Společné bydlení dvou rodin v dvougeneračním domě

benesjakub89
14. dub 2021

Dobré ráno, máme poměrně zajímavou situaci. Já s manželkou zatim bez dětí, a kamarád s přítelkyní s dítětem na cestě máme zajímavou situaci. Všichni jsme přátelé, máme společné zájmy, často se navštěvujeme a v období sezóny jezdíme na společné několika denní výlety. Nyní máme shodný cíl, a to rodina a bydlení v rodinném domě. Naskytla se nám možnost koupit rodinný dum, který je řešeny jako dvougenerační s vlastním pozemkem. Protože ceny nemovitostí jsou poměrně vysoké, napadlo nás, že bychom mohli žít pod jednou střechou ale odděleně s tím, že veškeré náklady jdeme půl na půl. Dům, který se nám libi je za 8mil a představa, že každý z nás zaplatí polovinu je velmi zajímavá. Co si myslíte o společném soužití když pominu jistá finanční rizika?

martt
14. dub 2021

@benesjakub89 Ahoj ja osobně bych do toho nešla a to z několika důvodů. Za prvé bych měla strach , ze naše přátelství utrpí. Ono je trochu jiné , když se navštěvujete a jedete na par dni společně na výlety než žít pod jednou střechou cely život. Za 4 miliony uz muzu mít svůj vlastní rodinný domek tady bych měla vlastně jen půlku což by mne take odrazovalo. Protoze nikdy nevis co se do budoucna stane. Kamarádi to pak můžou prodat někomu kdo třeba bude dělat naschvali nebo mi nesedne . To bych radši opravdu investovala jen do svého bydlení.

nita1984
14. dub 2021

Zažila jsem to a byly to nejkrásnější roky našeho života. Na tom se shodneme všichni. U nás tedy šlo jen o pronájem, ale za cele roky ani jedna hádka. Bohužel, to, že to vyšlo nam neznamená, že to vyjde u vas

jjasmina
14. dub 2021

Já bych do toho nešla

marcicek84
14. dub 2021

@benesjakub89 mozna kdyby to byl dvojdomek kazdy s vlastnim vchodem a oddelenou zahradou by o tom uvazovat slo.Oddelena patra nevim,nekdy se neda domluvit ani v ramci vlastni rodiny a financni riziko nesplaceni jednou stranou je docela vysoke,tam bych do toho nesla. To uz bych si do jednoho patra radeji nasla najemniky,kteri by mi pomohli splacet uver a kdyby byl problem tak neprodlouzim najemni smlouvu a hlavne bude to pak cele moje.Da se tim vyresit i budouci bytova potreba pro dite...

kakba
14. dub 2021

Ja bych do to nesla, ale ne z pohledu toho, ze je to kamarad, ale ohledne financi. Tedka se to zda jako idylka, ale jak jsou v tom penize tak za par let nemusi. Barak se musi opravovat, jak to budete resit? Jeden bude chtit to a druhej to nebude chtit. A hlavne, nemovitost ma mit jednoho majitele, vzdy je problem kdyz je jich vic. Koupis za 4mil, ale vyplaceni po letech bude uz treba 7mil. Neplacam z vody, ziju ve vicegeneracnim baraku.

konidana
14. dub 2021

Podle mne mnohem lepsi myslenka, nez bydlet v podobnem dome u rodicu ci s jinymi pribuznymi. Vase situace je mene casta , proto neobvykla, ale proc to nezkusit? Ja vidim jen vyhody.

syslounek
14. dub 2021

Znám 2 rodiny které takhle žijí už několik let(vlastní dům). Vždy když k nim zajdeme na návštěvu, tak je vidět, že jsou stále dobří přátelé. Chodíme k nim občas na hraní deskovek. Ale zdání může klamat.
Jinak my bydlíme s 3 manželovými kamarády v jednom nájemním domě a má to své výhody. Dům vlastní 4. kámoš.

eviicka
14. dub 2021

Také jsem zažila takové ideální soužití, ale vždy se jednalo o společný pronájem nebo byla v nájmu jedna dvojice u druhé. Takto bych do toho nešla, hlavně z důvodů majetko/právních.

orisek56
14. dub 2021

Tohle může mít dlouhého trvání a taky ne. První věc: se stěhováním si začnete lezt na nervy, bydlet spolu není jako trávit jen pěkný čas spolu. Za další, v budoucnu se může stát, že může dojít ve vaší grupe k nevěře. To se může stát, scénáře si domysli sám, pak přichází na scénu řešení jak bydlení, vyplácení atd, teda pokud něco takového u vás není už na programu také, jen v tolerantní rovině (jen upřímnost) . Další věc: Stát se může to že jeden z páru bude chtít mít už absolutní soukromi, a třeba odejít. No a další věc: finance. Jeden přestane splácet a rázem je přátelství tatam a když to nezvládnete splácet, poletíte všichni.
Něco jiného je být v takové formě v nájmu, něco jiného v takovéto dost zakázkové situaci. A mimochodem i nejlepší přátelství na život a na smrt může skončit. Já takové měla 25 let. A pak stačilo, aby kamarádce na život a na smrt přeskočilo a už je 5 let konec.

