icon

Vyúčtování služeb. Chápu to dobře?

lidija1234
15. dub 2021

Ahoj holky,
jdu si za vámi pro radu zda některá rozumíte vyúčtování služeb. Máme necelých 8,000,- nedoplatek na vodu a mě to přijde hrozně moc na to že přítel se sprchuje v práci, nemáme vanu takže vždy jenom sprcha a pereme cca 1x týdně a celou zimu netopíme.
Majitel bytu nám poslal vyúčtování ale moc tomu nerozumím🙈

Teplo dodavatelsky: chápu tak, že je to za topení? 3500 za rok nevím jestli není hodně když vůbec netopíme..je mi jasný že to nebude 0 ale nevím no
Ohřev TUV: tak to chápu tak že je teplá voda?
Vodné pro TUV: by mohla být studená :D
Voda: tak to už nevím těch vod mi tam přijde už nějak hodně 😀

Chápu to tak dobře? Nebo umíte někdo líp vysvětlit? Máme byt 1kk a pokud majitel platí zálohu na vodu 1000,- a máme nedoplatek necelých 8000,- tak to dělá ročně 20,000,- jenom za vodu a to mě přijde hrozně moc.
Jaké zálohy máte na vodu ?

Předem všem moc děkuji🙏 možná to budou pro někoho blbé otázky ale já bych tomu vážně chtěla porozumět, takže budu ráda za každou reakci ❤

Strana
z3
lidija1234
autor
15. dub 2021

@jitka_cv tak já už fakt nevím jak říkám přítel se sprchuje převážně v práci, já tedy doma ale nemáme vanu takže nenapouštíme....no a jinak umývání nádobí ale to přece neudělá takovou spotřebu vody

jipe
15. dub 2021

@lidija1234 pračka žere studenou a ohřívá si ji 🙂 Tak třeba se sprchujete v hodně teplé vodě a hodně myjete nádobí :D Nicméně fakt je divný, že v tom vyúčtování chybí zálohy na vodné na TUV
nicméně, jak píše @betelgeuzz, tak i záleží, co máte v podnájemní smlouvě (byt je zjevně družstevní a vy ho máte v podnájmu od člena družstva) ohledně vyúčtování a přeplatků/nedoplatků

jipe
15. dub 2021

@lidija1234 jinými slovy, je možné, že "majitel" platí zálohy na vodu 500 Kč, po vás chce zálohy 1000 Kč, pak by po vás neměl chtít nedoplatek vypočítaný oproti zálohám 500 Kč.

lidija1234
autor
15. dub 2021

@jipe ve smlouvě máme že úhrady za elektřinu, vodné, stočné a teplo bude vyučtováno jednou ročně s tím, že záloha se sjednává na 1500kč

hojda
15. dub 2021

@lidija1234 tak to máte malou zálohu 1000,- na teplo a vodu.

betelgeuzz
15. dub 2021

@lidija1234 tak teplo je ve vyúčtování za 3500 (jestli dobře vidím), to byste pak měli platit taky. ale zbytek ne.

jipe
15. dub 2021

@lidija1234 tak si spočítej teplo dodavatelsky + ohřev TUV + vodné TUV (teplá voda) a vodné SV (studená voda) + elektřina za rok - 12x1500

lidija1234
autor
15. dub 2021

@jipe v tom vyúčtování jsou uhrazené zálohy 10284,- takže by to vycházelo cca na těch 1000,- kč tedy tak jsem to pochopila že uhrazené zálohy je to co on za rok zaplatil

betelgeuzz
15. dub 2021

@lidija1234 tebe nemusí zajímat, kolik zaplatil majitel družstvu na zálohách, ale kolik jste zaplatili vy jemu. A to je 12 tis za vodu a teplo.

jipe
15. dub 2021

@lidija1234 ano, to jsi pochopila dobře a náklady jsou ten sloupec předtím něco přes těch 17000 Kč a rozdíl je nedoplatek

jipe
15. dub 2021

@lidija1234 a jak píše @betelgeuzz luštímtam nějakou platbu za výtah nebo co to je...tak pokud o tom nemáte ve smlouvě zmínku, tak se vás to netýká. Proto sečíst jen ty náklady, co máte smluvně ošetřené - zálohy, co jste vy zaplatili a rozdíl "majiteli" uhradit

lidija1234
autor
15. dub 2021

@jipe no je tam výtah, a úklid ale to je nějakých 900 kč za rok tak nevím jestli se úplně ozývat. Tím, že se budeme stěhovat a majitel nám dluží kauci tak aby pak v bytě nehledal každou maličkost co nám naúčtovat.

lidija1234
autor
15. dub 2021

všem moc děkuji za rady a vysvětlení❤ za co máme tak vysokou spotřebu vody je asi ve hvězdách a to už nezjistím :D

jipe
15. dub 2021

@lidija1234 pak je tam rozdíl v těch odvedených zálohách, kdy majitel platí za vodu a teplo necelých 10 000 Kč a vy 12 000 Kč

radecka1
16. dub 2021

@lidija1234 Jen tak mimochodem. Spotřebu vody nemáte vůbec vysokou. Pokud jsem něco nepřehledla, tak vám vychází cca 41m3 na osobu/rok. Průměrná spotřeba v ČR je cca 90 m3 os./rok. V některých oblastech může být cena vody vyšší, což ale majitel nemůže ovlivnit. Tomu to účtuje vodárna, ve vašem případě družstvo.

