icon

Jeden spánek u kojence. Kdy na něj přejít?

14. únor 2025

Zdravím maminky
Potřebovala bych se Vás zeptat, mám syna, za 5 dnů 11m. A má dva spánky, vstává kolem 7 ráno a dřív měl první spánek kolem 9-9:30 půl hodinky, jenomže teď se to protahlo a usíná až kolem 11 až 11:30, a ve 14hod chodím každý den ven, kde má druhý spánek, jenomže bdělé okno mezi prvním a druhým je poměrně krátký, takže mi usne až kolem 14:30, někdy později a spí hoďku a půl, kolem 16h vstává, večer chodí spát v 8, ale trvá mi fakt hodinu ho uspat, večer se častěji budí, myslíte že je čas přejít na jeden spánek odpoledne? Kdyby vstával později tak je to jasný ale vstává opravdu brzo, někdy už v půl 7, a že by vydržel vzhůru až do těch 2 právě nevím 😶‍🌫️ nebo jak to máte vy prosím? V tomto věku.. děkuji za každé rady

uzivatelkapetra
14. únor 2025

Zkus někdy jeden den jestli vydrží alespoň do 11 a pak co nejdéle jezdit ať spí a večer může jít spát třeba kolem sedmi. Třeba to půjde, dej na své instinkty.

jirovapa
14. únor 2025

Časem jsem se snažila děti nechat vzhůru do oběda, který jsem nejprve dělala na půl 11, potom na 11 a časem jsme se dostali na půl 12. Potom jsem se snažila o spánek nejdéle do 14:00-15:00, záleželo kdy děti usnuly. A večer nejprve chodily spát v 19:00 a nyní už chodí ve 20:00.

nelly_strokova
14. únor 2025

Dcera už asi od 10. měsíce má jen jeden spánek, spát jde ve 12 a spí do dvou, někdy déle. Ranní vstává kolem půl osmé a večer jde spát ve třičtvrtě na osm. Výjimečně má spánky dva, když vstává dřív nebo je prostě hodně unavená. Některé dny jsou trochu horší a je večer už unavenější, ale musí se prostě zabavit. Poznala jsem, že musí přejít na méně spánků tím, že každé uspávání bylo peklo a trvalo to fakt dlouho a nakonec to stejně časově nevycházelo. Teď lehne a většinou hned spí, když ne hned, tak třeba do deseti minut.

martulka88
14. únor 2025

U nás syn zrušil dopolední spánek brzo - řekal bych někdy v půl roce. Mně se osvědčilo uspat hned po obědě a cca ve 13.už spinkal a spal do 14.30-15. Přičemž v 15 jsem ho popřípadě budila. V 18 koupání, krmení a spánek. Ve 2,5 letech zrušil odpolední spánek. Takže jedeme systém 17.30koupání, večeře a mezi 19.-19.30 jde do postele. My jsme naštěstí naučili už od miminka, rozloučit se, přikrýt a spinká hned, jakmile odejdeme - máme kameru, takže jsme v klidu.

autor
14. únor 2025

@nelly_strokova naše uspávání je taky peklo právě, ten první spánek dřív si lehl a fakt za chvíli usnul, ale teď uspávám 40min , hrozně sebou mele, brečí, vzteka se, nakonec usne a spí, druhý spánek v kočárku venku, to usne protože na vzduchu se přecejen spí líp, no a večer zase scény, místo cca 15min jako dřív se to uspávání protahlo i na hodinu, a neobejde se to bez vztekání, což dřív nedělal, takže to asi je znamení na jeden spánek, já právě nevím, zkusím a uvidíme

hanka_12345
14. únor 2025

tak ho dej vecer v 9, muj malej mel pred par dny 11m a ty casy mame cca stejne na spani. Ve 20hod mi usne malo kdy. odpo chodi taky k te 15 ...kdyz ho uspavam ve 20h tak se napije a lita po posteli. To nema vyznam...tak jdeme zase do obyvaku a zkousim to po chvili. Vetsinou k te 21h usina

