Zkušenosti s dětmi rok od sebe: Jak to zvládat?
Ahojky, je tu někdo kdo to mněl stejně ?
A jak jste se s tím poprali ?
Obzvláště, bylo na Vás dítko taky tak faxováné?
Zatím je tedy brzo, a není to na 100%, ale možná jsem těhotná, co se cyklu týče, tak jsme si nemohli vybrat lepší/horší den, a co jsem tam tak sáhla, tak se mi zdá, že se čípek uzavírá a zkracuje.
Malý je vymodlené dítko, (takže něco jako potrat pro mne neexistuje). A ať už tak, nebo tak, chci dalšímu miminku dát stejnou lásku a nadšení od prvního momentu, jako jsem dala malému. Pro jistotu jsem začala brát listovku, a test zkusím mezi svátky.
Druhé dítko jsme plánovali, ale až tak, než budou malému 3 roky. Taková ta představa byla práce, mateřská, rodičák, znovu mateřská, a rodičák.
Rodičák mám na 3 roky, to malému budou 3 roky a skoro 5 měsíců.
Teď je malému 17měsíců, a stále kojím ve dne v noci. Spí se mnou v posteli, a z 90% když spí přes den, tak musím ležet s ním, jinak se vzbudí. Usíná prakticky jen na prsu. Je na mne hodně fixovaný, hlidaní nemám, a asi by to ani moc nešlo, navíc rekonstruujeme, takže je hotová jen ložnice (už takto je to složité s vařením, zátopem v krbu atd... když nemůže běhat okolo)...
Slova s významem umí, někdy i zopakuje nové slovo, ale mluvit se mu moc nechce, na vše jen ukáže a "zakňourá".
Konečně začínáme mít s manželem zas takovou tu chvilku pro sebe, kdy se můžeme přitulit a tak, i když po nás kolikrát malý leze a jde se tulit také... Začala jsem zase hubnout a chtěla bych jít na svou původní váhu a ještě dál... Konečně!!! se mi i trochu začali spravovat prsa 🐐🐐 - 🍆🍆->🍊🍊.
Atd atd...
Je to ve mne stále 50/50 jedna část je nadšená, obzvlaště po tom co jsme si zažili při čekání na malého. A má druhá část má obavy, které začínají přerůstat to ostatní.
Chtěla jsem malému dát čas, aby se sám odstavil, a osamostatnil, mezi tím by se pohlo s rekonstrukcí, zlepšila by se naše finanční situace atd... takto bych ani nestihla vyčerpat rodičák, i když více mne trápí to, že bych nemohla dát malému ten čas, který potřebuje (vím během těhu by ještě chvilku mněl, ale cítím, že je to pro něj málo...).
2 roky už jsou schudny rozdíl. Těhotenství je dlouhé, za 9 měsíců už z malého bude úplně jiné dítě. Pokud bude vše v pořádku, je možné se zařídit různě: kojit tandemove, rodit ambulantně...možnosti jsou. A když to nevyjde, tak to ty děti taky zvladnou. Není čeho se bát🙂
Rodičák lze dovybrat, ten ti neuteče. Jestli to dobře chápu, ani jsi si nezkoušela dělat test a už se ti honí hlavou věci na dlouhou dobu dopředu. Neříkám, že to je špatně, ale moc přemýšlení je spíš ku škodě než užitku. Někdo je lepší mít některý věci na párku. Obzvlášť těm, co to tak mají se líp žije.
Přesně 2 roky od sebe, mám dvoapulletou a půlroční. Z mojí strany tam byla celá řada emocí, po nocích jsem se miminku omlouvala, že o něm smyslim špatně. Po porodu dcera hodně prilnula k manželovi, to se postupně upravilo. Technicky je to úplně ok, spíš mám pořád obavy, abych jedno z děti nezanedbavala kvůli druhému. Ale to by asi nastalo, i kdyby od sebe byli více let. Rozhodně doporucuju si na poslední týdny těhotenství a aspoň sestinedeli domluvit nejakou pomoc. Z rodiny, placenou,kohokoliv. Ať máš čas nejen na děti, ale i na sebe a neztratil se v tom. Já jsem ráda nakonec, že jaou holky takhle, starší tu malou miluje a malá už taky dává svou pritulnost najevo a je to pecka.
