Jak uvést do praxe rady z "Každé dítě může dobře spát"?
9 měsíční děťátko uspávám kojením a po dvou hodinách se v noci budí a chce zase kojit. Narazila jsem na knížku "Každé dítě může dobře spát". Dnes jsme vyzkoušeli plán naučit usínat sám. 1,5 hodiny proplakal a nakonec usnul v kleče pověšený na postýlce. Já jsem to obrečela. Nemůžu mu tímto ublížit? Uvedly jste někdo rady této knížky do praxe? Jak jste to zvládli?
Děkuji
vím, že píšu trochu pozdě, ale snad to pomůže nějaké další mamince (přeci jen se tohle pořád opakuje...
Malýho jsem naučila (navykla), že mi večer, prakticky na minutu přesně ve 20:00 usnul u prsa. Hodila jsem ho do postýlky a mezi 21. a 23. hodinou byl vzhůru a vyřvával. To už jsem si ho nechala v posteli a vždycky uspala znovu u prsa. Jenže to se budil každou 1 - 2 hodiny a dumlal mi prso jakou dobu, než znovu usnul, navzájem jsme se rušili... no po skoro 3 měsících už jsem byla mrtvá, celý den nervní (každou chvíli řvala na psa, malej mě přes den vyloženě nebavil...).
Takže jsem se rozhodla naučit spát v postýlce podle Každé dítě může dobře spát.
První večer vyřvával (VYŘVÁVAL - neplakal) dohromady 15 minut (poté, co jsem u něj byla potřetí, usnul), druhý večer teda plakal a to 5 minut, pak jsem ho šla utěšit a usnul a třetí den vyřvával 10 minut. Čtvrtý večer jsem ho dala do postýlky a byl v pohodě.
V noci se budí 2x - kolem 1:30 ho teda nakojím a pak zase zpátky do postýlky.
Malýmu je 8,5 měsíce a spí odpo tak do 15:30 MAXIMÁLNĚ, takže v těch 8 večer je unavenej hodně, což je určitě potřeba. Celkem spí dopo 1 - 1,5 hodiny a odpo 45 min až 1 hodinu. Usíná v 19:45 - 20:00 a vstáváme v 6.
Snad to někomu pomůže... ale nemyslím teda, že je to pro všechny děti to pravé řešení. Ale většinu to asi naučit půjde. Zvlášť pokud mají vynervenou mámu, jako jsem byla já, si myslím, že to minimálně za pokus stojí.
@smallklara hezky jsi to popsala 🙂 take zastavam nazor- nez vynervovana matka, radsi trochu "omezit" dite... a pak je spokojenost na obou stranach 🙂 me to se synem teprve ceka, ted ma 10 mesicu a jde to... tak az bych to nezvladala 🙂 u treti dcery jsem metodu aplikovala v 11 mesicich 🙂
Takže 3 noci už spí mladej i u sebe v pokoji.
Před 20. usne PO kojení (už nenechám nikdy PŘI), spí 6-8 hodin, pak se vzbudí, uložim ho znovu (zabere asi minutu) a spí tak do 6:30... jsem o 1000% spokojenější a vyspalejší
@moni_89 Já bych ti k tomu řekla asi tolik, užívej si tyhle chvíle co to jde, taky jsem chtěla Ltý naučit spát samotnou a udělat pro to všechno, protože jsem musela jít uklízet... pak neplánovaně byla u našich 2 noci, já měla uklizeno... ale byla jsme neš´tastná a strašně mi to chybělo... od té doby (lTÝ JSOU DVA A PŮL) s ní chodím spát, vyprávíme si, ona mi "vypráví", říkáme si co ten c znamenalo... a pak spolu usnele, po večeři si uklidí hračky (protože hračky co jsou neuklizené přes noc vezme ježíšek a pak na vánoce je buď vrátí nebo je dá dětem, c s s nimi budou hrát, tak si je uloží, nebo je dá dětem pro Ježíška)l zuby... a spát... až bude malý ve škole (a věř, že tam bude co nevdět) bude ti to chybět... dej mu pocit bezpečí, že má mámu a tátu, kteří jsou s ním a "ochrání ho" a pak vás "nebude věčně volat a řvát jako na lesy", ale bude vědět, že když jednou zavolá, vy příjdete a budete s ním... tohle období do těch cca 4 let, je období, aby děti získali pevné základy, jistoty a pocit bezpečí... Taky jsemna Lotý řvala, ať už spí, taky jsem jí nechávala řvát... ale vydžela jsem to chvilu a teď, lehne, pokecáme, otočí se ke mě zadkem a v klidu spí... ŘIĎ SE TÍM CO CÍTÍŠ, ŽE TVOJE DÍTĚ POTŘEBUJE NE PODLE TOHO CO KDE KDO ŘÍKÁ NEBO PÍŠE... JE MU 9 MĚSÍCŮ, POTŘEBUJE JISTOTU A MÁMU (TÁTU)...
