icon

Jak nastavit spánkový režim pro pětiměsíční miminko?

nock
24. kvě 2023

Zdravím, jaký máte režimy se svými dítky? Malé je 5 měsíců a stále jsem nenastavila žádný režim protože jsem si říkala že je ještě brzo a než jsem se nadála už je pozdě. Malá neumí usnout. Vždy ziva a vyjadřuje pocit únavy ale nedokáže usnout. Vždycky usínala u prsa a teď u něj usínat moc nechce.

krisstina93
24. kvě 2023

Žádný, mám děti tři a ani jedno nikdy žádný režim nemělo. Snažíme se třeba plus minus dodržovat vecerku (hlavně kvůli vstavani ráno do školy), ale jinak proste jedeme jak to vyjde no, jí když má hlad, spi, když je unavená. Nechávám to na dětech. Hodně podnikame výlety, návštěvy apod a pak je otrava koukat na hodinky a chvatat, protože dítě musí za půl hodiny spát :D

zelenaesmolda
24. kvě 2023

@nock
Ty musis rezim prizpusobit diteti,ne ono tobe.

laxesis
24. kvě 2023

No režim jsme měli, určoval ho syn🙂 Tím myslím režim ve smyslu, že jsem měla stejný postupy po probuzení, před spinkáním apod., ale to jsem nazývala spíš rituály. Časový harmonogram si syn určoval a měnil sám, to jsem vzdala někdy okolo půl roku, každou chvilku to bylo jinak a držet nějaké hodiny a blbosti nás akorát stresovalo a vyčerpávalo oba. Když jsem se na to vyprdla, najednou byla dost pohoda a prostě jsme si hezky existovali, přizpůsobili jsme se a bylo to fajn🙂

krisstina93
24. kvě 2023

@laxesis tak rituály a režim je něco jiného. Rituály mame taky, třeba koupání, zuby, uspavani apod, ale režim je, když na to má člověk časový harmonogram. Kamarádka má třeba strašně rezimove děti, vstavali vždy v 7 ráno, oběd na poledne, po obědě slofik, odpol šli ven, v 6 měli večeři a koupání a v 7 už musela mít děti v posteli. Každý den to stejné. Moje děti by mi na tohle hodily bobek :D jednou vstavali v 6, druhy den vydrželi spát třeba do 9, oběd sme dělali jak sem stihala, ven sme chodili podle počasí nebo podle plánu nějaké akce třeba, odpolední spánek sem neřešila, někdy usnuli venku v kočárku, někdy doma na gauci. Večer taky, někdy šli spát třeba v 6 večer, když byli vyřízení, někdy tu skakali pomalu o půlnoci. Já to beru jako výhodu, hlavně v lete se kolikrát zasekneme někde venku a pak nemusím koukat, ze dítě už mělo dávno spát a ze bude mít rozhozeny čas a bude na ránu :D

konidana
24. kvě 2023

@nock ono ty spánkové potřeby se různě s věkem mění, zejména v tomhle věku (od narození tak do 2 let třeba) to může být každý měsíc (každých pár měsíců) jinak. To není o tom žes nenastavila režim. Zrovna kolem toho 5. měsíce si myslím, že často nastává změna, kolem roku, kolem roku a půl ...

laxesis
24. kvě 2023

@krisstina93 ano, proto jsem psala, že jsem to nazývala rituály tady ty věci =)

uzivatelkapetra
24. kvě 2023

Režim žádný, ale často spí dopoledne nejlépe za celý den, tak to podporuji. Mezi 20-21 usíná na noční spánek. Ale mezi tím je to často děj se vůle boží.
Jo a vyprazdňování taky začíná být pravidelné.
Ale nic neučím , jen podpořím, když vidím jakous pravidelnost.

mata2hari
24. kvě 2023

Režim jsme měli vždycky takový přibližný a přizpůsoboval se dle ranního vstávání..časem se to ustálilo a zajelo, že je každý den stejný..

klchudik
24. kvě 2023

My máme režim, že malej 2roky vstává cca v 6, hygiena, snídaně...dopolední program, oběd, nejdéle ve 12 spinkat, vzbudí se.mezi 14 a 15, odpolední program, v 17 večeře a v 7 už je v posteli a spí. Když jde spát dýl jak v 7, tak je protivný a uplakaný. Režim usínání nejdéle do 19h máme od miminka. Od malinka usíná sám v postýlce a zadny problém.

