icon

Jsem máma a nezvládám úklid

kulihrasekzeleny
15. únor 2018

Malemu bude za mesic rok a ja nezvladam bezny uklid. Myslim tim zametani, vysavani, a utirani prachu. Je to katastrofa jeste mame dva male psy a kocku. Takze jeste venceni. Vysypane stelivo z kociciho zachodku. Kazdy den je doma smeti, prach. Maly to roznasi. Pritel uz ma poznamky ze neuklizim. Ja to proste nedavam. Kdyz chci neco delat, syn dela neporadek. Bere co nema, chodi kam nema, hrabe do skrinek. Do toho pitomeho zachodku hrabe. Otvira dvere na zachod saha na prkynko. Tak za nim neustale litam. K tomu kazdy den varim 3ruzne obedy. Protoze drzim dietu. A pak vidim vsude ten bordel na zemi to smeti a uz nemam silu to uklizet, kdyz vim ze to za chvili bude znova. Vynadajte mi ze sem zdechla a vymlouvam se. Uz nevim co delat. Jak to zvladate vy, kdyz porad litate za prckem? :((

Strana
z7
babanci
18. únor 2018

@linbrno Často slyším,že se mamky těší do práce,aby nemusely prát,luxovat,uklízet,ale moc tomu nerozumím. To všechno se bude muset taky dělat,jen na to bude ještě méně ćasu.

pasiba
18. únor 2018

Myslím, že když jsou deti malé je to na domácnost to nejtěžší obdobi. Přijdou ty děti do věku kdy začnou pomáhat. Mam dcery 9 a 6 let a už jim v pokoji jen vytiram. Vše ostatní si dělají samy. Tohle obdobi nepořádku přejde 🙂 pro pobavení posílám fotku dcerky ktera ráda uklízí i krb. Mam je skvělé 🙂 největší bordelář je u nás tatínek. Za pár dni mu porodim syna tak jsem zvedava jestli se připojí k nám holkám nebo bude nepořádný jako tatka 🙂

eviicka
18. únor 2018

@babanci zatím nemám osobní zkušenost, ale beru to tak, že se nemusí tolik vařit a že když je rodina většinu dne pryč tolik se nenadělá. Jinak sestra mi tvrdí, že jak začala pracovat (nejdříve tedy na zkrácený) tak se jí v tomto prý opravdu ulevilo.

alboo
18. únor 2018

@swetlusska bože bože. Dávat zvířata pryč kuli diteti, to je zas názor. Byly doby co jsem měla roční dítě, 4 kočky a 3 psy 🙂 a největší bordel je a byl od ditete. Co se týče nakaz od zvířat, tak pokud se dodržuje základní hygiena tak se není čeho bát. Dcera i když jednu dobu kvuli velmi specifické nemocí měla zákaz jakehokoliv kolektivu i treba nákup atd. Ale ke zvířatům mohla 🙂 osobne jsem se na to ptala jedné profesorky která měla dceru na starost 🙂

alboo
18. únor 2018

@kulihrasekzeleny buď to neřeš nebo asi tak 🙂. Pokud chceš mít uklizeno, a s malym to nezvladnes tak buď paní na úklid nebo uklidot když spí a to myslim buď ráno vstát dřív nebo večer jit spat dyl... A najít si prostě systém. Já chodila od 5.m. do práce na část uvazku pres noc, dum a zvířata. Taky jsme měli a i teď máme doma bordel. Ale spis že mě to extra nebaví. Ale čas si na to prostě najdu.

babanci
18. únor 2018

@eviicka Já jsem byla v největší pohodě na mateřské dovolené. Lítala jsem teda dost,ale měla jsem domácnost v cajku. Od té doby,co pracuji, nestíhám nic. Děti už mám teda z domu,ale stejně...ráno vstávám o dost dřív než musím,abych umyla nádobí po snídani a něco přežehlila a stejně pak běžím domů,abych to dotáhla, vyluxovala,vytřela,peru denně.. kolikrát se sama divím,jak jsem to dávala s třemi dětmi. Ale nepořádek mi tu dělá jen muž,to vrčím a vnoučata a těm to dovolím.

