Jak vyřešit zájmy dětí v rozpadlých rodinách?
Potřebovala bych od vás nestranný názor na situaci, jak řešit zájmy dětí v rodinách, kde děti odjíždějí k ex partnerům. 😔
Máme celkem 3 děti. 1 manželovo ve střídavé péči, 1 moje v mojí péči a nejmladší společné. My bydlíme ve vlastním domě, ve velmi dobré vzdálenosti k městu. Máme dobrý dojezd na kroužky, do škol, k aktivitám celkově. Všechny 3 děti mají zájmy, na kroužky je vozíme a střídáme se v tom podle situace a podle toho, kdo má čas. Od loňského roku má moje dcera povinnou školní docházku a začala dělat sport, který si vybrala. Od té doby řešíme spory s ex. Ex si bral dceru nepravidelně. Bydlí daleko od nás, i od velkého města, řeší každý kilometr, který má najet, bydlí v nájmu. Než by si vzal dceru na den, nevezme si jí radši vůbec, chce si jí brát jen na delší časové úseky. Zřejmě kvůli času a penězům za dojíždění. A problém je, že dceřiny zájmy začaly zasahovat do víkendů a není už prostor ani vynahrazovat čas v týdnu. Z toho vyplývá, že ex vídá dceru minimálně a přišel s tím, že pro dceru je přínosnější otec než její zájmy. Od příštího školního roku považuje důležitější sebe než sportovní nebo jiné aktivity. Nám s manželem přijde logické, aby se přistěhoval blíž k dceři a mohl podpořit jí v aktivitách a tím si zajistil častější kontakt s ní. Ex si ale myslí, že mu děláme naschvály a že mu úmyslně braním ve styku. Obrací situaci k nám, že stejně jako my chceme stěhování po něm, může on chtít stěhování po nás.
Jak vám taková situace připadá? Opravdu mám dceři zrušit aktivity, jen kvůli ex? Do budoucna si myslím, že bude hodně zklamaná z toho, že má 2 sourozence, kteří možnosti mají a ona je nemá. Je přeci logické, se v době dětí stěhovat tam, kde jsou dobře dostupné možnosti vzdělání i aktivit. Nebo se pletu?
@j.a.n.i
@journals dcera si vybrala gymnastiku. Od mala miluje dělat různé kotrmelce, hvězdy, přemety na prolézačkách, pohyb, tanec. Chodí na kolektivní gymnastiku, takže jak psala @enoli , jejím výkonem a docházkou je ovlivněný celý tým. Kdyby měla chodit na gymnastiku jen sama za sebe, bylo by to ještě horší. Náročnější sestavy, častější tréninky, minimální absence, zdravotní rizika. Už jednou jsem ji z kroužku stahovala, protože začala chodit do jezdeckého klubu, ale kvůli brzké tmě to přes zimní sezónu přesunuli jen na víkendy a ex s tím nesouhlasil. Nesouhlasil jak s kroužkem, tak s víkendy, kvůli němu jsme jí odhlásili, dcera to obrečela. Chodila i na hasiče, ale tam několikrát proběhla protekce. Na závody šly přednostně děti hasičů a jejich kamarádů a ač byla dcera šikovná, byla nominována maximálně jako náhradník a taky to několikrát doma obrečela. Že se snažila a na závody jeli jiní. Teď se v tom opravdu našla a opět stojíme v rozhodnutí, že tam má přestat chodit. Je jí 7, to už je docela rozumný věk. Breku už bylo doma dost.
A není možnost kroužku rekreační gymnastiky?
Sedmileté dítě opravdu tráví víkend co víkend na závodech? 😳
Když se to otci nelíbilo jednou, asi není překvapení že se mu víkendová aktivita nelíbí opět, ne?
@journals nemá závody, má tréninky. Nejsou úplně každý víkend, ale zvětší části tam jeden z tréninku zasahuje. Ale ten trénink je 1 maximálně 2 hodiny z celého víkendu a to je pro něj problém. Přitom je to jen jedna jediná hodina z celého víkendu, která je pro dceru důležitá. Mě třeba přijde jako úlet tohle. Zatímco já lítám se 3 děti, z nichž jedno není ani moje a objíždím s nimi v týdnu tréninky, kroužky, kamarády, doktory, školy, tak pro mého ex je jedna hodina tréninku jeho dcery nereálná.
@journals a vždycky je ten trénink tak, aby nenarušil celý chod víkendu, takže je to buď v neděli navečer nebo v sobotu ráno, v pátek večer a čas od času v sobotu večer. Ale soboty bývají zpravidla jen před závody, když děti potřebují více trénovat a doladili detaily. To může vyhlásit trenér sobotní trénink navíc. Jinak je nechává volný. Takže za mě je to věc, se kterou se dá pracovat, kdyby ex chtěl.