janapetrvalska
14. dub 2021

Kamaradi se dostanou nahodou fo problemu a banka zabavi pulku nebo prodaji nekomu cizímu, pochybuju, ze by jste pak dostali hypo na vyplaceni kdyz uz budete mit 4m na svou pulku

barulina
14. dub 2021

Nesla bych do toho.

zuzkasim
14. dub 2021

Já v tom nevidím vůbec nic jiného než když takhle dají rodiče svým dětem půlku (či ji dítě zdědí) nebo je takto dům rozdělen mezi 2 sourozence. Je to úplně stejná situace s tím rozdílem, že vy do toho chcete jít vědomě, zatímco ti sourozenci se takhle už narodili a třeba by si sami tohle nevybrali. Právně bych se snažila si to ošetřit i pro nenadálé případy, rozejít se může kdokoliv kdykoliv. Prodat půlku domu jde hůř, i když je to rodina. Nejsem právník, možná tam určité rozdíly jsou, ale já jako laik o nich nevím. Zažila jsem spolubydlení v bytě i s dítětem, bylo to super. Pokud ani jeden z vás nemá povahu, že byste potřebovali do puntíku počítat, kdo kolikrát odmetl sníh apod., tak proč ne. Ostatně, furt jde jenom o barák, když po letech uvidíte, že to neklape nebo je potřeba změna, jde nemovitost prodat jako celek nebo zkrátka odprodat ta půlka, stejně jako mezi těmi sourozenci, tetami, babičkami apod.

irmamala
14. dub 2021

Jak se píše výše, do dvojdomku s vlastním pozemkem a vchodem určitě, ale do jednoho domu raději ne. Teď jste svobodní, bezdětní, nic se nezdá jako problém. Ale s dětma se může všechno změnit, budete chtít víc soukromí, budou Vás rozčilovat jejich děti, které budou třeba vychovávat jiným způsobem než vy. Můžete mít časem rozdílné názory na údržbu domu, na finance, investice a tak dále a tak dále..... Neznám Vás, třeba jste všichni čtyři opravdu tak stejné povahy, že by to všechno šlo hladce a měli byste krásný život.... Ale zkušenost mi říká, že to tak většinou nedopadá.

vitezove
14. dub 2021

@benesjakub89 Strašně moc záleží, jak je ten dům řešený. Budete mít vlastní vchod? Rozdělenou zahradu? Ať je máte rádi sebevíc, jako pár i jako rodina budete potřebovat občas trochu soukromí. Chvilku o samotě na zahradě, nemuset řešit nějaké společné prostory a kdo je uklidí atp. Pokud by šlo třeba o dvojdomek, tam si myslím, že by to bylo ideální řešení. Pokud je to řešené jako bytovka, s tím, že teda máte společné jen nějaké schody - tak dejme tomu. Ale počítejte s tím, že když vám začne "soused" dupat nad hlavou, tak by vám to mohlo přátelství značně narušit. Bude vám nad hlavou řvát cizí dítě ve dne v noci - to samé pro ně. Priority se vám změní... Takže záleží na tomto. Pak jsou dvougenerační domy, kdy prostě jen jeden má jedno patro, druhý to druhé, ale v podstatě to není oddělené. Tak tam už vůbec ne. Když budete chtít mít týden klid a ticho a zavřít se doma a nikoho nevidět. Půjde to? Pokud ne, tak do toho nejděte. Pokud ano, tak jo. A taky berte ještě to, že jeden či druhý pár se může rozhodnout svůj podíl dříve či později prodat - a vám se tam nastěhuje někdo úplně cizí. Takže zase: budete mít dost soukromí? Nebo začnete ze dne na den sdílet domácnost s cizími lidmi?

llluckaaa
14. dub 2021

Dívám se na to podobně - pokud by se jednalo o dům, kde by byly jednoznačně rozdělené jednotky a každý by měl úvěr na tu svou část, o které by mohl rozhodovat a případně ji i prodat, tak bych do toho šla. Pokud by se jednalo o spoluvlastnictví celého domu, tak ne. To s sebou nese případné dost nepříjemné problémy. Ono je něco jiného bydlet společně v nájmu, jezdit po dovolených a navštěvovat se, obzvlášť když ještě nemáte děti. Přátelství by mohlo vzít za své, nehledě na tu nejistou finanční stránku věci.

kupi
14. dub 2021

Byli jsme v podobné situaci, jsme dvě rodiny, pratelime se 20 let, máme společně firmu,máme stejně staré děti, na dovolené jezdíme jedině společně, tak nás napadlo i společné bydlení, nakonec to dopadlo tak, že jsme koupili velký pozemek, který jsme rozdělili na dva a každá rodina má svůj dům, zjistili jsme totiž, že se nám líbí něco jiného než jim a naopak a bylo by to hodně o kompromisu,(my máme patrovy dům, druhá rodina má bungalov) takhle jsme všichni spokojený, nemáme mezi sebou ani plot a spoustu věcí jako třeba bazén, skluzavky a trampolinu pro deti a nebo třeba zahradni trakturek jsme koupili společně, ale na druhou stranu když je potřeba máme každa rodina svoje soukromí, jinak už bych to nechtěla.

