icon

Mimčo se zatíná a jakoby vrčí. Máte zkušenost?

dlinduska
3. pro 2007

holky prosim o pomoc...... moje luci se naucila neco co me strasne stresuje a trapi a jsem presvedcena ze to neni poradku. nekdy se hrozne sponuje zatina, pokusim se to popsat - lezi na zadech a najednou se cela strasne zatne natahne hohy ruce zatne bricho (nekdy u toho udela i "sklapovacku") ale co je hlavni vydava u toho takovy sponovaci zvuky nevim jak to nazvat je to takovy jakoby vrceni kdy hlavu u toho zatahne smerem do krku. vubec netusim co to spousti ale jsem z toho fakt nervozni. nekdy dokaze krasne kopat nozickama zvedat je i zadecek hrat si s rucickama s hrackou a brebentit ale nekdy ma den kdy celej "provrci". ode dneska to dela i tehdy kdyz drzi v ruce hracku a zuzle ji. to vrceni a zatinani neni ale vubec projev radosti to si jsem skoro jista. nemate nekdo podobny zkusenosti? moc dekuju za pomoc

jitka83
3. pro 2007

Ahoj dlindusko. Můj kluk to dělá taky a proč tomu je nevím. Ale od tý doby co to začal dělat se otáčel na boky a pak rovnou na bříško. A při chování mi zaklání hlavu a je jako luk. 😅 Většinou to dělá, když ho krmím.

ria80
3. pro 2007

Michalka to taky dela,ale neotaci se.Ona to dela,kdyz je unavena a chce spat.Myslim,ze to nic neni.

anatanka
3. pro 2007

To, co popisujete muze mit podle me dve priciny - prvni celkem klasicka, ze mimco boli brisko a tak proste jen tlaci a pri kojeni se prohyba a popripade narika.
Druha moznost je, ze by mohlo jit o vyssi svalove napeti, ale to by vam rekla doktorka, kdyz ji popisete presne, co miminko dela a co se vam nezda.

lendy1
3. pro 2007

Tak u nás je to ze 2 důvodů - první je, že když mě Davča vidí např. po probuzení, když hlídá tatínek a pak příjdu domů, když mu ukazuji oblíbenou hračku, tak má radost, napne nožky, začne vískat a smát se.
A druhý důvod je ten, co psala antanka - hypertonie (zvýšené svalové napětí). My máme jen okrajové, takže to ani není moc poznat, ale projevuje se tu při cvičení, kdy se mi celý napíná nebo propíná v zádech.
Hypertonické děti mají ručky a nožky jakoby v napětí, nejdou jim povolit, když je třeba chcete obléci, povolí až po chvíli, děti jsou často neklidné, propínají se do luku, na bříšku zaklánějí moc hlavičku a prohýbají se moc v zádech, při ležení na zádech zaklání hlavičku. Příznaky se mohou objevovat pořád nebo jen občas, všechny najednou nebo jen některé. Pokud máš dlindusko nějaké pochybnosti, tak šup k mudr., která vás pošle na neurologii a pokud se hypertonie prokáže, tak se dá zmírňovat cvičením vojtovky + dalšími metodami. Ale třeba to je O.K. a zbytečně si děláš starosti....

A pokud se mimčo propíná při krmení-to je v pohodě, to je jak píše anatanka.

majaaita
3. pro 2007

Ještě se přidám k Lendy a doporučím častější chování v úlevových polohách - klubíčko, tygřík.
Iťulovi to docela pomáhá, on teda hlavně propíná a kříží nožičky, ruce má ok.
Sleduj, jestli není aj jinak zvýšeně dráždivější - např. v reakcích na zvuky, rychlé míhání apod. - to všechno může pak potvrzovat neurologickou příčinu.

Pokud to je krz bolení bříška, měly by pomoct klasické protiprdíkové opatření.

dlinduska
autor
4. pro 2007

hokly diky moc 🙂

dlinduska
autor
4. pro 2007

holky porad nad tim premyslim co jste napsaly a myslim ze to aspon trochu vypada na tozvysene svalove napeti. briskem to nebude ona u kojeni je v pohode. strasne nema naopak rada prave ty ulevove polohy klubicko tygrik chodime od tri mesice pro sradndu svicit a kdyz ji pak nekdy chci cvicit doma pretocit treba na bok tak se strasne vzpina a natina. nejhorsi bylo vcera kdy byla cela napnuta i u toho kdyz drzela a zuzlala hracku. ted ju pozoruju a je zase pohode zvatla zveda nozicky apod. tak uvidime. rohodne pujud k pediatrovi. u ted me desi vojtovka protoze to je fakt neco 😀 jeste jednou diky moc

iza
4. pro 2007

tak se musím přidat k holkám...pokud to bude Lucinka zase dělat, je potřeba jí hned vzít např do klubíčka...rozhodně to řekni pediatrovi

anatanka
5. pro 2007

Dlinduska: Podle toho, co jsi psala, tak to asi vazne vypada na to zvysene svalove napeti. Ale neni to zadna tragedie 😉 Jak pase konicky, jde ji to?

lendy1
5. pro 2007

Dlindusko, ještě hodím pár rad na zmírnění toho napětí:
dávat mimčo do peřin (nejlépe do těch péřových duchen), oni se tam mimča v tom krásně uvolní
plavání-alespoň ve velké vaně
po koupání baby masáže - super věc
hladit takovým tím kartáčkem na vlásky po nožkách nebo ručkách -vždy směrem od konců prstů směrem k srdci
pokud se vzpíná třeba při oblíkání, tak nenutit násilím, ale jemně hladit stejným postupem jako s tím kartáčkem, dokud ručky nebo nožky nepovolí.
a klubíčkovat, dokonce nám i jeden neurolog řekl, ať malého dáme na chvíli spát vždy do autosedačky do vajíčka-on spí odpoledne vždy 1/2hod., takže spí tam.
Kdyžtak pak písni, jak jste dopadli. Držím palce, ať to je vše v pořádku 😉

anatanka
5. pro 2007

Jo, tak s tou autosedackou by me to taky zajimalo. Pokud se mimco s hypertonii ma davat do klubicka, tak mi prislo celkem rozumny ho na nejakou chvili nechat v autosedacce, kde v podstate musi drzet ten "spravny tvar". Ale neurolozka pri stejnem vysetreni rekne, ze se mimco ma klubickovat a pak,ze se nema davat do autosedacky...