@enoli mám v plánu poptávat, jak to chodí jinde. Zatím jsem nic kloudného nenašla. Ale taky jsem ještě neměla čas toho moc zjistit. Do tohohle kroužku jí protáhla spolužačka. Jak to chodí jinde vím jen okrajově.
Tedy opět je to o tom, že rozpad vztahu zas odskáčou děti. Holčička chce sportovat, má cíl, pokud by byla v normálně fungující rodině, nebyl by problém. Syn hraje fotbal a florbal a je mi jasné, že pokud bychom to měli stejně jako v tomto případě, max by doma seděl u PC, jelikož tréninky má 4x týdně a o víkendech turnaje a zápasy. Je mi těchto dětí strašně líto, že rozhodnutím rodičů přichází o takový svůj klid a jistotu a svůj čas musí dělit.
Upřímně řečeno, u sedmiletého dítěte bych nesouhlasila s timto pojetim kroužku ani v úplné rodině, neb to neni kroužek, ale pripravka na zavodni sport a nesouhlasim s tim, neb na zavodnim sportu nic prospesneho nevidim. A nema to nic společného s tim, zda jsou rodice spolu nebo ne.
@kamino Jenže tenhle “závodní sport” s tréninky x-krát týdně a zápasy tak nějak vyžaduje, že tím pádem nemaj koníčky rodiče a že se podřizuje celá rodina. Mužova dcera, dokud byla střídavka, závodně plavala, tréninky denně, víkendy závody. Jo, ovlivňovalo nám to život hodně. A jsem sobec, nesnesla bych trénink ani v sobotu ráno ani v neděli večer, jsme aktivní rodina, na víkendy jezdíme pryč nebo aspoň na celodenní výlety a když ne, tak sorry, fakt nebudu vstávat kvůli odvozu na trénink (v tomhle jsem extrémista, ale jednu noc v týdnu probdím a ano, nejsem robokop a potřebuju taky někdy spát).
Ja si myslim ze pro zdravy vyvoj ditete je zdravejsi hezky vztah se svym tatou nez dochazka do dobreho krouzku. Dceru bych prehlasila na nejaky vic hobby krouzek gymnastiky, ktery nebude zasahovat do vikendů. A mozna sama sobe zajistila nejake sezeni v poradne abych zpracovala krivdy od ex a odpustila mu. Ja souhlasim s tebou, ze kdyz nekdo si na neco stezuje, ma s tim neco delat a ne jen fnukat a lomit rukama. Taky to nesnasim. Jenze bylo to tve rozhodnuti si s takovym clovekem poridit dite, takze ted te to bohuzel bude ovlivnovat minimalne dalsich 11 let (ne li dele).
Mas ovsem ve svych rukach moznost ovlivnit dynamiku celeho tohohle vztahu ty-ex-dcera. Tam bych se zamyslela, co vlastne chci dosahnout..co je tou prioritou. Protoze to ze si o nem myslis ze je blb dcera vnima a to velmi dobre. A muze to casem udelat paseku, zvlast u holek..
@enoli hele my museli řešit něčí podobného (z jiných duvodu) a prostě jsme našli jiný kroužek... ne všichni můžou vše dělat závodně (třeba u z finančních či jiných duvodu). Chce to dobře zvážit a udělat případně včas změnu, ať tím to dítě pak netrpí. Navíc pokud dá se to dělat i za pár let, kdy už situace bude zase třeba jiná...
@fifinka2020 pokud to opravdu bylo na mě, tak já nikdy neřekla, že to takto nejde. Jen říkám, že ten dotyčný trenér není blb. Holka je jednou v takto nastaveném sportu a pak se mají dodržovat pravidla. Pokud to nejde, najít rekreační formu daného sportu.
Hodně záleží,odkud jste... já teď taky hledala gymnastiku a v okolí máme právě 1 vrcholovou závodní (kde to chodí asi jako u vas), ale našla jsem i 2 takové pohodové,kde se spíš děti seznamují s nářadím,tělem. Kamaradka takhle chodí už rok s 9 letou dcerou a je to úplně na pohodu.
