icon

Jak prodat nemovitost bez realitky: Zkušenosti a tipy

3. únor 2022

Dobrý den. Prodával jste někdo nemovitost sám, bez realitky? Je s tím hodně starostí, stojí to za to? Co vše je potřeba zařídit? Děkuji, pokud máte někdo zkušenost.

Strana
z2
ruzova_pastelka
4. únor 2022

@antoinet Ale jasně. Já to sice píšu s notnou dávkou ironie, ale souhlasím s tím, že realiťáci dostávají peníze od klientů dobrovolně a pokud jsou s tím obě strany ok, tak je to naprosto regulérní transakce. Jen mi přijde paradoxní, že si někdo myslí, že to snad dělají zadarmo anebo že to zaplatí kupujíci. Protože je to přesně naopak - je to obvykle poměrně drahá služba, kterou platí prodávající. Chce-li to ale někdo platit, proč ne. Tu část o tom, že si vážím lidí, co dávají práci jiným, jsem myslela vážně.

lenulacek
4. únor 2022

@sigyn tak když chci 6.250.000 tak dam cenu 6.250.000. Co zaplatí kupující realitce není můj problém 🙂

dandaa
4. únor 2022

Reality prodávám, ale jen známým . Jako je s tím dost práce a času. Mohla bych napsat knihu o lidech . Základ je vždy advokát co tomu rozumí a nejhorší je když má kupec hypotečního poradce, jelikož ten vždy vše zdržuje. Jestli máš čas, nevadí ti volání lidí 24h denně a chceš chodit na prohlídky tak proč ne ,prodej složitý není. Samozřejmě je potřeba mít domluveného advokát,aby měl čas.

autor
4. únor 2022

Moc všem děkuji za vaše názory. Myslím, že na to nebudeme mít nervy, čas, chuť a necháme to na realitce 🙈

eviicka
4. únor 2022

Je to na každém, ale já jsem šla po úvaze do realitky. Už jen proto, že byt byl v jiném městě, takže dojíždění na prohlídky... Ty peníze za provizi mi za klid a sehnání kupce stály.

ruzova_pastelka
5. únor 2022

@lenulacek Každá věc má svou cenu. Jasně, u vymyšleného bytu v internetové diskusi si můžeš říct cokoliv, ale v realitě existuje nějaká maximální cena, za kterou jde věc za určitou dobu prodat. Z té maximální ceny ti realitka ukrojí notný dil. Cena věci záleží na té věci, ne na tom, kolik za ní chceš a kolik si řekneš.

alubif
5. únor 2022

Pak doporuju vemte si ale svého právníka.😉

kakba
5. únor 2022

@ruzova_pastelka nechapu reci tveho kmene. Pracujes v oboru? Jaky nutny dil? Me nikdo nic nebral. Mam nastaveny vysoky strop. Pod nej nejdu a protoze nemovitost nepotrebuju, at si s tim realitka dela co chce, po dobu 6.mesicu. Kdyz neprodaj, maj oni smulu. Tak je to proste ve smlouve. Tak mi to prosimte vysvetli jak to myslis.

lenulacek
5. únor 2022

@ruzova_pastelka cože? Co to meleš? S tou cenou to byl příklad. Mě nikdy realitak neobral

ruzova_pastelka
5. únor 2022

@lenulacek
@kakba Ženy, nevylučuju, že až si dám večer sklenku vína, tak mi přijde zábavné s vámi dál diskutovat, ale za střízliva ne, děkuji 😃😃😃

dafne55
5. únor 2022

@ruzova_pastelka Nech to plavat. Nema to cenu.

antoinet
5. únor 2022

Ono je strašně vtipný když práci makléře kritizuje někdo, kdo ji nikdy nedělal 😀 ". Kdyby napsala "dělala jsem to a je to neuvěřitelnej vejvar, spousta peněz s minimem práce a starostí", tak beru 🙂
Ale laik si ty náklady nedokáže spočítat: pronájem kanceláře, správa webu, inzerování na spoustě dalších (ano, takto se najdou ti, co dají více, takže vydělá RK i majitel), benzín, mobil, foťák, práce asistentky a právníka, vzdělávání, tisk materiálů, odvody...myslím, že v penězích se teda netopí.

zmrz_lina
5. únor 2022

@antoinet já jsem v RK dělala (ne makléře) kdysi na studiích a je to docela slušnej vejvar i po odečtu nákladů.

antoinet
5. únor 2022

@zmrz_lina tak super 🙂 Tohle má váhu! A proč jsi v oboru nezůstala?

zmrz_lina
5. únor 2022

@antoinet protože to pro mě byla brigáda, já tam dělala kancelarinu a studovala jsem a živím se úplně něčím jiným.

lukaspavelka1987
24. kvě 2024

Já bych to zkusil sam bez RK. Provize RK se pohybuje kolem 5 % a nemyslím si, že by se tolik předřeli. Je dobrý mít nějakou orientační představu, jak to má probíhat, což najdete všude možně na internetu - např. zde https://hledasenemovitost.cz/prodej-nemovitosti...

No a pak je potřeba si zaplatit inzerci (podle mě sreality nebo bezrealitky) a právníka na kontrolu smluv. Stejně ty smlouvy připravené od RK úplně nehájí zájmy prodávajících, ale použijí většinou nějaký vzor, který je výhodný pro všechny strany (RK chce hlavně rychle podepsat, aby měla odměnu).

Akorát je otrava dělat ty prohlídky 🙂

Strana
z2