icon

Jak prodloužit denní spánek dítěte?

alice180
17. únor 2025

Nějak už si nevím rady. Malý spí od malička pres den po půl hodinách. Zkoušela jsem upravit tim, že jsem pousovala různé časy přes den i večerní spaní atd. Výsledek pořád stejně půl hodiny, max. 40 minut. I v autě a kočárku prostě víc nedá. Aktuálně spí 3 krát denně.

5,00-5,30 vstavani
8,30 1. Spánek
12,00-12,15 2. Spánek
15, 45 -16,00 3. Spánek (20 minutový šlofík)
20,00 večerní spánek do těch 5,30 (spí v kuse jenom se přesune ke mně z postýlky a to hned spí, snad už při přesunu)

Všude čtu, že by měl mít už 1-2 spánky, ale nevím, jak to udělat. Dcera spala ,,normálně".

malytlustyhroch
17. únor 2025

@alice180 mam 11m a ma to zhruba stejne. Kdyz spal jednou pres hodinu v autosedacce byla jsem uplne prekvapena, ze tak dlouho spi. Akorat v noci spi dele, ale zas se hodne budi.
Mam jeste dve statsi + kamaradky a pribuzni maji deti, a co vidim, tak kazde dite spi v roce jinak. Neresila bych to. 3 kratke spanky a celkem nerusene nocni spani je skoro ideal. Rozhodne lepsi nez deti, co maji v noci nekolikahodinova bdela okna. Nebo spi v noci max 6h a pak vstavaji. Atp.

alice180
autor
17. únor 2025

@malytlustyhroch jo nás spal hodinu, když marodil no. Asi jo, asi hodím za hlavu články a tabulky

nelly_strokova
17. únor 2025

@alice180 Ono je to dost ovlivněné tím brzkým vstáváním. Je jasné, že když vstává brzy, tak potřebuje jít zase brzy spát, než kdyby vstával až v 8. Ale přesně jak je přisáno výše, vykašlat se na všechny články a dělat to tak, jak to dítěti vyhovuje. Dcera má zase už asi od 10 měsíců většinou jen jeden spánek a vyhovuje jí to, každé dítě je prostě jiné a spánek je alchymie. 😂 Buďte ráda, že spí v noci v kuse a přes den je to přece jedno, když je v pohodě a spokojený. 🙂

alice180
autor
17. únor 2025

@nelly_strokova no já vím a to jsem zkoušela mu to posunout večer jednak pak hůř usínal a vstával úplně stejně.

zmrzlinka
17. únor 2025

Jestli Ti usně v 20:00 a spí do 5:30 tak bych ho přes den nechala spát jak potřebuje.

alianan
17. únor 2025

@alice180 Chce to vydržet.
Já bych mu to posunula i za cenu toho, že bude pár dní hodně protivný, postupně bych se snažila mu z toho udělat jeden spánek.
Moje děti v roce už spaly jedním spánkem přes den. Večer chodily spát v 18.30, vstávaly po šesté hodině. A před den jsem je dávala spát kolem jedenácté a spaly tak do dvou.

Toto musí být náročné pro oba, dítě toho moc nenaspí a je unavené a ty nemáš moc volného času.

Já už jsem to tu psala, jedno z dětí se rozhodlo, že v roce už přes den nepotřebuje spát vůbec, ale kolem třetí hodiny už bylo natolik utahané, že usínalo za pochodu. Kdybych ho nechala spát, tak buď si dá dlouhý spánek a vstává ráno ve čtyři nebo spí dvě hodiny a pak půjde spát v půl noci. Oboje je šílenost.
Takže jsme dítě rozptylovali a drželi bdělé alespoň do půl šesté, kdy pak šlo spát a spalo až do rána. Asi za měsíc se to srovnalo a dítě se naučilo chodit spát v půl šesté večer s tím, že vstávalo v půl sedmé ráno a přes den už nespalo.

alice180
autor
17. únor 2025

@alianan no a co mám tedy dělat když ho neudrzim když prostě usne mezi hračkami, vzbudit ho ?

alianan
17. únor 2025

@alice180 NO, my jsme si s ní hráli, fakt se dceři věnovali a drželi ji při "životě". Jak se jí zavírali oči, tak na ní mluvili. Byla strašně protivná a ukňouraná.
Od těch tří hodin jsem ji neustále měla na ruce.
Nemohli jsme jí nechat mezi hračkama, to usnula hned, jako bylo to peklo, fakt spát přes den potřebovala, ale ne ve tři odpoledne.
Naštěstí to trvalo jen měsíc, pak najela na režim bez denního spánku.

