Jak naučit 6měs. syna usínat v postýlce, aniž by řval?
Zdravím maminky, chtěla bych vás poprosit o rady. Máme skoro půlročního chlapečka, do 4 měsíců krásně spinkal v postýlce celou noc, usínal sám u zapnutého kolotoče, vstávali jsme kolem půl 8 ráno. vydržel spát celou noc bez buzení cca od 6 týdnů.Během dne si občas taky schrupnul, bez mé pomoci. Teď je každé uspávání nekončící boj, dávám ho spát po obědě, tak že huštám a zpívám, cca po půl hodině na mě usne, jakmile přesunu opět řev a už je velmi těžké ho uspat, často už neusne a je pak celý den protivný nebo usne venku v kočáru. Večer to samé, vydrží spát do půlnoci a pak to začne co hodinu, dvě kňourá, vezmu ho k sobě, jenže já s ním nemůžu spát, už tak mám problém usnout a jak se mimčo vrtí, tak neusnu už vůbec, navíc chce pořád prso, vždycky si cucne a je na hodku tuhý. Přitom hlad mít nemůže, dáváme večer kaši.
Už nevím co sním, myslela jsem že zuby, tak jsme pořídili gel, ten zabral asi dva dny a ted už vůbec...
Díky za rady, jde mi hlavně o to, jak ho naučit usínat v postýlce, bez toho aniž by řval jak tur... 😀
a mozna bych zkusila aspon ten system toho spaciho deniku z te knihy, kdyz vam nejde uspavani, tak aspon zkusit eliminovat to nocni buzeni timto,zalezi jestli u prsa nebo u lahve dobre pak usne, to by pak mohlo jit.....
kolem 6 měsíce nastává růstový spurt a dítě může mít hlad. Pokud to jsou zuby syn se budil každé 2 h > asi měsíc. Stačilo ho pochovat a usnul (nebo se nakojil) Každý je jiný. Žízeň určitě mít může! Ty v noci nepiješ? Já tedy ano. Jinka bych zkusila třeba i více přikrýt, méně přikrýt, dát mu do postýlky deku (kojící polštář) a zmenšit mu prostor u nás zabralo. A co rituály máte? Až tedy na včerejšek tak dám kaši (kolem půl 6 -6), přečtu pohádku, vykoupeme, nakojím (na 7), dám dudlík,zazpívám a usne mi v náručí a spí (občas se probudí, chce ještě napít, odříhnout si, pomazlit.....) Jaké kaše dáváš? Ono kaše může být na noc těžká a některé miminka to pak v bříšku tlačí. V jaké poloze spí? Mě někdy zabere ho dát na bříško nebo na bok (pak ho přetočím - nevím do kdy hlídat SIDS)
Někdy to trvá a je to vyčerpávajíc, ale rovná se to 🙂.
@misule55
Nečetla jsem všechny komentáře,takže nevím jestli ti někdo radil dát i mlíčko v noci. Já to tak dělala i u staršího syna i u teď skoro roční holčičky. Večer o půl osmé dostane kaši a něco po půlnoci 210 ml UM.
Jinak taky nejsem příznivcem vyřvávání, ale taky nejsem proto mimčo po uložení vytahovat z postýlky. Malá měla v půl roce ještě zavinovačku, i když né utaženou. U nás to probíhá tak, že až v postýlce dostane 200 ml kaše v lahvičce, jak ji dopije tak ji pohladím, přikryji a jdu pryč. Samozřejmě začne mrčkat, tak po chvilce ji dám ještě lahvičku do ručičky s vodou. Buď usne nebo mrčka, tak ji zase pohladím a odejdu a to se může opakovat i 4x. Brečet ji dlouho nenechávám a ani ji nevytahuji. Malá má dudlík.
