Kolik spánku přes den v 11 měsících?

verundice
28. srp 2015

Maminky, chtěla bych se poradit ohledně počtu spaní přes den. Malému je teď 11 a půl měsíce, zhruba tak od osmého devátého měsíce, když začal lézt a stavět se, mi začal zase spát třikrát denně (a to před tím už spal dvakrát), tak měsíc spal třikrát a pak jak kdy - někdy dvakrát, někdy třikrát, a od té doby se nám nedaří nastavit nějaký pravidelný režim spinkání (s manželem tedy na ty režimy moc nejsme, ale pro prcka se občas snažíme mu udělat nějaký řád). Vstátá většinou kolem šesté půl sedmé, někdy je unavený už v osm, někdy vydrží do půl desáté, a podle toho se pak odvíjí ty další spánky - když ráno usne brzo, dá tři, když později, tak dva, ale večer, min. do těch sedmi, spíš půl osmé, kdy ho dáváme spát, už ho teda po dvou spáncích dotahujem horko težko. Můj dotaz je hlavně na to, zda mu do toho mám nějak zasahovat a zkusit mu pár dní nastavit pravidelný režim spaní (dva nebo tři?), že by to i jemu pomohlo, nebo ho prostě nechat být a dávat ho spát když je unavený, jedno kdy, jedno kolikrát. Ono je to taky těžké něco si naplánovat, protože ráno nikdy nevím, jak ten den bude vypadat:-/

terunka88
28. srp 2015

Zkusila bych to nechat jen na 2 spánky, Máťa spal třikrát tak do 8-9 měsíců, pak už jen 2x.. Většinou se pak časem prodlouží i doba spánku - když spal 3x, tak spal 3x půl hodinu, když 2x, tak spával 2x kolem hodiny...
Když spí dvakrát, tak spí jak dlouho? Zkusila bych ho poprvé dát spát kolem 9-9.30 a podruhé podle toho jak dlouho spí, Máťa většinou vydržel mezi těmi spánky být vzhůru 3-4 hodiny. Večer to bývalo trochu déle, ale aspoň pak rychle usnul.

alboo
28. srp 2015

Neresila bych, rezim sice je dobrej, mame ho nastavenej od zacatku. Ale na spani pres den posledni mesice moc neplati. Soz dny kdy nespi skoro vubec, treba jen 20minut a pak nekdy spi 2x denne pres hodinu. Ted ji je rok. Jinak spi pres den v kocarku i kdyz sme doma, tak ji davam spat ven. Tak je jedno jestli sme doma nebo nekde

terunka88
28. srp 2015

Ono jde ještě o to, jestli když spí přes den 3x, tak jestli ten 3. spánek je v pohodě, jakože usne hned atd.. Když se to synovi měnilo ze 3 na 2, tak usínání na ten 3.spánek bylo katastrofa, často trvalo třeba půl hodiny než usnul a pak spal 20 minut.. Tak potom jsem se to už snažila zredukovat. Nebo ještě jestli když spí 3x, máme potom večer velký problém ho uspat.. To jsou asi takové 2 body, podl kterých bych se rozhodovala. Pokud spí 3x úplně v pohodě a večer hezky usne, tak by to asi nějak přes koleno nelámala.

svetlus_pepca
28. srp 2015

Tak nám třeba malý někdy od devátého měsíce spí už je jednou přes den, a to po obědě. Ráno vstává jak kdy - někdy v sedm, někdy v devět, absolutně nepravidelně. Ale v poledne prostě chodí spát. A zase - někdy spí hodinu, jindy tři. Pak už vydrží až do večerního spaní, spát chodí tak v půl osmé, v osm. Ale jsou prostě dny, kdy usne i odpoledne. Občas se mi stane, že vyrazíme třeba v pět na procházku a on prostě usne v kočárku a je schopný spát do sedmi. No, tak to pak fakt v osm spát nejde 😀 Vem to podle sebe, taky nejsi každý den unavená stejně 😉 Po 11 měsících už určitě poznáš, kdy je malý unavený. Zvaž taky to, jestli usne sám od sebe, nebo ho do spánku "nutíš" 😉 Já malého položím a odejdu. Do pěti minut chrní, a to jak v poledne, tak večer.

