Jídelníček 11měsíčního miminka. Je v pořádku?

lentilka0123
31. črc 2023

Ahoj všem,
prosím o názor na jídelníček mého syna, kterému je 11 měsíců. Mám pocit, že na svůj věk je malý a drobný, nemůže to být tím, že málo jí? Na 10 měsíční prohlídce měl 8,3 kg, teď má v 11 měsících necelých 8,5 kg a přijde mi to nějak málo.

Snídaně (7.30-8.00) - UM, většinou vypije cca 280 ml.
Svačina (10.30-11.00) - buď ovocná přesnídávka s ovesnými vločkami nebo krupicí (190g) nebo mu udělám obilnou kaši Babylove s ovocnou přesnídávkou (cca 220g)
Oběd (cca 13.30-14.00) - buď masozeleninový příkrm ze skleničky (220g) nebo mu uvařím masozeleninový příkrm (naberu mu porci cca 260-270g)
Svačina (cca 16.30)- buď mu namíchám jogurt s přesnídávkou (100g jogurt + 100g přesnídávka) nebo mu rozmělním dětské sušenky (bez cukru) v přesnídávce (190g přesnídávka + 20g sušenky) nebo mu rozmačkám čerstvé ovoce s jogurtem (celkem cca 200g, např. má banán, jablko či meruňky). Rád také jí sám, nejraději má meruňky, sní tak cca 2 velké (celkem cca 100-120g), pak mu ještě dám od Nestlé Gerber Organic kokosový dezert (bez cukru, ovocný), ten má 90 gramů, moc mu chutná, má ho rád. Také má rád kombinaci tento kokosový dezet + kukuřičné tyčky od pana Křupky, to sní tak 5-6 a už nemůže.
Večeře (19.00) - UM, vypije cca 240-250ml, někdy až 280ml, ale spíš méně. Pokud během dne dostane např. kukuřičné křupky na kousání do kočárku, tak pak večerního mléka vypije trochu méně.
Během dne vypije cca 350-400 ml tekutin (ráno mu vařím dětský čaj, pak pije vodu), někdy vypije víc.
Přijde mi, že když se mu snažím dát trochu větší porci jídla, tak si pak ublinkává, že je přejedený.
Myslíte, že je jeho jídelníček dostatečný? Nebo byste něco změnili, či přidali?
Syn je přes den velmi aktivní, hodně leze, všechno rád prozkoumává.
V noci krásně spí, většinou usne kolem půl osmé až osmé a spí až do 7 hodin do rána. V noci se na jídlo nebudí už od 2.měsíce.

Budu moc ráda za Vaše názory, je to mé první dítě, nikdo v mém okolí zrovna miminko nemá, takže se nemám s kým poradit. Děkuji moc 😊

erchia
31. črc 2023

Pěkný den, máme podobně starého syna, tedy našemu bude 11 měsíců za 14 dní, váží taky zhruba stejně a jako menší neměl úplně ideální váhové přírůstky, ale teď je dle doktorky zhruba uprostřed tabulky, takže v podstatě snad ok 🙂
A přijde mi, že určitě jí míň, než tady mladý pán, tak nevím 🙂
Naše mládě se po ránu trochu kojí, ale moc tomu nedá, pak má tak kolem deváté, desáté hluboký talíř s dvěma banány, větší částí ovocné přesnídávky a dolité kojeneckou studenou vodou.
Nemám zváženo, proto uvádím talířové jednotky :D

Pak tak zhruba za tři hodiny od banánu a spol. má tak kolem té jedné oběd - jeden den zeleninu a druhý zeleninu s masem, v množství velká a malá sklenička, což dělá nějakých víc jak 300 gramů.
K tomu 210 ml UM.

Pak za další tři hodiny kaše, zhruba kolem čtvrté, páté, zas na střídačku, jeden den rýžová, druhý cereální, se zbytkem přesnídávky z rána.
Tady po ní někdy kojím, ale opravdu tomu už moc nedá. Přes den mu nabízím vodu, ale do té taky není zrovna zapálený, no a čaj nechtěl už vůbec. Nicméně dehydratovaný dle všeho snad není, plenky počůrává naštěstí bez problémů 🙂

No a nakonec po koupání, kolem sedmé, osmé, 210 ml UM a u toho většinou usne a spí tak do těch šesti 🙂

A co se týče aktivity, tak neumím posoudit, ovšem kvůli podmínkám v bytě nemá zas tak široký záběr, tedy jeho rajónem je hlavně ohrádka, ale tam zas sebou melduje tam a zpátky 🙂

blondynka400
31. črc 2023

@lentilka0123 mne ta váha přijde v pohodě, holky neměly o moc víc a do byly na délku hodně dlouhé. I ten jídelníček mi přijde dobrý, nepřijde mi, že by jedl málo, naopak. Co mne ale zaráží je ta snídaně a večeře u takto velkého dítěte jenom UM. To bych už nahradila "normálním" jídlem, ideálně v kouskové podobě a UM už jenom jako doplněk. Třeba večeře měly v tomto věku holky dvě, jednu cca v době večeře s námi normální jídlo a pak před spaním ještě kojení.

