icon

Jak zvládnout šestinedělí a péči o novorozence?

leiron
9. únor 2025
leiron
autor
9. únor 2025

Ahoj maminky 😁 jsem prvorodička a tuhle skupinu jsem zkusila založit na základě mých zkušeností a touha zjistit a naučit se novým věcem v šestinedělí a starání o mého uzlíka. Rodila jsem císařem a narodil se mi syn 3.2.2025 v 8:03 a tak jsme doma a mám ho tu, první den chaoticky a hned pocit, že nevím, jestli vlastně na to mám a normálně jsem začala plakat třeba i 5x za den.
Malý první večer průjem a já v koncích, protože v nemocnici s námi probraly, jak kojit. Přebalit a koupat to ano... Sice jednou na ukázku, ale probraly 😁 ale nikdo. Nám neřekl holky až přijdete domů kdyby tohle a tady to... Což je pochopitelný.
Takže mě na pohotovosti ve 2 ráno 😁😁 řekli co si mám koupit za kapky a co dělat pro větry. Ráno jsem poslala chlapa do lékárny a na průjem jsme pořídili espumisan plus probiotika od dr. Maxe pronbiomaxik a super... Fakt mu to zabralo a díky tomu mi druhý den začal víc spolupracovat a neplakal a hlavně dnes ráno spí a já taky a je to fajn... Takže píšu pro ty co si tím ještě neprošli kupte si do. Lekrnicky než si uzlíka donesete do
Espumisan a probiotika hlavně kapičky jsou opravdu prakticky... Já dala vše na lžičku s trochou ostříknuteho mléka a do pusinky a dobrý.. Stolice ještě není úplně 100 procent ale o 80 procent lepší chce to aspoň 3 dny se čistit říkal doktor... Jen kojit a.m brát léky

linusha
9. únor 2025

Založila jsi diskuzi a ne skupinu 😊 je fajn že vám to zabralo. Nám třeba probiotika z Maxe nefungovaly. Ja jsem byla taky prvorodička, my jsme ještě před porodem absolvovaly různé kurzy včetně péče o novorozence. A během prvního roku jsem si zaplatila on-line kurzy k první pomoci a nemocem, k výživě a o vývoji dětí což vřele doporučuji člověk pak není tak ze všeho vyjukany.

vlasta1981
9. únor 2025

@leiron v jednom vás můžu uklidnit ...budete z toho v hajzlíků inu druhého.
Oni se v porodnicích spoléhají na to že máte kolem se zkušené matky a babičky . Je to hrozné hlavně u prvorodiček hodit je do vod a plavej.
Diky za tip ...i u třetího budu jako poprvé jelikož je po 23 letech

leiron
autor
10. únor 2025

@vlasta1981 jo jasný tohle chápu po 23 letech 😊to je hezký a co čekáte, jestli se můžu ptát, každopádně držím palečky pro. Zdraví těhu a vůbec ať všechno proběhnu hladce a ano prvorodička jako. Já je vykulená právě z toho, jaký slyší....nekojte dlouho miminko...od další zdr. Sestry sylsite kojte dokud to. Jde a jak. Dlouho chcete pokud miminko. Chce... No a pak zjistíte, že když dlouho kojit tak. Je mimčo plný a má škytavku a nebo střeva začnou zlobit... Takže než člověk vychyta tak má strach vůbec usnout nachvili... Hrůza.. Aspoň já to tak mám.. A ještě k tomu někdy pláču... Hormony jako. Na dráze

vlasta1981
10. únor 2025

@leiron už to máme za pár. Čekáme holčičku.
Ono se Mimi samo naučí vypít tolik kolik potřebuje . Kontě tak jak vám to vyhovuje . Ať si říká každý co chce . A nemyslete si.brecine všechny . Já brečela jako želva až jsem se zalikala když jsem máme volala že první holka nepije a že nemám mléko .

