icon

Druhé dítě - plusy a mínusy?

danka2013
17. led 2016

Prosím o napsání jen plusů a mínusů při druhém dítěti. Děkuji

Strana
z4
sabuse1
19. led 2016

mám 3 děti takže píšu na základě toho co jsem stihla vypozorovat: pokud má dítě sourozence je daleko samostatnější, rodič namá čas dělat všechno za něj a asistovat u všeho, nevyžaduje tolik pozornosti protože se hodně zabaví spolu, mladší hodně věcí odkouká od staršího (blbé je,že i ty horší věci🙂)), i přes různé bitky co jsou u nás na denním pořádku se mají rádi (zatím), když jsem někde jen s jedním (málokdy) a chce něco koupit vyžaduje to 3x aby měli i sourozenci a ve finále ani rodič neřeší kraviny a každý prd protože na to prostě není čas a dokáže si naplno užít chvilky kdy má na starost jen toho jednoho.
Záhul vidím vlastně jedině v tom když někam jdeme nebo jedeme než se vypravíme, než všechno zabalím, vypadáme jak Hujerovi když někam přijdeme jinak to až takový rozdíl není, vařím stejně tak už není rozdíl uvařit pro 1 nebo 3, peru taky tak a teď už jsou naštěstí ve věku kdy se zabaví všichni u jedné hry, baví je stejné věci

slunicqqo
19. led 2016

no tak o migrační politice to už je uplně jiné téma, na které moc diskutovat nechci, nemusím si zvedat tlak.
a myslím, že pokud člověk nějak rozumně spoří celý život a nezačne nad tím přemýšlet až v 50-ti tak něco našetří. a ještě jednou na vysvětlenou, samozřejmě že dvě děti stojí víc než jedno ,ale kdo chce to nějak udělá, a myslím si , že rodina s dvouma a více dětma dokáže hospodařit s daleko menším obnosem, než rodina s jedináčkem, a zas jsme jen u výchovy, pak přijde člověk do školky, školy kde se vždycky najde nějaké dítě jedináček, které je rozmazlené, má i na písek teplákovku za 3 tisíce a rodiče se strašně diví, kde by vzali peníze na druhé dítě, že sotva uživí jedno a o tom to celé je. Koupí mu všechno na co si vzpomene, je to akorát rozmazlený, a ostatním dětem je to pak líto, že oni nemůžou mít to všechno co on a je to nekonečný koloběh, proto si pak spoustu lidí řekne, že raději bude mít jedno dítě, aby ho pořádně zabezpečilo, aby mělo všechno na co si vzpomene a nezaostávalo za ostatními atd. a co se týká nějakého vzdělání atd. tak samozřejmě ne vždycky to jde živit na vysoké třeba tři děti, ale to není důvod pro mě je nemít. Budeme se snažit je zabezpečit co nejvíce to půjde, ale rozmazlení určitě nebudou, už odmalička ví, že nemůžou mít všechno co ostatní. A i kdybych na to měla tak je nebudu dotovat jen proto, aby si mohli dovolit mít kde co. Jsem pro to aby poznali hodnotu peněz a byli vybaveni do života, takže nějaké občasné brigády jim rozhodně neuškodí až budou ve věku kdy budou moct.

veraga
19. led 2016

@slunicqqo Proč odsuzuješ někoho, kdo se rozhodl jinak než ty? Někdo nemusí počítat každou korunu a přesto se rozhodne mít jen jedno dítě. No a? Ačkoli jsem momentálně zajištěná, chci jen jedno dítě. Dobře vím, že být zajištěný je stav velmi pomíjivý a už zítra může být všechno jinak. Proto dokud nemusím počítat každou korunu, chci zajistit své jediné dítě jak nejlépe budu umět. Se dvěma bych už úspory musela dělit dvěma... Názor nechtít se znovu piplat s mrnětem? Já to třeba vidím tak, že si chci své jediné dítě maximálně užít, chovat ho, kdy bude potřebovat, ošetřovat bolístky, kdykoli to bude nutné a věnovat mu maximum svého času. Jsem pohodlná já nebo matka, která tvrdí, že "od toho co jsou dva, si vystačí nějak spolu."? Ne, to není o pohodlnosti.
A nemít druhé, protože jsem ráda, že už mi nikdo nevisí za nohu? Ne každá máma vidí svůj smysl života jen v běhání okolo dětí. Některá se potřebuje realizovat i jinak než xletým utíráním zadků. Znám dost vícenásobných matek, které jsou uhoněné, protivné a péčí o potomstvo vyčerpané osobnosti.. Přesto žádnou z nich nekritizuji. Ona to má nastaveno tak, já zase jinak. A obě můžem být ty nejlepší mámy na světě.