nock
autor
24. kvě 2023

tak se omlouvám, tak teda rituály a ne režim. zpletla jsem se, přišlo mi to stejné

nock
autor
24. kvě 2023

Je to z důvodu že malá stále pláče. Chce se jí spát tak začne brečet a nejde jíš jen tak utěšit ani prso nechce a po hodině ne li víc už si prso vezme a jde spát. Pokaždé.... Je to hrozně na palici

pampeliska1313
24. kvě 2023

Zadnej jsme neměli. Sledovala jsem - kdy ho cca uspim, kdy je nejvíc unavenej atd. Naštěstí teda musím říct, ze pokud nepocitam první měsíce kdy strašně plakal, tak mu ten denní chod šel odhadnout vždycky celkem hezky a moc z nej nevybocoval. Až třeba v roce a půl začal spát po obědě třeba (do ty doby spal třeba jednou denně ale v jinej čas a teď po obědě se to drží..)

orangutan123
24. kvě 2023

@nock zkus jinak uspávat. Jinak ty časy spaní se hodně mění takže ono je to těžko. Sledovat mimčo a jakmile projeví známky únavy, začít uspávat

me_druhe_ja
24. kvě 2023

Je ještě moc malinká. Ani jedno dítě v tomhle věku ještě žádný ustálený režim nemělo. Prostě to vždycky nějak vyšlo, většinou každý den jinak. Samo se to začalo ustalovat až někdy kolem 7-8m. 🙂 Samo od sebe. Nemá smysl žádný tlačení na pilu. 🙂

martulka88
24. kvě 2023

@nock U syna jsem neměla stanovený pevný režim několik měsíců - ale vždy jsme koupali o půl 6 a pak byl u mne v náručí do cca 21.30 a pak šel do postýlky. Pak jsme najeli na 18.00 koupání, večeře a spánek do postýlky. V +-21.30 zkontroluji plenku, ve 22 chodíme spát. Okolo 5. se budí na mlíčko a jde dál spinkat. Budí se mezi 7-8ráno. V 9 svačinka, ve 12 oběd a jde spinkat. V 15.má svačinku. Vyhovuje nám to všem, protože alespoň večer máme pro sebe.

konidana
24. kvě 2023

@nock no ono i ty ritualy , se aspon u nas, vyvíjely a menily. Uspavala jsem u prsu, v naruci v sede na balone, s drzenim za ruku a zpivanim nebo rikadlama... to v noci. Pres den u starsi jedine jedouci kocar. Pak nic . Ve 2 letech jedine v satku za chuze venku, nebo autosedacka cestou kamkoli. Mladsi mel do roka na usinani dudlik a byl spavec tam to bylo jednoduchy....

jana_zofie
24. kvě 2023

Ritualy jsem u obou deti menila zhruba co mesic. To co.fungovalo najednou fungovat prestalo. Bylo vzdycky peklo vykoumat, co bude fungovat tentokrat. Vystridala jsem vse mozne - balon, houpani, prso, zpivani, cteni (Stoparova pruvodce, Analyticke metody nebo Halasovy basne), noseni v satku/nositku, natirani dasni Calgelem kdyz rostly zuby, polozit a jen hladit, predstirat, ze spim... Asi nejsilenejsi obdobi mela dcera, tusim taky okolo tech 5 mesicu, kdy hystericky rvala, pravdepodobne proto, ze mela pocit, ze si jeste malo hrala. To jsem ji musela donest na dvacet minut jeste na hraci decku s hrazdickou. Pak uz se uspat dala. Nicmene mela obdobi, kdy jsem ji na te decce musela kojit, protoze snad mela pocit, ze ji to utece a nechtela doma pit jinde... 🤦‍♀️

nock
autor
25. kvě 2023

@orangutan123 já se právě snažím ale jakkoliv se jí pokusím uspat tak prostě neusina a zkusila jsem všechno, hladit, zpívat, číst a dokonce ani v ruce se jí nechtělo spinkat. Zavírali se jí oči ale ona je hned otevřela a začala křičet a takhle dokola zkáze proto už nevím jak ji mám uspávat....

