icon

Jak naučit tří měsíční miminko usínat samo?

chamomilla10
14. srp 2025

Dobrý den milé maminky,
jdu si k Vám pro radu. Máme 3 měsíční holčičku a chtěli bychom už začít ji nechat usínat samostatně. Máme zavedený rituál, v 7 koupeme, do pyžámka, zpíváme/pohádka.... a hopsáme na míči, natřásáme, houpeme. Třeba i 2 hodiny. Jinak prostě neusne. Když si s ní sedneme, začne brečet, když si s ní lehneme do postele, začne brečet, samotná v postýlce taky dlouho nevydrží a končí to pláčem. Takže dokud nám neusne v náručí, tak spát nebude. Zatím je ještě malá, ale kolem konce toho 4. měsíce bychom už ji nějak radi naučili usínat samotnou, protože naše princezna má už skoro 7 kg a jsme z toho už hotoví. Záda už máme zničená a ruce jako opičáci.
Poraďte, jak bychom mohli začít ji učit usínat samotnou? Jak jste to například učili vaše ratolesti vy? Děkuji za jakoukoliv odpověď či radu!

miryp
14. srp 2025

Usínat o samotě zvládly děti až v rámci školní docházky. Do té doby byly s námi v ložnici. Co se usínání bez pohybu týká, tak toho byly schopné poté, co jsme odstranily spouštěče neklidu a bolestí (v případě našich dětí alergeny ve stravě).
Malá může mít bolesti a hopsání na míči pro ni může být úlevné, vleže se to může zhoršovat, proto může přicházet pláč. Kiss syndrom máte vyloučený? Co stolice - konzistence a zápach? Je-li přítomný hlen či kyselý zápach, na něco ti reaguje. Meteorismus dokáže způsobit i vitamin D v netolerovaném nosiči, probiotika, přípravky na meteorismus (ano, mohou to paradoxně zhoršovat).

krisstina93
14. srp 2025

3 měsíční a samo usinat? Chapu u tříletého treba, ale do roka je to teda celkem sci-fi, to bys musela mít jedni z těch zázračných dětí, co je někam položíš a hned spi. Ja mam tri deti, vsechny byly kontaktni a neusly bez moji přítomnosti minimálně do roka a pul a to jeste spaly u me v posteli, protoze samy se budily 20x za noc.

konidana
14. srp 2025

@chamomilla10 k samostatnemu usinani musi dojit a dospet samo dite. Jinak to bohuzel nefunguje.

Teda jo, da se, ale ditko to do budoucna nemusi nest dobre/muze z toho mit trauma. Mam pocit, ze i ja jsem ten pripad, kdy sva podobna mala traumata z napohled bezproblemoveho detstvi resim na psychoterapii.

Take mne to nekonecne usoavani deti stvalo. U mimin do roka, do dvou jeste v pohode, predskolaci ok, ale proste nase deti vyzadovali mou peitomnost v pokoji min.do 8 let mladsiho. Stvalo mne to a deti to asi i vycitily a o to vic mne potrebovaly. Casem si to sedlo a postupne se osamostatnily. Jsem rada, ze jsem to s nimi dala a vydrzela, ty nekdy nekonecne vecery, i kdyz to take nebylo ode mne uplne idealni.

chamomilla10
autor
14. srp 2025
@krisstina93

3 měsíční a samo usinat? Chapu u tříletého treba, ale do roka je to teda celkem sci-fi, to bys musela mít jedni z těch zázračných dětí, co je někam položíš a hned spi. Ja mam tri deti, vsechny byly kontaktni a neusly bez moji přítomnosti minimálně do roka a pul a to jeste spaly u me v posteli, protoze samy se budily 20x za noc.

@krisstina93 asi jsem se špatně vyjádřila. Nechci malou položit do postýlky a čau, spi si... šlo mi jen o to, jak ji odnaučit usínat natřásáním a houpáním. Nemám problém u ní sedět hodinu u postýlky, hladit ji a číst pohádky. Nebo kdyby spala s námi v posteli. Ale bohužel pokud ji položíme do postýlky a nespí tvrdě, tak se hned probudí a pak pláče. Chtěla jsem jen nějaký tip, jak ji naučit na jiný druh usínání v naší přítomnosti samozřejmě.

