Novorozenec v noci nespí. Jak mu obrátit režim?

34blondie
24. čer 2011

Chtěla bych se s někým poradit jak převrátit správně spaní u 10 denního novorozence?....už v bříšku malá kopala hlavně v noci a já nemohla spát.....ted po narození v tom vesele pokračuje.....přes den odpoledne dokáže spát i 5-6 hodin,snažím se jí budit na jídlo,ale bezůspěšně,spí tak tvrdě,že nepije.....pak se nakrmí,vykoupe a spí dál......v 1-3 v noci vstane a je vzhůru i 5 hodin,nekřičí,občas se povztekává,protože chce pořád jíst.......jsem z ní hotová 😝 ....musím přes den něco dělat,máme dům a obrovské dva psy,kteří mají svůj režim a ten nejde změnit(krmení,venčení....nejsou zvyklí být celý den na zahradě a dobývají se dovnitř)......je to teprve 10 dní a už mám takový spánkový deficit,že si hrabu na dno 😒 .....zažila jste taky některá obrácené spaní u dítěte??

ffiinnkkaa
24. čer 2011

Napůl, tzn. že spal do půlnoci, ale od půlnoci prostě né spát, třeba se vzbudil ve tři a do čtyř, řval..konečně jsem ho uspala ale v pět byl opět vzhůru a to asi další hodinu dvě..
On vůbec špatně spal, zhruba do půl roku..
Mám, ale dobrou zprávu dá se na to časem zvyknout 🙂
Ale u vás si myslím, že jste ještě malincí a že časem bude rozlišovat mezi dnem a nocí..
Většinou se říká, že ve dne by měl spát většinou jinde než v postýlce, za normálních chodu domácnosti, třeba při světle, či televizi a večer by měl být zase klid a tma.

hamma
24. čer 2011

@34blondie Náš Jojo chodil spát tak ve 3, naštěstí teda spal pak ráno dlouho a já jsem mohla s ním a pořád je to sova (teď chodí spát kolem 10 a vstává kolem 9), ale časem se to upravilo. A 10 denní miminko je opravdu malinkaté, ještě netuší, kdy je noc a kdy den, neboj, brzy na to přijde. Nemůžeš třeba někoho poprosit, aby vyvenčil ty psy? Důležitý je, abys mohla aspoň trochu spát, jinak se z toho zblázníš.

34blondie
autor
24. čer 2011

díky taky se spoléhám,že se to časem nějak upraví.....psy nejde o to venčit,ale pustit z baráku na zaradu a vzít je zpět.....jsou tak leta zvyklí,nepočítali jsme při jejich výchově,že budeme mít ještě někdy vůbec miminko,navíc jsou to psi hlídací,takže nikdo cizí by stejně neuspěl a přes den jsou všichni v práci.......zkouším si lehnout s ní aspon přes den,ale je to naprd,neumím spát ve dne,spím jen tak povrchně a všechno slyším 😝

kaczka85
24. čer 2011

@34blondie Nase díte nespalo vubec!!! 😀 Pres den byla vzhuru treba 8 hodin v kuse, koukala, brecela, jedla... V noci jsem ji uspavala i 2 hodiny, zabrala na pul hodky, ja hotova lehla do postele, nez jsem stacila zavrit oci, byla zase vzhuru... Nekdy usnula v noci i na 2 hodiny... to byl svatek!!! 😝

Na Mikulase ( byly ji 2 mesice ) jsem ji postrasila certama, ze si ji odnesou, kdyz maminku nenecha vyspat a od té doby je vyměněná... Spí celou noc až dodnes... a pohádky je konec, protože nás začínají zlobit zoubky, takže cca 3x za noc nahazuju dudla, ale jinak dobrý, spí od těch 19 hod. do cca 6...🙂 nestezuju si...tuk, tuk, tuk... 😀

Takže vydrž, vydrž... ono se to spraví...a jak radily holky přede mnou, naučit jí na noční režim - nerozsvěcet, nemluvit na ni, nehrat si, jen nakrmit, prebalit, spat...🙂

P.S.: A když si myslíš, že už nemůžeš... 😝 tak můžeš ještě 100x... tomu věř!! 😅

terkao
24. čer 2011

@34blondie no buď ráda, že jen část noci ti nespí, my nespali vůbec, nechápala jsem, jak tak maléí miminko nemusí spát a jen jsme brečeli, kdyby alespoň nebrečel, ale celé šestinedělí jsme probrečeli a vůbec nespali, když dal 20 minut u mě na ruce, tak jsem byla ráda. Ale postupně se to začalo srovnávat a teď spinkáme krásně celou noc většinou od 20 hod do 8 hod do rána a přes den dá tak dvakrát po hodince spánku.
Ale chápu, že jsi nešťastná a máš strach že už se nikdy nevyspíš, ale vydrž, bude to čím dál lepší 😉