naší Lotý strašně pomhla školka, ví přesně co se bude dít, ráno vsrtanu, tak tak, tak, školka, pak maminka/babička, tak, tak tak... a je to super... přesně vidím, jak si je Lotý jistá, ve školce, řekne mamy pa a já jdu, dneska jsem se zdržeka asi 10 minut a už byl problém, nechápala to... jak spinkání, do teď byl zvyklý na to a to a blo to tk... a najednou, podle knížky to má být tak... PROČ???
Maminky, má diskuze byla uzamčena, proto vás chci požádat o radu tady.
Podle "návodu" Každé dítě může dobře spát, kterou jsem teď v rychlosti přečetla v elektronické verzi nějak nechápu ten návod. Má dcera (15 měsíců) usne pouze při láhvi s mlékem. V noci se vzbudí cca tak 6x, takže celkově za noc vypije 500 - 750 ml mléka.
Podle té knížky - mám prvně postupně ubírat ml v láhvi nebo se nejdříve zabývat samotným usínáním, kdy k ní budu chodit v daných intervalech ( 1) stejně si vykřičí svoje 2) je to něco jako metoda Estivillova - což moc neuznávám...)?
A pokud mohu ještě dotaz - láhev s pitím při prvotním usínání dáváte dětem v jídelní židličce třeba nebo už když leží v postýlce? Opravdu si dost dobře nedovedu představit, že bych ji měla dát láhev mimo postýlku a pak ji uložit a žádné mléko ji k usnutí neposkytnout.
Děkuji za objasnění.
Mám 3 měsíční miminko. Nevědomky jsem si ho naučila usinat jen u prsu. Přes den mi prakticky nespí, je podrážděnej a unavenej. Usne u prsu a jakmile ho položím je vzhůru a place. Zkouším ho nezvedat, hladit, povídat, ale to se na mě směje, a takhle to vydrží třeba 1,5h ale pak už má zase hlad. A takhle jedem nanovo. Aby se vůbec trochu vyspal přes den tak ho nechávám spát v náručí (vleže se kojit nechce), ale to je přeci jen už dost nepohodlný jak začíná být těžší a těžší. V noci ho prakticky musíme dat do postýlky plně spícího a zabalenyho v zavinovacece. jinak je hned vzhůru. Ráda bych to nějak napravila, ale nevím jak. Když pak hrozně pláče tak už to nevydrzim a vezmu ho do náruče a on hned přestane a je mu dobře. Nechci ho trápit ale zároveň jsem úplně vyřízena, bolala atd. Dudlik nechce, satek ani kočárek taky nepomáhá
Naše malá (8,5 měsíce) také neumí usínat sama a hodně se budí. Mně by ani nevadilo to uspávání a noční kojení jako fakt, že ona je ve výsledku mrzutá a sotva vydrží dvě hodiny vzhůru. Prostě by opravdu potřebovala víc spát vcelku. Když byla malá, neřešila jsem to, navíc měla problémy s krční páteří.
Knížku jsme přečetli s manželem, nevím, jak brečení ustojíme, ale nakonec - brečí i přes den, kdy je protivná a hodinu po třicetiminutovém spánku by si nejraději zase na deset minut zdřímla, a to mi přijde špatné.
První, co děláme, je, že přeskupujeme spánek. Bude to asi trochu očistec, ale ukládáme později a kupodivu se o trošičku méně v noci budí a uspávání na noc je hračka (zatím po 4 dnech), protože je opravdu utahaná. Teď jsem ji držela i dopoledne, aby lépe spala. Uvidíme, jak to pomůže.
Pak zkusíme samostatné usínání. Zatím odbourávám náruč - uspávám písní a hladím ji. Ale neodcházím. Také kojení zkusím nespojovat přímo s večerním spánkem.
A noční kojení si necháme asi jako poslední zákusek. :D Tam bude muset asi víc zastoupit manžel. Uvidíme, jak to klapne.
Já vím, že leckdo to odsuzuje, že trápím dítě a bude neurotická a zničí nám to vztah. Zatím ale výsledek všeho předchozího snažení je, že na jeden zátah přes den naspí max 30 min, v noci max 2 hodiny, je neustále protivná, má totálně rozhozené spaní a jakékoliv aktivity se těžko plánují (např. plavání apod.).Sice naspí dohromady (noc i den) 12 hodin, ale jakoby to nebylo.