leikkka
28. srp 2015

oba kluci vstávali hodně brzo, ale vždy vydrželi 5-6 h být v pohodě, pak už byli unavení, ať se ráno vzbudili jak se vzbudili, tak jsem věděla, že po 5-6h musí jít spát, takže ale vždy to vycházelo tak nějak po obědě a od 6m se na to sami navykli - a spali od 12-13 do 15-16, ne déle jak do 16h, aby pak zase dobre spali v noci. Kdyz se nekam jelo, tak holt usnuli v aute dle potreby, ale jinak bez problému už takto malý si sami řekli o jedno spaní přes den a myslím si,že je to dobře. Ale samozřejmně každé dítě je jiné. Obě děti byly řežimové a i nám to vyhovovalo, neboť každý den byl stejný a mohlo se dobře plánovat a hodně věcí člověk i udělá, než když dítě spí 3x denně třeba 20 minut a nebo 1x denně 2-3h. Na 11m si myslím, že už by 3x spaní za den nepotřeboval, 1-2 spaní ano, ale já se přikláním od 6m už 1 spaní za den. Určitě si více odpočinou z delšího spánku, než z těch chvilkových 🙂 Starší přestal spát v poledne na 12m a mladší teď na 2,5 letech si 1x do týdne ještě zdřímne.

victress
28. srp 2015

syn v 10 měsících spí 1x 20-30 minut za celý den, v noci max 8 hodin a můžu se postavit na hlavu s nějakým režimem, takže já bych do toho nezasahovala, jsi na tom ještě pořád dobře 🙂

wenduliks
28. srp 2015

@verundice. Vubec bych to neresila. Deti,podle mne nejsou stroje,aby neco delaly s zeleznou pravidelnosti. Některým to vyhovuje,jine stridaji spanek podle potreby. Však az pujde do skolky,tak bude mit rezimu az dost... 😉 Nas syn taky spi kdy a jak chce. Vsak ani dospely neni unaveny kazdy den ve stejnou dobu,tak proc to chtit po diteti...? 🙂

ninive211
28. srp 2015

Dcera 10,5 měsíce spí stále 2x za den, hlavní spánek dopoledne (kolem hodiny, někdy i hodina a půl), odpoledne pak už je spánek kratší. Nicméně si začíná protahovat dobu, kdy je unavená na další spánek - ještě na začátku prázdnin usínala pravidelně po dopolední svačině mezi 9 a 9:30, teď většinou po desáté a není výjimka, že zalehne až v 11. Nenutím ji spát dřív, když není vůbec utahaná, dřív jsem to zkusila dávat ji spát prostě ve stejnou hodinu, ale někdy prostě nebyla ještě unavená a řvala a usnula třeba až za 3/4 hodiny.
Tento týden jsme s malou 2x stávaly pozdě kolem půl deváté a to jednou usnula dokonce až ve dvě hodiny a jen na 20 minut! Pak jsem myslela, že už do večera spát nebude, ale měli jsme zrovna výročí, tak navečer hlídala tchyně a v kočáru jí usnula na další skoro dvě hodiny až do čtvrt na sedm! Ale to byl extrém. Očekávám, že nejpozději do roka si ten první spánek posune tak, že bude usínat po obědě a pak už třeba spát nepotřebuje, ale zatím vždy dopolední a odpolední spánek.

zo_ja
28. srp 2015

No zkus.... si něco naplánovat... Taky mám nerežimový děti, a první jsem mohla chtít režimovat libovolně, marně. Lepší je držet nějakou rozumnou dobu odchodu do postele, ráno vstávalo za úsvitu, v létě výživné. V urč. obdobíxch spánek přes den nula, většinou jednou denně. Ne moc dlouho.
Další už to mají jinak, nespí, aby jim něco neuteklo.
Za mě - když v noci spí, Bohu díky za to. Ráno vstávají, kdy potřebujou, oběd v podobném čase, dle toho, kdy začínají být hodně unavený, pak odpočinek i když nespí (potřebuju hlavně já), někdy někdo usne, často ne. V létě a v zimě jiný režim - v létě dlouhý den, takže první po obědě spávalo, s druhým se víc unavili, vstávali později, takže často taky nespal. V zimě kratší den, delší noc, takže potřeba spánku přes den menší. Oplatilo se mi řídi se potřebami dítěte - když není unavený, neusne, kdybych se přetrhla, a budit je nebudu. Zase tyhle děti se líp přizpůsobují cestování, změnám, když je potřeba někde být v urč. čas ap.