Jaké hračky zabaví 3měsíční miminko?
Ahojky. Potřebovala bych poradit jak zabavit skoro 3 měsíční miminko (i klidně až bude větší) - aktivity co dělat společně + aby si vyhrálo samo. Nejsem úplně hrací typ, ale snažím se od narození na malého aspoň prostě mluvit, vezmu si ho třeba k vaření/úklidu
a povídám mu co dělám, snažím se mu zpívat, cvičíme s říkankami (ikdyz si jich moc nepamatuju :D), povídám mu z očí do očí, držím nad ním hračku aby se za ní otáčel apod a když ho chci nechat “hrát” samotného položím ho na hrací deku, pod hrazdičku, do košíku kde má nad sebou kontrastní kroužky. Nic ho logicky dlouho nebaví, tak bych ráda vaše tipy na další hračky, jak se může samo zabavit + i jak se můžu do hry zapojit i já, abychom byli v kontaktu. Chci se mu věnovat, ale nevím jak na to, tak opakujeme pořád vše dokola. Zároveň bych potřebovala poradit, jak moc se zapojovat do hraní a jak moc ho nechávat naučit se hrát sám. Také bych se chtěla poradit, na čem ho mít položeného na zemi, máte tipy na nějakou pevnou omyvatelnou podložku? Na dece to klouže, protože máme všude lino.
Děkuji.
(Budu rada i za odkazy na nějaké ty hračky, pomůcky 🙂)
@adelkl29 ahoj, fajn je knížka Mámou hravě... tam jsou konkrétní typy na hry. Knížku mam, doporucuju. Da se sehnat i bazarová za par korun. Prima je v tom, ze to napsala Česká mamka a většinu pomůcek ke hře najdeš doma nebo pořídis za par kaček.
My zas máme dlažbu, takže jsem pořídila pěnové puzzle. Sehnala jsem krásné barevné v Flying Tigeru před pár měsíci, ale prodávají i s dětskými motivy.
Jeste mě napadá, poridit nějaké lehátko s hračkami. Lehátka můžou hrát, vibrovat, samy houpat... je toho fakt mraky. My mame po neteri, které je od narození do cca 2 let... prostě se přizpůsobit, jak dítě roste.
Btw to že musíš obstarat sebe a domácnost anebo taky odpočívat, dojít si na WC, tak to všechno ho učí, si hrát sám. Později se může zapojit a "pomáhat" anebo si prostě půjde ke svoji hre.
No stress, vedes si skvele. Taky nejsem úplně hraci typ. Se starsi dcerou jsem vybirala hry, které bavily i me. Ver, ze ji je 17 a nijak tim neutrpela, ze jsem ji misto hrani si s poníky, vzala ven na procházku, treba trhat jablka. Teď mam 6ti týdenní druhou dceru a asi s s ni budu víc hrát, ale jelikož mám sama dost aktivit, tak bud budeme spolu anebo si bude hrat sama. To, ze mu povídás, co děláš, tak je super... deti jsou jako houby... budeš překvapená, kolkk si toho zapamatuje: bude lépe chápat souvislosti a bude mit širokou slovní zásobu. No stress - jsi skvělá! 🥰✌🏻
Ahoj, já bych to vystihla slovy: nech brouka žít. Nemusíš do něj nic valit, Buďte spolu, tělo na tělo, kup si pěnové puzzle, dej mu nad to hrazdičku s hračkami, vezměte si ho s tatínkem do postele, užívejte si sebe navzájem. Nic víc zatím nepotřebuje, jen být s vámi. Nemůžeš očekávat, že se takový miminko bude bavit něčím déle. Časem to přijde, ale za mě - není kam spěchat. Ideálně prostě podle něj....
Ja deti nikdy takhle cíleně nezabavovala. Proste pozorovali deji kolem, spis jsem je zapojovala do dění v domácnosti, nosila v nosítku. Kdyz uz trochu lezli, tak sem je nechala na podložce, rozhazela kolem nich hračky, at je zkoumají. Chodili sme hodne ven, procházky a koukali z kočárku, nebo kdyz bylo počasí tak treba rozložit deku v parku. Jinak hračky jako takové je nikdy uplne moc nezajímaly, nějaké hrazdičky apod u nás vyhozené peníze. Kdyz uz nejaka hračka zaujala, tak takova co delala neskutečný kraval nebo lezla na nervy (neustale se opakující hlasitá melodie apod). Spis je zajímaly obyčejné věci- plastové lahve, klice, ovladač, různé pomůcky z kuchyne- misky, obracečky….
@adelkl29 Dokud je teplo, tak na omyvatelnou přebalovací pofložku na zem a sundat plínku a nechat větrat zadek. Bez tepláčků a plenky bude pohyblivější, bude kopat nohama, chytat si je, trénovat převracení na bříško. Za chvilku se unaví a můžeš dát spinkat 🙂
@erika2 To je individuální, nase už při svlikani rvala, pak na té studené podložce a pak že ji to neslo😀' Teď ji větrám zadek ráno při vstávání a zabalim ji do naší postele, kde si skáče a večer po koupání zase v teple posteli.
Vždyť je ještě malinký, má teprve tři měsíce. Nic jiného než tvoji přítomnost teď nepotřebuje. Čti mu, zpívej, buď u něj, maximálně jedna dvě hračky do ručiček a bude spokojený.😉

@adelkl29 Já obecně takhle malé děti moc nezabavovala. Drželi si třeba něco v ručičkách a sami to zkoumali, nebo měli nad sebou hrazdičku. Ve 3-4 měsících se nudili a chtěli být v náručí, ale jakmile se začali víc pohybovat, zabavilo je to. Nějaké učení slov nebo ukazování mi přišlo brzy. Moji to prostě ignorovali. Na dceru jsem potom mluvila dost tak po půl roce, to víc vnímala. Obecně jsem chtěla, aby svět zkoumali po svém a sami se dokázali zabavit (a celkem to vždy uměli). Taky jsem se nechtěla moc "vyšťavit" už na začátku. Nejvíc interakcí jsme měli tak od 1 do 4 let. U druhorozeného už jsem cítila, že trochu vyšťavená už jsem, neměla jsem na něj tolik síly jako na dceru (rozdíl 2,5r).