icon

Jak si užíváte mateřství?

kukokuko
1. led 2018

Optimisticky do nového roku...Napište jak si užíváte mateřství. Hlavně ten začátek a mateřskou a rodičovskou dovolenou..Čím vás dítě inspiruje, co vás naučilo, co vás baví (např. vstávání v 5🙂 špatný vtip matky dítěte co vstává v 9 a déle🙂) Co jste se naučily nového a kam vás prcek posunul (učíte se japonsky, pletete a prodáváte svetry na vlastním eshopu, chystáte se změnit svůj obor..) Jak pracujete na sobě a jaké plány máte..Já říkám, že nevařím, nežehlím a nejsem úzkostná matka přehnaně řešící, takže si to fakt užívám...Našemu prckovi bylo půl roku a je to hvězda, kterou každý obdivuje. Ale máme opravdu hodné a bezproblémové dítě...Snad to tak zůstane..A partner je mi velkou oporou, což považuju za zásadní. Dvě a více dětí rozhodně nevím, zda bych takhle na pohodu zvládala. Vše nej do nového roku všem pohodovým maminkám a těm druhým hodně sil za pozitivní změnou...

Strana
z3
ldik
5. led 2018

Ja osobne si mateskou neuzivam, spis prezivam. Dost casto je to o tom "Jak prezit a nezabit" 😀. Nechapu tu "spravedlnost" jak si nekdo uziva materskou s malym andilkem ktery spinka, nevi co je bolest zubu, spapa vsechno bez reci, nezteka se... Ja mam dva draky 1,5 roku od sebe (momentalne 3,5 a skoro 2 roky). Uz 3,5 roku jsem nespala celou noc a vstava se u nas mezi 5-6 rano... Tim jak jsou kluci brzo od sebe jsem si uzila fakt hodne. Nevim co je to byt sama na zachode a mnohdy ani ve sprse. Unavou fakt casto padam hubu a tesim se az kluci povyrostou a budou trochu samostatnejsi. Na nejake sebevdelavani nebo podnikani cehokoliv fakt nemam energii ani cas. Naprosto jsem zakrnela a nedovedu si predstavit zase chodit do prace a mluvit s lidma na nejake urovni... 😀

kacikaci
5. led 2018

Já jsem si rok mateřské s dcerou užila naplno, užívala jsem si, že "nic nemusím" a myslím, že díky tomu, i dcera byla naprosto spokojená. Konečně jsem si při rodičáku dodělala VŠ, díky tomu jsem neměla pocit, že jsem izolovaná a že se starám jenom o děti. Když se narodili kluci (dvojčata), tak už to takový klídek nebyl, ale taky to bylo super. Jako miminka byli fajn.
Díky dětem jsem zjistila spoustu informací, ke kterým bych se nikdy bez nich nedostala, rozšířila jsem si obzory. Baví mě jim vyrábět montes. hry, dokonce jsem jim ušila pár věcí..Díky vlastním porodům jsem se stala dulou..objevila kouzlo BF bot, vyléčila si nějaké staré rány z dětství, apod. a i když jsem strašně unavená jedu z nějakých energetických rezerv, které už docházejí, a dokázala bych si představit týdenní spánek v kuse, tak bych mateřství nikdy nevyměnila.

linbrno
5. led 2018

Já jsem začla se vším sebevzděláním a vracením se ke starým aktivitám proto, že mě nenaplňovala mateřská role, a doteď nevidím smysl v tom věčném vaření a uklízení a výchově (bo mám občas pocit, že spíš vychovávám sebe a ony si jedou samospádem.).
Kacířské myšlenky- ano, tady v diskuzi je semtam názor na náročnost, ale zkuste někde napsat, že máte malé miminko a máte pocit, že to byla blbá volba že ho nemáte ráda, že vám miminko vzalo úplně všechny věci, které vás definovaly a že být najednou jen "máma" je pro vás fakt strašně málo (a že si fakt neužíváte věty maminko, tak jak vám to jde, jak roste, kojí se, že větší počet maminek kolem vás ve vás vyvolá touhu prchnout pryč a debaty o růstu a počtu zoubků a chlubení se, jak už se plazí, vás nezajímají).
Jinak děti mám dva roky od sebe (3 a1). Ve sprše ani na záchodě sama nejsem, ale to za takovou tragedii nepovažuju. Spíš že se v klidu nenajím...
jediný, co je trochu záhul, je to, že jsem si u prvního v jeho 2 letech už zvykla na určitou míru svobody a času pro sebe a do toho zas miminko. A mně se nechtělo pustit projekty, co jsem začala...takže občas kafuju a čajuju až moc🙂.