linbrno
18. únor 2018

@babanci Beru to přesně tak, jak to zaznělo- nebudu muset chystat (vymýšlet, nakupovat) věci na každý oběd, uklízet po dětech, když se učí jíst a hlavně nebudu pořád jen v péči o děti. Chápu, že pro něokoho to může být naplňující a naopak ho stresuje práce, ale mě prostě ten domácí kolotoč akorát válcuje, že za mnou není nic pořádně vidět. a to nesedíme jen doma a mám i vlastní zájmy. A hlavně- větší děti už zaúkoluju, teď se mnou sice tříleťák" vaří" - míchá těsto a tak, ale stejně to defakto dělám já a akorát to trvá dvakrát dýl a je dvakrát víc nepořádku. ale beru to jako investici do budoucna, že to pak bude brát za normu, že se doma pomáhá. Jen je to prostě únavné a na nekonečnou trpělivost.
Jinak muž je zvyklý dělat domácí práce, takže třeba o víkendu je to pro mě odpočinek, bo se konečně dostanu v klidu k žehlení nebo k něčemu, co chce delší dobu pozornost. On navaří a úklid si nějak rozdělíme.

bekyc
18. únor 2018

Tak tohle asi zažívá v určitém období každá máma. Pořiď si paní na úklid a máš po problému. Ale nejdřív bych zkusila zamezit tomu, aby třeba lezl do toho záchodku, dej ho někam za dveře. Jestli ti vadí, že chodí na záchod, tak dveře zavři, nebo zamkni. Dítě ale chce objevovat a zkoumat, tak mu nech třeba spodní šuplík, dej mu tam věci co může vytahat a budeš mít na chvíli klid. A zapoj tatínka, on sice pracuje, ale ty taky. Takže domácí práce si taky musíte rozdělit. A jestli to nechápe, tak se bude muset smířit s bordelem. Zkus mu nechat dítě na půl dne a očekávej uklizeno, uvařeno a spokojený dítě, to ho myslim vyléčí.

blahova_andrea
18. únor 2018

patřím k těm, které stresuje práce. při dětech stihnu, co chci. co je nutné, co potřebuji, co ne dnes, tak zítra, ale prostě je to pohoda. děsí mě nástup do práce, kdy k péči o domácnost a děti, přibude i lítání do práce a z práce, celý den pryč, stíhání vyzvedávání dětí, kroužků. práce doma neubude, ani se sama neudělá. jen na ni bude méně času. buď posunu meze toho, co je uklizené nebo to budu honit po večerech a nebo budu mít prd z víkendu...to jsou teda vyhlídky 😀 mateřskou beru jako čas, který si plně plánuji jen podle sebe a dětí. ne, že mám práci, která si žádá své a rodina se musí vejít tak nějak okolo ☹ ne, že bych za sebou neměla roky probděných nocí, potoky slz zoufalství, mega únavu, nespavé děti s kolikami, divočáky...ale...ještě jsem do práce nenastoupila a už teď raději vzpomínám na toto vše než hledím dopředu na to, co mě čeká.

linbrno
18. únor 2018

Nojo, každá jsem nějaká, a v tom je to hezký;)

2veverka
18. únor 2018

@pasiba Ahoj, mohla bych se prosím zeptat, jak jsi toho u dcer docílila? Moje děti jsou podle mě veselé, chytré a prima, ale nyní, právě ve věku 6 a 9, neudělají nic, co jim neřekneš. Odhazují ponožky, oblečení, dílky ze hry, v podstatě to bylo mnohem lepší, když byly menší. Baví je třeba vaření, krájení, to jo, vybalí myčku (na povel), zajdou do obchodu, ale ty běžné úkony je potřeba stále připomínat, což mě vysává. Jak jdeš na to ty?