kkaminka
25. čer 2011

Zdravím vás holky,chtěla jsem taky napsat něco jako,že můj 10denní špuntík nespí,ale po přečtení vašich příspěvků,můžu být ráda ,že spí jak spí.Budu doufat,že po šestinedělí to bude ještě lepší. 🙂

florentina
25. čer 2011

no jediné řešení je vydržet a mezitím se snažit nastavit nějaký režim, tak aby se to časem obrátilo. Jako takhle malé dítě moc režim nemá, jí a spí kdy potřebuje, ale já to dělala tak, jak už tu někdo psal, přes den jsem ji dávala spát do kolíbky v obýváku či do kočáru, normálně jsem kolem fungovala a často na ni mluvila, vše stále vyprávěla. V noci naopak nemluvím, pokud to jde vůbec, vše se snažím dělat potmě či jen za malé lampičky a zásadně nevyndavám malou z postele /i jsem ji tam přebalovala/. Když brečela, přitulila jsem se, snažila se jí uklidnit, ale prostě žádné opičky....první dva dny doma jsem si říkala, jaká to bude pohoda, malá spala nonstop a na krmení jsem musela budit a najednou jak když utne, začala spát hrozně málo, ve dne jen v kočárku a v noci nejlépe jen u prsa. Nevím zda by se to upravilo i tak, ale režim který jsem psala docela brzo zabral, zhruba ve dvou měsících se vše začalo ustalovat a tak od tří měsíců malá spí skoro celou noc a ráno když se vzbudí brzo, tak se přisaje a pak kouká, brouká si a tak, ale nechá mě ještě dospat, já prostě v noci a v posteli žádné opičárny nepřipouštím a zatím to respektuje. Přes den se naučila také pravidelně odpočívat dopo i odpo, i když to je jen třeba na půl hoďky. Snad to vydrží. Vám přeji hodně zdaru, ale myslím, že je normální, že to bude ještě pár týdnů až měsíců trvat, než se to upraví, zavedete si nějaký režim, psi se taky naučí na nový režim /máme také tak vím, že si také zvyknou🙂/ a bude dobře, uvidíš.

dana3262
25. čer 2011

Nas se kojil za noc tak 3x-4x a to treba 45min a uspavali jsme ho houpanim na balonu, coz trvalo taky tak 30-45min. Podtrzeno, secteno 4,5h z noci vzhuru a to kouskovate, takze jsem mela pocit, ze nespim snad vubec..pres den dal tak 3x 0,5h a tim to haslo.. Je to desny, ale prejde to.

ivasad.
25. čer 2011

Ahoj, podle mně je dobrý znamení to, že ti odpoledne v kuse dlouho spí. Takže úplnej nespavec to nebude 🙂 jen jak říkáš jde o to jí ty časy spaní posunout, aby tu delší dobu spala od půlnoci do rána. Takže já bych zkusila jí ten odpolední spánek posouvat, budit jí... Když třeba malá nechtěla pít a já jí potřebovala vzbudit (kvůli přibývání), tak pomohlo jí před kojčem přebalit a neoblékat dupačky, aby jí nebylo teploučko, to uspává. Nebo mokrou rukou otřít čelíčko, jemně jí dloubat při pití pod bradičkou, aby pila a nespala. Držím palce ať se vám podaří režim otočit 😉 A jak psala florentina, s tím souhlasím, jinak se k ní chovat ve dne a jinak v noci - jako že v noci se prostě spí. Pokud je nutné mluvit - tak šeptem, nesvítit... Neodnášet mimi z ložnice.

babulinkab
25. čer 2011

Moje dcera naprosto otřesně spala celého prvního půl roku - usínala o půlnoci, co hodina vzhůru, o šesti ráno byl vzhůru syn, který přes den nespal, takže šance dospat přes den nulová.
Radu žádnou nemám, trochu pomohlo ji přes den nenechat moc spát, když usla, tak jsem ji nechala max. hodinu a budila. Akorát v kočárku většinou prospala celou procházku.
Úderem půl roku se to zázračně obrátilo a spí celou noc.

finlay
15. srp 2012

@florentina ja dodrzuju vsechno,jak pises,ale beznadejne. Mala ma 3tydny,prospi cely den bez sance ji vzbudit. Kdyz ji vecer vykoupu,nakrmim,ma oci dokoran. V postylce rve,ale treba klidne pres pul hodiny. A pak zacne znova a znova. Je mi ale jasny,ze kdyz prospi cely den,tak pak uz se ji nechce. Davas mimco do ty postylky takhle na silu? I kdyz takhle hodne place?

hamma
19. srp 2012

@finlay Dej jí čas - nemá cenu dělat něco na sílu a už vůbec ne u takhle malýho miminka. Choď s ní spát přes den, ať máš dost sil a večer to nech na ní. Stejně, když spát nechce, tak neusne, ani kdyby ses na hlavu stavěla a když brečí v postýlce, tak si neodpočineš ani ty ani ona.