verusky
5. led 2018

@kukokuko
mozna ze prave to "pravé" materstvi prichazi s vice detmi. protoze tehdy teprve zjistis, ze co dite, to jiny clovek- jiny charakter, typ. a teprve tehdy se musi vyvinout materstvi se vsim- prijmuti i toho, co se mi nelibi a take snaha ucit sourozence pospolitosti. a spravne to ma byt tak (matematika 🙂), ze dva lide zplodi dve deti. zena ma dve ruce, dve prsa... a zivot neni pericko, je-li clovek jedinacek, do spravnych konfliktu (je-li brano v potaz, ze zivot je o plusech i minusech jako den a noc, svetlo a tma, sladke, kysele atd...) se dostava zivotem... pritom takto si to z velke casti odbyde doma maly 🙂
ale naprosto chapu Tvou pohodu s jednim... myslim, ze kdybych mela jen jedno (mym zivotnim snem ale byly ctyri), asi bych zustala s prvnim muzem a zivot by mel uplne jinou podobu 🙂. a ze dostane vztah zabrat s druhym... to je mozne. a jestli to nechces riskovat, taky chapu. kdyz jsem byla u matematiky- povetsinu casu jsi s detma sama a je to nevyrovnane- jsi samotna energie na dve deti...
ale vubec to nepatri do tematu, pardon 🙂

kukokuko
autor
7. led 2018

@terezapetrova
S tím počtem dětí ještě uvidím...Nějak si nejsem jistá, že se dvěma budu nutně šťastnější víc než s jedním. A nejsem jsem si už vůbec jistá, jestli každé dítě nutně potřebuje sourozence...Parťáků ve školce, škole, zájmech atd. bude mít určitě dostatek. Ale tohle má samozřejmě každý jinak...Já jsem nikdy po velké rodině netoužila a jednu dobu jsem ani nevěděla, zda se dopracuju k jednomu kousku..Znám nesobecké samostatné jedináčky, kterým se rodiče věnovali a je to vidět. Znám rodiny s více dětmi, kde jsou děti věčně odložené u televize, protože na ně rodiče nemají čas ani energii...S tím vařením to u mě určitě nikdy moc tak horké nebude, proto s partnerem tak dobře doplňujeme a neměnila bych ani za zlaté tele🙂 Ten můj by nekoukal ani náhodou, ví že se rozhodně nenudím a malému se dost věnuju. A taky potřebuju čas i pro sebe, abych nezblbla. A jak on říká, tak chce mít doma spokojenou holku a ne kuchařku🙂

kukokuko
autor
7. led 2018

@verusky
Děkuju za zajímavý příspěvek. Takže ty máš splněný životní sen, to je skvělé. Já jsem naopak nikdy po velké rodině netoužila, i když jsem sama ze 3 dětí. O druhém dítěti přemýšlím spíše také z pohledu toho prvního, aby nebyl sám a abych ho snad o něco neochudila...Ale obávám se, že se nikdy nebudu umět jednoznačně rozhodnout...Prostě buď do toho vlítnu a nebo ne🙂

verusky
8. led 2018

@kukokuko vsak ono to nejak vyplyne 🙂 kde se hleda poklad, co umi a rad vari? 😀

terezapetrova
8. led 2018

@kukokuko stylem u druhého bud do toho vlitnu nebo ne věř, ze takto to ma Hromada zen, samozrejmne ze každé dite nese nějakou oběť..

bayt
8. led 2018

@kukokuko Já si nedovedu představit, že by večer manžel přišel z práce, uvařil příkrmy a já je pak druhý den ohřívala. Radši bych to udělala pro mimčo čerstvý. Ale jinak je fajn si to zjednodušit, třeba jsme chvíli žili bez myčky a to pro mě bylo opravdu utrpení. Hrozně mi vyhovuje i robotický vysavač. Pouštím ho dost často, hlavně když někam odcházím a nebo i přes noc, je tichý. Myslím, že s malým dítětem se užije ještě o dost víc 🙂 A díky sušičce taky nežehlím.

