Velmi hlučné dítě. Změní se to?

1. led 2024

Syn je velmi hlučné dítě. Trvá to už několik let. Neustále má potřebu vyluzovat zvuky. Mluví, zpívá, píská, dělá "beatbox", střílí, vydává zvuky zvířat, píská na prsty... Když nemůže vydávat zvuky pusou, tak aspoň luská prsty.
Podobné projevy má i u televize. Ve škole opakovaně pískal a luskal.
Často mi přijde, že ani neví, že to dělá.
Měli jste podobné dítě a přešlo ho to? Kdy?

petulkadodo
1. led 2024

Mám takového bratra. Je mu přes 30 a nepřešlo ho to. Je prostě hlučný 🤣

autor
2. led 2024

@petulkadodo to mě moc nepotěšilo. Jak se to projevuje u dospělého chlapa?

cilkat
2. led 2024

Pravděpodobně si to ani neuvědomuje...
Hele, mám dítě s vývojovou disfazií. Část problému jsou u nich "nevyladěné sluchové nervy". Což vede mimo jiné k tomu, že třeba špatně odhadují hlasitost projevu (a teda rozlišení zvuku). Je možné, že by něco takového potřeboval vyladit i tvůj syn. Existují na to poslechové programy (JIAS nebo Benaudira). Funguje to defakto stejně, jako když chodíš do posilovny, akorát že pro mozkové dráhy: prostě je pravidelně používáš (posloucháš speciálně upravenou hudbu) a ony sílej. Náročnost je pár tisíc (kolem dvou vstupní vyšetření + 40 euro CD ... obvykle postupně 2-3 CD a mezi tím kontrola) + teda sluchátka a CD přehrávač (jsou třeba sluchátka s možností různých zvuků do pravého a levého ucha) a pak každý den poslech (Benaudira má skladby kolem 10 min, JIAS mívá delší, myslím).
V rozsahu, který popisuješ, musí být podle mě hlučnost obtěžující nejen pro okolí, ale vlastně i pro samotné dítě, které na ni musí vydávat energii a minimálně tuhle terapii bych zvážila.
Pak ještě existují smyslové integrace u ergoterapeutů, ale to už je o dost větší investice finanční i časová a honit na ně dítě bez subjektivního problému mi přijde zbytečné.

autor
2. led 2024

@cilkat ono nejde ani o to, že by třeba mluvil hlasitě, což mluví, ale nejvíc mi vadí ta jeho potřeba stále vyluzovat zvuky.
V prosinci měli besídku a on uprostřed začal dělat kuře. To ho naucil děda. Píská, ale zní to jako kuřátko.

petulkadodo
2. led 2024

Podobně jako u dítěte. Mluví nahlas, směje se nahlas, skáče ostatním do řeči, neumí zavřít potichu dveře, se vším bouchá.

levandule_k
2. led 2024

Někdo je takový extrovertní, hlučný, všude je ho plno. Klidně bych zkusila nějakou zvukovou terapii, když tě to obtěžuje. Anebo směřovat jeho talent někam, kde se vyřádí dramatický kroužek, hudebka, zpěv, kde se bude seznamovat se zvukem jinak, pak pro něj může být hra na kytaru celoživotní koníček, ale myslím, že pro okolí je to ze začátku trochu mučení, když se někdo učí hrát na hudební nástroj.

autor
2. led 2024

@levandule_k není extrovertní. Naopak je velký introvert. Ani nemá talent.
@petulkadodo u nás není problém s hlasitostí, ale s tím, že to je neustále. Co otevře oči, než jde spát, pořád vydává nějaké zvuky. Třeba pískání nebo to luskani není hlasité, ale je to pořád.

cilkat
2. led 2024

Právě proto, že je to "neustálá potřeba", tak myslím, že je to prostě na urovni autistického stimmingu - prostě tam funguje jinak nervová soustava a "tělo to dělá už vlastně samo". Proto doporučuju tu poslechovou terapii (má relativně nízké investice, vlastně dost málo zatěžuje týdenní program rodiny a může pomoct - a nemusí. Ale to by vám měl být schopný odhadnout terapeut u toho vstupního vyšetření)

lenkalubina
2. led 2024

Nemá problém s ušima? 🤔 jestli nechce prehlusit třeba šum nebo něco...

autor
2. led 2024

@cilkat může mít problémy s nervovou soustavou, i když EEG bylo v normě?

autor
2. led 2024

@lenkalubina uši má v pořádku.

levandule_k
2. led 2024

Tak talent není potřeba, aby někam chodil. Na mě působil jako extrovert, co se rád předvádí, šašek, když dělal na besídce kuře, když neměl. Tak mě napadl dramatický kroužek, kde se zvukově vyřádí a pak bude klidnější. Ale klidně to může být jak píše @cilkat.

autor
2. led 2024

@levandule_k Před cizími lidmi nemluví. Pokud potkáme učitelku, dodnes nepozdravi. Děti ze třídy nezdraví.
Šašek je, ale nesmí ho nikdo vidět.
Zkoušeli jsme hudební nástroj a po 3 měsících rušili, protože nezvládl ten hluk.

cilkat
2. led 2024

Ano. Tohle se na EEG neukáže, protože EEG umí říct vlastně "nervy nikde nezkratují" , ale ne jestli "nervy vedou tamtudy, kudy je to nejvýhodnější". ... možná by se to teoreticky ukázalo na nějaké "dinamické magnetické rezonanci" nebo prostě tom vyšetření, co umí sledovat aktivitu konkrétních částí mozku při předkládání různých podnětů, ale to mám pocit, že se dělá spíš ve vědě, než medicíně, protože to "srovnání s normálem" tam stále kulhá.
Ono i to, co píšete o zrušení hudebního nástroje, protože mu vadil hluk ... Další poměrně klasická situace, kdy se tyhle programy doporučují (obecně při vysoké citlivosti na hluk).

autor
2. led 2024

@cilkat vezmou nás tam i bez doporučení? Nechodíme k žádným odborníkům.

cilkat
2. led 2024

Ano. Není to oficiální lékařská terapie, vstupní vyšetření dokonce většinou dělá speciální pedagog, nikoliv zdravotník. ... nevýhodou je, že to komplet platíte sami, no, ale je to relativně "jednorázová" platba.
Pokud jste Pražák, doporučuji https://www.smartbrain.cz/copy-of-o-nás
Případně ve skupině disfatiků jsou doporučované: https://www.benaudira-centrum.cz/?fbclid=IwAR0z...
a
https://www.moje-klinika.cz/benaudira?fbclid=Iw...
ale tam ani v jednom nemám osobní zkušennost.