lajla
19. led 2016

Neznam žádné minus aby mě to přesvědčilo děti nemít..
Je to každého věc kolik děti má, na kolik se cítí...pokud se o ne stara
Spíš mi připadá hloupé položená otázka... Děti nejsou matematika..už toto naznačuje že pisatelka by zatím to druhé mít neměla

blecha94
19. led 2016

@slunicqqo Je spoustu vícedětných rodin, není třeba, aby se každý vzdával pohodlí a nutně splňoval rozmnožovací kvóty. Pokud se někomu příčí mít děti, je lepší, když je nemá, pokud někdo má jedno dítě, ale na druhé si netroufá, ať ho nemá, pokud někdo rodí jedno dítě za druhým a nemyslí na nic, co už...

Nechápu, co je pořád špatného na tom, že někdo netouží po dětech nebo chce jen jedno. To přece neznamená, že je člověk zbytečnej. Kvalitní rodič je ten, kterej z dítěte vychová solidního dospělýho člověka, kterej bude pro společnost přínosem, ne ten, kterej si udělal deset dětí a "zabránil vymírání republiky".

A co se bezdětných lidí týče, pokud k tomu nedozráli, tak je to nejzodpovědnější, že žádné děti nemají a můžeme jim ta to poděkovat, lepší, než aby se plnili děcáky, nebo dospívali kriminální samorosti.

Co se otázky jedináčků a dětí se sourozenci týče, já byla 6 let jedináček a byla jsem rozmazlenej fakánek, ale ne proto, že bych neměla sourozence, ale proto, že jsem byla adoptovaná, naši na mě čekali spoustu let a prostě si mě rozmazlili. ONI. Ne to, že neměli další dítě. Kdyby mě vedli k tomu, že si musím věcí vážit a nemůžu mít cokoliv, na co ukážu, tak bych taková nebyla. Nakonec mě spravil příchod mladší sestry. A jo, jsem za ní vděčná. Asi bych nechtěla být sama, hlavně proto, až naši odejdou, aby mi tu ještě někdo zbyl. Na druhou stranu, dělat si druhé dítě jen kvůli tomu, aby první nebylo samo, je hloupost. Pokud uvnitř sebe cítím, že nechci znovu prožívat miminkovský martýruim, tak si další dítě nedělám.

kittykat22
19. led 2016

@slunicqqo myslim si ze ma byt rozumna hranica v pomere peniaze/deti. Nielen preto, ze nikto nechce byt posledny soupak z triedy ktory nosi 3 generacne teplaky na piesok, ale aj pre klud a pohodu v rodine - co keby sa nieco stale jednemu z patrnerov alebo dietatu (dlhodoba nemoc keby mamina musela ostat doma a pod.) . Je tam vela otazok ci maju zazemie, vlastny byt, rodinu ktora pomaha a dalsie veci. Nemyslim si ze mat jedinacika je len rozhodnutie fianancne. Posledna vec je, ze nebudeme mat dochodky - ziadne. Alebo mat 1500 Kc mesacne. A ak nebudeme setrit tak budeme vyberat popelnice. Niesom si ista, ci budu 2-3 deti nadsene na to, ze maju mesacne zivit rodicov 😕

lajla
19. led 2016

@slunicqqo mám čtyři děti...moje děti si tu teplakovku za 3000 na pisek vezmou a ja LV kabelku, pravou...takže o penězích to kolikrát vůbec není, každý by měl mít tolik děti aby se cítil spokojeně, naplnene... Někdo to má s jedním někdo s pěti