pasiba
18. únor 2018

@2veverka Já tak úplně nevím. Náš vztah funguje na naprosté upřímnosti a otevřenosti. Prostě taknejak ví, že bych za ně položila život a taknejak jako kdyby mi ukazovaly, že jsou za to vděčné. Každý se tulime a několikrát denne si říkáme, že se milujeme a prostě to nějak funguje. Když jsem s nima zůstala sama tak mi oni řekli, že chtějí abych si našla nějakého strejdu 🙂 A taky vedi, že žádného strejdu nebudu milovat vic jak je 🙂 ..... Prostě vedi, že jsou u mě na prvním miste a asi si to první místo chtějí udržet 🙂 jinak si to neumím vysvětlit

babanci
18. únor 2018

Pamatuji si to takto. Ráno brzo vstàt,připravit snídaně,svačiny,osprchovat se a namalovat,pak vybravit děti do školy,školky,v osm v práci s vyplazeným jazykem. Pracovala jsem na zkrácený úvazek,naštěstí. Odpoledne vyzvednout ze školy,jedna na kytaru,jiná plavání,angličtina. Čekala jsem na ně,než jsme se dostaly domů a udělaly úkoly, večeře /dělal otec/,vykoupat a do hajan. Pak jsem to trochu pouklidila, vyžehlila,vyprala a pověsila. Prach se usazuje,i když nejste doma. Do postele v 23.00 hod. Utahaná jako pes. Velký úklid,tzv. hospodářský den v sobotu. V neděli čas na zábavu. Obvykle se po výletě hodnê pere. V Elle jsem četla o superženě,co pracuje ve vedoucí funkci,studuje,má 4 děti,jezdí na koni a učí se italsky a přemýšlela jsem,kde dělám chybu. Vzpomínám na mateřskou dovolenou,jaká to byla nádherná doba.

krystalka
18. únor 2018

@blahova_andrea - ono u toho návratu do práce hodně záleží na tom, jakou pracovní dobu máš a jak moc můžou pomoci manžel, případně babička apod.... Já se třeba vracela do práce v synových 3 letech, na dlouhý/krátký týden, vždycky 2 dny jsem odcházela v 8 ráno a vracela se ve 20:45 večer....pak 2 dny celé komplet volné, takhle pořád dokola....ty dny, co jsem byla v práci, tak byla se synem dopoledne babička, odpoledne manžel, pak šel syn do školky, takže já ho ráno odvezla do školky, šla do práce, odpoledne ho buď manžel nebo babička vyzvedli a byli s ním do večera, než jsem přišla....no a ty 2 dny, co jsem měla volno, jsem si syna užila celý den, dokud nechodil do školky, tak jsme byli celý den spolu, když potom začal chodit, tak jsem ho ráno odvezla do školky a buď jela do práce, nebo jsem se vrátila domů, poklidila, udělala co bylo potřeba a po obědě jsem ho vyzvedla a celé odpoledne jsme měli pro sebe....pokud jsem byla v práci, tak opět vyzvedával manžel nebo babička....teď mu za pár dní bude 10 a pořád fungujeme ve stejném režimu....jen už ho nevyzvedáváme pokaždé po obědě, ale někdy je v družině, když mají zajímavou akci a dvakrát týdně má odpoledne kroužky - tam ho odvezeme, kdo máme zrovna volno....navíc tedy u nás je manžel dost zvyklý doma pomáhat, jednou týdně jezdí sám na velký nákup, často uvaří....já zase když mám volno, tak uklidím, vyperu a zařídím různé jiné věci.... Takže my stíháme i když jsme oba v práci, víkendy míváme vyhrazené spíš na různé výlety a akce..... Samozřejmě jinak bude zase vypadat návrat do práce u někoho, kdo dělá každý den od 8 do 17h a pomoc manžela nebo babičky žádná.....

