icon

Výuka jazyků na ZŠ

linda.r
6. zář 2016

Dcera chodí do třetí třídy ZŠ. Ve třídě je 20 dětí a já jsem předpokládala, že na hodiny angličtiny budou rozděleny do dvou skupin, ale bohužel se učí společně. Osobně si myslím, že v počtu dvaceti dětí se jazyk budou učit dost obtížně, takže by mě zajímalo, jak je to u vás? Zajímá mě počet dětí ve třídě a jestli jsou na hodiny cizího jazyka nějak rozděleny.

Strana
z2
bunny123
8. zář 2016

@lajla Já si troufám říct, že jako česká učitelka "umím mluvit jak plynule,bez chyb, tak mám správnou výslovnost" 🙂 Ba dokonce mám zmáknutou i didaktiku a metodologii. Znám kupu skvělých učitelů, lidí, kteří na sobě pracují a dávají do hodin vše. Samozřejmě jsem viděla i učitele otřesné. Ale i tak bych se zdržela jakéhokoli veřejného paušalizování 😉

lajla
8. zář 2016

@bunny123 ... vždyť jsem psala že mě nenapadlo že si někdo bude myslet že to je globálně😉 to nestačí?😂 Nebuďte prosím vztahovacne...
Taky mám vystudované jazyky, strávila jsem roky v zahraničí i jsem tam studovala, jak placené tak stipendijní programy...ale netroufam si říct to co vy...že jsem prakticky perfektní, to nejsem ani v mateřském jazyce...mám co dohánět😉

editah222
8. zář 2016

@bunny123 já jsem byla dost překvapená, že v naší zemi je celkem běžné, že AJ učí na prvním stupni učitelky jejiž úroveň je B2. Přijde mi to dost málo. Já sama mám úroveň C1 a rozhodně nemám pocit, že můžu někoho učit. A argument, že stejně učí děti jen barvy, zvířata.... neberu. Tady jde hlavně o výslovnost a ta je často katastrofální.

Netvrdím, že je to tak všude. Znám spoustu báječných učitelek, ale bohužel taky celkem dost "přeučených ruštinářek" 🙂

Moje malá má AJ už teď v první třídě a dělí se 2 skupiny. I těch 11 dětí mi přijde celkem dost.

bunny123
8. zář 2016

@lajla To není o vztahovačnosti, ale o házení českých učitelek do jednoho pytle ;) Stejně jako nepadlo slovo o tom, že jsem "prakticky perfektní". Ba naopak, psala jsem o tom, že skvělí učitelé na sobě pracují. A to je celoživotní proces. Já na sobě pracuji denně, abych se alespoň tomu perfektnímu trochu přiblížila. Pak zamrzí komentáře dehonestující české učitele, protože "jsou prostě Češi" a nemůžou se rodilému mluvčímu vyrovnat. Já znám několik (včetně mě 😀 ), kde byste rozdíl nepoznala. Nicméně, proto jsou diskuze o učitelích, jejich platech a školství na hraně a není radno se do nich pouštět. Jak se říká, teď to myslím obecně. školství a učení vlastně každý rozumí...

lajla
8. zář 2016

@bunny123 tak jen tak dál😉 jak říkám já jazyky vystudovala, učila i na vysoké škole, napsala skripta,atd...ale netroufam si říct, že jsem jako rodilý mluvčí...tudíž jste perfektní😉 tak si toho vazte😉

bunny123
8. zář 2016

@editah222 B2 je ale poměrně vysoký level, je to vlastně level maturanta, a to si myslím na 1. stupeň, kde se končí lehce minulým časem, stačí. Výslovnost je samozřejmě z jiného soudku a s tím s Vámi souhlasím. Bohužel na 1. stupni si paní učitelky AJ dodělávají, nemají ji jako hlavní obor a jelikož je jejich rozptyl předmětů velký, je jasné, že AJ a její výslovnost pokulhává. Ale to souvisí s tím, že kvalifikovaných angličtinářů je stále málo a do škol jich jde ještě míň.

