Je nutné stanovit režim pro klidné dítě?
Dobry den, ahoj,
vsude ctu a slysim, jak je nutne zavadet miminkum rezim - ze jsou pak klidnejsi, vedi, co kdy prijde a ze to maji rady atd.
My (6m) zatim zadny rezim nemame a nikdy jsme ani nemeli, vse delame tak nejak tak, jak to prijde a jak se to hodi.
Maly je vice nez klidny, spi nadherne jak pres den, tak i v noci a je to velmi spokojene bezproblemove dite. Spat chodi, kdyz je unaveny, krmim ho, kdyz ma hlad, na prochazky chodime nepravidelne a ne kazdy den. Sama jsem typ cloveka, co nejak zadny rezim v nicem moc nema, ale nevim, jak moc, v cem a od kdy je to dulezite pro prcka (pokud nema zadny problem).
Poradite, zda je to skutecne dulezite a kdy a cim pripadne zacit? Nebo to mam brat spise intuitivni a nelamat si s tim zatim hlavu?
Dekuji za pripadne komentare a preji krasny cas vanocni 🙂
Sama pises, ze zadny problem nemate, tak proc si delat nasili? IMHO rezim je daleko spis o rodici, kteremu vyhovuje pocit kontroly nad situaci, nez o tom diteti. Musim rano vstat a odejit do skolky v tolik a tolik hodin - musim nachystat vecer obleceni na zitra, aktovku a svacinu do skoly, protoze rano to nestihnu - musim s ditetem napsat ukol a doplnit ucivo, kdyz je nemocne - to je rezim, ktery je shury dany a prirozene se mu prizpusobis. Na MD a RD si udelejte hlavne pohodu🌸❤
@jocelyn87 u nás to vyplynulo časem - ale až tak kolem 2. roku, kdy už dítě spalo jen 1x přes den. U miminka v tom význam nevidím - jí, když má hlad, přebaluje se, když potřebuje, a spí, když je unavené...
Potom když je starší, je to s režimem opravdu snazší. Dcera je palice a hádat se s ní o tom, jestli si bude nebo nebude čistit zuby a o dalším milionu věcí je fakt náročné 🙂 takže režim opravdu pomáhá - jakmile se z toho všeho stane zvyk, není potřeba o tom denně diskutovat.
@jocelyn87 ono si to časem všechno sedne samo, v 6 měsících jsme taky žádný přesný režim neměli. Spíše rituály, jestli se to tak dá nazvat, prostě večer před spaním malá semnou okoupat, dřív seděla v sedačce, teď (11mesicu) ji mám volně v koupelně, pak okoupat ona, do pyžamka, mlíčko, spinkat, přes den když jde spinkat, tak prebalit, mlíčko a spinkat. U nás si to malá tak sama nějak už spojuje, že po přebaleni se udělá mlíčko a spinkat, to samé s jídlem, dřív jedla tak nějak na zavolání, teď když neobedva mezi 11:15-11:30 tak už mrčí hlady, to samé s večeří mezi 16:00-16:15. Není to přesně na minuty, ale samo se to tak nějak vytvořilo 😁💜 nikdy jsem nevěděla s jakou náladou se malá probudí, takže krom neodladnych záležitostí jsem vždycky program nechávala na situaci, jak se malá vzbudí, teď už je to celkem pravidelný, na procházky jsem taky chodila tak nějak jak byl čas, ale pak se začal postupně čas zužovat na jednu pravidelnou dobu a jde vidět, když třeba prší, že furt jakoby něco očekávala (že by se měla obléknout a jít ven) .. nech tomu čas 😊
Take jsme nejaky pevny rezim nemeli nikdy. Vlastne tato nutnost vyplynula az s nástupem deti do skoly, aby sly vecer vcas spat. To asi jedine. Ani u skolkacku to jeste nebylo tak striktni, jelikož do skolky pripadne dalsi den nemusely, dosly pozdeji, nebo se proste vyspali pak pres den. Jela jsem podle toho co prirozene vyhovovalo me a diteti. Pak se dvema to uz byly kompromusy, ale jen trosku. Ani nase silene rodinne vikendove aktivity jsme nijak neomezovali, jen malinko prizpusobili detem.
Jinak teda zuby si vsechny deti samozrejme cisti 2x denne, ale to povazuju tak nejak za bezne v civilizovanem svete, ne za to, ze mame rezim😅
Režim? Ani náhodou...
Ten přišel až s tím, když začali chodit do školky a do školy, dokud byli mimina tak ani omylem...
My režim máme len cez týždeň kvôli školke ale inak cez víkendy a dovolenku nemáme žiaden režim aj preto, že dosť často cestujeme tak by to bolo nerálne dodržiavať. 😂
Starší syn si režim udělal sám. Byl každý den unavený cca ve stejnou dobu, tak jsem spaní vždycky směřovala k tomu času. A to jak v poledne, tak večer. Je fajn vědět v kolik asi usne a kdy budu mít klid 😁 ale jak říkám, syn si to tak udělal sám, já jsem ho do ničeho nenutila, to se ani nedá...
@areh to je taky dobrý postřeh - je fajn to vědět. Protože rodina si dělá plány a ty třeba ladí s dalšími lidmi.
Takže když se někdo zeptá, kdy půjdete na hřiště, koupat se, na návštěvu,...je dobré vědět, jak ten den asi bude vypadat a sladit to s potřebami dítěte.
Ale tohle platí až cca od toho roka při jednom denním spánku.
