Od kolika let učit dítě jiný jazyk?

lenkasubrtova
26. kvě 2015

Ahoj maminky. Zajímalo by mě, jestli učíte a od kolika let vaše děti anglicky? Já už dlouho angličtinu nepoužívám tak bych malou nechtěla naučit nějákou blbost. Zaujalo mě, že tady http://helendoron.cz mají ukázkovou hodinu zdarma a po celé ČR hodně poboček.

lv
26. kvě 2015

1.třída

nov777
26. kvě 2015

Je to poradne draha sranda, ale jestli na to matw finance, tak proc ne. Mimochodem nikde jsem nenasla cenik, kdyby ho vyvesili, tak na tu ukazkovou hodinu nikdo neprijde 😉

smallinka
26. kvě 2015

já myslím že možné je to mnohem dřív, prostě když učíš dítě mluvit, jsou na to různé jesličky s angličtinou....tipla bych kolem 2. roku dítěte. Bude určitě levnější koupit nějaké materiály a udělat si párkrát týdně hodinku s dítětem sama 😉 taky o tom přemýšlím.... obrázkovou knížku s prvníma slůvkama určitě zmákneš 😉

vendulka
26. kvě 2015

dcera už začala ve školce ve 4,5 letech a ve škole bude pokračovat od první třídy, kdy to mají povinné - naštěstí , dle mě čím dříve, tím lépe (lépe jim to půjde)

bunny123
26. kvě 2015

Pár slovíček a písničky v předškolním věku, aktivněji od 1. třídy. Jsem angličtinář a vím, že to bohatě stačí. Kdo má lingvistický talent, projeví se kdykoli, kdo nemá, tomu ani brzký začátek nepomůže. Co se výuky v MŠ týče, jsem skeptik, málo která česká učitelka v těchto institucích má dobrou výslovnost. V tom případě je lepší nevystavovat dítě špatné výslovnosti vůbec.

zuhur
26. kvě 2015

Já tu budu asi tak trošku za "exota", ale když to vezmu podle syna - bude mu pět let a má problémy i s češtinou - musí chodit na logopedii. Určitě si myslím, že jazyky jsou důležité (sama už si toho díky mateřské moc nepamatuji a to jsem se učila celkem čtyři - dva už bych neuměla použít vůbec, v jednom relativně rozumím a v druhém se po chvíli celkem i rozmluvím). Syn má sice ve školce možnost chodit na angličtinu, ale já budu zatím ráda, když zvládne dobře tu češtinu. Takže za mně bude stačit ta první třída 😉

berenika39
26. kvě 2015

Od 4let ve školce, spíš takové seznámení s angličtinou formou hry, ale pochytal toho fakt hodně, až se divím, baví ho to a snaží se "mluvit" jak to jde🙂)). V první třídě budou mít angličtinu dvakrát týdně a od třetí denně, jsem ráda.
Obecně si myslím, že knkrétně angličtina bude pro naše děti něco jako druhý mateřský jazyk, který bude pro studium a povolání nutný, takže takové to první o´tukávání může začít kdykoliv, ale učení se - systematicky, komplet celý jazyk - od první třídy.

pehaka
26. kvě 2015

Za mě .......když umí pořádně česky...kolikrát děti neskutečně patlají i v první třídě ,hlavně ,že chodí na angličtinu, ale aby uměli pořádně česky to ne. Něco jiného je samozřejmě pokud je rodič cizinec nebo žijí v cizí zemi. Můj syn chodí od 5 let mají ve školce jednou týdně 30 min s rodilým mluvčím...baví ho to rád si zpívá hodně si pamatuje......

mandala
26. kvě 2015

Tak já si zas nemyslím, že čím dříve, tím lépe, záleží, jaké k tomu mají předpoklady, podle mne v 1. třídě bohatě stačí. Nezaznamenala jsem, že by děti, které se učily jazyk od MŠ byly nějak nápadně napřed, než třeba moje dcery, které se začaly učit až ve 3. třídě. Naopak starší je v třídě nejlepší, prostě má dáno do vínku, a o tom to je. 😉

zivutka
26. kvě 2015

Tak to je logické, že za lepší vzdělání dětí zaplatíte něco 🙂 Vozím tam obě svoje děti od dvou let. Cena se pohybuje od 180kč. Děti jsou tam v malých skupinkách, věnují se opravdu všem a děti to baví. Berou to všechnou nenásilnou formou ne jak ve škole.

