icon

Horké letní počasí. Jak oblékat miminko?

ahojne
25. dub 2025

Ahoj, chtěla bych se zeptat, v čem necháváte spát v těch největších horkých dnech své miminka? Mám termín porodu ke konci června, tudíž v těch největších vedrech. Stačí body, tenká zavinovačka a uložit miminko do hnízdečka? Bojím se, abych miminko nepřehřála a zároveň aby nestrádalo. To víte prvorodička a sids je pro mě velký strašák..🫣. Tak bych ráda zjistila, jak to děláte vy ostatní . ☺️

krisstina93
25. dub 2025

Tak záleží jak máte doma teplo. My máme podkrovní byt, tady je v létě jak v sauně, tak děti spaly jen v body a max zakryté lehkou dečkou. U našich v baráku je zas permanentně zima, tam měly overal a klidně i letní pytel na spaní. Zavinovačku sem nedávala ani jednomu z dětí, nechtěly v tom být.

ahojne
autor
25. dub 2025
@krisstina93

Tak záleží jak máte doma teplo. My máme podkrovní byt, tady je v létě jak v sauně, tak děti spaly jen v body a max zakryté lehkou dečkou. U našich v baráku je zas permanentně zima, tam měly overal a klidně i letní pytel na spaní. Zavinovačku sem nedávala ani jednomu z dětí, nechtěly v tom být.

@krisstina93 právě že jsme na baráku a přijde mi, že jsou ty noci opravdu dost horké. Takže by stačilo pouze body a přikrýt nějakou lehkou dečkou, super. Jinak plánuji tu zavinovačku, snad se mi v tom nebude vztekat😄. A to hnízdečko, vím, že to je taky kapitola sama o sobě, každý má na to svůj názor, ale nemůže se v tom přehřát? Máte s tím zkušenost?

malytlustyhroch
25. dub 2025
@ahojne

@krisstina93 právě že jsme na baráku a přijde mi, že jsou ty noci opravdu dost horké. Takže by stačilo pouze body a přikrýt nějakou lehkou dečkou, super. Jinak plánuji tu zavinovačku, snad se mi v tom nebude vztekat😄. A to hnízdečko, vím, že to je taky kapitola sama o sobě, každý má na to svůj názor, ale nemůže se v tom přehřát? Máte s tím zkušenost?

@ahojne
V nejvetsich vedrech jen v pline. A 2 ze 3 nebyly vubec prikryvaci, takze meli treba vrstvu navic i v zime a spaly bez perinky, treti se zas vylozene prehrival v hnizdecku... Zasadni trik je: hrudnicek teply, zatylek nespoceny, ale toho zatylku nekdy proste dosahnout nejde.
Stran nazoru na hnizdecko - hlavne kazde dite ma svuj nazor 😆, jsem se tesila, ze treti bude mit hnizdecko... no a vubec z neho radost nemel.
Na strach ze zastavy dechu doporucuju monitor a kurz prvni pomoci pro mimina. Bude se ti hodit i u prikrmu, na koupalisti a vubec. Kdyz uz se stejne bojis, je lepsi byt pripraveny nez se bat na prazdno. ❤️

ninive211
25. dub 2025

Zavinovačku na léto vůbec, dávala jsem dečku. Zavinovačku jsem dávala dceři, která se narodila v říjnu, takže ty první měsíce měla přes podzim, zimu. V létě ve třicetistupnových vedrech si nedokážu představit strkat dítě do zavinovačky. Hnízdečko OK, to mu jakoby zmenší ten prostor kolem něj, tsakže nebude "cestovat" a budit se vlastrními pohyby a přehřát se podle mě nemůže. Za mě lepší varianta než zavinovačka

ahojne
autor
25. dub 2025
@ninive211

Zavinovačku na léto vůbec, dávala jsem dečku. Zavinovačku jsem dávala dceři, která se narodila v říjnu, takže ty první měsíce měla přes podzim, zimu. V létě ve třicetistupnových vedrech si nedokážu představit strkat dítě do zavinovačky. Hnízdečko OK, to mu jakoby zmenší ten prostor kolem něj, tsakže nebude "cestovat" a budit se vlastrními pohyby a přehřát se podle mě nemůže. Za mě lepší varianta než zavinovačka

@malytlustyhroch super, takže i varianta pouze v plíně není vniveč. Ten hrudníček se zátylkem si budu pamatovat. Jsem zvědavá, s čím nakonec skončíme a co bude miminku vyhovovat. Obojí mám, jak monitor dechu, tak kurz první pomoci. Ale ten strach tam bude asi pořád.. 🫣

@ninive211
@ninive211

ahojne
autor
25. dub 2025
@ninive211

@ninive211 ani do mušelínové? Takže za vás třeba pouze body, lehká dečka a hnízdečko? Vážně děkuji za vaše poznatky, doufám že to s tou starostlivostí nepřeháním 😅

mysh_me
25. dub 2025
@ahojne

@ninive211 ani do mušelínové? Takže za vás třeba pouze body, lehká dečka a hnízdečko? Vážně děkuji za vaše poznatky, doufám že to s tou starostlivostí nepřeháním 😅