patypresdevaty
14. srp 2025

Je to dítě, ne opička nebo robot 🙂 A každé dítě potřebuje něco jiného, Doporučuju spíš se na ni "naladit" než s tím bojovat, je to většinou spíš ke škodě než k užitku. Můžeš leccos zkusit, ale fungovat nemusí nic ;)
Starší mi při usínání věčně ječela a usínala špatně, ať jsem dělala, co jsem dělala. Nepomáhalo nic, prostě z toho nakonec vyrostla, ale trvalo to ... dlouho! Mladší mi zase dlouho doma usínal jen v šátku/nosítku. Kolik jsem se toho naposlouchala, že jsem "si ho to blbě naučila" a bude to vyžadovat navždy. No a ono ne. Potřebu si nasytil, usínal hezky a v roce a čtvrt sám od sebe ze dne na den přestal nosítko chtít a začal usínat v postýlce. Bez tlaku a snahy ho "předělat"

orangutan123
14. srp 2025

Šátek, kočárek, pojízdná postýlka 🤷

ukki
14. srp 2025
@chamomilla10

@krisstina93 asi jsem se špatně vyjádřila. Nechci malou položit do postýlky a čau, spi si... šlo mi jen o to, jak ji odnaučit usínat natřásáním a houpáním. Nemám problém u ní sedět hodinu u postýlky, hladit ji a číst pohádky. Nebo kdyby spala s námi v posteli. Ale bohužel pokud ji položíme do postýlky a nespí tvrdě, tak se hned probudí a pak pláče. Chtěla jsem jen nějaký tip, jak ji naučit na jiný druh usínání v naší přítomnosti samozřejmě.

@chamomilla10 tip nemám, nosím jí pořád a to už má skoro 13 kilo, žádná rada u nás nefungovala

koblihasmarmeladou
14. srp 2025

@chamomilla10 pořídila jsem hojdavak a do roka dcera usínala v něm, hlavně přes den. Pak už nebyl třeba, usínala vedle mě v posteli. Stejně jsem využila u mladší dcerky. Ušetřené nervy i záda 😊. Ta tam usínala i večer. A návyk na houpání si nevytvořily 😁😁😁

cherie24
14. srp 2025

@chamomilla10 mám 3 děti a všechny startovaly s porodní váhou 4 kila. Pronesly se solidně, náš junior má teď v necelých 4 měsících 7,5 kilo. A neumí si teda vůbec představit, jak bych takové miminko učila usínat samotné.bJediná možnost, jak to miminko pochopí je nechat ho řvát v postýlce tak dlouho, až ztratí svou naději a přestane plakat. A to doufám, už se snad v moderní době neděje v normálních rodinách neděje. 🙏 Je to přirozený pud, miminko chce být u svých rodičů, vždyť je to malé opičí mláďátko. ☺️

kleio
14. srp 2025

Moc dobře si pamatuju, jak je to nekonečné houpání únavné a často otravné, ale chtít po tak malém miminku něco jiného mi přijde jako sci-fi, určitě by se to neobešlo bez nějaké formy vyplakání, tak zvaž, zda ti to za to stojí...

ajja87
14. srp 2025

Přesně z tohotu duvodu jsem děti neučila ma nějaké hopsání již od miminka,za mě je to cesta do pekel, alespoň co jsem měla zkušenosti z okolí.Ja prostě uspávala u kojení a bylo to pro mě nejjednodušší uspávací.

squezy
14. srp 2025

@chamomilla10 a kojis? A v kolik ho uspavate? Ja mam 5 měsíční holčičku a 6,5 leta dvojcata kluky. Uspávala jsem kluky a nyni i miminko uspavam kojenim. Když neusne,tak si ji dam mezi polštáři do postele,dam ji nejakou hracku nebo látkovou plinku a usne celkem dobře. A každý den chodi spat v jinou hodinu. Na to je podle mě ještě malickaty,aby ti kazdy den usnul v 19h, protože je to miminko 😉 4 měsíční ma kolik ještě denniho spánku? A vydrží jak dlouho bdit? Nase usina vecer v intervalu 19.30-20.30, někdy i v 21h. Možná to jen zbytečně hrotis, protože chces a myslis si, že je to miminko, které by melo v 19h spát. Nebo nějaká chytrá babička poradila 😉 Pokud není dítko unavené,tak neuspis a pak možná 2h houpete.