@zajusenka mám kluky necelých 20 měsíců od sebe... Taky se nám první nedařil a druhý byl fakt překvápko 😄 Bála jsem se od začátku, co jsem zjistila těhotenství, pobytu v porodnici, jak to starší beze mě zvládne atd. a zvládli to s tatínkem dobře ☺️ přitom starší do té doby byl beze mě maximálne 2 hodiny, když jsem šla k doktorovi.
Dneska jsem ráda, že jsou takto po sobě, protože už si začínají i hrát spolu a do budoucna to pro ně bude fajn 😉 mně tedy z rodicaku staršího propadlo cca 100 tisíc, co jsem nestihla vybrat, ale nedá se nic dělat.. Hlídání nemám, jen na návštěvu lékaře, a i tak to jde 😉
@andelka děkuji, tak to je super, jelikož mám prakticky celou výbavu po malém, tak by zbylo i něco na barák, a pak by to bylo o to snažší, když by se tu zas něco udělalo.
Fičák by to tedy byl, už takto jsem s malým 24h denně, a i když je manžel doma, tak nemám jinou místnost, kde být v klidu, a spíše ten čas trávím s ním, nebo úklidem.
Jedine co, tak že si jednou za čas odskočim na rychlí nákup.
Bohužel, já se budu muset obejít bez hlídání.
@malinkaelinka tak to je krásný 🥰
mám děti od sebe přesně o rok,měsíc a jeden den 😀 maličká byla neplánovaná a fakt krásný šok 😀 (po 4 klucích,holčička 😀 )
zvládnout se to dá,ale bohužel malý Tobiášek se přilnul k manželovi a furt chce,aby ho nosil on aj.
ale je to super,mít dvě miminka,věřím,že i do budoucna to bude super ♥
pak mám první dva od sebe přesně o 2 roky a 10 měsíců,tento rozdíl se mi zdál super po narození druhorozeného,ale teď jak jsou starší,tak mi tento věkový rozdíl nesedí,bohužel si spolu kluci nerozumí.
takže i ten 2 letý rozdíl se dá zvládnout.
teď v tom posledním těhotenství jsem Tobínka kojila do jeho 9ti měsíců,než se sám odstavil,chtěla jsem kojit tandemově,ale bohužel nakonec už nekojím ani jednoho,ale nevadí,hlavně,že jsou zdraví ♥
@zajusenka deti jsme chteli 2 roky od sebe a jsou 22m. S druhym uz jsem vicemene zvladala vsecko v pohode, dokud byl mimino a lezl. Mela jsem kocar a satek a pro starsi odrazedlo-motorku ( a satek😅) . Jak zacal chodit a prosazocat svou, tak uz jsem na 2 batolata fakt nemela nervy. Byla jsem na ne vesmes sama, ale pak jsme se s muzem vystridali a šel na rodicak on. Jinak bych asi skoncila v blazinci😅. Ale i si pekne vyhrali a starsi mi uz nebyla furt za zadkem.
Ja mám děti od sebe o dva roky a 16 dní. No za sebe musím říct, že první rok byl masakr. Starší syn byl zlaté miminko, které krásně jedlo, přes den dlouho spalo na... No a to druhé?! Dcera bylo aktivní miminko, které absolutně nemělo čas ani na spaní (od miminka spáv
ala 3 x denně 30 min) ani na jídlo (drbna, všechno ju zajímalo). Takže to bylo opravdu náročné. Ale po tom roce už to bylo daleko lepší a teď jsou z nich parťáci 🙂
Staršího jsem kojila až do porodu (sice už to měl jen na uspání), ale někdy to bylo strašně nepříjemné. Odstavila jsem ho během pobytu v porodnici. A mělo to výhodu. Mléko se mi u malé vytvořilo hodně brzy, rychle přibírala už i v porodnici a ani nezezloutla, takže jsme mohli brzo domu 🙂
@zajusenka mam deti 20 mesicu od sebe a je to super. Na prvniho jsme cekali 3 roky, mala se povedla hned.. jsou od mala hrozni partaci, miluji se, ale taky se porad skadli.. jeden bez druheho nedaji ani ranu, hodne si spolu vyhraji vevnitr i venku, chodi spolu do skolky.. u nas to bylo tak od zacatku, porad ji chodil hladit a mazlit.. hodne zalezi jak to budes brat ty, nastav se na mod, bude to v pohode a bude😉. Prvni rval jak tur do 5 ti mes, furt neco prdy, zuby a mala spala cele noci. Dite za odmenu. Dvojkocar byl nutnosti dlouho. Kdyz jsem malou kojila, starsi sedel z druhe strany kresla a mazlil se.. to bude fajn neboj
.
