16měsíční neposlušné dítě, jak to řešíte?
Máte někdo doma něco přes rok staré absolutně neposlušné dítě? Jak to řešíte?
Už z toho děcka doma fakt šílím, můžu ji stokrát říct "nesmíš, ne!", můžu ji dát po prstech, a ona si to klidně bude dělat dál. To samé, když ji volám k sobě nebo dám jakýkoliv pokyn. Nezájem. Jakmile ale tenhle pokyn nebo zákaz dá např. babička, poslechne hned napoprvé. Nás doma nikdy. Takže moc dobře chápe pokyn nesmíš, aby taky ne v tomhle věku, dělá to prostě naschvál, vědomě.
Už nám s manželem fakt rupou nervy, posledně jí manžel normálně dal na holou prdel, že brečela (bylo to u přebalování, kdy zase strkala ruce do hoven, i když se jí dohromady už asi milionkrát řeklo, že nesmí, a dalo přes prsty). A já dneska taky, což všichni strašně odsuzujou, že to u tak malého dítěte nemá význam - pak by mě ale zajímalo co teda význam má.
@gwennie Pokyny " nesmíš, ne" dávám svému psovi!!!! Co vám vlastně vadí u tak malého dítěte na tom, že si dá ruce do hovínek? To, že s tím máte víc práce a musíte jí utřít ruce a nebo to, že nebyla poslušná jako pes? Co jí tak třeba chytit za ručičku a ukázat jí, že je špinavá a že jí teď musíte společně umýt a budete se u toho učit mýt pěkně ruce? Myslíte, že vám tohle zabere tolik času navíc? A že by to bylo s řevem jako když jí nasekáte na holou?Jde jen o dobrou vůli ze strany jejích rodičů, ale je vidět, že spíš pracujou nervy.Ale jde to i jinak, jen se musí chtít a přestat štěkat po dítěti jako po psovi, na to děti obvykle neslyší.
Už tu párkrát padlo doporučení na knížku Nejšťastnější batole v okolí. taky doporučuji a tady mám pár výpisků z knížky https://www.modrykonik.cz/blog/betelgeuzz/article/harvey-karp-nejstastnejsi-batole-v-okoli/ , plus tam mám pár dalších článků z knížek o výchově. Můžeš kouknout.
Ono totiž i to batole čeká, když uděláš tytyty a začíná natahovat, jak se zachováš a umí z toho docela dobře vytěžit, a může se rozeřvat jak tur, tudíž i z malého klepnutí přes prstíky muže být křik jak na lesy, takže je dobrý třeba i říct, tohle na mě nezkoušej, já jsem tě upozorňovala... - u nás je to třikrát a dost - hlavně se nakonec obejmout a ujistit dítě, že jej máš ráda, i když občas zlobí, nebo mu zkusit říct, že jsi třeba měla špatnej den, že tě bolí hlavička, měla jsi moc práce a málo času na něj, protože jsi musela víc uklízet, a že mu to zítra vynahradíš... Dítě to svým způsobem dokáže chápat a rozumět tomu... 😉
@gwennie Nečetla jsem předchozí diskuzi, stačily mi první příspěvky. Naše malá začala se vztekáním v roce a půl...lehla si na zem a křičela...Nejdřív jsem to doma i venku přehlížela, po 14 dnech to dělala snad 5x denně, čím dál tím víc...takže jsem zvolila jinou taktiku - doma putovala do postýlky, zavřela jsem ji na 2 minuty v pokoji...do půlminuty byl klid, pak sice znovu spustila, když mně uviděla, ale ne už hystericky a rychle se uklidnila...venku jsem ji zvedla, chytla za ruku a prostě se mnou šla dál...zvedala jsem ji i na čtyřikrát, než se na ty nohy postavila, nekřičela jsem na ni, byla jsem v klidu, někdy jsem se s ní nebavila, když se vztekala, někdy jsem vysvětlovala, podle situace; z počátku jsem ji i plácla přes zadek symbolicky (od té doby ví, co to znamená - že zlobí; už si ani nepamatuju, kdy to bylo naposledy, teď už je hodná - já dostávala taky na zadek, i facky a žádnou újmu to na mně nezanechalo, ani násilí nevnímám nijak pozitivně - zpětně, zasloužila jsem si to - aneb všeho s mírou)....zlepšení bylo docela rychlé, za měsíc už byl klid, sem tam ji teď taky něco zakážeme (nebezpečné věci, nebo musí prostě domů, protože začne pršet) - začne pobrekávat, ale jde, bez vztekání a rychle ji to samou přejde; Má 21 měsíců, takže posun to byl fakt rychlý 🙂 Ono ani s ,,nesmíš", atd...se to nesmí přehánět, ale to už tady taky zaznělo 🙂 Když něco doma provede, nebo začne provádět, je to hodně i z ,,nudy" a z toho, že se ji zrovna nevěnuji (vařím, atd.). U babiček je úplně zlatá, poslouchá na slovo 🙂 Nedělám si iluze, že to tak bude napořád - určitě přijde další období ,,vzteku", spíš doufám, že jen zlobení a zkoušení našich hranic...