78marcela
26. kvě 2015

A ja si ani nemyslim, ze ta prvni trida je ok. Jsem jazykar, ucim cizi jazyky 15 let,ma svou vlastni soukromou jazykovku, taky nabizime kurzy pro skolni deti. Navic ucim castecne i ve skole a skolkach, komplet vsechno od skolky po duchodce. I prestoze to ucim, tak si myslim,ze v 95% nema cenu zacinat driv jak v druhe tride. A klidne i ve treti. Ve skolce to je jen seznameni s jazykem, deti sice strasne rychle vsechno pochytaji ale taky rychle zapomenou. Takze tam nejaka vyuka jednou tydne ztraci smysl, delame vsechno porad dokola, aby si zapamatovaly aspon barvy a umely pocitat nebo se představit. Tohle druhaci zvladnou za dva tydny a nemusi se to ucit rok ve skolce. Tam je jeste ta potiz, ze se deti nesmi nutit, takze jednou prijdou ty deti, podruhe jine a zadna navaznost tim padem neni mozna.
Navic, i pokud si rodice zaplati soukromy kurz, tak to opravdu chce denne procvicovat, co se dite nauci. Kdo z rodicu tohle dela? Podle me zkusenosti tak tech pet deset procet. A i kdyby, tak se tak behem skolni vyuky rychle srovna, to co ma dite ze skolky jako naskok, tak je behem roku skolni vyuky pryc a deti jsou srovnatelne. Jak se dal bude učit, tak to uz pak zalezi na tom, jak samo bude chtit a bude ho to bavit. A taky samozrejme na jeho schopnostech a nadani. K maturite bude daleko a za tu dobu se jazyk muze naucit perfektne i bez skolky. Takze za me to ma cas. Ja, ač sama jazykarka, na sve dítě spechat nebudu.

naomi6
26. kvě 2015

Nejdříve by se mělo dítě naučit pořádně česky, a to nejen mluvit, ale i psát. Takže si myslím tak třetí třída. To bohatě stačí. Naše generace měla angličtinu od 4. třídy a také jsem se ji naučili dobře. Jsem češtinář, takže to vidím i ve škole. Děti neumí česky, ale rodiče je dávají na kroužky angličtiny už od tří let. Trochu přemýšlet by to chtělo. 😉

mispula19
26. kvě 2015

já taky nejsem zastánce toho učit děti cizí jazyk sotva začínají mluvit česky. Jak píše paní jazykářka nademnou, my měli AJ ve škole asi od 3-4 třídy? (jsem ročník 91) a někomu to šlo hůře, někdo mluví tak že se akorát domluví a hodně nás mluvilo perfektně, taky nám stačilo učit se později a aspoň jsme uměli hezky rodný jazyk. Za sebe nevyužiji možnost učit syna cizí jazyk ještě před školou, budu i ráda, pokud aspoň tu první třídu by ji měl vynechanou.

nonnni
26. kvě 2015

souhlasim s 78marcela

az tedy na to, ze k maturite se nauci perfektne. To k maturite doucuji ja je absolutne tragicka uroven...a to jsou prumenrne trojkari, nekdy i dvojkari a prakticky neumi vubec nic...ale vetsina z nich se uci uz od plen.

