Jak zabránit dítěti v odpoutání z autosedačky?
Dobrý den ženy, mám problém a nevím co dál. Dceři je 3 a půl. Máme sedačku Joie Grow (takovou tu otočnou rostouci). Z protismeru už vyrostla a teď jezdí po směru normálně v sedačce ale s klasickým pásem. Vždy ráda cestovala a jezdila. A najednou jí to nějak štve. Všechno jí vadí, kroutí se, vzteká se a hlavne... dostane amok a uprostred cesty se odpoutá.
Vysvětlovala jsem, komunikovala, prosila a křičela. Nepomáhá nic. Na netu jsem nenašla nic co by odpoutání zabránilo (nějakou pojistku).
Máme ještě starou BeSafe do protisměru, ale v protisměru jí bylo zle.
Začínám mít pocit, že nebudeme moci nikam. Protože sice je bezlečně usazená v sedačce, ale je schopná tak řvát a vyvádět, že jízda je skutečně nebezpečná. A pak se na dálnici odpoutá nebo aspoň vyvlékne z horního pásu.
Nevím co si počít. Bydlíme na vesnici a mhd je tu bídné a my rády cestujeme po výletech. Asi je to nějaké období a snad to přejde ale teď jsem opravdu zoufalá. Nejde jen o dlouhé cesty, ale často i půlhodinky. Zkusila jsen eliminovat vše co jí může vadit. Svlékne se do trika, sunda boty, naklopim sedacku do ležernější polohy. Mam pripravene jidlo, piti, hracku. Už jsem zoufalá.... nesetkal jste se někdo s tím? Pomohlo něco??
(Jinak dcera neříká, že by jí něco vysloveně konkrétního vadilo... jen prostě celkový diskomfort). Neexsituje nějaká fakt meeega pohodlná sedačka? Kdyby na to nebyl zákon tak jí normálně dám bez sedačky, protože tento styl jízdy mi přijde nebezpečnější než bez ní. 😭
Máme taky I-spin Grow. Nemám teď návod u sebe (a dítě je ještě v protisměru), ale myslím, že tam se v posměru pětibod používat nesmí vůbec (tedy padá varianta nechat pětibod jako pojistku) a k tomu mít zapnutý tříbodový pás z auta...
Možná jí vadí ty visící nohy, jak už tu zaznělo (zkusit podložit nohy tím není špatný nápad), nebo vadí samotný tříbodový pás? Synovec má Joie Bold, a když jel s tříbodem v jiné sedačce u prarodičů, vadilo mu to, říkal, že pětibod je lepší, netlačí atd... Nejde jí pás přes krk? Že by ji tlačil, škrtil...
@zekrt jo to je možné, já jen vím, že musí být vypnutý airbagy, nějak jsem to nezjišťovala. Jen jsem si všimla třeba při procházce, že někteří vozí děti vepředu
@exbordelar bohužel se u nás vubec nic nedeje 🤣. Mame laskyplny vztah a pohodu. Myslím náročnější spíš prostě kvuli nejake vyvojive fázi. Nevím jestli je to vyslovene obdobi vzdoru či proste neco jiného. Prostě asi se učí regulovat emoce a tak.
@kubesovaadelka jezdi i vepředu, když chce. Moje auto ma izofix i vepředu, což je super. Vepředu je to o fous lepší, ale ne uplne. Zkusim ji ted presunout dopredu a nacpat neco pod nohy a uvidime co se bude dít.
@ajush_ka jj spávně po směru už ten pětiboďák mít nesmí. Krk jsem řešila, dala jsem ji tam svetr, jestli to pomůže a objednala jsem takovou tu ochranu na krk. Ale víc jí vadí ten břišní pás. Resp to, že se kvuli nemu nemuze kroutit, jak chce.
@zekrt ona je celkem vysoká. Není baculatá.
@kubesovaadelka ve předu se děti vozit může. Ta podmínka, jak byla za nás, že od 12 let, 150cm už dávno neplatí. Dítě musí mít autosedačku a je jedno, na kterém místě sedí. Airbag zapnutý, jen při poloze sedačky proti směru vypnutý.
V tomhle věku to chce určitě ještě pětibodové pásání.
My řešili stejný problém u syna. Jednou jsme mu udělali to, že to na bezpečném místě manžel víc rozjel a pak prudce zastavil. Dítě se samozřejmě hodně leklo. Zajeli jsme ke krajnici a hned s ním začali řešit jak se cítí a jak by to dopadlo, kdyby nebyl připoutaný. Od té doby nemáme s poutáním žádný problém.