Jinak tady asi není moc co jiného radit - buď se domluvit s trenérem,že prostě 1x za 14 dní nebude, pokud to neakceptuje,tak jiný kroužek... Jako jak už tu zaznělo, může ti to přijít nefér, ale to je asi tak vše, nemůžeš předělat to, jak to vnímá otec,i když ti to tady posvetime
@drep tohle budou nejspíš 2 odlišné světy, které se nikdy nepochopí. Já si vůbec neumím představit, že bych řekla dítěti hele sorry, ale dělat to nebudeš mě se nechce. Dělej si to až si to zařídíš sám. Prostě tohle nemůžu pochopit já. A vidím to kolem sebe často, na těch trénincích se všemi našimi dětmi se pohybují rodiče jako my a pak v jiném kolektivu jiní rodiče řeknou našemu to sice šlo, ale 3x týdne trénink? To ani náhodou. Jako malá jsem moc chtěla dělat sport, ale rodiče mi to nedovolili. Co jsem vyrůstala, celé dětství mě to hrozně mrzelo. Začala jsem ho dělat až po maturitě a je to úplně na ho***. Plácala jsem se v tom 4 roky, než to vůbec aspoň trochu k něčemu vypadalo a stejně nikdy nebudu tam, co jsou ostatní , kteří to dělají od mala. Mě prostě tohle rodičovské sobectví moc k chlubení nepřijde.
@enoli jak jsem psala, koukám se po jiných na další školní rok. O nižší rekreační skupině jedné už vím, je to už ale dál. Mě to nejvíc štve proto, že kdybychom chtěli, šlo by to se domlouvat. V týdnu se ho to netýká, finančně taky ne a podvečer nebo ráno se dá zvládat, aniž by to zničilo víkend. Problémy se vzdáleností řešíme už roky, na to je zkratka jednoduché řešení, když mu to vadí. Nemyslím si, že problém je v tom, jaký sport dcera dělá... Ale místo řešení budeme omezovat dceru a poslouchat jeho nářeky dalších x let. A ještě bych měla jako matka dceři vysvětlovat, že to je v pořádku, že má tatínek přednost a nemá být na něj naštvaná, i když si myslím, že má plné právo být smutná a naštvaná.
Měli byste ji to vysvětlit oba dva, ne pouze ty.
Aha, takže moje zájmy, manželovy zájmy a zájmy rodiny jsou míň než sedmiletá holčička, co chce zrovna tenhle rok dělat gymnastiku a musí ji ausgerechnet dělat xkrát týdně? To zas nechápu já. Sportujeme celá rodina, sportujeme i společně, všichni bysme se museli hodně přizpůsobovat a museli se omezit. Sportuju celej život, ale nikdy jsem s tím neterorizovala rodiče…
No a ja si zas neumi predstavit, ze bych skakala podle ditete, pokud chce delat neco o čem si myslim, ze neni vhodné... Takže bych rovnou nasla tu rekreacni formu a nebyla líná dojet o kus dal.
@drep achjo, tady se není o čem bavit. Žádný teror rodiny to není. Ani pro nás a dokonce ani pro děti. Bezvadné je, že když má ex nějaký svůj program na víkend, tak je dcera druhořadá a zůstává doma, ale když chce dělat dcera gymnastiku, je to terorizování otce. No jo, žijeme v době, kdy mají tatínkové mnohem větší práva než děti, i když si to velká část z nich vůbec nezaslouží.
Normálně tento argument nepoužívám, ale ty sis ex vybrala sama jako otce dítěte? Tady skoro vypadá jako by tě někdo donutil. Holt se musíte domluvit spolu, no. Ale i na dálku je vidět, že víc než kroužek by dceři pomohlo, kdybyste spolupracovali.
@jajulin ne, otěhotněla jsem přes tělísko. Ze svého bytu jsem ho vykopla již v kojeneckém věku dcery.
No, mně přijde, že si spíš ty sama trochu léčíe svoje komplexy z nemožnosti sportu v mladí. Holce je 7let, co jsi psala tak už to taky není prvni kroužek, který dělala a ukončila. Zas to neprehanej, není to dorostenecká reprezentantka. Ono se nic nestane když obcas vikendovy trenink nebo soutez vynecha. Narušovat vztahy s otcem, podrizovat cely chod rodiny kvuli krouzku sedmilete holky je fakt mimo. Na nejake oběti bude čas až její sportovani prezije pubertu. Ono se to láme v tech cca 10-13 letech kdy se začne oddelovat zrno od plev a děti si najednou dokazou predstavit i jine traveni casu než na trenincich...a to ti rikam jako nekdo kdo delal kolektivní sport 7-19let, do 15ti nekolikrat prvni misto v republice...ale pak přišel uraz, koleno v haji a behem rekonvalescence jsem začala chodit na mejdany a moje ambice na profesionalni karieru mě přešly a to jsem tim fakt žila. 4x týdně tréninky, vikendy zapasy, polovina prazdnin soustředění...akorat za nas to teda na rodiče kladlo minimalni nároky. Na treninky jsem od třetí třídy chodila sama a na turnaje jsme meli společnou dopravu vlakem. Predstava, že by rodiče rezignovali na svoje zajmy a život, skákali kolem mě a ja jim v patnacti řekla, že na to kašlu, to by asi byli fakt happy...