lti
15. srp 2025

Udělali jste chybu, již tím, že jste jí odmala na toto učili. Taková věc se bude velmi špatně odnaučovat a myslím, že to bude trvat ještě měsíce. Já syna odmalinka položila do postýlky a během chvilky usnul a nikdy jsem ho nebrala ani do postele ani žádné houpání a podobné. Spal u mě v posteli cca max třikrát a tomu jsou skoro 3 roky, a to navíc jen když byl nemocný. Má rád svůj prostor a já taky. Navíc má pokojíček, kde má klid.

kristyn86
15. srp 2025
@lti

Udělali jste chybu, již tím, že jste jí odmala na toto učili. Taková věc se bude velmi špatně odnaučovat a myslím, že to bude trvat ještě měsíce. Já syna odmalinka položila do postýlky a během chvilky usnul a nikdy jsem ho nebrala ani do postele ani žádné houpání a podobné. Spal u mě v posteli cca max třikrát a tomu jsou skoro 3 roky, a to navíc jen když byl nemocný. Má rád svůj prostor a já taky. Navíc má pokojíček, kde má klid.

@lti Tak to mas zrovna to zazracne dite,ktere polozis a usne a nic k tomu nepotrebuje. Pozor,je to povahou ditete ne umem rodice. Ja mam deti dve a kazde bylo jine. Syn byl narocnejsi,plactivejsi,mene spavy,vice kontaktni. Polozenim do postylky rval jak tur,dudlik nechtel. Ano,neskakala jsem na mici a nechodila na rukou. Ale zase se mi osvedcilo,aby usinal u kojeni. Pro nekoho taky nepripustne,ale kdyz mas dite,ktere ti jinak fakt rve,krouti se atd..,tak zkousis vse mozne. Tohle se mi zdalo jako nejmensi zlo,jelikoz jsem si sedla klidne k telce,ke knizce a kojila jsem. Houpat,skakat,drncat kocarek mi prijde jako vetsi zlo. Ale neodsuzuji nikoho,kazdy ma ditko jine a urcite nikdo neskace dobrovolne na mici s miminkem jen pro zabavu. Ale proto,ze se snazi najit zpusob,jak dite uspat. Verim,ze si to i dite zvykne,stejne jako na kojeni,na dudlik,na noseni apod..No a pak mam taky dceru,ktera byla "bezudrzbova". Klidna,spava,naopak nedokazala usinat pri kojeni. Takze jsem ji polozila do postylky a ona spala. Takze mam srovnani.
Autorce bych poradila,zkouset jine zpusoby. Treba si sednout,kojit.Jinak si odrovnas zada. A sledovat,jestli je dite uz unavene,ale zase nepretazene. Pokud neusne do 2 hodin,nemudi byt unavene to se mi zda dlouha doba.

hennrietta
15. srp 2025
@lti

Zkus šátek nebo nosítko.
Jinak takhle malé děti usínaly na mně. Lehli jsme si, položila jsem je na sebe, dudlík a bylo.

@lti Tohle udělat u mých dětí, tak se uřvou. 🤷‍♀️

patypresdevaty
15. srp 2025
@lti

@lti to neni Tvou zásluhou, ale dítětem. Poznala jsem, ze děti jsou opravdu různé a co Ti funguje s jedním, s jiným nemusi fungovat vůbec.
Tyhle namysleny řeči miluju...

alianan
15. srp 2025
@hennrietta

Zkus šátek nebo nosítko.
Jinak takhle malé děti usínaly na mně. Lehli jsme si, položila jsem je na sebe, dudlík a bylo.

@lti Tohle udělat u mých dětí, tak se uřvou. 🤷‍♀️

Od narození jsem nakojila a položila do postýlky a spaní a miminko spalo, mám čtyři děti a nikdy jsem neuspávala a asi v reálu neznám nikoho, kdo by dlouhodobě uspával děti.

alianan
15. srp 2025

@chamomilla10 Pokud uspáváš dvě hodiny, tak je někde nějaký problém. Nějaká bolest, nekomfort, nechce se jí spát. Jedno moje dětě v tomto věku také ponocovalo a chodilo spát až po desáté hodině, postupně jsme to stáhli na obligátní sedmou hodinu, ale trvalo to.
Možná úptřebuje pevně stáhnout do pleny?
Chce to zkoušet, je to maličké miminko, komunikuje pláčem, chápu, že chce přítomnost maminky, ale dvě hodiny na míči nebo v náručí je moc.
Možná to bude už zvyk, ale spíš bych se přikláněla k nějakému problému.