Jsem jazykar, mam manzela cizince, deti bilingvni a uprimne rikam, ze pokud praktickou anglictinou netravi aktivne minimalne (pokud je to intensivni) hodinu denne, tak jsou vsechny ty kursy uplne k nicemu. A to jeste pozor, aby ten cas netravil s nekym, kdo mu akorat ukotvi spatne navyky a vyslovnost.

cabo
26. kvě 2015

Ja bych take urcite nespechala. Mam pocit,ze dnesni deti jeste neumi poradne cesky a uz se do nich husti anglictina. Hodne i slycham,ze pri porovnani znalosti u deti co se uci od 1. a tech co od 3. tridy,ze jejich znalost anglictiny je temer stejna.
Vzdyt ve skolce hodne deti chodi na logopedii,maji problem s cestinou a jeste se maji ucit anglictinu? Takze zs me urcite nespechat. Jak uz tu bylo psano-pokud ma dite vlohy na cizi jazyky, bude je dobte zvladat i kdyz zacne v pozdejsim veku.....

lendulka212
26. kvě 2015

Ahoj syn se narodil v zahraničí, kde se od 3 let chodí do školy. Tam měl cizí jazyk, hodinu jejich nářečí, angličtinu a česky doma. Sice to mlel ze začátku dohromady, ale časem si v tom děti naleznou cestu sami. Pak tady v Čechách měli angličtinu již ve školce.

pejtho
26. kvě 2015

Od narození nejlépe 🙂
S manželem nejsme cizinci, ani jazykáři. Prostě jen angličtinu využíváme. Takže neříkám, od narození učit a učit...ale pouštíme anglické písničky, pojmenovávámě věci, pouštíme pohádky v angličtine. Když se chce, tak anglicky počítáme, učíme se barvy a zvířátka.
Byli jsme i na ukázkové hodině Helen Doron, ale bylo to prostě příliš drahé.
Takže prostě podobný systém výuky využíváme doma. Děti půjdou od září do školky kde nabízají kurzy angličtiny, ale zřejmě ještě zůstaneme u domácí pohodové výuky-nebo spíš povídání.
Využíváme hodně obrázkové knížky a písničky z youtube - Mothe goose club.

Nemyslím si, že důvod - moje dítě neumí pořádně česky - je pádným argumentem pro to, se neučit jiný jazyk 🙂

dokument
26. kvě 2015

jednou o tom mluvil profesor Koukolik, ze pokud dite nekdo uci od narozeni a sam neumi perfektne, tak je to nauci s temi chybami. Snahu ucit dite hned od narozeni, aby pak nemelo se zvolenym jazykem problem a dobre se ho ucilo, povazuje za nerozumne 🙂 Zkuste pohledat v archivu ct Hyde park s Koukolikem 🙂 Ja zatim neucim, protoze mu nechci plest hlavicku, sama neumim dobre anglicky. Ale poustim mu na cs mini anglictinu pro nejmensi,z teda uplne jinych duvodu (aby mi dal chvili pokoj 😀 vzdy ho to zaujme, moderatorka nejvic) a vidim, ze z toho neco pochytil. Spis cestinu 😀 Jsou tam obrazky, tak on si to pak prerikava cesky a ma z toho radost,uci se mluvit 🙂

anniesfibis
26. kvě 2015

A co anglicka skolka? Ceky den v anglictine? To hedine se mi zda byt k necemu.

trogir
27. kvě 2015

Manzel hovoril na dcerku anglicky od narodenia. Dnes ma 6 rokov a anglicky hovori plynule, rozpravky a hry na tablete pocuva vylucne v anglictine. S detickami z Britanie sa dohovori a pohra bez problemov. Nam sa to osvedcilo 🙂

leia1
27. kvě 2015

já, budu asi taky vyčnívat, ale jako učitelka angličtiny své sděti nebudu nutt učit jazyk v předškolním věku. Pokud jsou bilingvní rodiny, ano, kdy rodič musí na dítě mluvit mateřským jazykem. Rozhodně ne to, že rodič bude na dítě používat cizí jazyk, který ještě ke všemu sám neovládá. Ale myslím si, že je důležité, aby dítě umělo mluvit hlavně mateřským jazykem. Já si dokonce myslím, že žádná škola nenaučí jazyk, tak jako vlastní zkušenost si jazyk prožít v té a té zemi. Učit se jazyk ve škole je podle mě vlastně hloupost, jazyk se nemůže učit, ten se musí prožít, zažít.