Mě to teď čeká každým dnem (termín mám 2.1.) a se synem budou od sebe rok a půl. Par věci jsme sice museli dokupovat, jelikož syn byl letní dítě a dcera má přijít na Silvestra, ale jinak budeš mít vlastně celou výbavu uz doma, takže bez finanční zátěže.
Čekám trochu boj s uspáváním, malý spí se mnou taky v posteli, beze mě neusne. od mala je taky docela navázaný, byl hodně nemocný a trávili jsme tunu času v nemocnici. Takže jestli se budou děti navzájem budit mám nachystanou matraci ve vedlejší místnosti kde budu pak i s postýlkou a nějak se to vyladí za pochodu.
Hlídání mít taky nebudu vůbec, na cesty k doktorovi atd mám na prte šátek, starší bude v kočáru. Teď by to ještě neuchodil. Později mám pro nej nachystaný skejt za kočár aby se mohl vozit.
Taky předpokládám že první rok bude masakr, čeká nás stěhování do novostavby kde budeme hodně věci kolem dodelávat, ale spíš se teším až budou děti větší a pohrajou si spolu.
Jak uz bylo řečeno rodičák se dá dočerpat jednorázově, navíc máš před sebou ještě 7-8 měsíců (jestli se tehu potvrdí) kdy si ho můžeš zvednout, aby byli peníze po ruce průběžně 🙂 ja si ho taky zvedala a vyjde mi to tip-top 🙂
Takže obecně vzato nestresuj a začni se těšit, vše se nějak vyvrbí, hlavně ať jste zdraví
@delphine1 vis jak jsem uspavala ja, taky zvykly maly spat se mnou takze jsem poridila letiste a zabranu na postel z druhy strany mame u zdi bocnici. Mimino jsem davala ke zdi vetsiho k zabrane, mimino jsem kojila v leze a jemu drzela ruku a slo to usinali a ysinaji zaroven dodnes, pak je prendam do jejich postele a postylky...neboj najdes si system a ono to pujde. Jinak kolem poledne jsme chodili prave s dvojkocarem a spali oba venku v zime v lete ...
Mám holky přesně 2 roky od sebe. Podle mě je to dobrý rozdíl, určitě do budoucna a i teď jak jsou ještě malé. První půlrok po narození mladší dcery byl v pohodě, jako miminko hodně spala, kojila se.. Pak přišly příkrmy, to byl první náročnější krok a jak začala lézt a brát starší hračky, tak to teprve začalo. Dnes mají skoro 4 a 2 roky, občas si hezky hrajou spolu, občas se tahají o nějakou věc a křiku je všude dost. Ale jsou na sebe faxování, jak je rozdělíme, tak si obě stěžují a ptají se kdy budou zase spolu. Doufám, že jim to vydrží.
Podle mě je rozdíl dvou let ideální a nebála bych se toho. Starší ti ihned před očima vyroste a uvidíš co už všechno bude umět. Mladší hodně věcí okouká, tak to nebude tak náročné.

@zajusenka Rodičak stihneš vyčerpat celý. Je to od léta normálně možné. Doplácí se do celkové částky všechno.
Já mám kluky 22 měsíců od sebe. Teda otěhotněla jsem měsíc po odstavení,a usínal sám. Ale to prostě nějak půjde. Můžeš kojit až do porodu i potom. 9 měsíců je dlouhá doba. S malými dětmi je ficak, času pro sebe málo, já bych to bez hlídání a pomoci babičky těžko zvládala,ale jinak je to fajn. Zvlášť v dalších letech. Holt se některé věci posunou.