Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?
Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?
Zákaz mobilů ve školách???-jednoznačná hovadina.Studenti si koupí mobil na základě toho,aby se mohli vzdělávat,učit a vyhledávat informace,vždyť i v reklamách je napsáno:nový smartphone-SKVĚLÝ POMOCNÍK DO ŠKOLY(vhodné pro studenty).Vždyť všude na školách máte zabudovanou wifi-tak k čemu jako slouží???Aby si na ni učitelé brouzdaly a my studenti utřeli nos???To když budu potřebovat zavolat rodičům,tak se budu jako buzerant furt ptát učitelů?Co když se někdo ve škole vážně zraní,to mám čekat až mi někdo dovolí,abych mu zavolal pomoc?Můj názor je jasný,ať si důchodci,učitelé a další anti milovníci mobilů říkají co chtějí,protože,jak vlastně chtějí zabránit úplnénu zákazu??Vždyť je to NEMOŽNÉ, půjdu o přestávce na záchod,zavřu se do kabinky a jsem na mobily,jeden žák bude ve dveřích a bude hlídat,jestli někdo nejde,nebo ho budu mít v tašce a vní nikdo nemůže vědět jestli jsem na mobily nebo ne.Zkrátka řečeno:ÚPLNÝ ZÁKAZ MOBILŮ JE NEMOŽNÝ,A KDO TO NECHÁPE,TAK AT SE DO TOHO NEPLETE.
@monikabie mobili neboli ale nebolo ani tolko debilov a suicidov!
😀
Já jsem za to, aby to měli děti zakázaný v hodinách. V době, kdy by se měli věnovat učení jsou na netu, píšou smsky nebo hrají hry a to je za mě nepřípustný nebo by aspon být mělo. O přestávce a po škole, at si z něj volají a datlují jak chtějí, přece jen rodiče mnohdy mobil pořizují aby měli děti tak trochu pod kontrolou..ale proč by ve škole místo výuky měli být na mobilu to nechápu! A že to tak v mnoha případěch bývá.
teda sorry všem,trochu mi rupli nervy,takle jsem to nemyslel,modrý koník je dobrá stránku plná určitě dobrých lidí,já jsem na tom jenom psychicky špatně od tý doby co mi umřel nejlepší kámoš,takže sorry a please radši mě vylučte z týhle stránky,dík předem tomu kde to udělá
Když to tak čtu.. Vy si opravdu myslíte, že děti budou dobrovolně vypínat své mobily při vstupu do školy jenom kvůli tomu, že to někde píšou či když to řekne učitel? Sama ještě chodím do školy, a mobil je pro mě dobrá zábava o přestávkách. Přeci jen, když se ve škole nebavím s nikým a nemám zrovna po ruce knihu - ne, nemam teď namysli např. učebnici češtiny - chci si aspoň psát se svým přítelem / kamarádkou z jiného města nebo školy. Podívejte se na to z tohoto pohledu. Opravdu mám čumět do zdi dokud se neozve zvonek, který oznamuje konec přestávky? Ne, díky. To už radši budu mít po ruce stopadesát mobilů, jen pro případ, že by na mě přišla učitelka a ten jeden mi zabavila. A, pokud je mi známo, přestávka je čas, kdy si může dítě dělat co chce.. tedy, krom opouštění školní budovy - aspoň u nás - a taky krom šikany či ničení školního majetku nebo majetku ostatních. Můj názor, který zastávám a budu zastávat i v budoucnu. Vy maminky to asi vidíte jinak. Chcete, aby se vaše dítě vzdělávalo a věnovalo se pouze učení. Jenže, průměrný žák, kterého učení nebaví, se tím snad nebudu dusit i o přestávkách, nebo snad ano? 🙂
@kusorakiwalker jsem z generace, kdy mobily nebyly a do zdi jsme o prestavkach necumeli a ani neucili. I bez mobilu jsme xkrat meli o zabavu postarano 😀 ucili jsme se pocitat aj bez internetu ci mobilu, kdyz uz tahak tak leda na papire a ne ve smartphonu 🙂) a hlavne jsme meli k ucitelum a profesorum respekt.
