škarpě a celý den o něm nic nevědět. dokud jsem za své potomky zodpovědná, sama určím způsob, jak a kdy se mi budou hlásit.

superkousky
5. zář 2014

@hojda
Tak to jo,ale já nic o škarpě nepsala 😉

hojda
5. zář 2014

@leni78 No zajímalo by mě, kvůli jaké informaci děláš ve škole takový rozruch, co ti stojí za to? Podle mě je tady prostě nějaký jiný psychický problém buď tvůj a nebo syna (možná i obou najednou) a ten byste tedy měli řešit jinak, než změnou školního řádu 😔 .

hojda
5. zář 2014

@superkousky Ale odvoláváš na na něj
superkousky @hojda
Třeba to bude tím,že se tyhle věci se mezi cizími lidmi běžně neřeší (teda pokud nebydlíš někde na maloměstě,kde zná každý každého a řeší se všechno ).
Jak může @leni78 vědět,že to někomu vadí,nebo naopak jak můžeš tvrdit ty,že to ostatním nevadí emoticon ?
To má jako stát @leni78 před školou a dělat anketu mezi rodiči,které třeba vůbec nezná?
Tak důvod snad už napsala @laska.nezna.hranic a já bych to lépe nevystihla emoticon .

Já dětem nikdy naštěstí volat nemusela,ale pokud bych jim volala,tak to určitě nebude proto,abych se optala,jaké řízky si přejí k obědu a zda chtějí jako zákusek dortík nebo kompot.
Pokud bych volala,tak to bude něco vážného a tudíž se chci dovolat (naštěstí vím,že se dovolám) emoticon .

Strana