Čo ovplyvnilo kvalitu spánku vašich ratolestí?

sosanna88
24. led 2014

Ahojte.
Je nieco co aspon troska ovplyvnilo kvalitu spanku vasich ratolesti? (vek tak od roka).
Myslim nejaka kasa na noc, cajik, homeo....pomohlo nieco, existuje vobec nieco?

muj_smisek
24. led 2014

Ahojky sosanko, nejsem přímo odborník na spánek, ale jsem maminka dětí a celkem se zabývám problematikou spánku u dětí mám v okolí hodně maminek a určitě existuje spooousta rad a typů jak na kvalitní spánek miminka dítěte do roka akorát je to na hodně dlouhý příspěvek, protože nevím jaké máš miminko, ale pokusím se odpovědět co nejstručněji, takové ty základní rady, které asi zkouší hodně maminek , já osobně mám vyzkoušeno na své dceři,moje sestra, která byla učitelkou v mateřské školce také.
Takže jak jsem psala nevím co praktikuješ a co ne takže musím vypsat vše,nevím ani jak máš staré miminko:
-každopádně určitě je dobré od narození koupat miminko každý den,i když se říká, že se to nemá kvůli pokožce atd.atd, je to podle mě hloupost, dříve se taky děti koupaly každý den a všechny jsou zdravé.Koupat každý den ve stejnou večerní hodinu třeba kolem 18:00-19:00 podle toho jak ti mimčo chodí spát ,po koupání dáš mlíčko nebo kašičku a dáš spinkat.Jde o to, že při každodenním koupáním si mimčo krásně zvykne, že se po něm chodí spinkat.
Dále je dobré od malička učit mimčo přez den dávat spát jinam než do postýlky ve které spí v noci-korbička od kočárku,kolébka,koš-opět je to z toho důvodu, že bude vědět-večer se spinká v postýlce, v pozdějším věku jsem samozřejmě dávala už dcerku spát do postýlky i odpoledne.
Dále je hrozně důležitý noční rytuál, což znamená od malinka uspávat mimčo večer jen v místnosti na spaní, ne houpat v obyváku u televize (i to hodně maminek dělá), mimčo potřebuje klid,takže se zavřít do ložnice a uspávat a uspávat,zpívat ukolébavku a dělat věci, na které si miminko zvykne-to hrozně ovlivní spánek,miminka,batolata,kojenci klidně v noci spí když mají před spaním svůj rituál-cítí se tak v bezpečí a je to moc důležité.
Dále je důležité jak spí mimčo-dítě ve dne. Malé miminko spí samozřejmě hodně, větší třeba půl roční dítě dvakrát denně,tam je dobré ohlídat si čas spánku,aby nebylo v noci přetažené a nebo naopak aby bylo unavené.
Příklad u mé roční dcery-chodila spát už jen odpoledne, spala od 12:00 do 15:00 hodin,ale věděla jsem že když jí nechám spát déle, nebude chtít spát večer,takže jsem něžne budila, když nechtěla spát vůbec byla naopak přetažená a také nechtěla spát.Dále není určitě dopré nechat starší dítě (ne novorozence) spát ráno do desíti.
No a praktické rady- určitě je důležité co dáváš před spaním na jídlo-pokud už jí příkrmy jakou kaši,či kaši s mlékem?
Určitě se může dávat i čajík na klidný spánek, homeopatika se dávají v případě když bolí mimčo zoubky můžou se dávat i několikrát denně,skvěle zabírají,podívej se na můj profil, mám tam o tom článek.
Existuje spousta umělé výživy na klidný spánek, ale pokud kojíš třeba ten čajík.
Dále nemít v pokoji kde spí miminko zrcadla, působí negativně, pokud často pláče zkusit dát jinak postýlku, nebo ho dát jinak spinkat.Je toho opravdu hrozně moc jak docílit klidného spánku pro dítě, ale základ je denní režim, denní koupání, večerní rituál a uspávání v klidu, čajík na klidný spánek a vydržet snažit se co nejméně miminko -dítě učit na chování či houpání, je lepší ho položit vedle sebe, nebo na své bříško,hladit ho ,nebo ho držet za ručičku v postýlce a snažit se co nejméně vytahovat aby prostě vědělo, že se v noci spinká.Kdyžtak na chvilku vytáhnout,pochovat a zase položit 🙂