icon

Znovuotevření škol v květnu. Jaký máte na to názor?

mataharyy
9. dub 2020

Ahoj,
na internetu běží petice proti otevření škol v druhé polovině května, jaký na to máte názor vy?
Z důvodu zachování příčetnosti a zbytku duševního klidu bych byla pro aby se otevřeli školy zítra, ale když jsem nad tím přemýšlela, tak mám dojem že je to kardinální blbost.
Za jedno s ohledem na zajištění "orouškování" dětí v rámci školy (já v té roušce nemůžu dýchat už po pár minutách a to není ještě takové vedro, ale představa že jsem v tom půl dne v době kdy ve třídách bývá vedro k padnutí...) které bude asi stejně zvládnuté jako zásobení zdravotníků...
Za druhé si nemyslím že to na vzdělání bude mít ještě nějaký vliv, než zase děti zapadnou do povinností bude půlka června, začnou se odevzdávat učebnice a bude to k...
No a asi to nejšílenější co mě v tomto spojení napadlo, spoustu dětí po škole hlídají prarodiče, tedy ohrožená skupina, protože rodiče nemají možnost se většinou z práce sebrat ve dvě... A s ohledem na diagnózu prarodičů si tedy na triko nevezmu, že na ně něco prsknou, zvláště když toto bude asi nejrychlejší "promoření" a mám obavu že to co se povedlo zpomalit, se v tu chvíli asi pošle do kytek...

Nechci paniku, celou dobu mě to úspěšně míjelo, ale spíše širší názor, případně jak na to prakticky, mám dětem zamezit v kontaktu s prarodiči abychom je nezabili a na jak dlouho, než bude většina národa nakažená, vyléčená a snad i relativně imunní a budou místa na JIPkách, nebo se pomodlit a doufat...?

alcar
10. dub 2020

Ja si myslim, ze zadna lavina v poctu nakazenych otevrenim skol neprijde. Epidemie uz je u nas dlouho a podle me uz je (byt k tomu jeste nemame relevantni data) hodne populace promoreno. Nejde tento stav drzet dlouhodobe. Oddalujeme nevyhnutelne.

A je mi jedno, zda rozhovor s epidemiologem Maďarem otiskly Parlamentni listy, idnes nebo Blesk. Rika pravdu a ja se se vsim, co rekl naprosto ztotoznuju.

No a ze si nekdo stezuje, ze nemuze dychat v rousce a proto si neumi predstavit v tom ucit...jako sorry, ale zdravotniku u pacientu s Covidem se taky nikdo nepta, jestli se jim to libi nebo ne. A ucitele nejsou schopni ucit v rousce par hodin.

Kde je petice za otevreni skol v pulce kvetna? Jsem pro vsemi deseti, protoze se chci prirozene promorit uz ted a necekat na to az do zari.

puhelin
10. dub 2020

@alcar Jak dlouho jsou takto obleceni zdravotnici u pacientu s Covidem? Z videi, ktere poskytuji... cca po 3 hodinach se stridaji. Protoze se v tom delsi dobu neda vydrzet. 10hodinova smena v pekarne, s jednou pauzou na svacinu a piti. 4 rousky za smenu.

puhelin
10. dub 2020

@marcicek84 Kdyby se zacalo neco vymykat kontrole, tak uz bude pozde neco menit. Jestli trva 2 tydny, nez se to projevi...

marcicek84
10. dub 2020

@puhelin ale dá, znovu se to uzavře, prostě se to zkusit musí, když nezkusíš nevíš, ale taky si myslím, že už je plno lidí promořených, nejde oddalovat nevyhnutelné, v tom bodě bychom totiž mohli být i v září, kdybychom čekali, tomu se vyhnout nedá, jenom se posouvá v čase, tak asi čím dřív tím líp...

drep
10. dub 2020

@puhelin atombordel jasně, v tom se střídá po třech hodinách. Ústenku máš celou směnu, jak v pekárně, tak v nemocnici. Já si za dvacetčtyřku sundala jen na jídlo a v noci na lékařáku

alcar
10. dub 2020

@puhelin ucitelka nema prestavky? Tak se zavre v kabinete a sunda rousku a za 15 min ji zase nasadi. Ale nema u toho neprodysny skafandr. Porad mi tu chybi nejake rozumne argumenty. Zatim ctu jen fnukani, tak jako je to v te uvodni casti petice. Chce to nejaky uceleny pohled na celou tu epidemii. Stale tady nikdo z odpurcu cilene imunizace nedokazal vysvetlit proc ne, jinak nez “mam strach”, “nechci se nakazit”, “nechci skoncit na ventilatoru”, “nechci, aby se nemoc sirila”. Takze ti, kteri nemuzou sedet doma na prdeli vam tu promorenost jaksi zaridi? A vy vylezete v zari? Tak si to predstavujete?

alcar
10. dub 2020

Jako fajn, bojite se, sedte si az do zari doma. Chrante se a panicky doufejte, ze se v zari uz nenakazite. Ale, prosim, nepodepisujte zadne petice! Ja se teda pridam k te promorovaci skupine, nakazim se jako 70% naroda, ale jak prijde druha epidemie, tak uz za vas nerucim.

