Jak nakojit miminko v noci a vleže?

bobik11
28. kvě 2015

Ahoj maminky, jsou mezi námi takové, které zvládají kojení v noci v leže, a mě zajímá praktická stránka toho, jak to děláte? My máme půl roku a malýmu se kojení vleže nikdy nelíbilo, vždycky chtěl do náruče. Slyšela jsem o tom, že se třeba miminko nakojí samo, aniž by maminka musela vstávat. A jak tedy přitom spíte? Na boku s rukou nahoře? Máte miminko pod svojí peřinou? Jaké oblečení máte v tomto případě na spaní? Doplňujete v noci tekutiny, když se miminko nakojí při vašem polospánku? Nakojí se miminko i z druhého prsu, když ležíte na jedné straně, nebo ho musíte přetočit?

kaca68
29. kvě 2015

Spím na boku, hlavu mám položenou na vnitřní straně paže a mezi hlavou a paží polštář, abych si ji nepřeležela...když neusnu u kojení úplně, většinou se pak přetočím na záda...akorát pořád nespím zády k němu, bála jsem se, když byl maličký a pořád to dodržuju 😉...malého mám ve spacím pytli a když o tom vím, ještě mu ořikryju nohy, ale občas se vzbudím a není přikrytý, proto pořád držíme ten pytel a taky ho má rád, ale to není nutnost, spousta dětí spí odkrytých i v postýlce...prsa střídám a otáčím se, ale není to co kojení to prso, několikrát nakojím z jednoho a pak se třeba otočím, jak potřebuju změnit polohu...preferuju dlouhé rukávy, je mi zima, jak mi kouká paže...veltšinou v noci nepiju, bohužel chodím čůrat a to mě štve 🙂...malý se teď kojí v novi 1-3x, ale byly doby, kdy jsme jeli přád, tak to máme natrénované 🙂

audreyi
29. kvě 2015

Take kojím v noci vleže v posteli. Spím v kojících nočních kosilich, doporučuji značku b-mama.cz.Mam od nich tři, jsou za babku a jsou perfektní. U kojení ležím na boku, a dolní ruku mám pod hlavou nebo pod polštářem nahoře. Miminko je také na boku pritocene ke mě. U kojení většinou usnu, když se vzbudim, prso zandam zpátky do košile, a spící mimco prendam do postýlky, když se neprobudím, tak spíme spolu u mě v posteli. Je se mnou pod peřinou. Na kojení v noci prsa střídám, vždycky si ho prendam z jedné strany na druhou. Kojení vleze je pro mě absolutně nejpohodlnější. Ale vím, že nekterym kamarádkam, co mají menší prsa, kojení vleze moc nejde.

letadlo13
29. kvě 2015

@bobik11 večer uspím v klíně a dám do postýlky, když se vzbudí, jdu ho většinou přebalit (látkovou plenu), a beru k sobě. Mám tenké tepláky a triko, pod tím obyčejné bolerko. Malého mám ve spacím pytli, položím ho na plínku na svůj polštář. Dneska se umím natočit na obě prsa, ale malého většinou stejně přebaluju, tak ho přendám na druhou stranu. Mnohdy spí celou noc. Už jsme se naskládali, ze začátku jsem byla jak paragraf. Taky jsem to vleže neuměla.

dzungala
29. kvě 2015

@letadlo13

až na spací pytel a bolerko pod trikem to mám na chlup stejně🙂

akorát posledních pár dní nedávám do postýlky a beru hned do postele, páč mi chybí a chci se s ní pořád mazlit. Ale je větší riziko, že se častěji probudí než v postýlce, reaguje na moje převalování v posteli

letadlo13
29. kvě 2015

@dzungala u mě to nemá vliv, spí stejně, spíš záleží, jakou náladu mám večer, a jak jsem unavená.

evab.
29. kvě 2015

Nachlup stejne jak audreyi. Malej se vzbudí, dam si ho k sobě, vytáh u kozu a většinou usnu dřív jak on. Když se vzbudim, zandam kozu a když se mi to podaří, vrátim prcka do postýlky, má dost lehké spaní a většinou ho přendavání vzbudí

dzungala
29. kvě 2015

@letadlo13

sorry chtěla jsem dát líbí se mi a 4 krát to samo překliklo a že se mi to už nelíbí a tak, tak pořád se mi to líbí 😀