@ninive211 Ja jsem mela druhe dite na konci kvetna a zavinovacky normalne pouzivala. Je to o preferenci maminky a miminka, nektere deti to nechteji, moje deti s tim byly v pohode, a na chovani a uspavani novorozence je pro me zavinovacka nejpohodlnejsi. Mel i perovou zavinku, na ktere jsem ho hnizdeckovala v postylce a prvni 2-3 mesice jsem ji pod nej davala i do kocarku, aby byl pekne obklopeny mekkym a tlumilo to otresy, prikryvat uz nebylo potreba. To peri je termoregulacni material, v lete to extra nehreje, s muselinovym povlakem to bylo top.
@ahojne je normalni, ze o tom premyslis a ze zatim nevis, co bude fungovat nejlip pro vas. Je dobry si zjistit informace, pripravit si co se libi/vyhovuje tobe, a zbytek potom vyresite s miminkem 😉 uvidis jak to pujde, neco se vam osvedci, neco co vypadalo dobre zase vyhovovat nebude, to se neda vsechno odhadnout dopredu. Urcite az to vyzkousite, tak poznas co je pro vas nejlepsi 🙂

lis6
25. dub 2025

V noci normálně péřovou peřinku, já spím taky celoročně pod peřim

mecaira
25. dub 2025

Merino body / pyžámko nebo třeba značka Sleepy dělá lehké letní mušelínové spací pytle. Nedokazu si predstavit cpat v letě miminko do zavinovačky. Dcerce se dělali potničky i když spala v létě jen v bavlněnem body, takže jsem koupila Merino body a byl klid.

ninive211
25. dub 2025
@ahojne

@ahojne Nevím, co je mušelinová...jako nějaká tenká? Ono v konečném důsledku bude stejně záležet na preferenci miminka a kolik máte doma teplotu. Kdo má byt v podkroví a bez klimy (i kdyby měl klimu, kvůli miminku to s ní přehánět nemůže, to je možná horší, než ji nemít) a má tam klidně přes 30 stupňů, tak dítě prostě bude mít jiné potřeby než ve starým zděným baráku, kde je i v největším horku max, 23 stupňů. Napsala jsem svůj názor, že Á osobně bych v parném létě zavinovačku nedávala. Ale může být léto "léto" (chladné...i když spíš nebude, ale může být)

ahojne
autor
25. dub 2025
@ninive211

@ahojne Nevím, co je mušelinová...jako nějaká tenká? Ono v konečném důsledku bude stejně záležet na preferenci miminka a kolik máte doma teplotu. Kdo má byt v podkroví a bez klimy (i kdyby měl klimu, kvůli miminku to s ní přehánět nemůže, to je možná horší, než ji nemít) a má tam klidně přes 30 stupňů, tak dítě prostě bude mít jiné potřeby než ve starým zděným baráku, kde je i v největším horku max, 23 stupňů. Napsala jsem svůj názor, že Á osobně bych v parném létě zavinovačku nedávala. Ale může být léto "léto" (chladné...i když spíš nebude, ale může být)

@mecaira a nemůže novorozeně omylem do toho spacího pytle “zapadnout”?

@ninive211 ano, je tenká. Jasně, já jsem opravdu ráda za každý názor a zkušenost. Ve výsledku si stejně budeme muset vyzkoušet, co bude vyhovovat právě našemu miminku. Aspoň vím, jaké varianty mohu vyzkoušet a neudělám špatně. Přece jen je to novorozené miminko takové křehounké a úplně nedokáže (podle mě) vyjádřit ten nekomfort. Proto to tak řeším. Chápu, že asi každý u toho prvního vždy zkoušel metodou pokus/omyl. Ale čím vice informací od druhých, tím si jsem jistější ☺️. Nechci miminko oblékat málo, ani hodně

lis6
25. dub 2025
@ahojne

@ninive211 ano, je tenká. Jasně, já jsem opravdu ráda za každý názor a zkušenost. Ve výsledku si stejně budeme muset vyzkoušet, co bude vyhovovat právě našemu miminku. Aspoň vím, jaké varianty mohu vyzkoušet a neudělám špatně. Přece jen je to novorozené miminko takové křehounké a úplně nedokáže (podle mě) vyjádřit ten nekomfort. Proto to tak řeším. Chápu, že asi každý u toho prvního vždy zkoušel metodou pokus/omyl. Ale čím vice informací od druhých, tím si jsem jistější ☺️. Nechci miminko oblékat málo, ani hodně

@ahojne neboj i čerstvě narozené miminko umí vyjádřit diskomfort a to dost hlasitě, jen je občas složité přijít na to, v čem je problém

ahojne
autor
25. dub 2025
@lis6

@ahojne neboj i čerstvě narozené miminko umí vyjádřit diskomfort a to dost hlasitě, jen je občas složité přijít na to, v čem je problém

@lis6 😆.. pravda

mecaira
25. dub 2025
@ahojne

@ahojne jak by tam zapadlo? 😃 to je jakoby ses bála, že zapadne do bodýčka.