Ale jeden spanek mu teda nestaci. Dneska mel jen jeden protoze to mel jakysi cely prevraceny. Rano spal do 9, pak sel spat a vstaval v pul 3, pak to na nej padlo v pul 6 a to byl uz dost protivnej ale dat ho spat v 18h to je sebevrazda :D to se mi vzbudi hned a pujde o pulnoci. Takze jsem se ho pokusila zabavit aby dal aspon do 19-19:30
To je prave takovy naprd. Clovek by to i zrusil ale hodne deti to jeste nevydrzi tahonut

autor
14. únor 2025

@hanka_12345 malej se napije a přesně jak píšete, lítá po posteli, jakoby nebyl unavený, kolikrát se na to vykašlu a jdeme do obýváku ale pokaždé to bylo ještě horší protože se prostě probral úplně a pak už nechtěl spát, vydržel prostě i do půl 12 a to já už kvetla, takže jdeme do postele v 8 a prostě vydržím to jeho lítání půl hodinový, pak vztekání a max do 21 spí...

jaja01k
14. únor 2025

U nás to bylo u obou dětí stejně, kolem roku přecházeli ze dvou spánků na jeden. Přestali spát odpoledne a ten dopolední spánek se jim postupně posouval na pozdější hodinu. Takže nejdřív spali před obědem, pak jsem to přehodila na oběd před spaním.

hanka_12345
14. únor 2025

jo to je presny, ja takhle nekdy chodim 4x 🙄

nelly_strokova
14. únor 2025

Asi je potřeba to vyzkoušet a uvidíš. Jinak třeba dnes už byla dcera taky unavená večer brzo a usnula na mně chvilku po šesté hodině. Nechala jsem ji zdřímnout 15 minut, pomohlo jí to, aby byla v pohodě a vydržela, ale spát šla normálně před tou osmou a usnula dobře… Někdo právě doporučuje v těhle případech, kdy dva spánky jsou moc a jeden málo, dát jeden spánek jen jako krátký šlofíček 15-20 minut, aby vydrželi do toho požadovaného času. Jen moje dítě spí rádo dlouho a ty šlofíčky nám moc nejdou. 😂 Ale dnes to opravdu pomohlo. 😁

ladyhacek
14. únor 2025

Staršímu jsem "večerku" měnila neustále. Dle potřeby " oběd měl třeba v 11 a pak šel spát, kolem 18 pak koupání, večeře a v 19 spal
Mladší syn byl spavejší takže druhý spánek jsme odbourali v roce a půl. Ale on byl schopný spát do 16-17 hod a ve 20:30 už spal a až do rána.

autor
15. únor 2025

@nelly_strokova no tak katastrofa, vynechali jsme teda první spánek, ani nebyl unavený kolem té 11 co byl zvyklý, šli jsme ven v půl 1, a myslela jsem že usne hned ale usnul až ve 13:20, po půl hodině se probudil, byl 40min vzhůru, takže jsem jezdila a usnul pak na 35min, takže moc toho nenaspal, tak nevím jestli mu ten první spánek teda nakonec chyběl že spal odpoledne takhle blbě, fakt nevím...a to on spí v kočárku vždy dlouho, málokdy se probudí.. tak jsem zvědavá na večer, to asi vykvetu😄

nelly_strokova
15. únor 2025

Možná na to není připravený. Ten spánek je prostě alchymie. 😅 Zkusila bych tedy třeba nechat ty dva, jak je máte a jen ten druhý trochu zkrátit, aby byl do večera více unavený a usnul rychleji. Každopádně některé děti usínají ještě hůře, když jsou přetažené, tak na to pozor.

autor
15. únor 2025

@nelly_strokova to vám tedy řeknu😃 nikdy jsem snad neřešila něco víc a zároveň si nevěděla rady😄
zatím teda spí, usnul kousek po půl 9, mě právě mate že se u toho prvního hrozně vztekal, že mi přišlo že ho až nutim k tomu spánku...tak uvidíme zítra co nastane dál😎