U Vás k tomu všemu přidaly zoubky. Jen tě můžu uklidnit, že se dětem dost často střídají různá období. 🙂 Zkus dát umělé mlíčko, určitě zasytí. Přeji pevné nervy a zkus vydržet. 🙂
jo a ještě jak ho oblékáš > já dávala ponožky a overal a zjistila sje že když nedám ponožky tak déle vydrží 🙂.
Doufám, že nám se to již stabilizovalo. Sny má 6,5m > chodí spát na 7 - půl 8 a budí se 1x-2x na kojení a vstává na 6-půl 7 (tedy dnes už 3x, ale zase manžel má noční a nedal mu pusu na dobrou noc a to se vždy ohlíží)
@zuzapra moje zubarka me durazne varovala pred praxi davat detem az v postylce do flasky mliko/kasi, ze pry je to to nejhorsi pro zuby....😏
@misule55 no nase mala s nama treba zrovna spi. Kdyz se uspavala jen kojenim,tak to byl zahul (byt nastelovana tak,aby ji prso sedlo do pusy 😉 ale vydrzela jsem to. Ve 2 letech jsme odstavily, byla uz pripravena a od te doby uspava u pohadky, v noci kdyz se czbudi,se prituli,obejmeme se a chrni se dal
Nijak nas to teda v kvalite spanku neomezuje 🙂 a ona,kdyz me citi vedle sebe,nebo se jen v noci muze pritulit,tak spi klidne a dlouho ;)
@veveruse14 ano,možná to tak i bude,aspoň se to říká a rozum mi říká,že to tak je. 🙂 Můj syn dostával v postýlce i kaši i UM do dvou let, teď jsou mu 3 roky, má všechny zoubky a v pořádku. Nějak si nedovedu představit, jak mu o půlnoci čistím zoubky 🙂 a hlady ho řvát nenechám. A co kojení a zoubky?
@zuzapra na kojeni se taky moc netvarila ale rekla ze to jeste jde, ze MM je sice sladke, ale ze to neni tak skodlive....nevim jak jsem nakoupila, tak prodavam🙂 ono tam je rozhodne vice faktoru co se tyce kazivosti zubu, spis jde o to nechodit tomu naproti tim ze tak dite naucime usinat. ale nekritizuji, jen konstatuji co by si o tom mysleli zubari 🙂
ja mam tedy patnactimesicniho syna, a ten tedy v noci neji, ani by me nenapadlo ze takto velke dite by jeste melo vnoci jist, pije jen vyjimecne a to mu vzdycky dam vodu.
@zuzapra ono asi taky zalezi na tom kdy ty zuby vylezou, u syna to zacalo celkem brzo, nejak ve ctyrech mesicich, takze tam bylo nerealne nekojit/nedat UM v noci...spis to bylo mysleno tak, ze neni moc dobre z toho delat zvyk, kdyz jidlo v noci uz neni potreba.
@veveruse14 syn dostával do dvou let kaši z lahve(přesněji tu kolem 20 měsíce odmítl), pak tedy mléko, pak ho začal odmítat. Tím myslím večer, v noci dostával UM tak do 18 měs., první zoubek v 11 měs. Myslím,že to není nijak návykové. Sám se odstavil až přišel jeho čas. Stejně jako se sám v roce odstavil od dudlíka přes den a v roce a půl i na noc. Bez jakéhokoli nucení. Stejně taj sám začal čůrat do záchodu a 19 měs. je bez plernek. Nechávám to na něm, kdy je ten správný čas. Každé dítko je jiné. A u nás je aspoň vše bez slziček. Malá bude mít tento měsíc rok,má jeden zoubek a budu postupovat stejně. Vše má svůj čas. A ona si řekne. V 9 měs. se sama odstavila od MM. A chtěla UM, a jedna lahvička v noci není zvyk. Ona si řekne až jí bude stačit denní strava. 🙂
A jak víš, že pro to určité dítě není v noci potřeba se najíst?