Kdybych měla na starost jen jí, tak asi tolik neřeším, ale v té době jsem byla těhotná a měla na distanční výuce prvňáka a sedmáka. Kdybych jí nechala spát odpoledne, tak pak nemám už vůbec žádný čas pro sebe a manžela, proto jsem tolik řešili a radši ten měsíc vydrželi.

alice180
autor
17. únor 2025

@alianan no já na něj taky mluvila nevím, co. Ale když vidím, že prostě klimba tak ho násilím nebudu nutit bejt vzhůru. Holt jsem měkká...

emillyhk
17. únor 2025

Já bych to neřešila, potřeba spánku je individuální... Syn do 11 měsíců spal 19:30-5:00, přes den 1x 30 minut. V 11 měsících si zrušil denní spánek, ale ráno spal do 6:30, takže reálně vlastně spal víc než předtím. Každé dítě je jiné 😊

nelly_strokova
17. únor 2025

@alice180 Já bych to asi tolik neřešila… Já teda dceru taky musím zabavit, aby vydržela, ale minule třeba odpolednímu spánku moc nedala a prostě do večera nevydržela a nechala jsem ji na mě na 15 minut zdřímnout. Jestli fakt už klimbá, tak ho stejně vzhůru neudržíš a nemá to cenu. Dcera je jen trochu protivnější, ale když se zabaví, tak je v pohodě a hraje si.

moundi
17. únor 2025

To musí být dost vyčerpávající, když víš, že sotva si malý zdřímne, už zase vstává. Některé děti prostě mají kratší spánkové cykly a těžko přecházejí do delšího spánku, což se většinou upraví časem, ale chápu, že bys ráda pomohla tomu přechodu na méně spánků a delší úseky. Možná by stálo za to postupně protahovat bdělá okna, i když to asi bude ze začátku náročné. Zkusila jsi třeba během prvního spánku počkat, jestli se po probuzení dá znovu uspat? Některé děti potřebují pomoc s propojením spánkových cyklů – třeba jemné pohoupání nebo držení ručky těsně před tím, než se úplně probudí.

alice180
autor
17. únor 2025

@moundi jo zkoušela celkem pravidelně, nechce se mu.

kopmina
17. únor 2025

@alice180 A když prostě se nehneš a zůstaneš trpělivě při něm ležet a spát? Ségra tak naučila malou, ještě do toho měla puštěný rádio, no ale chtělo to trpělivost 😀 A pak je tu taky případ kdy mi souseda říkala že její děti od 1,5 -2 let prostě nemají obědní spánek 🙈

alice180
autor
17. únor 2025

@kopmina no to nemůžu dělat že spím protože by spadnul z postele, protože leze po čtyřech pryč a dolů ještě neumí.

terss
17. únor 2025

Malá má 9 měsíců, teď postupně přecházíme na 2 spánky. Kdyz mela 3, všechny taky bývaly kratší, kolem te půl hodinky, výjimečně se stalo ze hodina.
Ted kdyz ma jen 2 tak si je oba natáhla a každy trvá zhruba ti hodinku, v kočárku vydrží dýl, tam chodíme hodně ven.

cilkat
17. únor 2025

Syn spal déle jak 20-40 minut pouze v případě, že byl v kontaktu se mnou. A to jsem se nemusela ani dotýkat - mohla jsem ležet metr vedle a čumět do PC, třeba i psát nebo koukat na film ... Ale nesměla jsme odejít. v tu chvíli byl vzhůru. Pokud jsme se potřebovala pohybovat, pak spal v šátku... Sám prostě nespal.

kristyn86
17. únor 2025

@kopmina Jo,moje dcera byla taky takovy ptipad. Od cca 1,5-2 roky ji stacilo spat po obede treba 3x v tydnu. Pak uz vubec. A vydrzela uplne v pohode,neusnula ani pri pohadce,nic. Zato vecer padla v 19 a do 7 spala,takze za me to bylo fajn 😀

alice180
autor
17. únor 2025

@kristyn86 dcera taky před druhýma narozeninama přestala spát odpoledne úplně. Taky chodila pak spát kolem sedmý a spala do rána. Takže to znám 🙂

kopmina
18. únor 2025

@kristyn86 jako ono to má svoji výhodu co se týče toho večera že jiné děti pak straší i do desíti když na oběd spí 😀 ale mně by asi trefil šlek přes den 😀

kristyn86
18. únor 2025

@kopmina Neudelas nic 😀 Nastesti ona byla strasne hodna.

ladyhacek
1. čer 2025

spí od 20 do 5:30? tak to bych neřešila!! Každý je jiný, mladší syn byl a je spáč. min rok měl 3 spánky - delší než půl hodiny,ale zase z toho dne moc neměl 😀 > Teprve po 1,5 roce se nám podařilo odbourat druhý spánek, občas odpoledne spí ještě teď ve skoro 7 letech.