Supermatky opet nezklamaly 😀. Proboha prestante se na zakladatelku sesypavat, jako kdyby sve dite bila jak reseto. Na kazdeho aplikovat jedna vychovna metoda nejde. A proboha na slove - nesmis, nic spatneho neni. Chtela bych videt, jak takovemi batoleti budete dlouze vysvetlovat, ze kdyz vbehne do silnice, muze ho porazit auto, ktere mu udela velke bebi a maminka bude moc smutna. Prestane vas poslouchat uz u tretiho slova. Spousta psychologu vam zase rekne, ze s detmi se ma mluvit strucne a jasne.
@ilonne Já nemluvím o tom, že dítě vběhlo do silnice, ale o tom, že dostane na holou kvůli takové blbosti, že si při přebalování sáhne do pokakané pleny....matce vadí, že to dítěti 100x opakuje a ono nic...v 16 měsících.Asi neuplatnuje správnou výchovu, kdyby ano, dítě by reagovalo.Pokud se mluví o "zlobení" dětí, vždy je uváděn první věk dítěte až mezi 2- 3 rokem.A i to patří k vývoji.Zajímavé je, že když tu nějaká matka sama trestá dítě, uvádí, že i ona byla bita a že jí to nepoznamenalo.Cemuž se musím pousmát.To, co učili vás, učíte i své děti atd.Matky pleskají své děti a pak je plácnou přes ruku či zadek, když to jejich dítě plácne na písku jiné dítě a řeknou mu " Nesmíš"...hm, dobré 😀
@gwennie. Super, ještě jeden nápad. Určitě je pro tebe náročné když máš vše vytahané.. Děti si rády hrají, pro ně je i mytí nádobí hra. Což je super. Můžeš zkusit hrou aby to co vytahala potom co si s tím přeste hrát uložila zpět. A klidně jí pomoz. U nás málokdy funguje pojď uklidíme hračky. Ale když ho třeba šoupnu do koše na hračky a dávám tam hračky co najdu a nakonci ho jako najdu tak strašná sranda a sám douklidí zbytek. Nebo když chce kramařit v kuchyni řeknu ano ale nejdřív ukliď hračky ať tu není velký nepořádek. Můžeš si přečíst tenhle článek http://www.naomialdort.cz/oznameni/vase-dite-je...
@gwennie a ještě tady🙂
http://www.eduworld.sk/sk/obdobie-vzdoru-pomoc-...
@gwennie no nase mala taky tak od roku a pul dostala obcas naplacano, kdyz ji clovek rekne desetkrat ne, vysvetli proc se to nedela a ona stejne za 2 minuty jde a udela to znova, tak mi prijde ze proste uz jine reseni neexistuje... tak od dvou let jsem ji naucila, ze musi poslechnout na pocitani do peti, jinak ze dostane na zadek, moje mama to tak taky delala a fakt to funguje...

@janinek Díky, to jsem si taky uvědomila, že je třeba mít standardizované reakce na to, co udělala dobře a co špatně. Myslím, že tohle se mi daří.