Malé váhové přírůstky (4 měsíce). Měl někdo podobně?

denousha
8. črc 2021

Hezký den,
syn přibral mezi 3. a 4. měsícem průměrně 100 g týdně. Křivka věk/váha klesá. Ze začátku přibíral hodně, dvojnásobnou porodní hmotnost měl už v tom 3. měsíci. Máte/měli jste to někdo podobně? Řešili jste to hned zavedením příkrmů? Je jen kojený, UM nechce.
Děkuji.

levandule_k
8. črc 2021

Ve čtvrtém měsíci se zavádí zeleninové příkrmy, ze zeleniny ti nepřibere, maso se zavádí později. Někteří pediatři doporučují zavádění příkrmů ve 4 měsíci. Jestli chceš zavádět příkrmy, tak ne jako náhradu za kojení, ale pouze doplněk ke kojení, prostě aby si zvykl na chuť.

denousha
autor
8. črc 2021

Právěže úplně ještě nechci, ale nejspíš budu muset, za 2 týdny máme zase vážení. Tak uvidím no, snad to k něčemu bude.

levandule_k
8. črc 2021

Uvidíš, jak mu bude chutnat, ze začátku je to stejně pár lžiček jednodruhové zeleniny. Zachovala bych četnost kojení, kojila na požádání a ten příkrm by byl jako bonus navíc.

mandala
8. črc 2021

A má hlad ? Pokud je spokojený, tak bych to neřešila a dál jen plně kojila...

fouskovi
8. črc 2021

@denousha ale to není o tom že se hned nahradí jídlo ale o poznávání možná bych pomalu už zkoušela jinak děti oribiraji skokove

denousha
autor
8. črc 2021

@mandala To si nemyslím, je to sice trochu mručoun, ale po kojení bývá spokojený. Jen prostě pije třeba 5 minut a pak už nechce. Jenže paní doktorka trvá na tabulkách a už teď byla protivná, že jsme do něj nedostali umělou.

fouskovi
8. črc 2021

@denousha Ty jejich pitomi tabulky u obou kluků jsme nikdy nesplnovali asvet se nezboril děti se nedají zaskatulkovat pokud neplace hlady tak bych to nechala priste může zasenabrat více

levandule_k
8. črc 2021

Jak to tak pozoruji, tak mám pocit, že spoustu lidí má problém, když nejsou hned přesně tabulkový, jednou přibírá málo, pak zase moc.

Obecně se říká, že miminko má do půl roku svoji váhu zdvojnásobit a do roku ztrojnásobit. Typuji, že se jí nelíbí, že přibral málo oproti minule, že je to výkyv.

Já bych do něj umělý nervala, miminko ví, co je pro nejlepší.

jjasmina
8. črc 2021

@denousha pokud je spokojene mimi tak je vše ok, já začala s příkrmy před 6. Měsícem, malá ochutnavala , zobkala třeba po lzicce až po dvou, pak třeba nechtěla. Malá byla na prsu furt popravdě, po chvilkach, ale skoro pořád ve dne v noci

denousha
autor
9. črc 2021

Děkuji za Vaše názory, kéž by to tak viděla i doktorka, chodíme co týden na kontrolu váhy a akorát mě stresuje. A kojení 12x denně podle ní značí, že mlíka není dost. Zkusím ty příkrmy, protože asi nemám odvahu se s ní dohadovat, uvidíme, co sní. Přijde mi to ale hrozně brzy a všude se doporučuje 6. měsíc :/.

fouskovi
9. črc 2021

@denousha sice se doporučuje ale my dávali cca od 4,5 měsíce je to spíše jen o poznávání nových chuti a ne hned náhrada jídla

levandule_k
9. črc 2021

Bohužel ne všichni pediatři kojení rozumí, dítě se kojí na požádání (někteří pediatři mylně doporučují rozestupy u kojení). Miminko chce někdy jíst častěji, protože se nachází v růstovém spurtu, někdy má dítě jenom žízeň a někdy chce prostě kontakt na prsu. Kojení není jen o jídle, ale i kontaktu. Pokud je dítě spokojené, je mléka dost. Mléko se tvoří na základě poptávky. Čím víc kojíš, tím víc mléka. Kojit můžeš klidně po hodině, protože MM mléko je uzpůsobené dítěti na míru, UM je na trávení složitější, proto jsou tam nutné větší rozestupy, aby dítě nebolelo bříško.
Mám pocit, že striktně od 6 měsíce, to bylo před pár lety, teď slýchávám názor, že příkrm od 4 měsíce. Dává se zelenina, ze začátku pár lžiček. Z toho ti dítě nepřibere, to je prostě na zpestření, aby se to naučilo jíst. Člověk, když chce zhubnout, tak má ubrat tuky, sacharidy a kalorie a přidat zeleninu, takže hlavně nedávej místo obědového kojení jen z zeleninu. Dej zeleninu a nechej kojení dle potřeb miminka.
Za mě tě akorát stresuje a stres není dobrý pro kojení.