@ele_nka tj v pohode. Ona se vyvlekne i z petibodu.
mam druhy pas, ktery se pridela na ten pas co je v aute.Tudiz je dite upnute jako do krize. Je to atestovane, kluk me taky vylizal ze sedacky. Pokud by jsi mela zajem budu ho davat dal.
@fyii díky, pošleš mi nejaky odkaz nejdriv? Podivam se na to, jestli by to šlo použit. Díky moc 😍
@majaveja Já to teda znám tak, že sedět vepředu může všude - akorát ve v každé autosedačce. Některé jsou homologovaná jen na zadní sedadla. Na internetu píší, že může sedět vepředu v jakémkoli autě, ale možná v takových těch třeba sportovních to není ideální.
@zekrt Mas nejaky odkaz prosim? Nechce se mi tomu verit. U evropskych aut, resp. pro evropskych trh jsem se jeste nesetkala s tim, ze by koncernove vozy zakazovali prepravu deti na prednim sedadle.
Neexistuje duvod, proc by se nemohl petibod pouzit, jen sam o sobe na udrzeni ditete nestaci, proto tribod pres to. Sedacky muzou na predni sedadlo standardne vsechny, jen ta spin ma iziofix, ze? a ten nebude nejspis do ceho dat, tak smula. Ja bych to teda nedelala obecne, ale jestli je to jedina moznost jak jet autem…
@jelenice_zavodnice Nemám, ale auto máme nové a návod to zakazuje, mrknu na to až budu někdy v autě, co se tam píše. 🤷🏼♀️
@elesse já mám izofix i vepředu
Takhle malé dítě nemá co dělat ve tříbodovém pásu auta. Že sedačka, co máte, neumožňuje v posměru poutat pětibodem, je nepodstatné: pokud nemůže jezdit v protisměru, musíte prostě sehnat autosedačku, která ji po tom posměru alespoň umožní správně poutat. Ono to s tím totiž úzce souvisí, protože kromě toho, že fyzicky pás od auta na poutání takhle malých dětí není stavěný, tak to dítě musí být taky dostatečně zralé na to, aby ho umělo používat. Tvoje není, nemůže v něm prostě ještě jezdit. Pokud se ti někdy vyvlékla z pětibodu, tak to je v drtivé většině případů způsobeno tím, že je špatně vybraná nebo nastavená autosedačka (má kolem sebe příliš místa, tedy i vůli se protáhnout) nebo špatně utažené pásy. Každopádně tam se s tím dá dělat i víc - koupit hrudní sponu, krytku na zapínání spony mezi nohama, pokud by nestačila originál krytka.
Ahoj, par odpovědi jsem přečetla, bohužel nemam čas číst vse, naše 5 leta v tribodove sedačce taky blbla, vyvlekala si ruce, nechali jsme teda sedačku babičce a koupili jsme tuhle a moc si ji chválí, ale ona ma skoro v 6 letech 18kg 🙂 https://www.detske-kocarky.cz/autosedacky/autos...
A co se zkusit zeptat v centru autosedaček, ať na to kouknou a poradí? Třeba je jí sedačka nepříjemná, dobře jí nesedí.
Bundu jí do auta sundaváš?
@journals jj, Bundu, boty, svetr 😀. Každopádně teď jsme 14 dní prostě jezdili málo. A pak jsem zkusila jí nacpat pod nohy něco, přesunula jsem jí na jinou sedačku dopředu a dala chránič ke krku. A zatím je klid. Je to tou sedačkou, ptž pak chtěla jet v té zadní sedačce zase a zase se kroutila jak šílenec. Ten pás tam prostě má blbě opravdu blízko krku a nemá moc kam dát nohy. V té druhé je to lepší, jen je škoda, že není polohovací na případný spánek. Je fakt narovno, takže pak hodně padá hlava. Zatím to dělám tak, že mám v autě obě sedačky a když hrozí, že by chtěla spát, tak dáme do té zadní. Novou už fakt kupovat nechci, to prostě už se finančně fakt nedá. Už tak tohle je pátá co má. Vajíčko, pak jsem koupila tuto co měla vzadu. Pak jsem koupila takovou obyčejnější k manželovi abychom nemuseli přendavat, když s ní chce jet nakoupit. Jenže ta sedačka se do protisměru hrozně blbě přidělávala, a protože byla nová tak se mi jí povedlo prodat a koupila jsem starší protisměrnou ale lepší. V té pak docela dlouho jezdila ale je prostě vysoká a teď už se tam nevejde a jí už nejde podhlavník víc zvednout. Takže jsem koupila tu co máme teď, která je jen posměrná, úplně obyčejná ale od dobré značky, lehká, dobře přendatelná a měla by vydržet dost dlouho. A už na víc fakt prdim.

@kubesovaadelka Vepředu se to smí jen v některých autech. Podle návodu výrobce auta.