Cvičení pro rodiče s dětmi. Nějaké rady a postřehy?

veunka17
26. říj 2021

Hezký den 🤗
Od 1.listopadu povedu u nás ve vsi cvičení pro rodiče s dětmi (1-3roky), mám půjčené nějaké knížky, cerpam rady z internetu, ale ráda bych i vaše zkušenosti.

Pokud na takové cvičení chodíte, mohly byste mi napsat jaký je cca průběh? Co vas a vaše děti baví a co naopak ne? Jaká je ideální délka cvičení?

Pokud takové cvičení vedete, na co se zaměřit? Co rodiče a děti baví nejvíc? Nějaké rady a postřehy? Po kolika minutach cca střídat aktivity?

Předem moc děkuji za Vaše rady a odpovědi ❤️

klovalka
26. říj 2021

postřeh- jestli máš v jedné skupince 1 až 3leté děti, tak máš velké rozpětí,bude hodně obtížné skloubit aktivity aby se zapojili všichni.

areh
26. říj 2021

@veunka17 chodíme na cvičení pro právě 1-3 leté děti a je to opravdu velké věkové rozpětí. Ale je to na malé vesnici a jsme rádi aspoň za něco. Navíc to vede super paní učitelka ze školky 🙂
Struktura je následující: na začátku jsou říkanky se cvičením (kolo kolo mlýnský, koulela se ze dvora, žába leze po žebříku a pod.),
Pak děti na povel běhají - sednou si na lavičku a na povel běží k maminkám, nebo skáčou jako zajíčky/ptáčci.
Potom sbírají balónky, když hraje hudba
Pak mají překážkovou dráhu a nakonec velký padák.
Každé dítě dělá co zvládne.

hezz17
26. říj 2021

@areh chodime na cviceni 1-3 roky, uz s druhym ditetem. Je to na hodinu. Prvni pul hodina organizovana, na druhou se vynda xy veci a deti si vybiraji co je bavi.
Zacatek ze nekam neco nosi - obrázky podle barev do kruhu, behani na pisnicku, stani na ticho, behani pres telocvinu popredu, pozadu, jako letadlo. Pak ruzne treba ma zinenkach kotrmelec, opici draha, rikanky, hazeni mickem do obruce.

veunka17
autor
26. říj 2021

@klovalka to bohužel vím, jenže i v tomto rozpětí mám nahlase o zatím asi 6 děti. Ale mám v plánu pokud bude možné rozdělit na dvě poloviny, tak bych to udělala a věnovala každému 45min 😊
@areh děkuji nějakou takovouhle představu mám, tak snad to bude dobré 😊
@hezz17 není půl hodina bez organizace dlouhá?

hezz17
26. říj 2021

@veunka17 zalezi na diteti. Starsi mela radsi tu organizovanou pulku. Je takova nesmela, neni hrr mezi deti. Takze byla rada, kdyz se reklo, co se ma delat.
Mladsi si odbude co se musi a pak strida mic a brana, hokejka, zebriny, zinenky, prolizat tunelem. Utece to ani nemrknem.

inssomnia
26. říj 2021

@veunka17 my chodíme na cvičení 2-3, nejdřív říkanky s pohybem, pak přebíhání tělocvičny s různou motivací (dnes např. uprostřed koš s míčky a v každém rohu mísa jedné barvy a děti nosily míčky do mísy stejné barvy) a v druhé polovině hodiny opičí dráha (to je vždy úspěch) - začne se vždy lavičkou, po které děti přejdou a na konci seskočí a postupně se přidávají prvky (děti pořád chodí dokola a každé kolo nebo dvě je něco navíc - podlezt, přelezt, přeskočit... ).
Jsi super, že do toho jdeš, maminky ti utrhají ruce.

panihk
26. říj 2021

Já vedu lekce v Pohybu dětem. Máme danou strukturu - 15 min přivítání, říkanky, první pomůcka, taky se tam dost běhá, atd. pak je 15 min dráha a pak 15 min tanečky a druhá pomůcka (padák, overbally, gymbally). Pak rozloučit a razítka 🙂

cilkat
27. říj 2021

Vedu "rodiče a děti" v Sokole. Máme hodinu a půl v dobře vybavené tělocvičně. Podmínkou přijetí do oddílu je schopnost sám přeběhnout tělocvičnu (oficiálně máme děti od dvou let, ale bereme i mladší a tohle je reálná podmínka - pro nechodici děti by ten program musel být jiný).
Než se všichni sejdeme (prvních 5 - 10 minut) dostanou míče případně obruče a je volná zábava. Pak mi náčiní donesou, seřadíme se, pozdravime a je rozcvička: kolegyně má sérii básniček s pohybem (a dětem na tom vyhovuje, že je vždy stejná), mě básničky nevyhovují, protože nemůžu popsat cvik, takže já dělám obvykle s nějakým náčiním a "příběhem" typu "uděláme mrak... Z něj prší.... Udělaly se louže.. z louže vyskočí žába..." Rozcvička celá je tak 10-15 minut, pak dáváme nějaký běhací úkol (ať už dráhu, nebo něco sbírají, hledají barvy... Běhají a zastavují/mění pohyb na pokyn...) To je dalších 5 -10 minut. Následují "tanečky" - kolo kolo, páska ovečky a pod. A pak vytahujeme opičí dráhu (přelézání, klouzacky a pod... co v tělocvičně máte) - to děti baví nejvíc a my u toho řešíme administrativu. A posledních 10 minut je na úklid dráhy a pak buď závody (ti starší je milují, ale pokud byste měli vestsinu čerstvě chodících, bývají srážky a úrazy), nebo opět nějakou kruhovou hru (bublina, kolo kolo...) A závěrečný pozdrav.

zuzekk
29. říj 2021

Hlavně neměj velké očekávání - dokud si děti nezvyknou, to znamená nebudou chodit déle pravidelně, velká část se moc nezapojuje, dělá si co chce, nebo se stydí u maminky.
Kam chodíme se synem my, je nějaké přivítání, podle věku dětí i s nimi, někdy prostor pro sdílení. Říkanky se cvičením nejprve v sedu (rodičů) - protažení končetin, obličeje, aktivace celého těla, na zemi, v kruhu, jogove prvky i indiánské dupani. Zpěv v kruhu, děti jen vnímají a tlučou do drivek (nedělej si iluze, že budou děti zpívat), pak něco aktivního pro všechny, tanec, míče,.. nakonec klidná písnička, s každým se maskot rozloučí, i s každým rodičem. Pro mě je důležitá osobnost lektorky, oceňuji nasazení, zapojení, "živost".
PS : doporučuji zakázat na tu hodinku jídlo, to znamená jen spory.

veunka17
autor
29. říj 2021

Moc všem děkuji za velmi vyčerpávající odpovědi, které mi mnoho ujasnily a udělaly nějakou představu. ❤️ Začínám se toho trochu bát, tak uvidím jak to dopadne. Snad dobře a nikoho neodradim hned na začátku.