heidii
28. kvě 2015

Ahoj, na doporučení kamarádky jsme se byli podívat na první hodině zdarma, a moc nás to ohromilo. Určitě tam s malým budeme chodit dál, v dnešní době je angličtina důležitá, sama bohužel anglicky moc neumím, takže budu ráda, že moje dítě bude umět od mala základy.

alyssa18
28. kvě 2015

Podle mě je s tím nejlepší začít, až umí dítě v prvé řadě pořádně česky. Učím v MŠ a vidím, jak to je s tou výslovností čím dál horší, takže podle mě není důvod děti zatěžovat ještě dalším jazykem, když mají plno práce s tím mateřským. Bohatě stačí začít s tím až na ZŠ. 🙂

verdos
6. čer 2015

@smallinka To je právě častý omyl rodičů... "základy přece zvládnu, to můžu s dítětem dělat sama" (neberte si to osobně, jistě je takových mnoho). Já jsem si udělala certifikát FCE a říkala jsem si, jaká jsem borka, jak už umím anglicky... a až pak jsem se dostala na školu a studium angličtiny a zjistila jsem, kolik dělám chyb třeba v základní výslovnosti! To není něco, co se naučíte sama podle knížek nebo hned. Možná tvrdým drillem s rodilým mluvčím...
Naprosto souhlasím tady s jazykáři výše - raději později, v MŠ určitě ne. Dítě nemá dostatečnou rozumovou výspělost ani znalosti rodného jazyka na to zvládnout něco víc než pár základních slov. A pokud se angličtinu neučí opravdu autenticky (rodilák nebo dokonale trénovaný cizinec, že mluví jako rodilák, použití autentických nahrávek, atd.), tak to může být naopak na škodu. Vemte si, že dítěti se v předškolním věku ještě stále dovyvýjí fonematický sluch (sluchové rozlišování) a nejen, že dítě pochytí případnou špatnou výslovnost, ale pochytí to špatně sluchově pro účely porozumění - tedy bude mít potom problémy porozumět skutečné a správné angličtině (nebo jinému jazyku obecně, kterému se učí), protože to má špatně naposlouchané.
Já mám už po létech studií certifikát CPE což je v AJ nejvyšší meta, ale syna bych stejně teď doma neučila, maximálně mu pustím nějaký anglický animáč - je to levné, dostupné (bydlíme na vesnici, relativně daleko na to, abychom vozili dítě někam na kurzy...) a službu to udělá přibližně stejnou.
Abych tedy odpověděla na otázku - syna budu učit cca od 6 let. Do té doby budu dbát na jeho správný rozvoj v mateřském jazyce. To je konec konců kvalitní základ nejen pro učení cizím jazykům, ale i pro učení obecně, kvalitní komunikaci s druhými (např. při práci ve skupince, v dospělosti v týmu), atp.

kristyna90
6. čer 2015

take bych rekla od narozeni nejlepe.. alr jen pokud umite dobre ten cizi jazyk, at ho neucite blbosti. My zijeme v zahranici, s pritelem jsme oba cesi a pred malym mluvime cesky.. pokud jsem s nim sama tak cesky i nemecky stylem ze reknu vetu cesky a hned nemecky.. pritel ten umi lepe francouzsky alr yo chceme nechat na pozdeji. Nase sousedka je taky ceska a jeji muz mluvi nemecky s malou a ona cesky.. mala ma 3 roky umi krasne cesky i nemecky sice nemecky lip..do cestiny sem tam zaplete nejake slovicko z nemciny ale jen ty jedboduche.. treba fur maminku a tatinka... k tomu vsemu kdyz je u chuvy ta na ni mluvi portugalsky a take zacina rozumnet.. hlavne umi skvele prepinat.. vi, ze na me ma mluvit cesky, na tatinka nemecky na maminku cesky.. je to sikula🙂 sice bych rekla ze kdyz zapojite vice jazyku nez jen cestinu je dite s mluvenim trosku pozadu ale moc ne.. tak toho pul roku...