Jinak muž by asi radši jedináčka. Já jsem tvrdila, že jedináčka ne, jsem ze tří dětí a sourozence mám moc ráda 🙂 Ale teď jsem ráda, že jsem ráda, a mám bobky už jen z jednoho mimča. Takže tomu nechám volný průběh :D

linbrno
8. led 2018

U nás manžel příkrmy nevaří, to je rychlovka, za vaření to ani nepovažuju, ale vaří vždycky o víkendu a přes týden často chystá večeře. Taky ho to baví. Ale třeba pečení je výlučně moje parketa.

kukokuko
autor
8. led 2018

@verusky
Jasně, máš pravdu...Nějak to vyplyne. Stejně se mi v životě osvědčilo, že ty nejzajímavější zážitky a zkušenosti přicházejí nečekaně🙂 Nehledá se snadno, ale tu a tam se zadaří🙂

kukokuko
autor
8. led 2018

@terezapetrova
No já jsem vlítla i do toho prvního, jinak bych se k němu asi hned tak nerozhoupala...A nelituju ani náhodou..Je to krásná zkušenost, ale opravdu hodně moc budu váhat, zda si to chci lajznout podruhé..A to si teď rozhodně nemám na co stěžovat..

kukokuko
autor
8. led 2018

@bayt
Jasně, volný průběh...Určitě bych počkala s dalšími úvahami až potom až bude první prcek venku..Taky jsem ze třech dětí a jsem za sourozenci ráda, to máme stejně..Ale je tady prostě i to ale🙂 Já zatím tedy nepřikrmuju, ale určitě budu mít pak vařeno dopředu či do mrazáku...Tohle bych moc neprožívala...Jsem ráda, že jsem celkově dost věcí kolem prcka nehrotila. Prcek potřebuje cítit pohodu a ne mít přehnaně starostlivou a řešící mamku..Ale na to si člověk musí přijít sám, takže tady určitě nechci dělat chytrou..

terezapetrova
9. led 2018

@kukokuko ja mam prvni pres antikoncepci takže k tomu asi vic netřeba dodávat a druhé jsme dlouho nemohli mít kvuli zdráv potížím prvního ale je fakt ze kdyz prvni mel půl roku tak jsem o sourozenci ne uvažovala vubec ani v pozitivním ale v negativním smyslu
. Bude to i tom jaké to prvni dítko je.

dora13
9. led 2018

@kukokuko hele, jestli ti prijde, ze uvarit decku prikrm je prehnana starostlivost a reseni, ktere by te stalo pohodu, tak si druhy fakt neporizuj, bo to by te asi siblo😀😀 (bez urazky, celou diskuzi jsem se zdrzela jizlivych komentaru, i kdyz me jich par napadlo, ale ten konec me fakt pobavil😀)

Jinak abych nebyla uplne od tematu, tak ja zacala na materske behat, aby me z tech mych dvou nespavych a urvanych chlapecku nepreskocilo, za dva tydny bezim pulmaraton, na coz jsem jakozto profesionalni kavarenska povalecka patricne hrda😀 A hodne ctu, ale to cely zivot, takze to se za rozvijeni na materske asi pokladat neda🤷‍♀️

terezapetrova
9. led 2018

@dora13 to te obdivuju s pulmaratonem ja už bych to dnes nedala 😂 A drzim palce 🙂

dora13
9. led 2018

@terezapetrova dekuju🙂 ja jsem z toho popravde taky dost prekvapena, jsem dost nesportovni typ, takze jsem fakt necekala, ze to dotahnu az na startovni caru (ted doufam, ze si zitra nezlomim nohu nebo tak neco😀)

kukokuko
autor
9. led 2018

@terezapetrova
Jasně, takže vás si taky prcek našel dřív než jste ho čekali, to máme stejné🙂 No já jsem už slyšela i hlasy, že jsem fakt dobrá, když už po několika měsících mateřství vůbec uvažuju o tom, zda druhé či ne..Přesně, o tom prvním dítku je to hodně. Taky je fakt, že moc nevěřím tomu, že by to případné další mohlo být taky tak na pohodu...Prostě dvě zlaté děti to asi neexistuje🙂

eviicka
9. led 2018

No tak já se tak zamyslela a nakonec jsem na dvě věci přišla - rozvíjím se v řízení auta (na vesnici mi totiž nic jiného nezbyde než se to konečně naučit) a pak ve vaření 😀 (zedníka bych kuskusem asi nepotěšila a naopak malý je docela mlsný, takže to chce improvizaci, aby měl pestrou stravu).

