13měsíční dítě nechce chodit v botech. Máte zkušenost?
Ahoj holky, chci se zeptat.... Mám 13 měsíčního syna. Celkem solidně chodí "medvědí" chůzí. Když jdeme ven a dám mu boty nebo sandále, tak pak neudělá ani krok. Buď stojí jako sádrový trpaslík nebo si radši sedne. Doma když chodí bez bot, tak pohoda, ale jak má boty....
Máte někdo zkušenost? Děkuji všem
Osobni zkusenost mam. Po cca 2 m co syn chodil jsme vyrazili do bf obchodu. Zkusili jsme prvni boty - ani se nehnul. Druhe, treti - nic. Prodavac nam mile poradil, at jeste treba mesic pockame, ze nozka ma jeste cas na vyvoj. Za mesic je syn obul a hned v nich lital jako drak. Vydrz a dobre zvaz co mu na nohy obujes.
My vylozene v ciste BF nejedeme, ale pevne boty co jsi poridila (nebo chtela) tak to je peklo. Holky tady maji pravdu. Deti i BF variantu preferuji, je prirozena. Urcite to hned nezavrhuj
Jejda a kolik ti těch kroků po městě udělá? Na popoběhnutí kolem kočárku ve městě bude mít capáčky a do zimy se rozchodí a bude to úplně jinak. Evidentně ti na zpevněný opatek z vysoka 💩, tak si z toho nedělej hlavu. Netvrď mi, že chodíte na půldenní výšlapy a táhnete ho za ruku. Takové dítě nic neujde, věčně se nosí a na těch pár kroků mu měkké prostorné boty prospějí mnohem víc než nějaké "s opatkem." Jak by se tobě běhalo v lyžácích, kdybys měla věčně někde klekat, poskakovat a sotva se udržela na nohách? 🙄 A ano, dělají to úplně všechny děti. Prostě dají najevo, co se jim nelíbí.
@miba10 já teda jedu v BF, ale ne že bych úplně chtěla, ale malej mi v ničem jiném nechce chodit. Přesně jak píšeš. Robokop a nehnul se např. v superfitech a třeba ani v holinkach s tvrdou podrážkou. Takže první boty froddo a teď jedeme ve Filli. Dcera to samé. Je to fakt velký rozdíl v těch botách, ať už váhou, ohebnosti a prostorem.
@prejeta_zaba mě to třeba dcera nedělala, proto se třeba i tak blbě ptám. No.
A i na pár kroků po městě mu prostě žádný capáčky nedám.
A ano jsme o víkendech třeba půl dne venku. Ale za ruku ho rozhodně netahnu. Tyhle komentáře hnane do extrému miluju.... Kde to jde je bez bot, jinak jde prostě do kočáru.
@fandysek_1 jako robocop mi chodila dcera v zimních botech. Ale jen do doby než si na ně zvykla. Trvalo to asi hodku. Pak už pohoda.
Uvidíme co bude dál. Jinak děkuji
@jipe protože boseho ho nechám na trávě nebo na písku, ale po městě resp. po betonu v capakach si to fakt nelajznu.
Mám boty se zdravotnickou vložkou nebo jak se tomu říká.
Na rovinu, nejsem zastáncem BF. Četla jsem o tom hodně už u dcery, to jen kdyby byl argument, že si mám něco načíst 😉
@miba10 nemám potřebu tě přesvědčovat 😉 Každému připadá logické a smysluplné něco jiného. Já začala sama nosit bare i do města a ten povrch je tak různorodý, že mi nohy děkují. Celý den někde v supermarketu nebo nemocnici,apod., bych asi nedávala, ale už i doma jsem zahodila pantofle + máme koberečky muffiky
@jipe já doma žádné koberce mít nemůžu. Mám 2 psy a ten jeden děsně pelicha a to z koberce nedostanu ani za boha. Takže máme lino a dlažbu.
Jinak neříkám, že bare je špatný, ale já to prostě nechci. Dcera měla od malinka boty s z obchodu jako je nike, Adidas nebo z ccc a v nich zdravotnické vložky. Nožičky má v pořádku, žádné deformace ani ploché nohy. Ono jak to jde, tak jsou děti bose, ale když pak chceme jít do zoo nebo tak, tak ty boty jim (resp. zatím jen dceři) prostě dám.