leiron
autor
10. únor 2025

@vlasta1981 děkuji za tyhle slova... Moc si toho vážím, protože pro mě osobně je podpora důležitá a slyšet to od zkušené maminky a od někoho kdo za sebou má i tyhle stavy je perfektní a věřím, že to tak je jak říkáte.. Děkuji moc, že vidím, že v tom nejsem sama ❤️

vlasta1981
11. únor 2025

@leiron není za co . Prostě to tak je . Já vím že budu brečet i teď po porodu ,že to nebudu zvládat i když jsem zkušená. Jelikož nesnáším kdy mimi pláče jsem z toho na švestku. Mamku už nemám a tchýně stojí za dvě věci ...takže jsem na to sama . Takže si poplac,uleví se ti a nestyď se za to ❤️

mamikajuli
AMBASADORKA
11. únor 2025

@leiron já mám už čtvrté dítko a taky si občas nevím rady nebo nevím, proč zrovna pláče 😃 Nebojte, všechno si postupně sedne, všechno vychytáte a uzpůsobíte podle sebe a miminka💜

michaela666
11. únor 2025

Já nemít manžela, tak jsem v šestinedělí v dost situacích úplně v hajz... S péčí o miminka mám docela praxi z okruhu rodiny a přátel, chvilku jsem při škole hlídala děti formou brigády. Jenže když s tebou po porodu třískají hormony je to šílená jízda. Vůbec jsem nečekala, že se mi něco takového může stát. Přišlo mi jako bych byla nesvéprávná. 🫣 Být první měsíc s malou sama, bylo psychicky náročnější. Pořád mě hlodalo co když se něco stane. 🤦
Fajn byla podpora od holek tady, že v tom prostě nejsem sama a když už bylo hůř tak manžel nebo mamka na telefonu. Žádná máma po příchodu z porodnice nebyla dokonalá a všechno se musela naučit a vypozorovat, protože na každé miminko funguje něco jiného.

Dcera měla každé 3 měsíce nutnou změnu. Jak mávnutím proutku najednou přestal fungovat uspávací rituál a já zkoušela co nového zabere. A pak za cca 3 měsíce opět. Teď jsou jí 4 a pořád se učím.

Důležité je připustit si, že všechno nebude jako před porodem a určit si priority. Uklízení počká, není potřeba stihnou tolik aktivit jako dřív,...
Dovol sama sobě nebýt dokonalá. 🍀

ninive211
11. únor 2025

Já třeba i chápu ty sestřičky v porodnici, že o všem dopodrobna neinformují, ono se jaksi očekává, že maminka, pkud má otázky, se sama aktivně zeptá a bude chtít radu...třeba někdy ty sestry dávaly tyto plošné rady a se zlou se potázaly u maminek, že přece mají vše anastudované a všechno ví (jo, ty internetové matky 21.století 😀 ) Jinak něco kupovat aktivně dopředu se dost často nevyplatí, protože pak se to prostě ani nevyužije...je dobré být připravená, že bude nutné něco dokoupit, dle potřeby, ale nemyslím si, že je nutné kupovat úplně vše předem (kór v dnešní době, kdy je v každm krajském městě nějaká nonstop lékárna -alespon nemocniční a v každém větším městě lékáren několik + internet s možností objednávky online v neděli večer a dodáním do druhého dne). Jinak u těch "prdíků" a průjmu se mi osvědčilo jako kojící matce jíst ty probiotika především i sama -dostanou se do mléka k dítěti. A taky jsem na základě nějaké přečtené rady u druhého dítěte probiotika začala jíst už nějakou dobu před porodem, pokračovala v porodnici a dále a malý neměl po porodu v podstatě žádné střevní problémy (narozdíl o dcery, která mívala klasické "prdíky", ne nějak extra moc, ale ano). Takže tohle se osvědčilo mně-probiotika maminka i mimi.

mamikajuli
AMBASADORKA
11. únor 2025

@ninive211 ano, s tím mám taky dobrou zkušenost - když ji probiotika přímo maminka👍

leiron
autor
11. únor 2025

@michaela666 děkuji moc za tvoje slova... Pomohou mi se z toho nezblaznit ❤️❤️❤️

leiron
autor
11. únor 2025

@mamikajuli děkuju moc ❤️❤️❤️

leiron
autor
11. únor 2025

@vlasta1981 ❤️❤️❤️❤️❤️Děkuji moc je dobře to slyšet... Překonám další týden šestinedělí a snad bude každý den lepší ❤️

safulik
17. únor 2025

@leiron hele úplně v klidu.. malej se narodil 15.1. a řvala jsem pořád 😂 příští týden už mi končí šestinedělí a můžu říct že poslední týden to už je dobrý a už nebrečím 😂 myslím že to je normální a brečíme všechny. Hlavu vzhůru říkám malýmu pořád, že já se učím jak se o něj starat, a on ať se naučí se mnou přežít.. vždycky se na mě podívá výrazem jak kdyby chtěl říct: ,,to jsem se to měl kam narodit" 😂 ale je najezený, čistý, lásky má habaděj tak mu nic nechybí ❤️