Záleží škola od školy. Já učila na takové, kde se žáci dělili na jazykové a nejazykové třídy. Ty jazykové se dělily i když nedosahovaly počtu 25 dětí. 12 žáků ve třídě je ideál, do 15 se to dá, kolem a nad 20 už je to šílené.

bunny123
8. zář 2016

@lajla Taky jsem napsala skripta, ale snad se tady nebudeme předhánět ;) A o to víc, když jste tak znalá, mě udivuje, že české pedagogy paušalizujete. Hezký den.

lajla
8. zář 2016

@bunny123 měla byste se naučit číst česky, když jste tak perfektní😉 hezký den i Vám

g_m
8. zář 2016

@bunny123 Myslím si, že @lajla už pak docela jasně dala najevo, že neměla v plánu nikoho házet do jednoho pytle. A na druhou stranu s ní musím souhlasit, že bych si nikdy netroufla říct, jak skvělá a perfektní v cizím jazyce jsem. To přeci nikdo na základě svého subjektivního pocitu o svých vědomostech a vyšperkovanosti didaktiky nebo znalosti jazyka jako takového nemůže říct, to zavání přílišnou samochválou... Sama jsem vystudovala na VŠ dva cizí jazyky, které teď učím. A i po dlouhé době strávené v zahraničí vím, že je pořád co zdokonalovat. Především pokud člověk v zahraničí nezůstane, tak ať chce nebo ne, tak jazyk začne upadat a dá dost práce ho na určité úrovni udržet.

takarazestinusakury
8. zář 2016

@lajla je velký rozdíl mezi "učitelem" rodilým mluvčím a rodilým mluvčím, který vystudoval "Výuku Angličtiny jako druhého jazyka" Ten první je na tom jako kdybychom my učili Češtinu cizince. Schválně kolik z nás je schopno kvalitně učit cizince Česky???Troufnu si tvrdit, že naprosté minimum...tolik k důležitosti rodilých mluvčích...zvlášť bez pedagogického vzdělání...ty bych nechala učit, tak maximálně konverzační hodiny, jinak nic...z vlastní zkušenosti, pokud budu mít na výběr pro svého syna, tak raději nerodilého mluvčího (u něj je šance, že jazyk naučí, protože sám se jej v minulosti musel naučit) než rodilého člověka "z ulice", který už si gramatiku dávno nepamatuje...
V Japonsku jsou jich mraky a jsou jedním z důvodů, proč v Japonsku mnoho lidí AJ neumí...

Moje generace učitelek by Angličtinu měla ovládat na slušné úrovni a co se výslovnosti týče, tak 80% mluvené AJ na světě,je ta nerodilá, takže výslovnosti jsou různé a tady v Japonsku říkám, že to je buřt, hlavně když se domluvíme... 😉 Pokud chce někdo mít perfektní výslovnost, pak pár hodin týdně AJ ve škole rozhodně nestačí, je třeba vyjet do zahraničí a lidově "to naposlouchat" nicméně ve škole by děti měly dostat základ, ale takový základ, na kterém by se dalo stavět...pokud tomu tak není, tak je to špatně.

Jen perlička na závěr: Nejlepší je když se Brit a Amík začnou dohadovat, jak se co vyslovuje a píše.

drzticka81
8. zář 2016

@editah222 myslite si, ze nekdo s C, bude ucit za par kacek na ZS??? hahahaha, radeji nastoupi na stredni skolu (tam je vic penez) nebo do nejake firmy 🙂)) tak to vidim ja 🙂)) ze sveho pohledu ucitelky 🙂))

lajla
8. zář 2016

@drzticka81 přesně...ani jsem to nechtěla psát, by se to na mě sesypalo😂 nadpis v diskuzí je ZS...a troufám si říct,ze na ZŠ jsem dobrého angličtinare, nezazila...i na střední jsem uměla lip než nejlepší anglictinarka ve škole