@kusorakiwalker A teď si představ, že byly doby, kdy žádné mobily nebyly... Chudáci dětičky, co měly o přestávkách dělat... 😀. Taky jsme museli nějak "přežít" přestávky, a budeš se divit, ale šlo to i bez mobilů 😀
Sice stará diskuze, ale teda jsem zcela pro, aby nebyly mobily ve škole. K čemu? Ať se dětí naučí zabavit i jinak. Tohle je opravdu strašná doba, to vám povím. Třeba dřív když napadal sníh, hned bylo u nas za barákem houf dětí a nestíhali jsme se předbíhat ve frontě do kopce 😀 Teď? Teda když už ten sníh napadne, jsme s dcerou na kopečku samy ☹ Dost smutné. Všechny děti čumí jen do PC a tabletů apod. ☹
Chápu, chápu. Jen na mě nevytahujte své historky z dětství. 😝 😀 "Za mých mladých let.."
Já také na mobilu netrávím celou přestávku. De o to, že mi přijde takovéhle zakazování zbytečné a hloupé. Existuje hodně rádoby drsňáků, co mají v hubě pouze nadávky, o přestávkách dělají blbosti a o hodinách nedávají pozor a čumí do mobilů anebo otravují ostatní. Když je učitel napomene, dá jim poznámku, zavolá si rodiče do školy.. jim je to prostě jedno. Na ty je tenhle zákaz a školní řád krátký. Trochu odbočeno od tématu. Můj názor jsem už napsala, takže tak. Máucta. 😉
@lenjii Já už jsem kolikrát za exota, když někde čekám s mladší dcerou a vytáhnu knížku k zabavení místo tabletu či smártfounu...
@lenjii Sníh je supr. Klidně se k vám přidám. 😀
@somalicats To chápu,... já bohužel nečtu.. odjakživa mě k tomu nic netáhlo. Už jsem to aji v posledních pár letech zkoušela, ale zase nic 😀 Aspoň ten časopis vytáhnu, to mi celkem jde 😀
@kusorakiwalker jo a víte kde je napadanej? Jela bych hned! 😀 Dáme tam sraz 😀 😀
@kusorakiwalker Zbytečné a hloupé by mi takové zakazování přišlo u dospělých lidí. Mně prostě nepřipadá normální, že dnešní děti jen čučí do telefonů místo toho, aby komunikovaly normálně spolu. Jo, mobil je užitečná věc, o tom žádná. Ale užitečná věc je to tehdy, pokud se s ním v tom ohledu zachází. Takže k telefonování, poslání sms, když potřebuju něco důležitého vyřídit. Ne k tomu, že se s člověkem, který bydlí ve vedlejším paneláku, budu celé odpoledne bavit po mobilu, místo abych se s ním sešla venku a společně jsme něco podnikli 😉
@kusorakiwalker ano, za nasich mladych let bylo detstvi o detstvi, ne o facebooku, smskach a selfickach apod 😀 grazlove vzdy byli, jsou a budou, tak to holt je 😉 to vsak nic nemeni na tom, ze mobil za me primo ve skole je uplne zbytecny pro skolaky. Mobil je fajn vec, ale spatny policajt. Maucto 😀
@lenjii Sníh bych brala hned 😀 I sáňky máme 😀
Ta závislost na mobilech, internetu, sociálních sítích a jiných technologiích je děsivá!!! A vše kde stále dopředu. Vždycky v nějakou chvíli si říkám, že dopředu už to nejde. Že mobily umí vše a nic jiného dalšího už není. Ale vždy se to ještě posune kupředu. Děsím se toho, jak vychovám své děti tak, aby nebyly úplně mimo, protože já teda jsem 😀 ale taky aby z toho života něco měly.
Přemýšlíte i o tomhle, milé maminky?? Myslím ty maminky, které chtějí své děti vidět u knížek, s míčem na hřišti a tak, a ne jen u počítačů, mobilů, tabletů a jiných "ů", která dozajista ještě v letech budoucích přijdou. A fakt si ale zase nedělám iluzi, že je možné od tohohle ochránit děti zcela. To prostě doba neumožňuje. Jaké z toho máte pocity??
