Dovednosti 18měsíčního batole. Je to na vyšetření?

barushka88s
14. zář 2023

Ahoj, mám otázky ohledně vývoje dítěte. Malý má 18 měsíců, chodit začal tak před měsícem a půl, chodili jsme před půl rokem na fyzioterapie, ale vše bylo v pořádku ( začal lézt i chodit po 4 celkem pozdě). Nyní mě zaráží, že i když mu je už rok a půl, tak vlastně pořádně ještě neukazuje prsty. Nevím, zda nemá potřebu? Nebo už je to na nějaké vyšetření? Sice neukazuje, ale když chce namazat zuby, dojde si pro gel a dá mi ho do ruky a otevře pusu. Když mu dojde pití, tak přijde s prázdnou lahví. Když chce k nám do postele, tak jde k posteli a začne do ni bouchat, atd. Umí říkat máma, táta, bába, haf... a nějaké další citoslovce. Ale poslední dobou ho baví "říkat" různá písmena a zkouší co dokáže s jazykem :/ většinou mi rozumí, když řeknu umýt ruce, máme hami, jdeme ven... atd..jinak mi přijde, že co se týče motoriky, tak je na tom dobře.. Macka tlačítka, obrací listy v knížkách, hraje si s auty, staví velké věže ..
Doufám, že jsme jen prostě lehce opoždění v určitém vývoji, ale zároveň mám strach, abych něco nepodcenila, nebo jestli něco nedělám špatně. Měl někdo něco podobného, aniž by se ukázal nějaký zdravotní problém (dysfazie, autismus...)
Předem moc děkuji

pampeliska1313
14. zář 2023

Syn začal ukazovat v necelých 19m.. od pěti měsíců vojtovka az do nějakých 19m..Do dvaceti m bych to neresila a dala čas, přijde mi ze jako jak to píšete,
mate šikovný dítě.)

emillyhk
14. zář 2023

@barushka88s V podstatě popisuješ mého syna - chodit začal mezi 16. a 17. měsícem, neukazoval, moc nemluvil (ale rozuměl). Na prohlídce v 18 měsících jsme vyplňovali M-chat dotazník (plošná prevence pro záchyt PAS), nevyšel úplně blbě, ale bez problémů to taky nebylo (syn nejen že neukazoval, ale ani neměl potřebu lézt na schody nebo nábytek). Tak jsme si test opakovali ve dvou letech a už dobré. V lednu mu budou tři a zatím teda stále moc nemluví, místo většiny slov používá citoslovce (neřekne auto, ale "brmbrm", neřekne pes, ale "bafbaf"). Teď začal chodit do dětské skupiny, tak uvidíme, jestli se nějak posune. Kdyžtak to budeme řešit na tříleté prohlídce s pediatrem, ať nás pošle na další vyšetření.

barushka88s
autor
14. zář 2023

@emillyhk děkuji moc... přesně tohle jsem chtěla slyšet 🙂 máme to asi podobné... já právě také dostala ten test..a jak píšete - něco je ok, něco ne (budu ho odevzdávat cca za 2 týdny, kdy jdeme na očkování).. malý hrozně rád leze všude, hlavně co nejvíc vysoko.. ale zase nějak extra "neslyší" na jméno (ale určitě slyší dobře - je to znalec hudby od malička😀 ), nehraje si na pití nebo tak (jen je posedlý uklízením - takže neustále zametá a vysává), ani se často nekouká, když něco ukazuju..a je děsný nervák, vše si chce poslední dobou vydupat a vyřvat. Takže právě jsem se nejprve zhrozila, kolik toho vlastně neumí. Třeba jíst lžičkou ho prostě nebaví - ruce jsou prostě přirozenější. Ale zase jsem zjistila, že umí věci, které ještě třeba umět ještě nemusí.

barushka88s
autor
14. zář 2023

@pampeliska1313 děkuji moc. Já věřím, že je prostě v pořádku. Jen já jsem ze všeho vystrašená a snažím se věcem předcházet. Takže se o to víc snažím ho mnoho věcí naučit, ale občas je to těžké.