annama
29. kvě 2015

Ahoj, tak dceři je už 6 let ( ach jo, to to letí :'( ) tak jsem tak zavzpomínala. Kojila jsem přez noc také v leže a většinou už s námi spala až do rána. Pod mojí peřinou a jak jsem byla oblečená a jestli jsem pila si už nepamatuji 😉 přeci je to už několik let 😀 Já už jsem s malou spávala v posteli v porodnici. Sestra se tedy pokaždé malinko rozčilovala, já ji samosebou chápala, ale ona pochopila i mě 😉, že se toho štěstí musím tolik nabažit a mít ho u sebe

letadlo13
29. kvě 2015

@dzungala já to nesleduji 🙂 klidně si klikej!!! 😀

zo_ja
29. kvě 2015

@bobik11 Jedno dítě samoobslužné od ca 3 měs, nevěděla jsem, že v noci kojím. Jen jsem se otáčela - buď přehodit dítko nebo přelézt, dle toho. Spala jsem si po libosti stačilo nechat malý přístup, dítě si poradilo. U dalšího jsem mohla spát na jednom boku, naučila jsem se natočit tak, aby dosáhlo i na druhý (horní) prs a ok. Mně nevadí kojit celou noc z jednoho, jen u malýho, když je mlíka víc to chce prostřídat, ale nemusí to být 1:1, ale třeba 2:1 nebo 3:1.
Hlavu na polštáři, spodní ruku pod hlavou, někde kolem těla, nebo kolem mimina. Na oblečení pyžamový gatě, triko a rozepínací vršek pyžama nebo starou flanelku v zimě - aby záda byla v teple, ale stejně je to jedno, když je hřejivá peřina.
Podle toho, co píšeš, když to spodní ruku dáš kolem něj a dítě má hlavu v Tvé poddpažní jamce, mohlo by být spokojený. Na velikosti záleží, ale může Ti to dobe vycházet i tak, že tu spodní ruku máš pod jeho hlavou/krekm pokud se mu tak líp pije a bude mít pocit, že je v náručí.
Jinak ano, mimino na mé velké posteli a pod mojí peřinou, takže
Tekutiny - piju, když mám žízeň, tzn. v noci obvykle ne, leda když jdu na wc a mám žízeň, tak se napiju. Mlíka bylo vždy dosti, nemusíš pít po každým kojení, stačí dost přes den, a počítají se všechny tekutiny - polívka, ovoce ap.. Nemám noční stolek, takže v ložnici jsem nikdy nic neměla, ale pokud máš a míváš žízeň nebo pocit, že máš pít, tak si tam dej vodu - do sklenice nebo třeba nějaký cykloflašky a můžeš pít i vleže.

vera_vila
29. kvě 2015

No, u nás je to třeba přesně naopak - my se kojíme zase zásadně vleže, v náručí nám to moc nejde... Už to tak máme z porodnice a kojila jsem tak všechny děti... Nejstaršího syna jsem pak zkoušela v náručí, abych u toho neusnula a mohla ho vrátit do postýlky, aby ho ex nezalehnul (tehdy to bylo fakt dost nebezpečné mít dítě v posteli), ale ty dva mladší jsem kojila zásadně vleže, spali pak se mnou na posteli (dcera spává teď, syn už má vlastní pokojík) a když se začnou vrtět, že mají hlad, tak jen vytáhnu prso, přistrčím dítě, nechám ho, ať se nají samo, samo se odpojí a já v klidu spím 🙂 Mám noční košili nebo pyžamo s rozepínacím výstřihem... Ležím na boku (klidně spím i na zádech, na bok se přetočím jen když kojím), dítě je se mnou pod peřinou a v noci přelehávám podle toho, z kterého prsa kojím (prostě buď spím vlevo nebo vpravo), občas se přesunu na původní stranu na kraj postele, aby nehrozil pád... A tekutiny nedoplňuji...

xvitk101
29. kvě 2015

Také jsem tak kojila. Syn spal se mnou v posteli. Ze začátku jsem ho přendavala, abych prostřídala prsa. Mám drobná ňadra, ale po roce jsem to vychytala, že jsem se k němu dokázala naklonit tím horním a nemusela ho přendavat. Od cca 18 měsíců jsme přešli na kompletní "samoobsluhu". Jinak poloha, jak píší ostatní. Na boku a ruka za hlavou dítěte a na ní polštářek, aby nebolel krk. Druhá ruka přes tělíčko miminka. Malý spal se mnou pod peřinou. Z boku postele jsem měla přiraženou postýlku, aby se mi nevalil dolů a uprostřed byl z druhé strany manžel. Měla jsem kojící košilky nebo nějaké tričko s velkým výstřihem, aby byl snadný přístup. U postele jsem měla skleničku s vodou jen v horkém létě, byla jsem celá vysosaná. Syn byl jak pijavice 😀, ale nechci, aby to vyznělo, že mi to vadilo.