michaela_2
19. led 2016

@slunicqqo Manželův kolega v práci je jedináček. Obětavějšího a čestnějšího člověka, jsem nepotkala. Kromě manžela. A ten má zase tři sestry. Tak si vyber 🙂.
Musím ale ještě napsat, že tento dotyčný jedináček, se úplně úžasně stará o svoje rodiče. Jezdí za nimi 200 km každý pátek na celý víkend, aby jim pomohl. V tomto tedy můj muž, který má rodiče za rohem, značně pokulhává a většinu zájmu o ně, přenechávám svým sestrám.

A další věc, ne každý kdo má jedináčka se k tomu rozhodl. Někdo o další děti mohl přijít, někomu už nebyly dopřány. Takže veřejně psát, jaké je sobectví mít jedináčka, není pěkné.

nonnni
19. led 2016

@slunicqqo po tvem poslednim prispevku si nejsem jista, za te zere socio-ekonomicka situace a potencialni dopad nedostatecneho rozmnozovani, nebo to, ze vase deti budou v zivote konfrontovani detmi, ktere maji lepsi materialni zazemi a pripadne moznosti vzdelani. V nejednom pripade proto, ze rodice po racionalni zustali u jedinacka.

12345ab
19. led 2016

to je vicemene to co jsem napsala asi ve druhem prispevku kdo dite chce bude mit vic pozitiva a naopak i kdyby mel vypisovaz uplne pi..viny jako klady,a myslim ze toto neni sparvny pristup pro porizovani decka bud to uvnitr je nebo neni,poridit si site ze to ma vice pozitiva mi prijde nestastne rozhodnuti a pak se maximalne bude nekdo trapit,takze za mne pokud to necitim vnitre neporizovat dalsi,treba k tomu docpejete za 5 ci 10 let ze je v srdci jeste misto pro nekoho dalsiho

kacca11
19. led 2016

@slunicqqo takze ten hlavni problem neni v tom, ze jedinacek ma treba znackovou teplakovku, ale v tom, ze ostatni mu ji zavidi? Z tebe samotne ta zavist jen srsi a nejak nejsi schopna se prenest pres ten stereotyp bohateho a rozmazleneho jedinacka. Nejsi schopna si ani predstavit, ze takovi nejsou zdaleka vsichni a prekvapive je to spis naprosta mensina. To, jake dite bude je z velke casti dano vychovou a pristupem rodicu, ne poctem sourozencu. Je smutne, ze spousta lidi uvazuje stejne slepe jako ty.

Nejak nechapu, ze je ted strasne popularni hajit nedostatek financi jako pozitivni vec a jejich dostatek za negativni. Pritom pokud uz jde o finance, je rozhodujici spise vztah k nim, nez to, kolik jich clovek ma. A bohuzel, spousta lidi ma penez nedistatek, ale jsou to jen hrabivi zavistivci, zatimco spousta lidi, co je ma, jsou stedri a velkorysi lide.

slunicqqo
19. led 2016

mě netrápí vůbec nic, jen jsem napsala svůj názor. o tom jestli někdo nemůže děti mít a chtěl by toho neodsuzuju , že má třeba jedináčka. za to nikdo nemůže pokud chce a není mu to umožněno. Možná to tak nějak vyznělo zezačátku blbě, že všechny jedináčky hážu do jednoho pytle. Ale nemá to cenu dál rozebírat několikrát jsem uvedla důvody co mi vadí a proč a někteří si chtějí za každou cenu najít něco jiného a přetočit to, nikomu nevykládám jestlli je špatná máma nebo ne, nikoho osobně nesoudím . Jsem šťastná, že mám dvě krásné zdravé děti, doufám, že bude zdravé i další, že mám manžela , který nás zajistí, když jsem ted doma a přeju všem at jsou spokojeni tak jak jsou

