Jak řešíte problémy s usínáním u dětí 6 a více let?
Ahojte holky, chci se zeptat, mám 6-tiletého syna(hyperaktivní po těžkém porodu) a nikdy nechce usnout před 9 hodinou večerní. Tedy konkrétně teď ve 21:25 ještě stále nespí, do postýlky šel lehnout ve 20:35. Každý večer si zpívá a povídá.... Za mě žádný problém, ale spolu s ním je v pokojíčku mladší bráška(4), kterého tím neustále ruší a proto Pepík nespí, i když by tuze rád. Zkoušela jsem i to, že jsem nechala Pepíka usnout a pak dala spát Mikiho, dopadlo to vždy stejně: Pepíka akorát vzbudil a pak nemohli usnout ani jeden.... Bohužel není možné jim udělat každému samostatný pokoj, nemáme na to prostorové kapacity.... V lékárně mi paní poradila preparát firmy Boiron Sedalia, ale léky, byť homeopatika jsou poslední, co bych chtěla.... Zkouším zavést rituály, ale je to velmi těžké s dítětem jako Miky. Teď jsem zkouším aromaterapii, kapeme kombinaci Meduňka a Citronella, je to malinko lepší, ale jen do chvíle, než si zvyknou a přestane to fungovat... Řekněme dočasné řešení.... Máte někdo zkušenost? Díky Chloe Katka
tohle mi něco připomíná..... 😉
@chloe86 u nás je tedy výhoda, že pokud jeden usne, tak už ho druhý nevzbudí. Mladší někdy usne když jim čtu, tak než dočtu, dcera si pak ještě třeba kreslí.. a opačně, když nemůže ještě spát mladší, tak ten je zase většinou potichu, a "jen" courá po bytě a holka klidně usne. Nebo vyluzuje různé zvuky a holka se pak vzteká, že nemůže spát:-/ Problém s tím mám i já, protože bych nejradši chodila spát ve stejnou dobu jako děti (vstávám v 5 nebo v 6 a potřebuji ideálně svých 8h) a přitom měla předtím ještě aspoň hodinku klidu, kdy po mě nikdo nic nechce. A většinou, i když po mně nic nechcou, ale jsou vzhůru, tak prostě neusnu. Pořád slyším že nespí, a říkám si, že by už měly. Také máme malý byt☹ Netuším jak to budu řešit , až budou časem ponocovat ještě víc☹

@chloe86 zkušenost mám stejnou. Dvě děti s různými spánkovými potřebami ve stejném pokoji se prostě ruší. Jeden je unavený, ale ten druhý ho ruší. U nás se to docela i střídá podle toho jestli je mladší vyspalý ze školky (to pak neusne před 22.h) . Když nespí přes den, usnul by klidně ve 20h m, ale dcera zese většinou usíná kolem 21.h . Trochu se to srovná až budou oba chodit do školy , ale spíš jen tím, že starší vždy bude rušit mladšího. Nejsou hyperaktivní, ale živější moje děti určitě jsou a dcera je k tomu staršně ukecaná, takže dokud neusne, tak pusu nezavře a furt vymejšlí nějakou zábavu i pro bráchu:-/