icon

Jak zvládnout separační úzkost u devítiměsíčního syna?

31. pro 2024

Zdravím, synovi bude 9 m za pár dnů. Vždy jsem ho dala večer spinkat a po chvilce mručení usnul. No teď spíše když už je tma a dám ho do postýlky, mám rozsvícenou lampičku bez modré složky, opravdu hodně žluté přítmé světýlko… a když odcházím a zhasínám lampičku, začne strašně plakat.
Musím znovu rozsvítit a být u postýlky. Ale má neustále nutkání vstávat a povídat si semnou, smát se… tak ho pokládám a říkám ššššššs asi 10-15 minut a pak usne… nebo když už vidím že zaujal polohu že bude spinkat tak pomalu odcházím.. ale tohle nikdy nedělal. A tak nevím, jestli má už tu separačku nebo se jen třeba bojí tmy..?
Poprvé jsem ho takto chvilku nechala, ale měl takový záchvat breku až se z toho chudinka dusil… tak jsem pak byla u něj a usnul vyčerpáním.

cilkat
31. pro 2024

Tohle zní, že spíš prostě nechce spát (ztráta času, kdy si může hrát, ne?) ... Ale pokud uspáváš 15 minut, máš zlaté dítě 😉 .

autor
31. pro 2024

@cilkat je unavený dost, má hodně aktivit a pak už je spíš i přetažený. Kolikrát se vzbudí kolem 2:30 vždy jak na minutu přesně a děje se to samé, putuje po postylce a pak u nej musim byt nez opet usne. Tohle se mi nikdy nedelo. Vzdy jsem mu dala napit, pohladila a sla

linusha
31. pro 2024

To mi nepřijde jako separační úzkost.

zmrzlinka
31. pro 2024

Pokud nemůže usnout 15 minut ,tak žádný problém nevidím.Separačka to nebude.

cilkat
31. pro 2024

Chápu, že se ti ta změna nelíbí... Ale myslím, že je to opravdu spíš změna týkající se spánu (a ano, může být zcela vývojová. nemuselas někde udělat "něco špatně"), než separačka. Separačka je v bdělém stavu a fakt často o tom, že si nedojdeš ani na záchod, protože dítě tě musí mít (v lepším případě) stále na očích. V horším trvá na permanentním fyzickém kontaktu.
A ne, neříkám, že dítě spát nepotřebuje - jen, že nechce. to je rozdíl. Třeba to za tyden bude tase jinak. a nebo možná ne.

alice180
31. pro 2024

Se mnou se píše zvlášť

squezy
31. pro 2024

Děti se prostě mění. Mění se spanek,jejich potřeby. Nechápu, že tě to prekvapuje, promiň:D Co funguje dneska, nemusí fungovat zítra. A děti ti nereknou 3 dny dopředu, že se něco změní:D nepatrej nad tim,ale prizpusob se. Usne za chvili? Sam a v postýlce? Bravo!!

exbordelar
31. pro 2024

@squezy chtela jsem napsat uplne to same 😂
Mne treba v zivote zadne decko neuslo jen tak samo v postylce, vzdycky jsem musela mazlit/kojit/houpat.
A jak je psano vys, deti se v tomhle veku meni ze dne na den. Co platilo vcera, neplati dnes a nema smysl s tim bojovat ani nad tim patrat. Jedine reseni pro zachovani dusevniho zdravi vsech zucastnenych je prizpusobit se tomu. 9 mesicu - tohle je zacatek toho nejvice nejhorsiho (ve smyslu nejnarocnejsiho) obdobi deti 😅 skonci tak zhruba ve 2 letech... zbytecne se nevysiluj v boji s vetrnymi mlyny 🙃

kokoska29
1. led 2025

Proboha je to živý tvor ne panenka. Proč si ho nechala plakat než usnul vyčerpáním? To je problém ho pochovat nebo u něj alespoň být? Vždyť 15 minut uspávání je nic, co by si po něm chtěla? Každopádně jak už je psáno výše, u dětí se všechno mění, co platilo včera neplatí dnes. Prostě je třeba aby ses přizpůsobila jeho potřebám a rytmu.

sisiss
Odpověď byla odstraněná