icon

Kdy zrušit dětem denní spánek?

11. led 2026

Chtela bych vedet, kdy jste rusili detem denni spanek, vim ze dotazu a diskuzi ohledne spanku je mraky, ale ja mam doma 21 mesicni dite a ted posledni tyden odpoledne uspavam 50min a vecer 1,5hod. Zkousela jsem davat spat driv, pozdeji, at uz odpoledne nebo vecer. Furt stejny. Jako posledni moznost tu je ze bych mu zrusila denni spanek, ale myslim si ze to neda byt cely den vzhuru, vstava totiz rano kolem 6, max pul 7 :( Tak dekuju vsem predem za kazdou odpoved i radu ❤️

alianan
11. led 2026

To záleželo na dětech, dvě přes den nespaly už v roce a další dvě kolem toho druhého roku.

jancazao
11. led 2026

Dcera přestala spát po obědě těsně po roce a půl, syn o trošku později.
Zkus a uvidíš, dobré je zavést aspoň klidovou aktivitu místo spánku.

patypresdevaty
11. led 2026

Nic jsem nerušila, prostě to vyplynulo. Dítě není robot, co se dá přepnout 🙂

nelly_strokova
11. led 2026

@anonym_autor Dcera v 1,5 roce přestala přes den spát. Bylo nemožné ji uspat. Teď je jí 22 měsíců a přes tu zimu je to jak kdy. Někdy přes den spí, někdy ne, ale od září do listopadu nespala vůbec. Nechávám to na ní, poslední dny mi většinou po obědě řekne, že jde spát, ale ne vždy usne, taky to záleží na tom, v kolik vstávala ráno. V tom září právě začala vstávat později a denní spánek tedy nepotřebovala. Teď sice taky vstává většinou kolem půl osmé, ale ta zima je evidentně únavná… Asi bych to zkusila ji nedávat přes den spát a uvidíš. Dcera si výjimečně zdřímla třeba kolem 16. hodiny, ale to jsem ji teda nikdy nenechala spát dlouho, prostě jen takový krátký šlofík, aby pak vydržela do večera. A výjimečně šla prostě spát třeba o půl hodiny dřív.

janousekzhk
11. led 2026

Nejstarší dcera od miminka nikdy moc nenaspala ve srovnání s vrstevníky. Tak nějak si ho sama zrušila, když ji byly čerstvě 2 roky. Ani později ve školce, když občas spali poo,tak nikdy neusla. Prostřední dcera byla zase spáč 😁. Ale zrušila jsem ji poobedove spaní na čerstvých 2 letech, jelikož zase večer rušila tu starší, když už chtěla spát ( holky jsou o 23 měsíců). Občas byl teda problém v tom, když se jelo odpolko autem a usla v něm,ale po čase už ok i v autě. Ona je teda spáč doteď. Je v 1. třídě a když má příležitost, dá si 11cku 😁.

hennrietta
12. led 2026

Dávala jsem děti spát podle potřeby.
Dcera měla jeden odpolední spánek od roka. V roce a půl začala spát nepravidelně a někdy byla bez spánku. Ve 2 letech už byla bez spánku. Zdřímla, a to má do teď (4 roky), si v autě, když byla unavená.
Syn má přes rok a střídají se dva a jeden denní spánek.

eldoradoh
12. led 2026

V šesti letech.

ditkla
12. led 2026

Ale to je přece úplně individuální. Pokud má dítě problém v noci spát, protože se přes den hodně vyspí, je pak potřeba ten polední spánek buď zkrátit, nebo ho úplně zrušit.

lvl16
12. led 2026

Já tedy dětem nikdy denní spánek nerušila. Já bych byla nejradši, kdyby syn spal ještě teď 😂. Prostě jednoho dne přestal syn odpoledne spát (cca ve 3 letech), dceři je 2,5 a ještě si toho šlofíka naštěstí dává.

antoinet
12. led 2026

Napiš přesné časy, od kdy do kdy spí, den i noc, to hodně napoví.
Nejčastější chyba, co tu občas čtu, je, že dítě roste, zmenšuje se mu potřeba spánku, ale rodič pořád čeká, že bude spát jako miminko, tzn. večer od 19 do rána do 8 a pak hned zase v poledne na 2 hoďky.
Já jsem v tomto věku dítěte uspala někdy kolem 20:00, vstávali jsme 6:30, před polednem jsem dítě udrncala v kočárku, poo jsme šli pro starší sourozence do školky a do večera nám to nějak akorát vyšlo.
Co zničilo spánek - dlouhý ranní spánek, odpolední cesta autem. Náročné jsou ty změny, každé opatření potřebuje tak 2 týdny, aby si to sedlo, ale rodiče to zkusí jeden dva dny a pak toho nechají. Upravit biorytmus trvá.

rebe
12. led 2026

Záleží i na tvých potřebách. Já bývala po obědě tak unavená, že jsem si sama potřebovala odpočinout, takže děti než aby se nudily samy, spaly taky, vlastně až do první třídy zhruba dvě hodiny - hodinu jsem spala s nimi, hodinu měla času pro sebe, na úklid nebo na práci. Večer samozřejmě neusnuli v sedm, ale postupně jsem vysledovala, že čím lépe spí po obědě, tím lépe i usínají večer.