No a co se týká mateřské jako takové, tak prvních osm měsíců jsme plánovali jít do druhého co nejdříve, víceměně se spíš čekalo než naběhne cyklus. Pak přišel zlom, malý začal být náročnější na čas, ale přišly další vnější okolnosti. Takže aktuálně taky pořád filozofuju jestli druhé teď ano či ne a jestli bych to dávala v klidu nejenom se dvěma dětma, ale i s jedním + těhotenství (malému je přes rok).

verusky
9. led 2018

@eviicka ja v te dobe, kdy se to zacne horsit (to pulrocni uzasne dite i materska), byla tehotna... takze mozna kdybych to vedela dopredu, jsem na tom, jak Ty... a verim, ze bych byla klidnejsi...

kukokuko
autor
9. led 2018

@dora13
Asi jsi si ten můj poslední příspěvek nevyložila úplně tak jak byl podán. Nebo jsem ho podala nepřesně..Reagovala jsem v něm @bayt na ty její "bobky už jen z jednoho mimča" Tj. měla jsem na mysli hrocení naprosto nepodstatných věcí jakože obavu z ohřívání příkrmů, z toho, že prcek nemá vždy zrovna uvařeno, ale baští zásoby z mrazáku atd..Aneb jak by řekl můj přítel, pokud chcete řešit takové blbosti a nesmysly jakože se nemá ohřívat prckovi v mikrovlnce, tak napište primátorce, že musí taky vypnout žižkovský vysílač, tramvaje a metro atd., protože téměř vše vysílá nějaké vlny:D Taky to, že člověk zjistí, že mimčo není porcelánová figurka, která se musí úzkostlivě střežit ve vitríně..Já jsem sama sebe překvapila jak to s prckem zvládám na pohodu, a má sparťanskou výchovu🙂
Ale abych šla taky do sebe, tak ano..Máš pravdu v tom, že sebekricky musím uznat, že si rozhodně nejsem jistá tím, jestli chci svoji energii vložit do péči o dvě děti. Až do 35 let jsem byla zvyklá žít jen svůj život, o nikoho nebylo potřeba pečovat, takže cestování a užívání si plnými doušky..S dítětem se vše otočí úplně jinam, to neříkám žádnou novinu. Sice si nemám na co stěžovat, užívám si života i tak, ale zase úplně jinak než předtím..A ano, jsem už trochu pohodlná a prostě víc dětí=více práce, víc krocení hádek, víc starostí, víc financí, které bych jinak investovala do sebe. Tak to prostě je, řekněme si to upřímně🙂 Náš prcek mi přináší neskutečné množství radosti a zážitku a jsem naprosto spokojená v roli matky jedináčka...No uvidíme časem, proč moc plánovat..

bayt
9. led 2018

@kukokuko Promiň, ale myslím si, že sis můj příspěvek nějak blbě vyložila. Psala jsem, že chápu snahu si věci co nejvíc ulehčit. Zatím se nepovažuju za někoho, kdo by něco nějak extra hrotil. Samozřejmě, že jako prvorodička mám ze všeho obavy, jak to zvládnu atd. Ale v normě 😃 Spíš mi přijde, jestli to nehrotíš ty s tím přemýšlením, jestli druhé jo nebo ne, když tvoje mimčo má pár měsíců. A celkově - ten tón příspěvků, cestování, užívání si života, spartánská výchova...no já nevím. Mně nějak nepřijdeš srovnaná ani s tou rolí matky - jednoho mimča.

Jo a jsem celkem zastáncem čerstvého jídla. Nechtěla bych pravidelně jíst rozmražené ani sama, tak to nebudu cpát miminku.

kukokuko
autor
9. led 2018

@bayt
V pohodě, asi jsme se nějak špatně pochopily...Já tě chtěla povzbudit, že to určitě zvládneš a že postupem času budeš zjišťovat, že mimčo je skvělý parťák, který zase tolik věcí nepotřebuje (vibrační lehátka a jiné kraviny, nažehlenou postýlku s lapačema prachu, sterilní čistotu atd. atd.)...Hlavně prostě jen spokojenou a uvolněnou mámu, která dá na svůj pocit a ne obecně vnucované názory a "zaručené" rady ostatních...Každá prvorodička má obavy, já měla taky. Pak jsem ale zjistila, že všechny ty scénáře se nevyplnily a je to o dost větší pohoda než jsem čekala. Ale každý to má samozřejmě jinak, je to o tom dítěti..Já dost váhy přikládám tomu, že my oba jsme dost pohodoví, takže máme i pohodové dítě..A ano, jak mám výjimečně pohodové dítě, tak už teď přemýšlím nad tím, zda druhé ani či ne..Mít doma vřískající cosi, tak mě o tom přemýšlet ani nenapadne, tak to mám já🙂 Srovnané to snad mám dostatečně, i když možná jsou i větší pohodářky, těžko říct...Zatím mi bohatě stačí reakce mého okolí, které povětšinou až obdivují můj nadhled ve věci péče a výchovy...Prý působím jako bych těch dětí měla už víc, jak to nehrotím..Takže tak..Přeju pohodový porod a hodné mimčo..Ty jsi asi o pár let mladší než já. Já jsem ráda, že jsem do toho vlítla až teď, jako mladší bych to hrotila o dost víc. Byla bych vyplašenější, ale to má každý taky jinak..

