icon

Měli bychom mít dítě i bez vlastního bydlení?

8. srp 2025

Je mi temer 35 let a posledni dobou cim dal vic touzim po miminku. Mam manzela, kteremu skoncila insolvence, udelal spatne financni rozhodnuti v minulosti. Nemame vlastni bydleni, co me dost tizi, zaroven mam ale na dite uz nejvyssi cas.
Nechci se ukvapovat, ale bud ted, nebo pak to uz mozna nebude muset jit tak snadno. Co nemusi ani ted, ze. Oba pracujeme, ja jsem socialni pracovnice, manzel ridic. Zijeme v Praze, mame pronajaty mensi byt. S prichodem ditete by to chtelo vetsi, nechce se nam platit ty silene najmy v Praze a tak jsme rozhodnuti prestehovat se nekde do okoli Prahy, do dojezdove vzdalenosti.
Taky jsem premyslela, jestli nevzit hypoteku jen sama na sebe, ale kde? V Praze s platem 35 000 na hypoteku nedosahnu, mozna nekde v levnejsim kraji. Ale kde? A jak to tam bude s praci? Taky jsme uvazovali, ze proste budeme v najmu a na stari si koupime nejakou chatku.
Mam nesetrene nejake penize, ktere by mohli slouzit pro hypoteku.
Nemam vubec starosti, ze s ditetem na tom budeme nejak financne spatne, vubec ne. Zvladneme platit najem i vsechno ostatni a to i s rodicakem. Stejne neplanuji byt doma 3 roky. Ted mam jeste brigadu, manzel taky, snazime se setrit a makat co to da.
Nejake rady, tipy jak to vyresit?
Jit do ditete ted?
Na jedne strane si rikam, ze spousta lidi zije v najmu, na druhe strane se boji, ze s ditetem pak tak lehko hypoteku nedostanu. Ale kdyz budu cekat s ditetem, pak se to uz nemusi podarit a v mem veku uz odkladani neni dobry napad.

konidana
8. srp 2025

@anonym_autor není nutné mít vlastní bydlení. Bydlet se dá v pohodě i v nájmu. s jedním miminkem stačí i mini byt, větší řešit třeba časem. No a nebo skončíte v tom mini bytě nafurt jako my😅😖

autor
8. srp 2025
@konidana

@anonym_autor není nutné mít vlastní bydlení. Bydlet se dá v pohodě i v nájmu. s jedním miminkem stačí i mini byt, větší řešit třeba časem. No a nebo skončíte v tom mini bytě nafurt jako my😅😖

@konidana Mate svoje nebo taky v najmu? Jak se to pak resi s trvalym pobytem u ditete?

konidana
8. srp 2025
@anonym_autor

@konidana Mate svoje nebo taky v najmu? Jak se to pak resi s trvalym pobytem u ditete?

@anonym_autor byli jsme leta letouci v najmu. Byt ve vlastnictvi mesta. Az kdyz bylo detem vice jak 10 let tak se mesto rozhodlo byty v tomto dome rozprodat a tak jsem si na nej musela vzit hypoteku. Nic levnejsiho jsme nesehnali. Jsme v malem meste nedaleko prahy a denne jsem dojizdela hodinu do prahy. Trvaly pobyt dalsiho clena rodiny se normalne nahlasi na adresu kde bydlite, a kde byste i vy meli mit trv.pobyt.

andelka
8. srp 2025

Teď je nejvyšší čas. Upřímně vzato na dítě máš dobrý věk už asi tak dva tři roky. Jestli byste chtěli víc dětí, tak už jsi dost po 12. Můžeš otěhotnět hned, ale nemusíš. Já mám všechny těhotenství na první dobrou, před 30 i po 30, ale taky jeden potrat, právě v 34 letech. Naplánovat se to nedá a počítat s něčím už vůbec.
My sice máme být vlastní, ale stejně v něm nebydlíme a už 7 let jsme v pronájmu a na změnu to dalších X let nevypadá.
Hypotéku sama na sebe nevím jestli dostaneš, záleží jak velkou, jaký máš příjem a co na rodicaku. Můžeš si malovat jak budeš s dítětem pracovat, ale realita může být jiná. Já jsem doufala, že dokončím studium s 3 měsíčním prckem, nedalo se, ani s půlročním, musela jsem zkoušku o rok odložit a zvládla jsem to díky hlídání babičkou pres den.
Jinak třeba u nás v Ostravě je zájem o řidiče i sociální pracovnice, ceny bytů se odvíjí od lokality a stavu. Pronájmy bud soukromník ( nejisté) nebo Heimstaden ( asi dražší a každý rok navýšení nájmu, ale jisté), městské byty jsou hodně málo.