drzticka81
8. zář 2016

tak u nas ve skole se taky jazyky nedeli...ja mela jednou dost problemovou tridu (sami dys, normativy, adhd, romy), kde sama cestina byl problem-deti tam bylo 24 a na zacatek aj jsem je mela vsechny -musim rict, ze mazec!!! nastesti mi prisel do tridy dalsi tzv. rom (chvala bohu v tomto za nej, hahaha) a ja si na sefa doslapla a chtela dve skupiny -rozdelil je!!! pak uz mi nechal dve skupiny i v dalsim rocniku, i kdyz deti bylo min nez 25........
jinak ja si aj dodelala a nejsem v ni odbornik a prebornik -pro me byl nejvetsi cil vzbudit v detech lasku a zajem k tomuto jazyku!!! aby se ji chtely ucit- snazila jsem se na ne mluvit anglicky celou hodinu, snazila jsem se jim dat vyslovnost-ale ja nebudou mit vyslovnost jako rodila mluvci nikdy...........

sarihy
Autor odpověď smazal
zelva
9. zář 2016

Náš syn začíná s Aj ted ve druhé tříde. Nedostali ani knihu, což mě překvapilo. Prý si to budou jen psát na papír, to co jim paní učitelka řekne..Dotaci hodin mají pouze 1x týdně a nedělí se na dvě poloviny. To je teda bídné.. 😝 Nevím na co jim takovou hodinu vůbec dávají, je vidět, že ten jazyk na téhle škole asi není prioritou. Z takovéto hodiny si vezme asi pěkné prd..A celá třída bude mít určitě na vysvědčení 1. Ach jo ach jo - české školství padá šupem dooolůůů.

g_m
9. zář 2016

@zelva Tak to je třeba se zeptat angličtináře, jak bude hodina vedená. Domů na hodiny mi chodili předškoláčci nebo prvňáčci a s nimi jsem nikdy nedělala žádné gramatické věci, na které by potřebovali knihu. Zpívali jsme anglické písničky, aby do sebe trochu dostali výslovnost nebo se učili hrou slovíčka, základní fráze apod. Ve druhé třídě je třeba to udělat zábavné a za jednu hodinu týdně toho moc nestihnou, takže já bych se nebála toho, že nemají knihu, ale spíš bych se zeptala konkrétního učitele na to, jak výuka bude probíhat a vypadat. U tak malých dětí je třeba, aby k jazyku získali i pozitivní vztah a naučili se pár základních slovíček, než do nich někdo začne bušit gramatiku a cvičení z knížky.

lajla
9. zář 2016

Já třeba nikdy pro malé děti knihu nepouzila, měla jsem třeba kombinace 1-3 třída a zkuste to skloubit ve čtení.a psaní😉 to fakt nejde...takže zpívat, hrát, tvořit,atd..a děti to bavilo😂
Jinak si myslím že i ten notýsek nejen kniha je pro první třídu fakt brzo, co si tam chtějí psát...když neumí, a kdo anglicky umí... ví, že by je to totálně pomotalo...

takarazestinusakury
9. zář 2016

mám stejný názor...jenže tady už začínají drtit abecedu ve 2 letech, takže se svým názorem můžu jít do... 😀 že je to sakra brzo, říkám na každé poradě, ale je to na nic, protože většina mých kolegů AJ ve školce nikdy neučila, jsou to IT, zdravotní sestry nebo učitelé středních škol, kteří nemají ponětí, jak učit AJ bez učebnic a písanek mladší děti. Vrcholem je používání učebnic s označením pro základní školu ve školkách...Proboha proč?!
@lajla
@g_m

drzticka81
9. zář 2016

na nasi skole se aj vyucovala od 3. tridy- a presne, prvni pulrok byl oralni kurz-basnicky, pisnicky, hry, poslech, znaky pro vyslovnost.......jako ucit aj me fakt bavilo 🙂)))ale ja aj nemela moc rada 🙂)))

sasa2019
Odpověď byla odstraněná
ilonne
28. zář 2019

@zelva Já jsem toho názoru, že pro děti na 1. stupni má být angličtina především zábavou a hrou. Konci se v páté třídě "past simple". A to je myslím dostačující. Gramatiky si užijí na druhém a vyšším stupni až až....

Strana
z2