gabulkam
19. led 2016

@veraga hezky napsáno 🙂

slunicqqo
19. led 2016

kacca spatně jsi to pochopila ale to je jedno nemá to cenu pitvat, kdo chce pochopí kdo nechce nepochopí. Já když budu chtít tak jim tu teplákovku koupím taky , ale nevidím v tom jediný smysl, i když bych peněz měla celou pr..l. A jsme zase u jádra věci, raději budu mít děti 3 a budou chodit normálně slušně oblíkání , nemusí mít ale nic extra a budu je učit správně hospodařit, než mít jedináčka , do kterého investuju miliony . Jestli si někdo myslí, že je to tak dobře ok, ale takových dětí je mi líto, jsou zvyklý na pozornost jen na sebe na přepych, pak se může s rodičema něco stát , oni se budou muset postarat samy o sebe a najednou se budou strašně divit, že to co byli zvyklý utratit za den nebo týden jim bude muset vystačit třeba na měsíc nebo na dva. Nechci si ani domyslet, jak se v takovou chvíli cítí. Ale znovu opakuju je to jen můj názor

mischamish
19. led 2016

Jezis, tak se zakladatelka zeptala na pro a proti ... a co jako? Nekterym to pomuze si v sobe seradit myslenky ... nevidim na tom nic spatneho.

nonnni
19. led 2016

@slunicqqo to je marne...ty ses proste rozhodla, ze ty jedinacky zakatulkujes a pres to vlak nejede...

kacca11
19. led 2016

@slunicqqo ty sama muzes svym detem kupovat zbytecnosti a nedelas to a nejsi schopna pochopit, ze stejne muzou jednat i rodice jedinacku? Ty fakt zijes jen ve svem svete plnem predsudku, kde ti nikdo nevystoupi ze sve skatulky.

Vazne smutny, jestli tohle cernobile povrchni smysleni predavas i svym detem.

mischamish
19. led 2016

@slunicqqo Proc si prosimte tak 'zasedavas' na jedinaccich? Ver tomu, ze uz byly delane ruzne studie na tema jedinacku a kazda si protireci. Je to vsechno silene individualni a zatimco nekteri jedinacci to maji skvely - lepsi nez deti se sourozencemi, jini to maji horsi ... Zalezi na rodine, povaze ditete, atp. Ja byla jedinackem a nikdy jsem tim nijak netrpela. Za to jsem slysela silene historky o sourozencich co si navzajem opravdu ublizovali .... Ale to je proste zivot. Vsechno ma sve 'plusy a minusy.'

lajla
19. led 2016

@slunicqqo jenže tady to nechápe nikdo☹
Znám hodně jedináčku...leč žádný se naštěstí nehodí do tvé pomyslné krabičky..
Kolik jich osobně takovych znas že se opravňujes dělat takové soudy? Nebo je to jedna paní povidala...

slunicqqo
19. led 2016

naštěstí v mém okolí převládají lidi, kteří jedináčci nejsou , čímž netvrdím, že žádného neznám
nežiju ve světě plném předsudků, bohužel z mého okolí takto vidím realitu co se týká třeba toho mít jedno dítě a důvody proč to tak ti lidé chtějí a je to přesně o tom, jak jsem to psala. Na nikom si nezasedávám a nemyslím si ,že to musím vysvětlovat stále dokola. Samozřejmě se nejvíc ozvou ti co jim to vadí, stejně tak můžu napsat , že je to marné s těmi, kteří se chovají tak, že ze svých dětí vychovají rozmazlence a jejich pozornost se soustředuje jen a jen na ně

kacca11
19. led 2016

@slunicqqo asi zijes v nejake alternativni realite, jinak si tve nazory nedokazu vysvetlit.

Ano, s temi, co vychovavji rozmazlence je to marne, ale to neni zalezitost jen rodicu jedinacku, ale i rodicu s vice detmi.

Kupodivu v mem okoli maji skutecne zajisteni lide obvykle 3 deti. I pres znackove obleceni a drahou elektroniku, dovolene, je nepovazuji za nejaky odpad spolecnosti tak, jako ty se to snazis udelat z jedinacku. Jsou to fajn lide, jako mnozi jedinacci.