betelgeuzz
16. dub 2021

@radecka1 90 m3 za rok? to je nějak moc. Směrné číslo vodárny je 35 m3 za rok a osobu a našla jsem, že průměrná spotřeba je kolem 40 m3. Kde jsi přišla na těch 90?

radecka1
16. dub 2021

@betelgeuzz @lidija1234 omlouvám se za blbost, brala jsem to z hlavy a už jsem si neuvědomila, že to jsou jiné jednotky. 90l je průměrná spotřeba na os./den. Což vychází cca 33m2, které zmiňuje @betelgeuzz. Díky za opravu. Příště počkám, až se mi mozek vzbudí.

radecka1
16. dub 2021

@radecka1 m3 samozřejmě

radecka1
16. dub 2021

@lidija1234 V tom případě jste lehce na průměrem. Stačí, aby vám kapal kohoutek nebo protékal záchod a hned je spotřeba vody.

lidija1234
autor
16. dub 2021

@radecka1 dobře děkuji za informace, každopádně majitel už se ohání co to řešíme že na papíře je jasně napsaný nedoplatek tak co řešíme....tak to bude ještě těžké mu to vysvětlit

martt
16. dub 2021

@lidija1234 Mne ted ještě napadlo zkuste se zeptat někoho ze sousedů jestli jim souhlasí vyúčtování za vodu. Pokud se jim bude zdát vyšší může to i znamenat někde únik vody z trubek někde mimo bytové jednotky . Nevím jak mate řešené trubky , ale nam (celé bytovce ) jdou třeba venkem. A nedávno jsem resili prave velkou spotřebu vody a nakonec se ukázalo, že máme někde únik prave v trubkach , ktere jdou venkem.

katka22688
16. dub 2021

@lidija1234 a co pocatecny stav meradla, sedí ti to vo faktúre? Může být fakturace odhadem z predchodziho období. Jinak, za byt ve smlouve máš napísané služby které treba hradiť (služby spojené s užívaním bytu takže patrí tam i výťah a uklid, spoločné osvetlení).. Bud tam máš špatné stavy meradla nebo umyvas nádobí celej bytovke... Vše ostatne už ženy napsali.... Když ti to nebude jasné nech si to vysvetliť od majitele, není to hanba se zeptat sú to vaše peníze.

jipe
16. dub 2021

@lidija1234 no nedoplatek tam napsaný je, ale vy platíte majiteli vyšší zálohy, než odvádí majitel družstvu... odečty vodoměrů se u vás dělají dálkově nebo to někdo opisuje?
@katka22688 ve smlouvě má prý právě jen výslovně vodu, teplo a elektřinu, ne služby spojené s užíváním bytu

jipe
16. dub 2021

@lidija1234 ještě si můžeš zkusit zkontrolovat vodoměr, jestli se netočí, i když je veškerá voda vypnutá, odtočit do kýble nějaké množství vody a podívat se, jestli se na vodoměru načetlo správně.

lidija1234
autor
16. dub 2021

@jipe no já doufám že to pochopí, jinak tu vodu zkusím vypnout a uvidíme ale jak říkám za dva měsíce se máme stěhovat tak už se tím moc zabývat nechci jen mě zarazil tak vysoký nedoplatek. Tu vodu zkusím a a poptám se sousedů zda jim to sedí a uvidím, když tak info předám majiteli. Vím, že mě jeden den troku kapal kohoutek ale nevím jestli by kapání kohoutku mohlo udělat takovou spotřebu.

lidija1234
autor
16. dub 2021

@katka22688 počátečný stav vůbec netuším první rok tam bydlel přítel sám a neměl rozdělené zálohy až v roce 2019 tam byl nedoplatek tak nám změnil nájemní smlouvu aby ten nedoplatek po nás mohla chtít a teď se tím ohrazuje že minule za nás platil...ale to byla jeho když měl tak napsanou smlouvu...

lidija1234
autor
16. dub 2021

ale přítel kontroloval stavy vody a říkal že to odpovídá měřidlům a když u nás doma to nikdo měřit nebyl :D

malanoha
16. dub 2021

Jsme doma dva dospeli + dve deti, kazdy den se vsichni sprchujeme, mame pracku a susicku, perem tak trikrat týdne. Nijak extra se ve spotrebe vody neomezujeme a za rocni spotrebu mame ucet tak za 10-12 tisic. Vodomer mame v byte svuj vlastni. Vsechny energie mame psane na sebe a vlastni plynovy kotel. Driv jsme taky bydleli v byte, kde to rozpocitavala domaci a byly s tim akorat problémy a ucty za neuvěřitelné castky 🙄

lidija1234
autor
16. dub 2021

@malanoha to je dobré vědět a to se dá v paneláku domluvit že budeme mít vlastní vodoměr ? Musím si pak tohle všechno zjistit až se přestěhujeme do vlastního už teď mi prodávající říkala že tam platí zálohy kompletně na vše něco málo před 6000,- což mi přijde hodně .....to je ročně přes 72.000,-

betelgeuzz
16. dub 2021

@lidija1234 v některých domech jsou dálkové odečty, tzn. že vodoměr odesílá stavy automaticky do nějakého prográmku správce a není potřeba chodit po bytech.
S tím vlastním vodoměrem spíš záleží na tom jak je dům postaven a jak je to s vodárnou. U nás v domě je hlavní vodoměr dole, smlouva s VAKem je na SVJ, to by si byty musely domluvit s vodárnou, aby dala hlavní vodoměr až k bytu, ale to by něco stálo.

Strana
z3