cilkat
1. srp 2023

já v téhle době kojila na požádání, takže nemám přehled o mléku, ale množství jídla, které píšete, syn snědl tak za týden (a to moc nepřeháním). Zvětšit porci mi nepřijde vhodné, možná leda přidat někde nějakou sváču typu třeba kousků ovoce/zeleniny do ručičky. Ale myslím si, že kdyby měl hlad, zdělí to. Minimálně třeba buzením v noci na mléko. (Jinak ano, syn měl potíže s jídlem a kvůli tomu nepřibíral a prakticky nerostl... ale taky můžete mít prostě přirozeně drobné dítě.)

erchia
1. srp 2023

A ještě doplněk - pokud je například po obědě, tedy zelenině i UM, neklidný a já mu nabídnu kojení, tak si trochu dá, ale pak si většinou i ublinkne, takže zřejmě mu to fakt stačí.
Jinak naštěstí není právě moc blinkací, jen když se takhle předucne, případně se pořádně nedoříhne, což myslím náhlé situace typu, že ho musím položit dřív, jak za 15 minut a jít třeba na wc a tak.

andreacantu
1. srp 2023

@lentilka0123 pekny den….myslim ze toho mas dost, kdyz se ohlednu zpet par mesicu tak mala to mela vice mene stejne, pak ve 12 mesici uz nechtela vecerni mleko, ale kasi. A nepribrala prakticky nic od 10 do 14 mesice, mela to plus par desitek gramu kazdy mesic. Jenze v 10 mesici sla ze 4 na 2 a zacala litacka a myslim ze to bylo tim, ze vydavala spoustu energie nejprve chuzi kolem vseho a pak behem. Ted je ji 20 mesicu a paradoxne toho sni mene, pribira postupne, ale rekla bych ze svaly jak porad nekam leze a skace a beha.
Kdyz ji bylo 10 mesicu tak mela 9,6 kg a ve 12 mesicich 10 kilo. Je dlouha jak ctrnact dni pred vyplatou.

mamora
1. srp 2023

Jestli tvůj syn tohle všechno sní, tak gratuluji. Mému synovi je 13 měsíců. V roce měl 10,5 kg a 77 cm. Ráno v šest vypije 180 ml UM. Kolem osmé plátek tousťáku s žervé. V deset cca 100g přesnídávky plus bílý jogurt. V jednu maso zel. oběd (dětská miska). Ve čtyři čerstvé ovoce (třeba čtvrtka jablka) opět s pár lžičkami jogurtu. V sedm večeře zase plátek tousťáku třeba s máslem a plátkem šunky, kolečko okurky. V půl deváté 180 ml UM. Ale většinou nesní celou porci ať už oběda nebo plátku tousťáku. S jídlem si radši hraje a uhýbá pusinkou, i když ho krmím a v ruce má hračku (což jsem hodně dlouho zakazovala, ale nakonec jsem ustoupila, hlavně aby něco snědl). Dost často jsem na nervy z toho, že nechce jíst, ale uklidňuju se tím, že kdyby měl hlad, tak se nají. Takže jestli tvůj syn je po jídle spokojený, nechala bych to tak. Naopak by mi přišlo špatně, že se nacpe až ublinkává. Třeba bude mít drobnější postavu.

lentilka0123
autor
3. srp 2023

Dobrý den, moc Vám všem děkuji za odpovědi. Ještě jenom doplním, že synovi je 11 měsíců teprve 5 dní, tudíž se v příštích několika dnech/týdnech ještě může spoustu věcí změnit. Také bych doplnila, že syn dlouho neseděl, pořádně sedí až poslední cca 4 týdny, do ničeho jsem ho nenutila, nechala jsem to na něm, až se pro sezení rozhodne sám a dělám to tak celou dobu, dlouho třeba ani neměl zájem krmit se sám, ani jíst větší kousky, hnedka se začal dusit, i když jsme často zkoušeli, takže jsem z toho vycítila, že na to ještě není připraven, každé dítě je prostě indivudiální. Chápu, že některé miminko už na půl roce sedí a krmí se samo, ale to přece neznamená, že to tak musí mít každé dítko. Syn už teď sám dokáže vzít jídlo do pusy a kousat. Ale dlouho o to zájem prostě neměl a byl spokojený s rozmixovanou stravou. Myslíte, že už je správný čas mu nahradit jednu dávku mléka pevnou stravou? Např. nahradit snídani? Pokud ano, co doporučíte? Moc děkuji za rady. 😊