llluckaaa
14. dub 2021

@kupi S kamarády jsme uvažovali nad něčím podobným - pozemek rozdělit na dvě části, každý si postaví svůj dům, na zahradě nebude plot, děti si spolu pohrají, věci nebude potřeba pořizovat dvakrát... Nakonec z toho sešlo, protože jsme každý chtěli bydlet někde jinde 😀

katka102030
14. dub 2021

Takhle jsem bydlela s bývalým a přáteli .Spolecny dům,každý to svoje,platby na půl.Druha rodina se po čase dostala do finanční krize a my to všechno neutahli sami a skončila jsem v insolvenci.Jestli máte mezi sebou opravdu super vztahy,tak to zkuste ale z vlastní zkušenosti vím,že takovéhle bydlení nikdy nedělá dobrotu ať už s přáteli či s rodiči. Dnes už jsem zastáncem toho že každý svoje

amazonkajanik
14. dub 2021

@benesjakub89 padalo zde spousta názorů a já se přikláním k tomu, že za takové peníze, si můžete koupit pozemek a postavit dva nizkoenergeticke domy. Každý budete mít svoje, ale zároveň pořád budete vedle sebe...

hermanka88
14. dub 2021

Já napíšu jen jedno a podotýkám,že je to čistě můj názor, avšak podepřený zkušeností s bydlením s někým jiným: Nikdy!!!!!!A ještě za podmínek které píšete. Přihodit se může cokoliv, nejen jim,ale i vám. Takže za mě svoje a ještě jednou svoje a hrabat si na vlastnim písečku..

pampeklec
14. dub 2021

Co se zkusit společně zajet podívat do nějakého komunitního bydlení? To je sice v porovnání s vaší situací trochu extrém, ale většina komunit, co znám, je docela otevřená a ráda popovídá i o negativech, o těžkostech... pro reálnější náhled na věc 🙂 Mně to přijde super nápad, vidím hlavně pozitiva, ale nejsem ve vaší kůži (neznám dům, vás, vaše rodinné situace a plány...). Pokud máte FB, zkuste třeba skupiny Cohousing/komunitní bydlení po celé ČR, určitě vám poradí. V každém případě držím palce, zní to jako skvělý nápad a víc takových "dobrých sousedství" nám všem jen prospěje 😉

pabka
14. dub 2021

@amazonkajanik ono záleží kde, v lokalitě, kde bydlíme my, by měla za 8 mil max jedna rodina menší domeček, jelikož pozemek zde stojí kolem 6mil., takže nelze říct, ze za takové peníze si postaví obě rodiny svoje.

j.a.n.i
14. dub 2021

@llluckaaa Naprostý souhlas, pouze v případě, že to oficiálně bude mít 2 bytové jednotky a tedy budou na katastru zapsaná každá samostatně.

lovemusicsun
14. dub 2021

Nešla bych do toho, pokud by to nebylo oddělené bydlení ve smyslu dva vchody, oddělené zahrádky, dvě příjezdové cesty atp. Stát se může cokoli, teď jste kamarádi, za chvíli být nemusíte. Do takového bydlení bych nešla ani s rodinou, kde je ta tolerance přirozeně vyšší. Ono někomu stačí mít trochu jiný názor na využití zahrady, jeden bude chtít něco změnit, druhý ne.. Společné bydlení je něco jiného než ježdění na dovolenou a společná setkávání.

amazonkajanik
14. dub 2021

@pabka no, to je druhá věc . U nás tedy taky záleží na lokalitě, ale co tak vím, zasitovane parcely tu byly asi 250,-/m², páč je to ves,kde bus jezdí asi jen 4x za den,na vlak 1,5km pěšky,obchod jen vietnamci (a pěkně drahý)hospody zavřené nejen kvůli covidu. Do mestyse je to 3km a do okresního města 9km. Ale i tak si zde troufli dát na prodej bungalov za 6mega a to si všichni klepeme na čelo,když ještě k tomu na realitkach je statek jak hovado za stejnou cenu,jen asi 15km dál ...

zelenaesmolda
14. dub 2021

@benesjakub89
Nejlepsi zpusob jak si znicit pratelstvi je zacit s kamarady bydlet

barumrallyebum
14. dub 2021

Nahodou, muze to byt super zivot 🙂 urcite bych zasla za pravnikem poresit ty majetkopravni vztahy at mate kazdy svoje a at je jasne dane co je ci, kdo se o co stara a co kdo plati. My zijeme v bytovem dome s rodinou, nejsou jasne urcene zalezitosti vyz vise a my jsme jedini, kdo na tom baraku a zahrade neco dela a jako jedini taky kupujem ty drobnejsi veci do spolecnych prostor. Kazdy ma tu latku nastavenou jidne, nekomu nevadin ze mu pada strecha na hlavu, jinej je uklizeci maniak.

zelenaesmolda
14. dub 2021

@barumrallyebum
vyz? 🙂

barumrallyebum
14. dub 2021

@zelenaesmolda preklep

te_reza
14. dub 2021

Nešla bych do toho.