Sourozenci s dvouletým rozdílem. Jak mezi nimi zlepšit vztah?
Ahoj, prosím o rady/doporučení, pokud jste byli v podobné situaci. Mám dva syny, 3 roky a rok. Odmalička byl problém se žárlivostí staršího na mladšího, jakmile jsem šla třeba uspávat (krmit...) starší syn křičel, škodil, vynucoval si pozornost....Doufala jsem, že se situace zlepší, až bude s miminkem trochu více legrace, začne lézt, chodit a budou si moct hrát spolu. Ano, sice se můžou teď třeba honit, ale v podstatě vždy legrace po chvíli končí pláčem jednoho nebo druhého. Další věc je neustále přetahování o hračky a jiné věci, řešit s kým si kdo hrál první je únavné. Jak mladší roste, tak už se taky nenechá ,,odrbat,, a bojuje, takže jsou u nás každodenní bitky a dohady, ze kterých jsme s manželem vyčerpaní, jak stále musí někdo z nás u nich stát jako policajt. Staršímu vysvětlujeme, ale nějak bezúspěšně, nechápe, proč on brát hračku nesmí brát druhému a brácha to dělá, že z toho ještě nemá rozum. Nutně oba potřebují hračku, kterou má druhý, jenže když starší sebere prudce hračku, mladší třeba spadne a pláče. Další problém je, že starší syn třeba zavře dveře před bráchou, když on za ním jde, neřeší, že si skřípne prsty apod., přijde mi, že to dělá úmyslně aby mu ublížil. Jakmile třeba mladší Tomík sáhne na staršího, ten spustí křik, že ho plácá apod. a začne do něj strkat . Podotýkám, že s ostatními dětmi (ve školce, venku) starší syn nemá problém a také, že s ním trávím dost času i odděleně, zajdeme jen spolu třeba do herničky, bazénu apod. Když jse spolu bez sourozence, dá se s ním většinou dobře vyjít. Zajímalo by mě, jakým způsobem zlepšit vztah nebo jestli to chce prostě jen čas. Vzhledem k tomu, že mladšího čeká období vzdoru, tak se obávám naopak ještě zhoršení...

Ještě malá perlička, co vím tedy z vyprávění: když mi byly asi dva roky, tak mamka měla se mnou pěknou práci při přebalování, asi to rozvádět nemusím, je to i v jiných fórech.... Ovšem když mně přebalovala nejstarší sestra, tak jsem prý při přebalování nezlobil... a podobně to měla i prostřední sestra mezi svými dětmi...