jak rikam, nekritizuji, nerikam ze pro urcite dite neni potreba se najist, jen jsem rekla ze by me to nenapadlo, protoze me dite uz v noci neji a to byl kojeny na pozadani. jen jsem reagovala na to,ze ho o pulnoci nenechas rvat hlady-proste mi prijde zvlastni ze by rok a pul stare dite ktere vecerelo melo uz o pulnoci hlad,to proste za zvyk povazuji, kdyby to bylo k ranu, tak jeste chapu ze to muze byt hladem, kazda mame tu hranici zvyku zrejme jinde.ale pokud vam to takhle doma funguje a vyhovuje, tak vam to nikdo samozrejme nebere.
jen jsem chtela poukazat na to, ze z hlediska tech zubu to muze byt osidne, aby to zakladatelka uvazila.
Máme 6,5 měsíce starého syna, měli jsme velké problémy se spánkem, neuměl sám usnout. Byly i dny, kdy vůbec nespal☹, nikde, ani v kočárku, tam měl pro změnu neuvěřitelné záchvaty (měla jsem období, že jsem se podívala na kočárek a bylo mi špatně od žaludku), aby vůbec spal, tak jsme s ním hopsali na gymnastickým míči, no došlo to tak daleko, že jsme hopsali cca po dvou hodinách, aby měl nějaký spánkový režim. V noci spinkal naštěstí dobře, budil se po dvou hodinách na kojení, ale vždycky hned usnul. Takže já bych mohla poradit jak na to usínání v postýlce. Objevila jsem na netu metodu Elisabeth Pantley. Je to taková polidštěná Estivillova metoda vyřvávání. Jsem proti vyřvávání. Trvalo to asi den dva a v pohodě začal usínat sám. Seděla jsem u něj, když spustil, zvedla jsem ho do náruče a zase položila, hladila, šeptala ššš, pořád dokola, no mrskal se tam pěkně, nohy ve žbrdlinách, ale pochopil to. Myslim, že ten půl rok je ideální, že už chápe, co se po něm chce, pokud se to řeší pozdějc (jako nikdy neni ten správnej čas), tak pak už to mimčo akorát zkouší. Pevné nervy🙂
@veveruse14 vy jíte ze zvyku? Já z hladu,popř. s chuti na něco. Víte, já nemám ráda jakékoli škatulkování. Táák, teď je v knížce pro matky napsáno, že už by neměl dostávat v noci jídlo a já šup ze dne na den mu ho nedám. Však nevadí,že pak celou noc sedím u postýlky a malý plače,protože voda ho zasyti tak na půl hodky. Jak jsem napsala, jsou děti co nemají potřebu v noci jíst a ty které mají. Také záleži jak je dítě velké(váhově). Každé dítě roste jinak.řídíte se články nebo intuicí a potřebami svého dítěte?
Ano, jakékoli jídlo je pro zoubky "ošidné".
@zuzapra ano jiste, jakekoli jidlo je osidne, ale hadam ze vy si vecer zuby poradne vycistite a pak uz si nedate sklenicku neceho sladkeho nebo nejake jidlo nebo?
nerekla jsem nic o zadnych skatulkach, jasne jsem napsala ze by me to nenapadlo protoze me dite uz neji, jak jsme k tomu dospeli jsem nepsala ( a ano bylo to prirozene zcela v souladu s potrebou meho syna) a ze pokud vam to tak vyhovuje, ze vam to neberu. Vase dite treba pilo UM pred spanim jen do dvou let ale jsou deti co ho piji i do ctyr let a ja si proste myslim ze takto praktikovane by to mohlo byt problem do tak vysokeho veku-jak rikate, kazde dite je jine.
pokud dite dostane do postylky lahev pred usnutim, stane se to soucasti ritualu, coz je proste zvyk a ja jsem pouze chtela rict, ze me pred timto zubarka velice varovala.to je cele, vy jste ji napsala jak to fungovalo u. vas,ja ji napsala co vim, ona si muze udelat obrazek a to byl ucel.
nenecham se vtahnout do nejake off topic zcela zbytecne debaty, ktera tu jen spamuje prostor.