eviicka
9. led 2018

@kukokuko já za skutečné matky pohodařky považuji své dvě reálné kamarádky, které mají každá dva kluky, z toho jeden ve školce, druhý ještě mladší a mají chtěné a plánované třetí mimčo a jsou to super mámy (a to ani v místě bydliště nemají hlídání).

Jinak všechno ostatní je relativní. Každý, má jiné priority, jiný životní styl a i když třeba já naprostou většinu dne trávím s dítětem, či činnostmi s ním související (vaření, žehlení a třeba i MK), tak mě to naplňuje a jsem tak naprosto spokojená.

dora13
10. led 2018

@kukokuko “jsme pohodovi, tak mame pohodove dite” — to je oblibena vsech rodicu, co si v loterii vytahli hodne decko. Ale jako chapu te, ja byla jako matka jednoho ditete podobne nafoukana😀 “Moje dite je tak uzasne prizpusobive, protoze jsem ho odmalicka brala kamkoliv a neresila to. “Moje dite je hodne a klidne a zcela neagresivni diky me milujici a laskyplne vychove”. Proste taky jsem byla desne husta, cool a nad veci matka, ktera tomu rozumi ze vsech nejlip a presne vi, jak se to ma delat, jako ses ted ty, presne do chvile, nez se mi narodilo druhe dite a zjistila jsem, ze vetsina veci je proste dana a je to povahou ditete a ja jako rodic minimalne u takhle maleho miminka ovlivnuju opravdu malo. Po Honzickovi, ktery je hodny, klidny, neprubojny mame maleho draka, divocaka, ktery blbe nese zmeny a jeste donedavna kousal jak pirana vsechno zive ve svem okoli (uz jsme to nastesti odbourali) — a to jsme pristupovali k obema stejne. Na druhou stranu, starsi je nejedlik a je to s nim o nervy, mladsi sni na co prijde, starsi odmala blbe usina, mladsi lehne a chrni🤷‍♀️ V tomto je super mit dve deti, ze ti to proste tu do jiste miry praskne tu arogantni bublinu o tom, ze tve dite je tak uzasne, protoze ty jsi uzasna, coz, alespon pro me, z tvych prispevku uplne sala😀

morningstar
10. led 2018

Ja taky nevarim, nevidim smysl materske v tom byt uvazana u sporaku a domacich praci. Obedy vyzvedavam ve skolni jidelne. Na materske si dodelavam VS a s peci o male miminko a starsiho syna manzel nekouka co cely den delam. A kdyby koukal, je to jeho problem, ja si chci tu materskou aspon trosku uzit, ne byt uhonena matka co nestihla navarit. Dokud to jde, proc ne. Ano, prijdou prikrmy, ja vim.

kukokuko
autor
10. led 2018

@dora13
Ajaj..No jak to tak pozoruju, tak asi fakt zůstanu u toho jednoho🙂 Pak budu mít větší jistotu, že zůstanu v pohodě a nad věcí jako je tomu teď🙂 Teď pospíchám vařit snídani, vstáváme..

terezapetrova
10. led 2018

@kukokuko ty jo v kolik ti chodi spát? A jak se budí v noci? Jestli se muzu ptát 🙂

dora13
10. led 2018

No, uplne jsi nepochopila, jak jsem to myslela, ale nevadi😀 Hlavne ze ty ses spokojena😀

kukokuko
autor
10. led 2018

@terezapetrova
No drží s námi basu, my rozhodně nejsme ranní ptáčata🙂 Takže usíná kolem 22 a budí se průměrně v 10. To nám vyhovuje...Kojím většinou 2x za noc, třeba ve 2 a v 6...Napije se a do 10 min. zase chrupe..To si myslím, že docela jde.

Strana
z3