mataharyy
autor
10. dub 2020

@alcar proč tak kousavé? Nerucis za nikoho ani teď a nebudeš ani potom. A důvod je jednoduchý stále nejsou průkazná data, která potvrzují onu kolektivní imunitu, naopak se spíše řeší že to není tak jednoznačné, jak se myslelo na začátku a ono oddálení o tři měsíce, včetně prazdnin, je také o tři měsíce více dát a informací. Že se pravděpodobně všichni narazíme je fakt, pokud se neuzavřeme do vakuové bubliny, ale v současné chvíli je nedostatek informací a s tím spojená rizika pro mě podstatně větší riziko, než finance o které bych mohla přijít snížením pracovního úvazku. Petici jsem podepsala po zvážení všech pro a proti, které z toho pro mě plynou a další důvod podpisu je ten, že se nikdo nezabývá tou možnosti individuálního řešení a je to nastaveno buď a nebo. Pokud bude dost lidí kteří budou proti, tak třeba někoho napadne to řešit a přistoupit k možnostem individuálního řešení a do konce školního roku nechat na jednotlivcích, co je pro ně přijatelnější...

Mimochodem petice na otevření je taky, stačí si ji dohledat a podpořit tak svůj názor, v tom nikomu nikdo nebrání.
Diskusi jsem zakládala abych věděla i o dalších názorech, ne aby se tu někdo handrkoval ohledně peněz, protože ty jsou pro mě momentálně až druhotný problém. Ale ani jeden z důvodu zde uvedených mě nepřesvědčil o tom, že je to dobrý nápad, stejně jako opačna strana není přesvědčena že je to špatný nápad. Já mám ze svého pohledu objektivní důvody proč se mi to nelíbí a nejsem sama, vy z toho svého máte pocit že je to tak správně a predkladate to co si můžu přečíst i v novinách, ale bohužel důvěra ve vládu a tento aparát byla vždy poněkud mizerná a po pár tiskovkach je někde na bodu mrazu. I názory odborníků napříč světem nejsou jednotné a dle mého je to zbytečný hazard. A to vskutku nepatrim k lidem co vykupovali obchody, nebo šíleli že všichni umřeme i počítám s nákazou, která je prakticky nevyhnutelná, ale zase na druhou stranu odmítám zbytečně riskovat, bez relevantních informací.

marcicek84
10. dub 2020

@alcar https://www.petice.com/podporujeme_oteveni_kol_...

to je ta správná petice....jenom ty roušky by tam být nemusely...

puhelin
10. dub 2020

@alcar Ty jsi presvedcena o tom, ze kdyz se nakazis, podruhe uz onemocnet nemuzes? To jako vazne?
Ja se odmitam promorovaciho experimentu (na urovni hazardu) ucastnit. Na to mam sebe a sve blizke az moc rada.

Byla jsi nekdy ve skole? Aby se ucitel ochranil, musel by v tom skafandru byt cely den. Rouska (ani respirator) ho jaksi neochrani.

puhelin
10. dub 2020

@marcicek84 Takze podepisete petici za noseni rousek ve skolach?

marcicek84
10. dub 2020

@puhelin roušky ve školách nepodporuju, chtělo by to petici za otevření škol, ale bez roušek ostatní může být zachováno, to by tam bylo i více podpisů, jinak já teda nemám důvod podepisovat, nějaké petice, zatím není ten správný čas, uvidíme co přinese přelom měsíce...

ilonne
10. dub 2020

@klea81 Ježíš, ty jsi sobec - napsat, chudák dítě nepojede na tábor, kvůli pár mrtvým 88+. To snad nemůžeš myslet vážně. Moje dcera už přišla o gymn. závody i soustředění a další soustředění také pravděpodobně nebude. A tohle by mě nenapadlo vypustit z pusy....

alcar
10. dub 2020

@mataharyy ja nevim, strasne si v tom tvem prispevku protirecis. Ja mam tedy jine informace co se tyce imunizace. Asi hledam jinde, nez ty. 🤔🤷‍♀️ Ale myslim, ze uz se na tucnem vzorku lidi prokazalo, ze z vetsiny si lide vytvori po prodelani nemoci protilatky. Bylo jen par pripadu, u kterych nedoslo k vytvoreni dostatecneho mnostvi protilatek. A zatim jsem cetla asi o dvou pripadech, kdy nemoc dostali znovu. Ale to je tak s kazdou nemoci a taky se pred nimi neskryvame. 🤷‍♀️ Nemoc se zacala sirit v Cine nekdy v prosinci a dnes mame duben a stale nemame, dle tebe, dostatecne relevantni data (dle meho jich mame uz dost). Vime, jak se nemoc chova, jak se siri. A jelikoz epidemie stale trva, definitivni data budou az po utlumeni. V zari nebudeme mit tech dat o nic vic nez ted a rozhodne to nebude mit vliv na vzdelavani v institucich.