ferda90
25. kvě 2023

Ahoj, režim jako takový jsme neměli. Až teď, kdy syn začal docházet do dětské skupinky (má 2 roky a 3 měsíce), máme zavedený nějaký režim. Hlavně co se týká spaní. Než začal chodit do skupinky, tak jsme chodili později spát, tím pádem jsme ráno pozdě vstávali, malý to tak měl snad od malička. Spával mi do cca půl 10 někdy i půl 11 a jelikož i já si ráda pospím, tak mi to takhle vyhovovalo. Nyní vstáváme v 7 hodin, na 8 hod jdeme do dětské skupinky,po obědě chodí domu a cca mezi 12:30 až 13 hod usíná. Večer chodí spát mezi 20 až 21 hod maximálně. Jinak rituály máme čtení před spaním+kojení. Ale režim jako takový úplně nemá, nemá dané, že o víkendu vstaneme, hned jdeme snídat, hned se umýt, hned sundávat pyžamo atd. Máme to volnější(o víkendu prostě vstaneme, sedneme si na chvíli k pohádce, pak si uděláme snídani, umyjeme, během dopoledne se převlečeme z pyžam) režim bude mít,, skoro celý život,, tak kromě toho spaní to ještě úplně neřešíme.

mafulin
25. kvě 2023

Dokud děti nespaly už jen po obědě, tak žádný režim nebyl. Pořád se to měnilo a prizpusobovala jsem se jejich aktuálním potřebám.

orangutan123
26. kvě 2023

@nock Nosítko, moc horko, zima, ruch. Zkoušet s zkoušet a zkoušet...je to jenom období, pokud ji netrápí něco. Zkuste vypozorovat po jakém období se jí chce spinkat a nakrmit, přebalit a jít uspávat. My to měli v těch 5 měsících myslím okolo 1,5-2h co byl vzhůru a pak šel spát.

jane46
26. kvě 2023

Já si pamatuji, že jsem u těch malých miminek držela akorát ty jednotlivé doby, kdy byly vzhůru... Už nevím kolik to bylo a kde jsem to našla, ale na těch webových stránkách byl rozpis, že třeba měsíční dítě by mělo být přes den mezi jednotlivými spánky vzhůru cca 20 min (plácnu, už nevím) a třeba půl roční už 50 min. No a +- jsem to dodržovala a dítě šlo spát do kočárku či doma. Bylo mi jedno jak dlouho spí či jak to vyjde na večer, oběd či ráno. Děti v tu chvíli rozhodně nebyly unavené, uplakané atd., ale usnuly hned a bez problémů a ty časy seděly. Neznala jsem přetažené mimino. Určitě jsme měli režim na koupání x krát za týden nebo že v noci si nehrajeme, nerozsvěcujeme a spí se (zejména u dcery, ta měla první měsíce otočený den a noc). Ale určitě nebyl režim na kojení, večerní uspávání a ranní vstávání. To holt jak to vyšlo, člověku se nejvíc uleví, když se s tím smíří a neřeší to.

orangutan123
26. kvě 2023

@orangutan123 jinak, u nás nastala spánková regrese kolem toho 5tého měsíce a to víceméně spal jenom semnou u prsa, pak byl nemocný prso začal bojkovat a od té doby u nás funguje jenom kočárek a vysavač 😆 ano na každé uspávání krom toho večerního (ten má v režii tatínek) uspáván u vysavače. Nefungovalo vůbec nic až tohle. A že sem toho vyzkoušela a že do toho roku se to měnilo a mění furt

sinicka
8. čer 2023

Máme teď stejně starou holčičku. Kazdy den od narozeni 18:30 koupel, masáž olejíčkem, pyžámko, do ložnice a spát. Když spíme u příbuzných nebo někde, dodržujeme to taky. Je naprd, že se musím vzdálit z centra dění, ale za ten večerní klid mi to stojí. Spí od 19:00 do 7-8 s asi 3 prestavkama na kojeni (nekdy víc, ani nevim..)

Jinak přes den, kdyz vidim, že se šudlí, protírá očka, tak ji odnesu do postýlky, kde usne. To neřeším kolik je..

Starší děti pak 18:45 mají večerníček, u toho se nají, vyčistit zuby, sprcha, do postele. V 20:00 už jsme obvykle s manželem v obyvaku a máme klídek. :D