No máme rituál, že kolem 6 dáme kaši, pak si zhruba do půl 7 hrajeme, okoupeme, převlečeme do pyžámka, dáme mlíčko, zhruba 120, někdy míň, více nechce. Pak přečteme pohádku, dám ho do spacího pytle, chvilku se s ním potulím, dám do postýlky a on usne, bez řevu, bez vztekání, zhruba po hodině a půl to začne, budí se a k ránu už je to klidně co půl hoďky. Asi mu zkusím dát ještě to mlíčko v noci. Si říkám, že se zase neučí jíst v noci...
Syn už má skoro 9 kilo, přibírá hodně, tak ho nechci překrmovat.
¨Kolikrát ho vytáhnu pohuštám a on hned usne, ale za půl hodky znovu, ale jak říkám, dělá to i když spí s náma, tak nevím...
Přitom přes den, třeba dneska protože jsem nemocná, jsem si lehla s ním, hned usnul, za hodinu se vzbudil a bručel, ale jen jsem se mu ukázala, řekla ať spí a za chviličku zase zabral.
Nevím mám pocit, že už toho zkoušíme poslední dobou tolik, že je z toho zmatený ☹
@misule55 aha, tak ja to pochopila tak ze neumi sam usnout, ale to zjevne umi, kdyz to zvladne vecer...to tedy nevim co poradit, asi fakt vydrzet blbe obdobi:( vsechny deti kolem me vcetne toho naseho mely v urcite fazi obdobi, kdy se budili fakt takto casto.ale asi kazde ditko ma tu fazi jinak dlouhou...no,drzim vam palce at to brzo prejde!
@misule55 a nemá nějakého plyšáčka na spaní?.
Zkus dat to mlíčko(samozřejmě po nějakém časovém intervalu),když nebude chtít, tak ho prostě nevypije. Půl roční mimi, 9 kilo, určitě bude mít větší potřeby co se týká jídla. Však se zeptej svého pediatra, myslím, že ti řekne, že v tomto věku je noční příkrm normální.
Za pár dnů bude zas všechno jinak. 🙂
@misule55 Budu ti přát, ať to zabere!!! Nebo je to mamošák a potřebuje se vždy probudit,aby tě viděl. Vždycky, když jsem hotová, vždycky si řeknu; užívej si matko dokuď tě dítě potřebuje, protože přijde čas a začne se čím dál víc osamostatňovat...... A co dáváš za kašičky a UM? A nechces mu zkusit dát dudlík?. Vím,že jsi psala, že neví co s ním, ale třeba v polospánku, když zamrčká, třeba si ho nechá v pusince.
@misule55
Ahoj, díky za tipy, plíny už jsem taky zkoušela, ale to mu neva 🙂
Dneska v noci vypil 150 UM, dáváme Bebu, změnili jsm z Hippu, kaše dáváme různé druhy, většinou nemléčné(ovesná, kukuřičná...)-míchám s mlíčkem, a vydržel spát 4 hodky a pak zase...Přitom večer snědl 150 kaše a vypil ještě 150 mlíka, připadá mi, že je bezedný. Nechci mít doma obříka 🙂
Já právě, když ho chcu v noci přebavlit, tak začne strašný řev, vysvlíkání atd. pak je uspávání úplně od znovu.
Nevím nevím, asi budeme muset vydržet, nedá se nic dělat.
Já si to taky právě říkám, že je to hezké, ale jde i na něm vidět, že je protiva z nevyspání.