Ale je to jak "psat" do dubu...

samaber
19. led 2016

@slunicqqo já tě chápu a jsem jedinacek

michaela110
19. led 2016

Nevím, jestli se mohu připojit do diskuze, když sama čekám teprve první, ale co jsem tak "vykoukala" z okolí, tak vždy záleží na výchově a od toho se vše odvíjí.
Ikdyž možná kolem mne platí pravidlo (u nás ve školce, v okolí, v rodině, v sousedství,....) že vždy druhé, dítě, a to zejména pokud jde o holčičku, je rozmazlenější, déle mu trvá se osamostatnit a rodiče se k němu/ k ní chovají jako k malému/malé skoro do 30 🙂 .
Krásný případ toho je má svagrová.
Možná je to tím, že na to první dětáťko je více síly, jak je všechno nové, tak se rodiče snaží být více důslední a nepodcenit žádnou maličkost.
Komu podle mne rozhodně prospěje druhé dítě do rodiny je starší sourozenec 🙂 .
Ale jak jsem psala, jsou to pro mne osobně neznámé vody, které jen kolem sebe pozoruji, já sama chci jedno dítě.

Hodně maminek doufá, že čím víc dětí bude mít, tím méně bude ve stáří sama.
Kéž by to tak platilo...

Každopádně si tu každá maminka bude zastávat to, jak to má sama doma, což je běžná obrana ega 🙂 . A jak znám některé maminky tady na stránce, možná se tu rozpoutá vášnivá diskuze až s nesmysluplným rýpáním. U nás na jihu čech je nekonečná válka v otázce rodit v ČB nebo v ČK? A to byste se divily, co kolem toho padá za slova 😀

slunicqqo
19. led 2016

ano je to jak do dubu o tom, že nemůžou být děti rozmazlení když je jich víc pokud mají takové rodiče, kteří se k tomu tak staví, jsem nikde nenapsala ani čárku. co se jedináčků týká je tam šance že budou rozmazlení atd mnohonásobně větší, čímž se ale nechci nikoho osobně dotknout a na nikoho neutočím ale už jsem to psala několikrát a je to logické, pokud budu mít jen jedno dítě , budu do něj vkládat veškeré peníze , naděje , soustředit se s péčí jen na něj aby mělo všechno nač si vzpomene atd. tak to logicky vede k tomu, že takové děti budou rozmazlenější než rodiny s více dětmi. Navíc jak už jsem psala je mi jich líto i z toho úhlu pohledu že zůstanou na světě jednou sami, až jim rodiče umřou což si asi málokdo z rodičů jedináčků uvědomuje. Se sourozenci sice vycházet nemusí kdovíjak bezvadně, taky nebudu tvrdit, jakej mám vřelej vztah s bráchou , že si třeba každej den voláme atd. ale vídáme se, pro naše děti by se rozdal a kdykoliv má možnost tak si s nima pohraje atd. a já jsem teda osobně strašně ráda, že mi rodiče dopřáli mít sourozence a to stejné chci dopřát já svým dětem, nic víc .

slunicqqo
19. led 2016

michaela všechno je to o výchově, nemyslím si ,že další dítě je rozmazlenejší at je to holka nebo kluk. Oba mám ráda stejně a oboum dávám stejně. Kupuju stejně. Na vánoce, na narozeniny.. oba mají stejný počet dárku ve stejné finanční hodnotě , to stejné s oblečením.
A ano já si myslím a pevně v to doufám, že na stáří sama nebudu nebo nebudeme, a když budeme potřebovat, že mi nějaké z dětí pomůže, což logicky když máš jedináčka, který se ti odstěhuje do Ameriky (konkrétně případ známé) a přiletí jednou za rok , tak to mi přijde dost smutné. A když zůstaneš sama tak už se bohužel nemáš na koho obrátit

