6měsíční syn dříve spal hezky, nyní se pořád budí. Proč?
Ahoj holky, mám 6měsíčního syna, který do 5.měsíce spal hezky celou noc (od 20-21h do 5-7h ranní). Po tom 5.měsíci se to ale najednou změnilo, začal usínat později a budí se dříve. Nyní, když má už asi 6,5M, tak si ten spací rytmus přetočil úplně - usíná kolem 18.h, budí se kolem 20.h na večeři (kaše) a ukládám ho kolem 22.h, kdy je mnohdy ještě plně čilý, ale my s mužem už odpadáme. Zkusila jsem ho nedávat odpoledne spát, zabavit, aby neusnul, ale výsledkem bylo, že byl jen protivný a stejně usnul.V postýlce se "motá", hraje si s hračkama a později usíná.
Budí se ale co 2,5h, kdy někdy pomůže mu dát mléko (umělé), někdy zase přebalit, někdy jen dudlík a spí dál. Zoubky nemá, ale dost slintá. Máma mi radila, ať ho nechám v postýlce, dokud nebude vyloženě řvát - na to ale nemám, když jdu k postýlce, tak ke mě natahuje ruce a chce se mazlit. My s mužem jsme ale už po 2 týdnech dost unavení, manžel spí už v obýváku, ale stejně ho budím, protože ji máme společnou s kuchyní, kde připravuju mléko nebo čaj pro malého. Otázka tedy zní, zda to lze "nahodit" zase zpátky do spacího rytmu, nebo se to časem odbourá? Četla jsem tu nějaké příspěvky, ale to bylo skoro vždy jen o tom, že to dítě bylo nespavcem odmalička. To náš Honzík spal hezky 🙂
Dceři je rok a spánkový režim se jí mění snad co dva měsíce. Doteď třeba spala přes den jen půl hodinky a najednou ze dne na den usne po obědě i na dvě hodiny. Snad je to u vás jen přechodné období a bude brzy líp.
Dětem se ten spánkový režim prostě mění. Pokud si v postýlce nepláče, tak bych ho tam prostě dala a ať si tam hraje a usne, kdy uzná za vhodné. Vím, že to zní divně, ale pokud ti nebrečí, tak to je nejlepší cesta. Naučí se tak usínat sám, což je taky celkem fajn a hlavně ty budeš mít klid 🙂

je větší, víc toho zná, umí, už nebude spát jako dřív..může to být růstový spurt, zuby, ale já to spíš tipuju na ten přirozený vývoj..než se to ustálí, odpadne jedno denní spaní atd.