Kdy chodí Barborka? Kdy dát punčochu na okno na noc?
Ahoj, prosím o radu, kdy správně dát punčochu za okno na noc? Dnes 3.12. nebo 4.12.? Děkuji.
dnes v noci, zítra ráno by měla být plná 🙂
dnes 🙂
Jé to neznam. A co nadeluje? Co je to za tradici?
Tak my to známe jinak. Na Barboru se trhají větvičky třešně a když do Štědrého dne rozkvetou, říká se, že se dívka na vdávání následující rok vdá. Ale že by se dávalo něco do punčochy, to slyším prvně.
U nas taky vetvicky, tresen kdyz zakvete, divka se vda, zlaty dest= pristi rok bude bohaty. Ale o puncosce jsem teda nikdy nic neslysela
Dava se pry vecer 3.12., osobne jsem to taky neznala a co jsem se vdala a prestehovala za manzelem a jsme v Podkrkonoší tak tady je to známé co sleduju...jinak ja znal taky trháni třeš..větviček a pak normálně 5.12. Mikuláš...
Holky, pocházím z Podkrkonoší a ten zvyk se opravdu traduje už ode davna ( moje maminka,babička,prababicka atd) jej dodržovaly. Deti si nachystali puncochu (3.12.) a ráno na druhy den měli malou nadílku. Součástí nadílky byla malá metlička ( svázané větvičky, které se mohli nechAt vykvest, jinak hlavně ovoce, brambora- pro ty trosku zlobivé deti, někdy i uhlí, a popřípadě nějaké sladkosti). Já jsem se přestěhovala do středních Čech a tam v tradici pro své deti pokracuji.
Ja mam ten zvyk prebrany od babicky a ta zije na Nachodsku. Ja jsem jako dite dostavala na barborku jen malickost, nebo ovoce. Vetvicky trham take. Uhli a brambory k dobrotam pak na Mikulase podle toho jak clovek zlobil za ten rok.
Zajímavé, vůbec neznám
Jsem ze severni Moravy a tradici s puncochou neznam. U nas 3.12. obchazi deti dum od domu sv.Barborka (odena v bilych satech,zahalena zavojem) ve skupince s certem a andelem a stejne jako na Mikulase pozaduje basnicku,za kterou pote preda malou drobnost popr.predpripraveny balicek od rodicu 😉

To je na Mikuláše ne? Na Barborku se trhají větvičky.