11měsíční díte. Kdy začne chodit a mluvit?
Ahojky, synovi bude za pár dnů 11 měsíců. Občas řekne máma , táta , bába… ale jsou dny kdy jen výská a vydává jakési zvuky.
Například když vidí kočku, psa, menší dítě, tak začně pištět jak siréna, prskat (radostí).
Chodí už 2. Měsícem za chodítkem, kolem nábytku, spíše jakoby po špičkách.. hezky pevně sedí a leze už 3 měsíce.
Tak si říkam, kdy začně chodit? Kdy začne napodobovat a říkat třeba více slov? Jak jste to měli vy ? Jsem z toho nějak přešlá..
Zbytečně na něj chvátáš. Jednou se pustí a půjde sám.
Ptáš se "kdy" ... ale nespěcháš trochu moc? Vždyť je spíš "před" normou, než že by někde zaostával. Ono se to nezdá, ale za těmi pokroky, které dítě dělá, je trašlivě moc práce, kteruo nikdo nevidí. Chodit bez opory v prostoru není jen o tom, že naposilujete svaly, aby vás udržely, ale také o tom, že se naučíte vnímat pozici těla, že se mozek naučí vyhodnotit "teď stojím rovně, teď se nakláním a abych náklon brzdil, musím zapnout tenhle sval" . Za "začít mluvit" není jen si zapamatovat slovíčka, ale vůbec pochopit, že zvuk má souvislost s věcí, pak teprve rozklíčovat konkrétní zvuk a potom ještě donutit jazyk a rty, ať udělají pohyb, který ten zvuk vytvoří... Na sposutě těch věcí, bude makat ještě mnoho let. Beze srandy - komunikovat složitější situace se většina lidí učí celý život. Prosím něčekej, že po tom, co si dítě stopne na nohy a dá dohromady první větu, bude zmenšenina dospělého, jina budeš hrozně zklamaná. Neboj se načíst si něco o vývoji dětí... a ne, není to závod. Není to "kdo první" - je to o tom, jak precizně a kvalitně. 😉
Má na všechno čas.Na povídání i chození.
No já ti to řeknu asi takhle...můj druhý syn skrz jeho "nemoc" nedělal skoro nic, pak se během jednoho měsíce naučil šikmý sed, jak vysoký tak nízký, lezení, sezení a šup už stál a obcházel nábytek. Všechno krásně dohnal takže na přelomu 9-10 měsíce si začal stoupat a pomalinku obcházet nábytek. Pustil se sám do prostoru až teď v jeho 13 měsících. Nespěchej, je napřed a má opravdu čas
To pasivní chodítko není nej pomůcka na učení chůze.
https://fyzionozka.cz/choditka-pro-deti-aktivni...
Jinak je super, že reaguje radostí na psy, kočky a ostatní děti.
Ono to zní děsně cool, když řekneš moje dítě začalo chodit samo před prvním rokem, ale nemá cenu nic uspěchat, protože je potřeba na chůzi mít posilené spravné svaly. Když to uspěcháš, zadělaš dítěti akorát na problémy v budoucnu.
Má času dost, na mluvení i chození.
@levandule_k Tohle chodítko nemám na mysli! Toto bych mu ani nepořídila… sama jsem si o tom dost četla. Má dřevěné jakoby vozítko, prostě to před sebou tlačí. A zároveň si s tím může i hrát, má tam takovou hraci desku. Máme od Little Dutch. Kolikrát ho má jen tak v prostoru a hraje si, pak si ho vezme a chodí kam chce. Sám
To chodítko, co jen tlačí před sebou, neškodí tolik jako v kterém sedí, ale i to tlačicí chodítko není dobré pro vývoj.
Ani to není dobré ale
No ono ani tohle aktivní chodítko není dobrý. Když obchází nábytek tak ten mu nikam neujizdi a nehýbe se. Takže ten stoj je stabilnější. Kdežto tohle se opřením začne pohybovat a dítě spíše jen ,,reflexne chodí" než chodí. Většinou nebude ani pevný ve středu těla , bude se prohybat, nohy a kyčle nebudou ve spravnem postavení. Už jen to, že chodí po špičkách je první známka toho, že ještě není připravený na tu chůzi. Dopřej mu ten čas, ať ho ve třiceti neberou záda jako nás všechny.

Ahoj, naše malá to má s řečí stejně. A s tou chůzi bych vyčkala, zahodila chodítko a čekala až začne chodit sám. Mojí sestře začal syn chodit až ve 20 měsících. Je zdravý, jen na toto potřeboval dost času.