Jak čtu tvoje odpovedi, tak mi přijde, že tady vubec nejde o dceru, ale o tvoje ego... a jen tak mimochodem, jak to budete dělat až třeba vsechny vase tri deti budou mít kroužek, který vyzaduje vikendove zapojenj rodičů a treninky každý den? Asi bude muset nekdo ustoupit, že?
@20190418 budeme to dělat úplně normálně. Jeden jede s jedním dítětem, druhý s druhým, máme navíc i skvělého podporujícího dědu, který je v důchodu a s dětmi na tréninky jezdí moc rád. Jezdí na všechny zápasy svých vnoučat a dokonce si 2 roky zpět koupil nové auto, aby mohl vnoučata bezpečně vozit. 🙂 A ano, není to první kroužek, který ukončila, ale byl to už druhý kroužek, který dělá ráda a ukončí to kvůli tatínkovi, který neváhá vyměnit svůj zájem za víkend s dcerou, ale není ochotný vyměnit své nepohodlí za podporu dcery. Ale je fajn slyšet od jiných žen, že líná a neochotná jsem já. 🙂
@20190418 ale aspoň mi to udělalo náhled na názory lidí, kteří v tomhle pochopení nemají. Tím, že se pohybuji už několik let mezi rodiči, kteří děti ve sportu a celkově hodně podporují a nepovažují to za omezování svého drahocenného času, tak se mi tohle těžko chápe. A naše dcera není jediná, která má rozejduté rodiče. Ale možná bude jediná, která to odnese.
Já jsem teda ještě před dětma věděla, že je nebudu dávat na žádný sport, který by vyžadoval xkrát v týdnu trénink, někdy i dvakrát denně (před školou ráno a odpoledne) a 3/4 víkendů zabitých zápasy. Proto jsem hledala kroužky takové, aby nás netlačili do vrcholové úrovně. Děti chodí 1x týdně na plavání a 1x týdně na všestranný pohybový kroužek (mají tam 2 měsíce kola, 2 měsíce kolečkové brusle, 2 měsíce plavání, 2 měsíce atletiku, 2 měsíce gymnastiku). K tomu je můžu přes zimu přihlásit na víkendové lyžování (můžu, nemusím), nebo na víkendové lezení na stěnu (opět není povinné). V rámci školy má ještě prvňák flétničku, kterou si sám vybral a k mému překvapení ho to baví. Nechtěla bych podřizovat chod rodiny lítáním z tréninku na trénink, ze zápasu na zápas a už vůbec si neumím představit, dkyby tohle vyžadovaly všechny tři děti.
Jinak to, že otec holčičky si jí nechce v pátek vyzvednout (tj. jet 2x 70 km) a v sobotu s ní nechce opět jet 2x 70 km kvůli hodině tréninku a v neděli opět 2x 70 km aby jí zavezl k vám - to celkem chápu. Pokud bych opravdu moc moc chtěla, aby jí ta gymnastika zůstala, tak bych zkusila co nejmíň zatížit otce, když s tím nesouhlasí, to znamená, že pokud by byl trénink v pátek večer, tak byhc mu jí po tréninku dovezla, pokud by byl trénink v neděli večer, tak bych ho poprosila, zda by jí mohl přivést o něco dříve a pokud by byl trénink v sobotu, tak byhc ho holt zrušila. Kolikrát v měsíci to vyjde na sobotu? jednou? Tak by přišla o jeden trénink, to mi nepřijde jako taková hrůza.
Ale fakt mozna trochu prehanis. Kazdy mame aˇ ice,ale opravdu v 7 podrizovat vsechno krouzku? Jak je psano vyse-deti meni krouzky kazdy rok(hlavne holky) a za me at to delaji,at si vybiraji. My treba dost potridili cely zivot fotbalu,ted v 19 se na to fotbal z vysoka 💩 a to uz byl i vys..takze spis je to zkusenost,kterou ti tu mnohe davaji…
Sorry, ale tohle vlastně vůbec není o kroužku, ani o dítěti, to je o tobě 😣 dupeš tu jak to malé dítě, přitom to je úplně zbytečné. Jestli kroužek nemá každý víkend, tak není co řešit, ne?