Jsem si vzpomela na jeden zrovna prihodny clanek 😀 tak jsem ho vlozila, presne mi sedl sem.. https://www.modrykonik.cz/blog/gepe/article/my-co-jsme-se-narodili-pred-rokem-1980-ceqr16/
@svetlus_pepca tak my doma nemame problem s pokrokem doby, ochranit nejde, ale lze vest dite k tomu, ze nemit mobil ci tablet se rovna spolecenske sebevrazde nevede, natoz realne. Natoz vysedavat hodiny u pc.
@gepe Víš mě třeba trošku děsí, že na spoustě škol je dnes samozřejmostí výuka pomocí tabletu. A mně to prostě nepřijde správné. Nevím, jak staré děti máš. Ale říkám si, kam až se to může posunout za tu dobu, než ten náš mrňous půjde třeba do školy. Já vím, že nemá cenu nad tím takhle přemýšlet, beztak pokrok nezastavím. Ale jak poznat tu správnou míru?! Když i ta se dle mého bude časem měnit.
@svetlus_pepca 2.5r 🙂 pokud to pouzivaji jako skolni pomucku, tak ok. To je proste rozvoj, hranice se posunuji stale dopredu. Si pamatuju dobu uz jako dospela, kdy jsme si delali srandu, ze UZ existuje bezdratova mys k pc a pritom tenkrat to bylo scifi 🙂
Nase dite je trosku exot, neumi si ani ted sama zapnout televizi dalkacem, pustit si jimjam apod. Neumi sama ovladat telefon, ani tablem, ci ntb a pc (i kdyz snahy ma 🙂) Radia (3ks doma) umi zapnout cudlikem, svetla aj. prakticke veci v pohode. A to jsme technicky hodne vybavena domacnost.
A vubec nam nevadi, ze to jeste neumi 😅
@kusorakiwalker tohle je, myslím, diskuze o dětech na ZŠ, hlavně těch nejmenších - to asi nebude váš případ, hmmm? 😉
@svetlus_pepca Jde o to, jak ten pokrok člověk uchopí. Já nemám problém s technikou, naopak se snažím využít to, co mi doba nabízí, k usnadnění práce. Takže i u nás doma se najde notebook, od letoška i tablet. Využívám elektronizaci, zejména práci mi to ohromně usnadní, neboť nemusím trávit čas na úřadech a institucích a věnuju ho radši rodině. Obě moje profese vyžadují celoživotní vzdělávání a i tady kombinuju formy prezenční a elektronické. A stejně se snažím vést zatím nejstarší dceru - k tomu, aby všechny tyhle vymoženosti především využila prakticky, ne k tomu, že celý den bude zavřená u pc a bude mastit hry. Ve škole po nich chtějí referáty ve formě prezentací - to je OK, je v pořádku, že se učí pracovat i takto. Stejně tak práce s informacemi - od toho je internet a ty děti se musí naučit, jak pracovat s informacemi, jak najít to, co potřebují a jak vyfiltrovat informace chybné. Něco se naučí ve škole. Doma se tohle naučí tehdy, pokud obdobné chování uvidí i u rodičů. Tam, kde rodič kydne malé dítě před televizi, k PC nebo mu vrazí do ruky tablet, protože ho chce mít z krku, kde otec přijde domů z práce a sedne k PC a hraje hry a se zbytkem rodiny se nebaví - tam získají dojem, že je tohle v pořádku, a pak se jeden diví, že ty děti jen koukají do mobilu, hrají hry a spolu navzájem moc nekomunikují.
@somalicats Děkuju za názor 🙂 Souhlasím, že děti určitě většinu okoukají od rodičů. Líbí se mi tvůj pohled na věc - využít ke svému užitku, co doba nabízí.
Na výuce pomocí tabletu nevidím nic špatného. Pokud se používá rozumne, bude výuka pro žáka zajímavější než z učebnice. Zakazovat dětem tablet/televizi/telefon jen z principu ze je to tablet/televize/telefon mi nepřijde rozumne. Dítě to pak nebere jako běžnou věc, a naopak to v nem zvysuje atraktivitu věci, a bude chodit ke spolužákům, protože na to bude moci konecne koukat🙂 Já jsem pro kontrolovanou dostupnost - nechat koukat na pohadky, hrát hry apod., které projdou moji cenzurou🙂
Naučit batole pracovat s telefonem taky není uplne od věci, třeba někdy přivolá pomoc..?