mourovatakocka
9. črc 2021

@denousha S dcerou jsem taky chodila na převážení. Teď se synem už si o všem myslím svoje a nejsem na rady v tzv. poradně zvědavá. Nesnáším tabulky. Ani jedno dítě nemám v tabulkách, mrzí mě to, ale co s tím asi udělám?
Když mám jednu ze svých stihomam nálad, mám dojem, že jsou snad doktoři placení za tyhle rady - dejte UM, příkrmy co nejdřív, očkování hnedka všechna najednou.
Jinak pokud necítíš u doktorky podporu, uvažuj nad změnou. Co trochu pomáhá u nás - na mě je protivná, ale na manžela je úplně jiná. Plus on má tabulky na háku, tudíž jedním uchem dovnitř 😏

denousha
autor
21. črc 2021

@levandule_k @fouskovi Začala jsem teda zkoušet, ale stejně to vůbec nechce, neotevře ani pusu a máchá rukama, takže je to všude, jen ne v puse.

levandule_k
21. črc 2021

@denousha Ber to jako období seznamování s jídlem, někdy to tak bude, jídlo všude kromě žaludku dítěte. Někdy pomůže zkusit to dát třeba za hodinku. Jak jste dopadli na tom převážení po týdnu?

netopejr
21. črc 2021

@denousha Nemusíš nic jiného dávat. Pokud přibírá a vypadá zdravě, nemusíš vůbec nic řešit. Zpočátku přibirají hodně, pak se přibirání zpomaluje.- Hodně dětí přibirá i 100 - 200 g za měsíc. Je to velmi ovlivněno genetickou dispozicí - velikostí rodiných členů. To se značně, značně liší a to už v tomto věku. A někdy se to liší dost i mezi jednotlivými dětmi - někdy to je vidět, že některý děti jsou do té robustní větve a jiné do tú drobné/útlé....
Neřeš. Mrkni na BLW a necpi mu jídlo. Nechceš mu cpát ani do budoucna. Obecně je ve 4. měsíci fakt brzo. Mám kojence, kteří byli 100 % na mlíku do 11 m a znám kojence, kteřá do 18 odmítali pozřít cokoli jinýho, a mám děti, který se po ukončeným 5. měs. dožadovaly jídla velmi a přilepšujou si od tý doby.
Jídlo dávám vždy, až když ho mimino chce. Cpát někomu něco, pokud není zdravotní důvod, je nesmysl.

denousha
autor
22. črc 2021

@levandule_k Dnes jsme byli zase a žádná velká změna, přírůstky jsou pořád malý, ale tentokrát jí to zas tak nevadilo. Roste víc do délky. Každopádně s příkrmy máme pokračovat a prý dát i maso, což teda fakt nemá žádný smysl zatím.

denousha
autor
22. črc 2021

@netopejr No my máme oba kolem 50 kg :D, takže bude asi po nás. Já bych to tolik neřešila, akorát máme ještě problém s krví ve stolici (asi alergie), tak nechceme nic zanedbat :/. Prý se to s příkrmama upraví. Ale cpát to do něj násilím nebudu, to by taky mohlo dopadnout tak, že nebude jíst vůbec.

levandule_k
22. črc 2021

@denousha Může to být alergie např. na mléčnou bílkovinu, tak je potřeba, abys ty vysadila všechny produkty, které obsahují mléko i sóju.
Samozřejmě zlobit může něco jiného a to se pak musíš hledat.

Pokud to vychytáš, co vadí, může začít přibírat více. Druhá varianta je, že jste drobní, nemůžete čekat, že budete mít velké dítě.

Na druhou stranu svoji váhu zdvojnásobil do 3 měsíců, což je dobré a teď si přibírá lážo plážo.

netopejr
22. črc 2021

Moje děti zdvojnásobily svoji váhu během 4 měsíců, a další dítě až ve 2 letech. Fakt vypadlo, že k nám nepatří... Úplně zdravé.
Spolužák mého třeťáka je menší než moje pětileté, a to nejsou malí. Moje čtyřlleté mělo větší vel. bot než kamarádčina druhačka... Ale oni mají oba metr šedesát.
Jako u nás je to už s těma novorozencema... poslední miminko pod 4 kg se narodilo v roce 1980. Kamarádka má 170, její muž 180, děti tak 2,60 - 2,80 a když poporodně zhubnou, tak jí je seberou na JIPku. Ale ona ty děti má donošené, plně životaschopné, jen prostě míň váží.

netopejr
22. črc 2021

@denousha No, to spíš to MM všechno filtruje. A naprosto všechno je pro trávicí trakt víc zátěžový než MM. Hodně se mluví o mlíku ap...., Já zas neznám nikoho, komu by vadilo mlíko, ale mám zas mnohé zkušenosti s lepkem, u mnoha lidí takže bych příp. doporučila vysadit ten. Hlavně pokud jsou nespecifické potíže, neurčité, nic moc nepomáhá, nebo je to xy drobností...
Krev ve stolici rozhodně není ok. Krevní rozbor - podrobný, imunologie mu dělali? Rozbor té stolice? Nech mu udělat.
Taky logicky - přibírá málo krev ve stolici => něco tráví špatně/netráví vůbec/něco se nezpracovává. Teda obecně prostě něco pro ta střeva není dobře.
Ale s vaší váhou je to ok. Jenom tu stolice´i řeš zavčas, je malej, takže tam když by to přerostlo ve větší problém, je to rizikovější.

denousha
autor
22. črc 2021

Mám vysazeno mléčné, vejce, ryby a sóju už přes měsíc, ale úplně to nezabralo.. Tak asi zkusím i ty další alergeny.. Ale naše pediatra pracuje částečně na gastru, tak by tomu měla rozumět, na rozbory jsem se ptala a všechno nějak prostě odmítla.