Jak vyřešit zájmy dětí v rozpadlých rodinách?
Potřebovala bych od vás nestranný názor na situaci, jak řešit zájmy dětí v rodinách, kde děti odjíždějí k ex partnerům. 😔
Máme celkem 3 děti. 1 manželovo ve střídavé péči, 1 moje v mojí péči a nejmladší společné. My bydlíme ve vlastním domě, ve velmi dobré vzdálenosti k městu. Máme dobrý dojezd na kroužky, do škol, k aktivitám celkově. Všechny 3 děti mají zájmy, na kroužky je vozíme a střídáme se v tom podle situace a podle toho, kdo má čas. Od loňského roku má moje dcera povinnou školní docházku a začala dělat sport, který si vybrala. Od té doby řešíme spory s ex. Ex si bral dceru nepravidelně. Bydlí daleko od nás, i od velkého města, řeší každý kilometr, který má najet, bydlí v nájmu. Než by si vzal dceru na den, nevezme si jí radši vůbec, chce si jí brát jen na delší časové úseky. Zřejmě kvůli času a penězům za dojíždění. A problém je, že dceřiny zájmy začaly zasahovat do víkendů a není už prostor ani vynahrazovat čas v týdnu. Z toho vyplývá, že ex vídá dceru minimálně a přišel s tím, že pro dceru je přínosnější otec než její zájmy. Od příštího školního roku považuje důležitější sebe než sportovní nebo jiné aktivity. Nám s manželem přijde logické, aby se přistěhoval blíž k dceři a mohl podpořit jí v aktivitách a tím si zajistil častější kontakt s ní. Ex si ale myslí, že mu děláme naschvály a že mu úmyslně braním ve styku. Obrací situaci k nám, že stejně jako my chceme stěhování po něm, může on chtít stěhování po nás.
Jak vám taková situace připadá? Opravdu mám dceři zrušit aktivity, jen kvůli ex? Do budoucna si myslím, že bude hodně zklamaná z toho, že má 2 sourozence, kteří možnosti mají a ona je nemá. Je přeci logické, se v době dětí stěhovat tam, kde jsou dobře dostupné možnosti vzdělání i aktivit. Nebo se pletu?
@etinka jak jsem psala, nečetla jsem celou diskuzi jen navrhla řešení, nemusíš hned vyjíždět.
@etinka krásně napsané ☺️ mně ti také vadilo, jak se všichni do zakladatelky pustili. Pravda, 2500 Kč a chatka mluví za své. Navíc pokud má jen jí 🥴🫣
Zakladatelko, ony ty útoky na tebe vycházely asi hlavně z toho úvodního příspěvku, kde argumentuješ hlavně jeho stěhováním. Což přišlo tedy zvláštní i mně.
Přitom situace by měla určitě i jiná řešení. Píšeš, že otec to tak chce až od příštího (školního?) roku. To je poměrně daleko, každopádně držím palce, ať to s dcerkou vykomunikujete ke spokojenosti všech.
Moji dceři je také 7, letos začala dělat gymnastiku a též závodí za mini v kolektivu a závody má tak 2x za půl roku.... Trénink 2x týdně. Tělocvičnu, kde cvičí máme 400m od domu. Trénink trvá hodinu a půl od 16.30 - 18.00 naprosto chápu tvého ex, že ji tam vozit nechce. Pokud to beru, tak že si ji vyzvedne po škole a má s ní být někde chvíli a pak vézt na trénink, někde hodinu a půl čekat a pak ji vézt zpět? Takže domluvit se kompromisem, ať si ji bere víkendy, kdy nejsou závody, protože nevěřím, že jsou každý víkend. Po moji dceři chtěli tréninky ještě v pátek mimo pondělí a středu. Sama jsem ji napsala, že zatím ne, že má malé ještě Kuchtika a patky chodí k babičce. Jsem ráda, že si našla, tak úžasný kroužek, ale zase nechci nás život podřizovat jen gymnastice.
Oni i ty máte pravdu, dcer a když jde k ex by na kroužky chodit neměla. Však na ně chodí když ji máš ty... Ex ať si zařídí svoje aktivity. Pokud jste se na tom s ex nedomluvili na tom kroužku a on nesouhlasil s tím, že to bude i o víkendech atd. Tak i u soudu to projedes. Prostě ty kroužky co zaridis ty mají být jen v čase co jí máš ty a naopak pouze společný kroužek může zasahovat do společného casu

Aha, nečetla jsem celou diskuzi, to pak chápu, že není chuť vycházet vstříc.