andelka
8. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Normálně se dítě přihlásí jako další člen. My máme děti tři.

kakba
8. srp 2025

V dnesni dobe spousta rodin zije v najmu. V tom bych problem nevidela. Jedine, co by mi vadilo, ze bych byla ve stresu, ze kazdy den muze majitel dojit s vypovedi a my se budeme stehovat. Zda mas nasetreno, tak bych sla do sveho, ale spocitala bych si kolik by stalo dojizdeni do prace jak v benzinu tak v case. Benzin ci vlak je taky zrout. Aby pak nebylo vyhodnejsi zustat ve meste.

lv
8. srp 2025

Jsme v obecním bytě, na svůj nemáme a mít nebudeme, nijak mne to netíží.

anpineapple
8. srp 2025

Miminko bych neodkládala kvůli bydlení. A vůbec ne v takovém věku. Může se zadarit hned, ale taky nemusí. Ono s tím bydlením je to těžké... i když ty peníze máš, tak najít vhodné bydlení není legrace, mluvím z vlastní zkušenosti.

gruyerre
8. srp 2025

@anonym_autor pokud nechceš zůstat bezdětná, tak nemáš jinou možnost, než si pořídit dítě co nejdřív. Ve 35 už fakt není čas čekat na nějaké až. Já bych na tvém místě do miminka šla.

chumlee71
8. srp 2025

@anonym_autor taky bydlíme v nájmu a máme dvě deti, v tomhle jsem jako problém pro dítě neviděla . Je ti 35 ,což je nejvyšší čas pro dítě,ale samozřejmě je to na tobě.

michaela666
8. srp 2025

Taky jsme chtěli první vyřešit hypotéku a pak až dítě. Po skoro 3 letech snažení ( v té době mi bylo o dost méně než tobě) si to naše slečna a covid vyřešili za nás.

V týdnu kdy jsme měli podepisovat kupní smlouvu na byt ( už druhý), dostal manžel výpověď a já zjistila, že jsem těhotná. Teď jsou dceři 4 roky a nelitujeme ani minutu, že se to stalo takhle. Ano, stále jsme v nájmu protože hypotéka je pro nás momentálně finanční sebevražda, ale šťastní.
Na tvém místě bych určitě nečekala.

macik84
8. srp 2025

Dítě ❤️ rozhodně bych to v tomto věku už neodkládala. Však cca do tří let můžete zůstat i v tom menším bytě a šetřit si.

felis
9. srp 2025

Bydlíme v najmu: muj muž, ja, moje dcera 17 let a naše dcera necelé 3 tydny. Me je 39, mému muži 40. Fakt jsme na vlastní bydlení nečekali. Chceme ho, ale mít spolu dítě, mělo přednost. Naštěstí muj muž vydělává nadstandardně, takze to není nereálné a teď se máme dobře. Čekat na vlastní bydlení je podle mě blbost... podle toho, co píšeš, tak jste relativně v pohodě s penezi, rezervou. Mít první dítě v 35 je tak tak akorát, nečekala bych. Za tři roky RD pak zas nastoupis do práce a můžete si zadat o hypotéku. No stress a jděte do miminka.

elvira
10. srp 2025

@anonym_autor na pořízení dítěte máš omezený čas, bydlení můžeš pořizovat dalších x let...

lucvr
10. srp 2025

My bydlíme taky v nájmu a I jsme se s dcerou stěhovali do většího,když ji bylo 4,5.jinak jsme bydleli v 1+1.trvaly pobyt ma dítě tam kde jeho matka.

sonaxoxo
10. srp 2025

Pořídila bych si dítě a zůstala v nájmu s tím, že bych si šetřila na chatku a v budoucnu bych třeba, až dítě vyroste, přestěhovala se na chalupu..😀

anezzik
11. srp 2025

Taky jsem měla dítě v nájmu a v zahraničí, poté jsem žila ještě ve dvou nájmech v ČR. Teď jsme v malým bytě co jsme konečně koupili. Hodně lidí žije v nájmu a je to normální, takže bych se nebála. V nájmu našetříte něco a poté si koupíte své. Takže s miminkem nečekejte.