michaela110
19. led 2016

@sabuse1 Prosím Vás, jak máte od sebe staré děti? Manžel by měl také nejraději 3 potomky, ale já si to neumím představit. Čekáme teprve 1., manžel podniká, takže pracovní doba je nestálá, já zrovna založila neziskovku, končím se školou a i přesto, že je prcek vysněný a moc se na něj těšíme, mám strach jak to budu zvládat 🙂 .
Snažila jsem se propočítat horem dolem, jaké věkové rozvržení je u více ideální. Já chci jen jedináčka, ale už kvůli manželovi se doma o podobných věcech bavíme 🙂 .
Největší mazec musí být cestování a vypravování se i třeba jen k babičce, že? 😀

smillingangell
19. led 2016

Danuš :D no tak má si s kým hrát,parťáci do buoucna.Ve finále stejně záleží na Vás jestli dítě chcete nebo ne.Já bych jedináčka nechtěla,nedej bož se něco stane prvnímu dítěti a co pak...mám tři a jsem šťastná.První dva rok od sebe a jsou to parťáci,Verunku ted milujou,je to prostě krásný

kacca11
19. led 2016

@slunicqqo sance na rozmazlene dite je vzdycky, rekla bych, ze naprosto srovnatelne je to u nejmladsich sourozencu a presto vsechny nehazim do jednoho pytle.

Jak uz jsem psala, je to o vychove, o rodici a to, ze je dite jedinacek neznamena, ze dostane vse. Ze si to nedokazes jinak predstavit je pro me nepochopitelne.

To, jestli zustanou nebo nezustanou sami se sourozenci vubev nesouvisi. Znam spoustu lidi, kteri se se sourozenci nebavi vubec, nevidi se cele desitly let a je to pro ne cizi clovek. Naopak si myslim, ze to, jestli clovek zustane sam souvisi spis s tim, jakou rodinu si zalozi, jakeho partnera si vezme a jake si najde pratele. Samozrejme, pritelem muze byt i sourozenec, ale mnohdy to byva cizi clovek nebo i nepritel.

michaela110
19. led 2016

@slunicqqo

Babička z tátovo strany má 3 dětí, 7 vnoučat a jediná za ní jezdím já.
Mamky známá má 4 děti, 2 v Americe, 1 voják v Afgánistánu a 1 sedí... bohužel to není o počtu.
Já sem neodjela studovat do zahraničí kvůli tomu. že bych tu babičku a mamku nemohla nechat samotnou, kdyby se cokoli stalo. Ale to asi zase vede k té výchově, na které jsme se shodly 🙂 .
O té rozmazlenosti je to samozřejmě individuální, manželovo tatínek má celkem 5 dětí (2 s první manželkou a 3 s druhou). Ty děti z druhého manželství jsou všechny úžasné, slušné, vzorné, absolutně nerozmazlené a od mala pomáhají v domácnosti. Dcera z prvního o které jsem psala by se nejraději při každém problému schovala mamce za sukni a zodpovědnost předala komukoli jinému.
Stejně může být rozmazlený jedináček, jako druhé/třetí/čtvrté dítě....

brouzdalka
19. led 2016

@slunicqqo V něčem máš pravdu, v něčem ne. To, že je někdo jedináček, neznamená automaticky, že vyrůstal v přepychu. Já jsem jedináček, mobil jsem měla tenkrát pomalu poslední ze třídy, nenosila jsem žádný proužky ani fajfky, na dovolenou jsme jeli akorát tak pod stan, nikdy jsem nebyla s našima třeba u moře. Zato jsem se cítila dost často sama, v oslabení proti rodičům jako jediná proti dvěma dospělým. Takže ze mě nevyrostl rozmazlený jedinec, jak říkáš, ale spíš neurotik, který má problém se třeba dělit - na to jsem přišla až ve společné domácnosti s partnerem.
Dost blbě teď nesu i to, že mamka zemřela a na mě leží celé to břemeno postarat se o taťku, kdyby něco, dostatečně si s ním povídat, aby to na něj tak nedoléhalo, a je to dost náročný ☹
Takže za mě dvě a více dětí určitě, mám dva kluky 18 měsíců od sebe a chtěla bych časem třetí. Ale nedá se to paušalizovat, každý se musí rozhodnout sám za sebe.

Strana
z4