Když trénink bude, je u vás, když není, jede k tátovi 🤷🏻♀️ jednu cestu ji třeba odvezeš ty, on ji přiveze. S vozením dětí očividně problém není, tak o v co tu tedy jde?
A opravdu to není o nepochopení, je to o tom, že ti tu vysvětlujeme, že holčičce je teprv sedm a navíc není jediné dítě v rodině. Tohle maximální přizpůsobení se dítěti není zdravé ani pro něj samotné, ani pro rodinu, ani pro další vztahy - třeba pro ten s tátou. Jednou sis ho ho holt vybrala za partnera… 🤷🏻♀️
Tobě se prostě nechce dceru pouštět k tátovi, tak hledáš jen nesmyslné výmluvy 🤦🏻♀️
Ja vim, ze kdyz se clovek pohybuje v bubline, kdy vikend, ktery decko neukonci s medaili na krku, je k nicemu, je slozitejsi se vyrovnat s tim, ze dcera nebude na vrcholove urovni. Ale taky se pridavam k tem ultra sobeckym rodicum, kteri neobetuji svuj zivot doprovazenim ditete po soutezich a taky v tvem problemu vidim spis tvou frustraci, nez dcerinu znicenou budoucnost v repre.
Ty se v dceri vidis, protoze ona by ted mohla delat neco, co tys nemohla. A stejne tak, jak meli driv tvi rodice duvod k tomu, ti to neumoznit, neni to mozne ani pro tvou dceru. Druha frustrace prameni z toho, ze se tvuj ex odmita pristehovat bliz k tve nove rodine a komplikuje ti tim zivot. Oboje je pruda, ale ani jedno neni nic, co by bylo nejake velke drama. Tva dcera 'odnese' ty rozejite rodice tim, ze to sice nebude o vikendech 'cinkat', ale bude mit vic casu na vylety a ruznorode zajmy. Je ji 7 let, to je hodne brzo na to, abys na ni nalozila vsechny sve nenaplnene ambice.
Přečetla jsem začátek a já bych neustupovala. Píšeš,že posílá dceři 2500 alimenty a na nic jiného ji nepřidává, věčně bez koruny a teď ještě chce, aby kvůli němu přestala chodit na kroužky? Zažila jsem něco podobného u ségry, když se rozváděla. Dětem nedal nikdy na nic, ty směšné alimenty, co posílá dodnes....a jen pořád chtěl, jen pořád on měl práva. Nerespektoval nemoci, pořád se domáhal svých víkendů, ale podmínky dětem nevytvořil žádné. Jen je stresoval. Když jim bylo 12 let, jedna z dcer ho natvrdo poslala k šípku, že ho má dost, že k němu už nechce. U soudu to potom vzali, že už si dítě může říci, co chce. On je přestal nutit a přestali se vídat. Nezajímá se, nic o dětech neví. Ale ten klid, který po tom pekle následoval, ten za to stál.
Osobně bych opravdu neustupovala. Tvůj ex teď žije sám, tak vymyšlí. Ty zrušíš dceři kroužky a kdyby si časem do té chatky někoho našel, tak už půjde dcera stranou. A stejně, až půjde do puberty, nebude stát o to,aby ji někdo nařizoval, co bude dělat tehdy a tehdy....Nech ji to, co jí baví. Správný otec si najde vždycky čas. Může ji na ty kroužky vozit, na soutěže doprovázet. Ale to se mu nechce vid? To by ho zase něco stálo🤔🫣.... No držím 👍🍀.

"Opravdu mám dceři zrušit aktivity, jen kvůli ex?" To jako fakt??? Vždyť je to její otec! Navíc zatím za ním jezdí ráda, tak je snad dobré to podpořit, ne? Já moc nechápu posedlost kroužky ve smyslu, že dítě musí mít, na co si ukáže. Vždyť nabídka je většinou dost pestrá, tak se dá vybrat kroužek, který nebude každý víkend. Asi jsme totálně krkavčí rodiče, ale děti jsme od začátku spravili o tom, že na sport, který vyžaduje angažování rodičů víkend co víkend chodit nebudou. Můžou si vybrat vše ostatní. Mají kroužky, kde se na turnaje jede sem tam o víkendu, to je pro nás v pohodě. Nebo na hasičské závody jezdí v sezoně skoro každý víkend, ale hasiči si je tam sami odvezou a zase přivezou, rodiče k tomu nejsou potřeba. Prostě jsme spolu vybrali kroužky, které budou respektovat potřeby naší rodiny, ne že my celý rodinný život se čtyřmi dětmi podřídíme kroužkům. Promiň, ale požadavky tvého ex mi přijdou minimálně stejně relevantní jako tvoje.