pasiba
18. únor 2018

@2veverka A ještě chci dodat, že jedna je velmi výrazný bliženec a druha nevyrazny střelec. S každym dítětem se dá pracovat jen jim staci naslouchat. Ted čekám kluka a hodně si i povídáme jak ho budeme vychovávat a čeho se nejvíc bojíme .... Je důležité jim ukázat, že i my rodiče se bojíme. A ne předstírat odvahu. Stejně poznají že kecame 🙂

babanci
18. únor 2018

@krystalka To byl můj případ. Muž rozjížděl podnikání,v práci pořád a babičky ještě pracovaly.

krystalka
18. únor 2018

@babanci - tak já myslím, že když je člověk v práci, tak si jednak tu práci kolem domácnosti trochu většinou zjednoduší a taky když přes den není nikdo doma, tak se toho nepořádku tolik nenadělá, než když je batole každý den doma a průběžně stačí dělat binec 🙂, když jsou všichni pryč, tak stačí vyluxovat jednou až dvakrát týdně, prach taky tak nějak, praní asi neubyde, to je fakt, ale tak to pere pračka a my třeba odjakživa nežehlíme téměř nic, žehlila jsem jen synovi do cca 1 roku, pak už ne...manžel naštěstí nenosí košile apod., takže i když nemáme sušičku, tak stačí ty věci pěkně pověsit a žehlit to není nutné....ale musím to věšet sama, jakmile to iniciativně pověsí manžel nebo syn, tak už tomu ani žehlení nepomůže 😀, koupelny uklízím průběžně, když tam zrovna jsme a večer, když už všichni zalezou tak vytřu, ale taky ne každý den, není to potřeba, nic tu nerozléváme a zvířata taky nemáme.....nádobí jsme zvyklí umýt hned jak dojíme (myčku nemáme), syn utírá cca od 5 let...

krystalka
18. únor 2018

@babanci - jo, to chápu, u nás bylo babičce už 68, když se syn narodil, takže už nepracovala...a ještě i teď, po 10 letech je velmi vitální, chodí na jógu, na univerzitu třetího věku a pořád něco podniká....

ilonne
18. únor 2018

@babanci Na rovinu - kdyz jsem se vratila do prace po RD s dcerou, nasla jsem si pani na uklid. Odjizdeli jsme v pul sedme rano a vraceli se okolo seste vecer a manzel.nechtel, abych litala o vikendu s hadrem. Po synovi jsem sla do praceprace v, srpnu 2016, ale jen na castecny uvazek a bliz - cca 25 min cesty. Na plny jsem nastoupila v kvetnu 2017. Po case jsem zase zacala uvazovat o pani na uklid, nez jsem to zrealizovala, zjistila jsem v srpnu, ze jsem zase tehotna, takze uz jsem to neresila. Nicmene po navratu do prace si pani na uklid najdu na 100%. Chapu, ze pro nekoho je to rozmazlenost, ale proc si nejakou nedoprat, ze 🙂

ivuska1986
19. únor 2018

@kulihrasekzeleny některé maminky toto řeší najmutim pani na uklid. Nevim, jak mas velky byt, ale 3+1 dokaze firma uklidit za hodinu a pul. Na hodinu si berou cca 150 Kč. Nebyla by to porada jit s malým ven a vrátit se do čistého?👍