marcicek84
10. dub 2020

@alcar oni asi čekají, že už v září bude vakcína

alcar
10. dub 2020

@puhelin ty se zucastnit nemusis. Zucastni se ho lidi, kteri musi sve deti dat do skol a skolek, aby mohli pracovat a zachovat chod statu. Kdo jiny ma tu kolektivni imunitu zajistit? Nejmene ohrozene skupiny - a temi jsou deti a lide do 45 let.

alcar
10. dub 2020

@marcicek84 😃 ano a zacne se ockovat 20.8., aby mohly decka nastoupit 1.9. do skoly, protoze to uz prece bude po vsem a vylezeme z krytu a zacneme zachranovat nezachranitelnou ekonomiku.

marcicek84
10. dub 2020

@alcar 😂😂😂 možná by se mohli postavit nohama na zem, vakcína tak rok nejméně, navíc nemá jít o nekontrolovatelné promoření na úrovni hazardu, jak psala @puhelin to už stát několikrát dementoval, tak já nevím proč se toho stále drží
v září už žádná česká ekonomika nebude, budeme rakousko německá kolonie, do prčic, přece nemůžeme obětovat celý stát ze strachu a hysterie

alcar
10. dub 2020

@marcicek84 to je presne ta panika a hysterie, kterou nam predkladaji kazdy den media. Ja jsem rada, ze si od zacatku zachovavam zdravy rozum. 🙏

klea81
10. dub 2020

@ilonne sobec nebo realista? 🤔 Ty tady plánuješ být do 120 let?

marcicek84
10. dub 2020

@alcar já od počátku ne úplně, ale po 14 dnech začali dělat viditelné chyby, bylo vidět, proč to dělají, že vlastně, že neměli nic připraveno, to nebylo kvůli nás, to dělali kvůli své neschopnosti, jen tím nakrmili národ a někteří se nechávají krmit dlouhodobě...s tou masáži to ty Babišovy média přehnala a teď má vystrašený národ a taky neví jak z toho ven, teď se zase objevují zprávy, jak se nic neděje, aby v klidu mohli rozvolňovat...za 14 dní se nebude bát skoro nikdo...

marcicek84
10. dub 2020

@ilonne, no je pravdou, že v tom věku 88 + se může stát člověku cokoli, vem si kolik lidí se dožije 90 nebo přes 90 let...opravdu stačí běžná nemoc a imunita to už nemusí zvládnout, nemusí jít o COVID.

ilonne
10. dub 2020

@marcicek84 ale napsat tohle? Že budu mít zkažené léto? A kde přišla na to, že umírají pouze lidé 88 + a že jich bude pár? To je názor hloupého a omezeného člověka.

ilonne
10. dub 2020

@marcicek84 Moji babičce je 92 let a jsem opravdu ráda,, že je v seniorskem domě, kde s nimi personál dobrovolně "bydlí"... A tohle bych nenapsala ani v chřipkové epidemii. To je proste pro mě naprosto nepochopitelné a neomluvitelne. Každý lidský život má svou cenu a je jedno, zda je tomu člověku 5, 40 nebo 80. A stavět svoje pohodlí nad lidský život je sobectví....

marcicek84
10. dub 2020

@ilonne já teda nevím jak to bylo myšleno, ale ten věk je opravdu rizikový sám o sobě...jako zase chránit ohrožené skupiny ano, ale nežít a nechat si zdevastovat ekonomiku a být tou rakousko-německou kolonií, to asi taky není úplně to pravé ořechové...chce to vybalancovat...

klea81
10. dub 2020

@marcicek84 přesně tak jsem to myslela 🙏

ilonne
10. dub 2020

@marcicek84 mne teda takto napsaný příspěvek vůbec nepřipadá,, že by souvisel s ekonomikou, spíš s omezením vlastního pohodlí. Kopíruju...

Já nevidím důvod, proč neposlat děti do škol koncem dubna. Natož 1/2 květen či začátek června... Čím později půjdou do školy tím hrozí, že nebudou tábory a to dcera obrečí. Zkažené léto kvůli pár úmrtím 88+😔

ilonne
10. dub 2020

@klea81 no to pochybuji, přečti si to ještě jednou....

klea81
10. dub 2020

@ilonne v Itálii je průměr 79 let, to se mi nezdá jako mladá generace, kterou bych měla a chtěla chránit, v ČR jsou jen 2 zemřelí "mladšího" věku, jeden infart a druhý rakovina s metastazemi, takže opět ne kovid, ale s kovidem. Omezený a hloupý je ten, co sleduje jen idnes.cz a nechá se manipulovat titulky 😉

ilonne
10. dub 2020

Btw, s tím že musí šlapat ekonomika souhlasím. A vzhledem k tomu, že vrátit se do škol na 1,5 měsíce bude znamenat akorát hlídat děti a vím jaký je věkový průměr učitelského sboru a zdravotní stav také není nejlepší, viděla bych řešení jinde. Konzultace po menších skupinkách, např. 5 děti a třeba max. 2 hodiny. A na hlídání dětí se mohou využít studenti ped. fakult... Tábory jsou podle mě sci-fi....

Strana