chamomilla10
autor
17. srp 2025
@alianan

@chamomilla10 Pokud uspáváš dvě hodiny, tak je někde nějaký problém. Nějaká bolest, nekomfort, nechce se jí spát. Jedno moje dětě v tomto věku také ponocovalo a chodilo spát až po desáté hodině, postupně jsme to stáhli na obligátní sedmou hodinu, ale trvalo to.
Možná úptřebuje pevně stáhnout do pleny?
Chce to zkoušet, je to maličké miminko, komunikuje pláčem, chápu, že chce přítomnost maminky, ale dvě hodiny na míči nebo v náručí je moc.
Možná to bude už zvyk, ale spíš bych se přikláněla k nějakému problému.

@alianan já bohužel nekojím, tudíž možnost uspávaní u prsu je vyloučena. Každopádně nevim, co by ji mohlo trápit. Prdíky nas již netrápí, hezky prdí a bolestí se nekroutí jako dříve. Kiss syndrom též není.
Ale s nespavostí máme problém obecně. Přes den se málokdy povede, aby usnula. Jí stačí takový krátký šlofík v naručí, ale že by zabrala tvrdě to ne. Po uspání večer je však schopná spát 5-7 hodin v kuse, za noc se budí 1×, 2×, víckrát ne.
Já právě nevím jak ji na ten míč odnaučit. Také by se mi líbilo si s ní sednout do křesla, či lehnout do postele, hladit ji a tímto způsobem uspat. Bohužel pokud se nehýbu, tak nezabere. Proto to chci začít řešit co nejdříve, kdyby jí byl rok, rok a půl, tak už ji nenaučím nic 🥹

pavca1982
17. srp 2025
@chamomilla10

@alianan já bohužel nekojím, tudíž možnost uspávaní u prsu je vyloučena. Každopádně nevim, co by ji mohlo trápit. Prdíky nas již netrápí, hezky prdí a bolestí se nekroutí jako dříve. Kiss syndrom též není.
Ale s nespavostí máme problém obecně. Přes den se málokdy povede, aby usnula. Jí stačí takový krátký šlofík v naručí, ale že by zabrala tvrdě to ne. Po uspání večer je však schopná spát 5-7 hodin v kuse, za noc se budí 1×, 2×, víckrát ne.
Já právě nevím jak ji na ten míč odnaučit. Také by se mi líbilo si s ní sednout do křesla, či lehnout do postele, hladit ji a tímto způsobem uspat. Bohužel pokud se nehýbu, tak nezabere. Proto to chci začít řešit co nejdříve, kdyby jí byl rok, rok a půl, tak už ji nenaučím nic 🥹

@chamomilla10 Tak potom mě napadá koupit hacku ,ale né každý jí má kam pověsit. U nás měla 100% úspěch.

chamomilla10
autor
18. srp 2025
@pavca1982

@chamomilla10 Tak potom mě napadá koupit hacku ,ale né každý jí má kam pověsit. U nás měla 100% úspěch.

@pavca1982 díky za tip, popřemýšlíme😊

rebe
18. srp 2025

Podle toho, co píšeš, jednoznačně doporučuju hacku, nám regulérně zachránila život - protože jsme v ní nejen dítě uspávali před spánkem, ale ráno po probuzení nám v ní ještě třeba na dvě hodiny usnulo. Dvě hodiny spánku navíc! Druhá možnost je lehnout si s dítětem do postele, položit si jeho hlavičku na ruku a natřásat jen tou rukou - dítě nevnímá, jestli mu houpeš celým tělem, to centrum vnímání pohybu má v hlavě, takže stačí pohupovat hlavičkou. Teda, mým dětem to stačilo. Každé dítě je trochu jiné, takže se nenech znervoznit zkušenostmi lidí, kteří miminko položili a ono usnulo. Můj muž si taky lehne a do dvou minut usne, pro mě je běžné usínat i hodinu. A doopravdy to není tím, že by mě rodiče jako miminko uspávali houpáním...

vejuu98
27. srp 2025
@lti

@lti páni,jako bych to psala já😁.Mám to úplně stejně.Žádné nošení na rukou apod.Hezky jsem obě děti položila a nádherně usnuly a takhle jsem to měla i přes den.Stíhala jsem takto hezky všechno.Pak jsem je oba naučila, když už byly větší,že dostanou látkovou plenku, dudlíka a už automaticky namířily k postýlce.