m.e.l
19. únor 2018

Na rychly uklid bych proste dala ditko do ohradky, zachod se da zamknout, neni treba varit 3 jidla ani pri vlastni diete, proste naplanovat tak abys jen odebrala pro ditko a dochutila/zahustila pro dospeleho. Varim na dva dny, tudiz druhy den muzu treba vice pouklizet. Mam 9ti leteho postizeneho syna a k tomu 6ti tydenni mimino, hodne narocne mimino, ktere spi tak 10 minut a jinak chce nosit a koukat, ci diky kolikam byt u me - resim manducou. Na domacnost mam v klidu od 9-14, a za tu dobu musim stihnout vareni, prochazku, uklid. Po prijezdu syna ze skoly uz musim mit cas a prostor pro deti, aby starsi nadsenim neublizil malemu, kolikrat chce jit jeste s brachou na prochazku, takze obleknout obe deti a sebe. Manzel domu chodi mezi 16,30-18,15. Jo a obcas take neuvarim - syn ma teply obed ve skole, manzel v praci. Takze klidne jednou za tyden vyhlasim - kdo si co ulovi to ma (samozrejme synovi musim ten chleba namazat). A uklid mam rozdeleny na nekolik fazi - jeden den obyvak, kuchyn, wc, druhy den koupelna, pokoje, chodba. Mensi drobky luxuji tycovym ysavacem, kdyz je vetsi neporadek tak klasickym. Vytiram jednou - 2x tydne, kdyz 2x tydne tak podruhe je to jen kuchyn, obyvak, chodba, kde se nadela nejvice neporadku. Ver tomu, ze postizeny syn mi s uklidem pomuze obcas spise do hrobu, jako umi si uklidit hracky, ale kdyz se rozhodne pomoci me, tak musim koukat co "chytreho" ho napadne. A nejvetsi rada - nevim jak tvuj chlap ma pracovni dobu, ale muze take capnout vysavac a nebo dite vzit na prochazku, za hodinu zbezny uklid musis zvladnout bez problemu.

blahova_andrea
19. únor 2018

@krystalka no právě....myslím, že velká část má právě ten režim, co zmiňuješ na konci 😉

dancamich
19. únor 2018

Strc muzovi vysavac, at se snazi. My se v uklidu stridame, protoze muj drahy i vari a neumi u toho prubezne uklizet. Ja zas nesnasim vysavani, takze se u toho stridame. Jo a doma je bordel i pres uklid. Jinak pokud se mu nechce makat na spolecnem uklidu, tak at pusti kacky na pani na uklid.

zuzineckah
19. únor 2018

@kulihrasekzeleny asi to máš jen blbě zorganizované... a partner ať nemá poznámky a radši přiloží ruku k dílu 😉manžel kolikrát než odejde do práce tak chytí vysavač a vysaje. Není slepý, Chromý, ani blbý. Máme 3 děti (nejmladší 19m) a 2 psy, rodinný dům. 2x v týdnu chodím do kanclu, z domu pracuji často, vařím každý den. A dá se. Občas úklid taky jen fackuju, ale snažím se držet provozní pořádek tak, abych se nepropadla hanbou, když přijde nečekaná návštěva 😀

zuzineckah
19. únor 2018

Jo a využívám i paní na úklid. Ale je problém sehnat spolehlivou na dlouhou dobu, která to nehraje na hodiny a má přijatelnou sazbu za hodinu. Aktuálně zase hledám, takže uklizim sama.

swetlusska
19. únor 2018

@alboo no jo, mysli si co chceš. U nás v rodině u příbuzenstva zase byly kočky, dítě mělo exem a až když dali kočky pryč, tak to dítěti zmizelo. Trvalo jim to rok než zjistili, že je to prostě reakce na kočky.

2veverka
19. únor 2018

@pasiba Děkuji moc za odpověď. Prosím, můžu ohl. toho ještě napsat do IP, až budu mít čas? Teď doma chřipajzna.

blahova_andrea
19. únor 2018

já si tedy neumím představit mít paní na úklid. chlap by to nesnesl vůbec. a od těch, co znám, co ji mají, tak vím, že najít tu správnou taky není žádná hračka.

pasiba
19. únor 2018

@2veverka Jistě ☺

alboo
19. únor 2018

@swetlusska no tak samozřejmě když je na zvíře alergie tak je blbost je mít 🙂 to jako když má někdo alergii na peri tak nebude spát v perine🙂

Strana
z7