g_m
6. čer 2015

No, jakožto učitelka na SŠ a v odpoledních hodinách učím i malé děti, tak mi to nedá, abych nepřispěla. Do anglické školky bych dítě nedala, měla jsem tam praxi a jsou to ve většině případů vyhozené peníze. Učitelky mluvily z větší části česky, moc dětí ve skupince a bylo to o ničem. Sama mám doma výuku AJ pro školkáčky, chodí po třech a baví je to. Zpíváme písničky, učíme se hrou slovíčka aj. Rozhodně si nemyslím, že by to bylo špatně nebo bych jim angličtinou pletla hlavu či kazila češtinu. Jedna trojička dětí chodí už třetím rokem a jsou super, mají obrovskou slovní zásobu a dokáží říct jednoduché věty. Kolik si z toho zapamatují a kolik zapomenou, nedokážu posoudit, ale rozhodně mi nepřijde jako špatný nápad, začít s angličtinou před ZŠ. Je jen důležité jakou formou, aby to dítěti ten jazyk nezprotivilo, ale je nutné si ty slovíčka s ním alespoň jednou týdně doma projít a pokud neumíte moc anglicky, tak je to na houby :(
Rozhodně bych se neřídila tím, že moje dítě neumí pořádně česky, tak ho nebudu plést angličtinou. Jazyky rozvíjí jejich myšlení a vnímání, které jim mohou pomoct právě i u češtiny....

lenam
6. čer 2015

Syn chodi na anglictinu od cca 3 let. Zili jsme v Anglii, manzel ma sefa anglicana, komunikuje denne v anglictine a svagr je american. Nejdrive syn chodil na soukrome hodiny do jazykove skoly, kde byly 2 deti, ted chodi na Helen Doren. Dnes mu je 5 let. Kdyz jsme jeli na pracovni cestu s manzem do UK, tak ve vlaku navazoval kontakt s holcickami a az nas prekvapilo, co dokazal z hlavy "vydolovat". Kdyz si volame pres skypa v anglictine, syn se snazi zapojit. Nemuzu rici, jaky prinos to bude mit do budoucnosti, ale mne se na Helen Doren libi, ze navazuje. Nepridavaji se tam nove deti, ktere anglictinu nikdy nedelaly. Pokracuje se ve skupinach, ma to navaznost. Znama, ktera HD uci, mi rikala, ze deti, ktere zacinaji s anglictinou v MS, tak ve 3. tride komunikuji uz ve vetach. Syn se take rad diva na pohadky v anglictine - Disney Junior apod. V zapadnich zemich je bezne, ze se deti divaji na porady v anglictine a rozviji to jejich jazykove schopnosti. Proto se domnivam, ze diky tomu jsou cizinci v anglictine lepsi a sebevedomejsi. Provazi je cely zivot ne az od cca 3. tridy.

shine2015
6. čer 2015

Podle me nemáte co pokazit. Pouštět dětem pohádky v cizím jazyku a předškolní deti at na angličtinu chodí, ale vybrala bych kvalitniho ucitele. Vim,ze známá pouštěla deckam satelit, kde šly pohádky v němčině, angličtině a dalších jazycích a nikam do školek ani doucovani nikde nebyly a pak se jim jazyk učil na škole lip, měly totiž na posloucháno....a už jim to nebylo cizí.

mulgrew
31. pro 2016

Ahoj, kdyby mel nekdo zájem, sdílet rady a informace o výuce cizích jazyku u deti, prijdte prosím sem:
https://www.modrykonik.cz/group/7782/
Budu moc ráda, za jakékoli rady a zkušenosti těch, co zrovna mají děti a jazyky se učí, tak i těch, co už mají začátky za sebou a třeba se chtějí pochlubit úspěchem svých ratolestí a ostatním poradit, jak toho dosáhli.díky

smetttanov
6. dub 2019

Dcerka se uci anglictinu uz ve skole a jsem zato moc rada!