emillyhk
14. zář 2023

@barushka88s Že nekouká, když mu něco ukazuješ, to dělal náš taky. Když jsem mu ukazovala bagr nebo traktor, to jo, to se ohlížel, to ho zajímalo. Ale třeba knížky, kytky, to vůbec. Že si nehraje na pití, to je jen příklad. Evidentně si hraje na uklízení. Můj syn miluje vysávání, praní prádla, leštění oken na terasu... Nebo často napodoboval, že telefonuje. Na jméno slyšel perfektně, jen se poměrně záhy naučil nás ignorovat, když se mu to nehodilo (otočil se zády a dělal, že neslyší). V roce a půl se u nás projevilo období vzdoru, kolem dvou let to nabralo grády, teprve nedávno to začalo být lepší. Ale zase přišlo období "já sám", takže cokoli udělám za něj, je z toho řev 🤦‍♀️ Lžíce byla u nás dlouho spíš něco, co jsem používala já, jemu vyhovovala vidlička, tu lžíci přidal později (ale v roce a půl myslím už jedl sám obstojně i polévku), nedávno jsme přidali i nůž. Oproti kamarádům kolem je někde mezi - vídáme šikovnější děti v mnoha ohledech, ale syn byl dlouho napřed např. ve skládání puzzle a rozebrání různých věcí. Nebavili ho prolézačky, ale ve 2,5 letech jezdil na odrážedle jen se dvěma koly (za jízdy zvedá nohy a perfektně drží rovnováhu). Proč to píšu - každé dítě je jiné. Věř mi, že taky občas srovnávám (v tom roce a půl jsem to řešila hodně 🤦‍♀️), často mám pocit, že je syn pozadu, že všechny děti toho umí víc. A potom mě překvapí, když ho někdo chválí, jak je šikovný, protože jejich dítěti zrovna tohle nejde 😉

barushka88s
autor
14. zář 2023

@emillyhk já se snažím také uklidňovat 🙂 vím, že to asi moc řeším. Vím, že každé dítě je jiné, naše bylo hrozně dlouho andílek .. a teď začíná chytat nervy a vydupavat si věci co ho baví - písničky, formule v televizi, schody, běhat venku a teda jídlo .. a jak vidím mladší děti dělat něco co on neumí :( tak mi začíná hlava pracovat... teď obědvá, docela mu to už jde i s vidličkou..jinak puzzle je u nás zatím na parádu 😔 dobře se s tím hází.. a dobrý když bolí zuby 🤣 ale aspoň si u toho povídáme o zvířátkách nebo těch věcech .. když už nic jiného .. zase dlouho vydržíme nad knizkama se zvířátky (hlavně ty zvukové) nebo s různými zvuky techniky ..a pak teda auta .. od malých angličáků po velké tatry... klidně i půl hodinu o něm třeba nevím 🙂

pampeliska1313
14. zář 2023

@barushka88s my teď byli na vyšetření u klinicky psycholožky. A taky dobrý. Sice je pozadu a proto neodpovídá dovednostma, ale kvůli očím. Tam třeba říkala, ze je zvykla ze ty děti nezvladnou nic bez rodičů, my mohli během vyšetření odejít, ale ze to tak nebývá. A to syn moji asistenci bezne vyžaduje, třeba si sám skoro nic nepoda atd.) neprošel obouma dotaznikama - a to toho umí o dost min než vy popisujete u svyho dítěte, celej den si hraje jen jezdí s autama a nezvládne ani primitivní vkladacku. A nakonec je v pořádku.🙂 samozřejmě je to jeden příběh z mnoha. )

barushka88s
autor
14. zář 2023

@pampeliska1313 tak to je super, že jste v pořádku. Asi opravdu každý potřebuje ten svůj čas. Kolik je synovi?... vkládačky jsou zapeklité 🤣 nás prcek umí pár tvarů, ostatní nechce , jsou totiž těžší a nemá nervy/nechce se mu... ikdyz to umí...takže když dá kolečko, čtverec a nedej bože trojúhelník, tak jsem naprosto spokojená... Ale barvy úplně tolik zatím nevnímá (jen žlutou zatím)...

pampeliska1313
14. zář 2023

@barushka88s před 25m. A teprve začíná chápat základní tvary, Jakoze ledabyle jeden “položí” poblíž správnyho otvoru.:D