@misule55 Neboj, jen co začne v roce běhat, už nebude tolik přibírat. Můj syn važil v roce 13 kg, ve dvou letech 15 kg a ted ve třech necelých 17 kg. Takže co rok to dvě kila. Navíc on je dost vysoký, má 108 cm, je fakt štíhlý. A ten teda jako mimino snědl fakt dost. Věř mi, že to všechno vyběhá. Každé dítě má fakt jiné potřeby. Ale nikdy jsem je necpala ničím sladkým, skoro do třech let ani nevěděl, že existuje čokoláda(ach ty dědečkové). Malá dostavá v šest večeři ( nějaké jídlo), po 20 hod 200 ml kaše (hipp na noc, ta víc zasytí) a pak kolem půl noci 180 ml Hipp. Takže myslím, že ho nijak nepřecpáváš. A pokuď mu vadí přebalování a nevadí mu nějaká ta "čurina", tak ho tím nebuď. Přeji ti ať to jeho budící období brzy skončí. A co ten dudlík?
Dudlík zkusíme dneska, ale asi je to fakt hladem, nevím, proč mě to nenapadlo, bobek, jsme ho trápili hlady 🙂
Taky mě napadlo, že má po té večerní dávce vlákniny pěknou žízeň.
malý je dobrý jedlík, sní dokonce i pohanku, blééé 😀
Díky za tipy, snad to nějak přežijem
@misule55 vidíte, mě ani nanapadlo napsat, až teď mě to trklo, když jste psala o žízni. Malá po té kašičce ješte dostane v lahvičce vodu a je schopna tak deci ještě vypít. Jen čistá voda. Přála bych Vám ať je "problém" vyřešen. A pro uklidnění: nebojte nejste jediná komu mimi v noci pláče, některé víc jiné míň. Miminko spící celou noc je značka ideál. 🙂 Vám se teď vyplače a pak už to bude jenom lepší a lepší!!! 🙂 Jak jsem psala, ty období se hrozně mění: až se vyplačou, tak se začnou vztekat, pak odmlouvat, samozřejmě zlobit......a tak dále. 🙂 Jenže furt jsou to naši miláčci a za nic na světě bychom je nedali!!!! Prostě je milujeme s každou jejich náladou.
Přeji spokojené miminko, Vám nerušený spánek a na sousedy se vypr....e. Pokud mají trošku ruzumu tak pochopí, že miminka prostě pláčou.

@misule55 rozhodne nejsi divna -u nas doma bylo to same, na manzela taky nereagoval, jednu dobu se budil xkrat za noc, byl teda kojeny.navic muz je cast tydne pracovne mimo domov, takze v tu dobu jsem na syna sama. jsem z tech lidi, kteri proste spat potrebuji, jinak nefunguji, doslo to az do bodu, kdy jsem na sobe citila ze s nim nemam trpelivost, jsem podrazdena a celkove pro syna nefunguju pres den. ja jsem teda pouzila uz tady zminenou knihu detsky spanek v otazkach a odpovedich a u nas to zafungovalo velice rychle, ale malej neni moc tulici typ, i kdyz se mnou spal v posteli tak se tulit nechtel a myslim ze jsme se budili navzajem, takze ve finale mam pocit ze pro nej bylo vysvobozeni vlastni postylka a pokoj🙂 dobre na te metode je, ze to dite pak umi usnout i behem noci samo, kdy se prirozene probudi, jako vetsina z nas.no ale malej to fakt moc neresil, plakal fakt jen chvilku a parkrat, vyrvavani taky neholduju, protoze je to vetsinou kontraproduktivni. ale i ted se nekdy stane ze malyho ulozim a on zacne plakat takovym zpusobem, ze proste uz poznam, ze potrebuje pochovat tak pochovam dokud neni zase dobre.
co poradit, to moc nevim, v tomto veku je fakt takove buzeni normalni,zkusila bych tu lahvicku s mlikem nebo lepe vodou(kvuli zubum) do postele, nebo poridit hacku ( ta nam kolikrat moc pomohla), zapojit rodinuaby byl odpocinek aspon pres den ( napr o vikendu) a vydrzet-ale vim ze je to na bednu....:(