Nejde mi o to, aby byly v botech pořád. Doma také chodí bosky nebo v ponožkách
@miba10 to není koberec jakož chlupatý https://www.muffik.cz/ Já nosila klasické boty a vložky od dětství a mám ohnuté palce (ne halux, ale ten první kloub) a spadené kotníky, nečekám, že se to zlepší, ale s přechodem na bare mě přestaly alespon bolet záda
@miba10 Zrovna Nike, Adidas a CCC maji dost spatne boty pro male deti. Uzke ve spicce, tuhe, no proste jen modni, zadna pridana hodnota za takove penize.
Tu zdravotnickou vlozku ma dcera specialni na miru z protetiky? Proc vlastne vlozku ma, kdyz pises, ze nozicky ma v poradku?
Jestli ti kozene capacky prijdou tenke, dej do nich tuhle vrstvu, aby nemel uplne tenoucko pod chodidlem. Taky ji tam davam, co kdyby hrozilo, ze si pichne do nohy neco ze zeme.
Dcera taky nechtěla boty, nosila capáčky, než se sama umoudřila na boty... ale jako my se narodili bez bot ne? Přirozené pro nás přeci je chodit tak jak sme, bosí. Noze to nijak neublíží. Vážně to, že musí mít dítě hned pevnou podrážku je starý názor. Chodí ti prakticky chvilku, musí si zvyknout a chce cítit podlahu! Neboj dcera jako normálně boty už nosí, opravdu nezůstala bosa chodící 😀 Jen sem ji dala čas jak chtěla. To je to samé jako bys ho popoháněla v lezení. Nic se nemá uspěchat.
@miba10 V detstvi jsem taky mela doporuceni na ortopedickou vlozku. Kdyz mi noha povyrostla, jeli jsme vzdy do protetiky, kde mi udelali otisk chodidla a vlozku primo na miru. Nikdy bych vlozky nekoupila v obchode, protoze kazdy mame jinou nohu. Ale pokud na to mate doporuceni od lekare, mel vas na to upozornit.
Dcera dostala v zacatku chozeni boty Nike Dart 10 (vel. 5c), cast rodiny na techto znackach ujizdi. No, na nohu jsem ji je nikdy nedala, to by chodila presne jak popisujes - robot. Nehlede na to, ze bota to je opravdu uzka, spicata a neskutecne tvrda. Ale jiny typ jsem v rukach nemela.
@miba10 ty jo, ale vložky bez doporučení dr. možná můžou udělat víc škody než užitku, když pominu, že jeto pasivní opora, tak malé dítě, které má ještě v místě klenby tukový polštář, tak ho to možná i tlačí... Bare/nebare bez konzultace s dr. nebo fyzio bych teda zdravotnické pomůcky dítěti nedávala
@miba10 cteme to vsichni...
hele ja nejsem vubec zadna zelena lesana. Fakt ne. Ale na BF principu neco je. Sama na to odvahu nemam, manzel si ted prvni par bf bot koupil a je dost nadseny. U deti mi to prijde prirozene, nez je sesnerovat do bot jak se to delalo u nas jako deti. Prijde mi skoda ze to tak odmitas. Pritom se na to vlastne ptas 😏
Pokud dítko chodí jen měsíc a půl tak je možné, že prostě do toho aby chtělo nosit boty se musí "prochodit" 🙂 dej mu čas, za chvíli si je nchá obout neboj. Ad diskuze ohledně barefoot. My jsme barefoot celá rodina ale rozhodně ti to nebudu cpát jako to nejlepší co kdy kdo vymyslel🙂 nám vyhovuje ale je fakt, že když dítě nechce mít na nohách nic, těžko mu vysvětlíš, že tyhle nový barefoot boty jsou fakt skvělý a bude se v tom cítit jakoby chodil bos :D nebude, jsou to boty i když měkké a prostorné ale pořád tu nožku "omezují" 🙂

@miba10 tak sorry 🙂 My jsme panelákoví, takže já dětem na hřišti na sídlišti boty nechávám. Ale i to chození, noha potřebuje pracovat a vnímat podněty, aby posilovala a správně se vyvíjela. Nevím, co máte za boty ted. Ale syn v superfitech chodil jak robot, dcera v podobném věku ddstep015 a chodila stejně jako bosky. Moje logika zatím u zdravého dítěte je pro BF (a i některé bare nebo kompromisy mají pevnější opatek, pro případ, že je to třeba)