@antoinet tak tohle jsem nikdy s nikym neladila. Na hriste jsme sly az jsme se vykopali ( casto uz treba v 7 rano, v lete😅 ), koupani 1x tydne mi fakt bylo jedno jestli je v nedeli nebo treba az v pondeli, a na navstevy proste podle potreb hostitele. U nas nebyl problem zadny cas, dopoledne , poledne, odpiledne, ci vecer, klidne az do noci. To je zas vyhoda toho kdyz nemas rezim.... proste se i s detma v pohode přizpůsobíš temer cemukoli.
@jocelyn87 Ty jsi matka a znáš své dítě nejlíp, dej na intuici a netrap se tím, co by mělo být. Naše děti měly režim ve smyslu denního spaní až od půl roku a vyvrbilo se to tak nějak samo podle jejich potřeb, ale pak jsem ho i +- dodržovala a mohla tak líp i plánovat svoje aktivity. Večerní režim jsem zavedla dost brzy a vyplatilo se, mám prostě ráda večer už svůj klid, ale samozřejmě první týdny byly všelijaké. A taky jsem vždy byla flexibilní, když jsme měli plán, výlety, na ničem jsem nelpěla. Ale obecně jsem asi fanda režimu, ale nenuceného. Prostě ty děti si ho nastavily samy a já je v něm pak už jen doprovázela. 😉
@konidana jj, to je hrozny, kdyz se snazis s nekym domluvit a: "no on od jedny do ctyr spinka a od sesti uz zaciname vecerni ritualy" (jednou jsem asistovala a byl to fakt dvouhodinovy proces). Zase se nevidime s nekym kazdy den, neni nad to byt trochu flexibilni, prizpusobi se deti.
To uz jsme teda trochu od pulrocnich deti odbocily...ale v tomhle veku se priupusobovaly taky🙂
@felixfelicis s pulrocnim to bylo uplne free. Kocar, satek a kozy, a mohla jsem kdy chci a co chci 😎
@felixfelicis my to máme taky na dvě až tři hodiny :D novorozenec a školkáček se koupou zvlášť a oba se rádi cachtají, takže jim tu vanu dopřejem (máme malou, ne moc plnou a umejem se přitom taky, takže spotřeba stejná jako kdybychom se všichni sprchovali). Ale taky jsme schopní přijet z návštěvy v osm, cestou vrazit dítěti do ruky housku a hygienu dát za 15 minut a šup do postele. :D takže režim je fajn, ale ne aby to doma bylo jak ve vězení :D
@jocelyn87 Režim budeš potřebovat nejpozději do školky. Já jsem zastáncem režimu, děti to uklidňuje, ví, co bude následovat, po jídle se jde čůrat, po snídani si hrají, pak se jde ven atd. Chodíme ven v pravidelném čase, jíme ve zhruba stejné době, spát se chodí ve stejném čase. Ano, jsme limitovaní tím, že v jednu se chodí spát a do tří spí, večer před osmou jsou ve sprše. Ale právě pro tu pravidelnost jsou děti v klidu a my tušíme, jak by mohl den vypadat. Přechod do školky a školkový režim byl pro starší pohoda. Současně na návštěvě, když jedeme na nějakou akci, tak se režim přizpůsobuje, včera jsme taky z ježíškování přijeli mimo rytmus, nezvedali jsme se prostě jen proto, že byl čas. V nějaké knížce jsem kdysi četla, že režim dává dítěti jistotu. Osobně si myslím, že v každé rodině může vyhovovat něco jiného, není třeba nechat se nutit do ničeho, je to na vás a vašich zvyklostech. Ale jak jsem psala na začátku, časem se každý musí přizpůsobit, musí se vstávat do školky, tam neřeší, které z 28 dětí má hlad, prostě v určitou dobu je svačina, oběd, v určitou dobu se jde ven. Ale v půl roce je k těmhle starostem daleko - časem si třeba mrňous najde režim sám.
@inssomnia u nas vsechno tak nejak plyne - deti se kazdy den koupou/sprchujou v jinem poctu a v trochu jinou dobu, nebo se taky nekoupou vubec - jak nas zrovna navede situace, a nijak nad tim nepremyslim, jak by to "melo spravne byt". Nemam problem plnit skolni povinnosti ani dostat deti nekam na cas a tak, ale ten zbytek vubec neresim, ze bych potrebovala vedet, jak muj den bude vypadat🙂 Ted teda po mem nastupu do prace uz je bohuzel toho volneho casu opravdu malo, takze prostor na improvizaci skoro neni - tim vic jsem zastancem to nehrotit, kdyz to neni potreba🙂

@jocelyn87 nutné to není 🙂
Režim má mnoho výhod - děti mají rády vše, tak jak znají a může být snazší zvládat věci, které dítě nemusí, ale je to pro něj rutina (např. čištění zubů, když ví, že pak bude čtení knížky apod.), takový odpočinek po obědě je přínosem pro dítě i mámu, která si odfrkne.
Úplně striktní režim taky není dobrý, pak je těžké čelit změnám a neočekávaným situacím.
Pro mě bylo zlomem nástup do školky - jakmile víš, že vstáváte na přesný čas a malé dítě má spát aspoň 10 hodin, aby bylo ráno veselé a odpočinuté, je fajn mít nějak nastavený večer.
Ale jinak dítě vpluje do rodiny, co má nějaký životní styl a nemá smysl ho násilně ohýbat, když by vám v tom nebylo dobře.