Miminko nesnese dotyk. Je to normální nebo vážný problém?
Ahojte holky, uz jsem z toho zoufalá. Nemám to s kým probrat nebo se zeptat na názory tak píšu sem. Ta naše prďola má půl roku a nesnese dotyk v oblasti rukou. Tak ve 4 měsíci jsem si všimla, že když ji chci zvednout z podlozky takzvaným nabalenim s tím že ji chytnu za ručičku a mírně pootocim tak se mi šprajcne, zatne tu ruku, prohne se do luku. Také při oblékání rukávu strašně pláče ale až hystericky, vzdycky utesuju, mluvím, zpívám. Zpěv někdy zabere ale většinou to proplace. I když ji chci v rámci hry ukázat paci paci nebo jak je velika s tím že ji ty ručičky vedu tak se nenecha. Šprajcne se, celá se zatne, zatne ruky, a začne zurit. Nevím proč to dělá a docela mě to děsí. Z okolí takove projevy u dětí neznám a tak nevím jestli je to normálni a je to třeba jen povahou. A nebo ji může něco bolet na těch rucickach? Třeba jestli může mít nějakoi blokádu a cítit nepohodu. Nebo jestli je to povahou a třeba ztoho vyroste? Napadl mě i autismus, asi už malují čerta na zeď. MUDr jsem se na to ptala a nijak to nekomentoval jen že některé děti to tak mají. Je mi jasný že děti pláčou při oblikani. Ale že ji vadí i to paci paci a veškerá taková hra. Prosím mamky uklidnete mě, pořád mi to hlodá v hlavě,.
A když se sama něčeho dotýká, tak jí to nevadí? (Jako že pase koníčky, opírá se o dlaně, sahá po hračkách a podobně?) Pokud jí to nebrzdi ve vlastních aktivitách, tak bych to moc neřešila a nechala jí z toho vyrůst. Pokud by jí ale vadil i jí samotnou řízený dotek, je to průšvih, který jí bude zásadním způsobem brzdit v rozvoji a skusila bych hledat ergoterapeuta, případě fyzioterapeuta.
Sama mám dítě se smyslovými zvláštnostmi (vývojovou disfazii a možná i nějakou formou autizmu). Vím, že ty zvláštnosti se mění (v řádu měsíců). Vím, že některé věci vlastně nevadí, jiné je třeba "opatrně rozcvicit", protože blokují běžný život.
@sirinfirst ahojky jo s nohama jsem zkousela paci pacim. To ji nevadí a líbí se jí to.
@cilkat když to dělá sama tak je to v pohodě. Sahá po hrackach, pase koníčky, opírá se o dlaně, leze. Takhle si myslím že je hodně šikovná. V tom problém není. Vadí ji jen ten cizi dotyk na rukách. A u vás to mělo nějaký postupný vývoj?nebo jak se to prvotne projevilo prosím? Jinak moc děkuji za reakci
Máme doma to samé, jen tedy už 18m, ale projevy měla úplně stejné jak popisujete. Chytnout za ruku bylo nemyslitelné, dotyk vadil také, musela se dotknout ona sama. Celkově i mazlení a přitisknutí neměla ráda. Prostě jsme se to naučila tolerovat, příbuzné jsem upozornili, aby to nebrali osobně, když ucukává rukou a postupně to přešlo. Cca ve 13-145 měsících už sama přišla, že chce dát ruku (třeba když jde ze schodů, nebo když nás chce někam odtáhnout) a jednou za čas se přijde i sama přitulit. Tchýně říkala, že sama byla v dětství stejná, tak to asi podědila. Hlavně netlačit na pilu.. Jo a paci paci se naučila skoro až v roce a půl.
Znam to, znam. Vsimla jsem si toho kolem jejiho 3. mesice. Donesla jsem ji tenkrat ukazat kolegynim do prace, ty se rozplyvaly a jedna zkusila se ji dotknout a cekala, ze ji nase mala chytne za prst, jak to deti delavaji. A to vubec, odtahla se a pak zacala plakat. 🤔 Paci paci tedy pak delala, ale sama od sebe, muj dotyk na ruce nesnesla. Ted je ji 2,5 roku, nehty strihame u pohadky, oblikani bundy je nekdy horor (mikina i triko v pohode). Ale vseobecne nema rada cizi dotyk na rukou. Beru to tak, jak to je.
Jinak je uplne normalni, zdrava a sikovna holcicka. Strasne rada se tuli, sama od sebe prijde a da mi pusu. Ale na ruce ji holt moc sahat nesmim. 😅
Syn také neměl rád chytání za ruku. Ne teda až takhle moc, ale vždycky je vytrhl, uhnul, trochu si postěžoval. Někde od roka už mu to nevadí ode mě, občas mi chytí ruku, občas děláme vařila myšička atd.. od manžela to zatím nechce, výjimečně mu položí ruku na ruku. Jinak je kontaktní až dost. Myslím, že mu to prostě bylo nepříjemné, možná i tím, že ostatní mají tendenci sahat dětem na ručičky, když se s nimi vítají nebo tak a mimča jsou u mámy v náručí (a třeba syn fakt nemá rád lidi, kteří jdou cíleně po něm, vlastně ani babičky, musí za nimi přijít sám. Tak jestli si to nespojil s tímhle..)
@mandarinduck pokud se u toho šprajcne a prohne do luku, tak doporčuju zkusit osteodynamiku, nebo kranisokralní terapii...nemusí to být vůbec nic samozřejmě, ale taky tam může být ten blok a tohle by to mohlo uvolnit 🙂 a třeba se tím uklidníte, že se vyloučí něco zdravotního..náš syn měl teda kiss syndrom, ckp3 a blokace všude po těle, takže řešeno klasik v neurocentru, ale vím, že drobné bloky odstraní i na osteodynamice
@mandarinduck že je něco opravdu "špatně" jsme začali řešit až ve třech a půl roce - syn tou dobou stále mluvil jen v jednotlivých slovech, ale hlavně jsme zjistili, že řeči nerozumí (většinu základních pokynů pochopil podle gest, takže to že začátku nebylo nápadné). Teprve zpětně mi došlo, že tam byly zvláštnosti celou dobu. Syn třeba nesnáší mokré materiály: nesnese mokré oblečení, vlasy, boty, ale třeba taky nepřejde přes mokrou louku. Přitom miluje vodu. Ještě nápadnější asi bylo, že nezvládl oběd v restauraci, pokud tam hrála hudba (prostě vydržel třeba půl hodiny a pak přestal být "zvladatelný" (běhal, vykřikoval, ale hlavně nereagoval na žádnou snahu o zklidnění)). Věkem se většina věcí zlepšuje (a já se taky umím líp přizpůsobit jemu), ale občas prostě vyplují nové věci. Jsou to spíš jednotlivosti, ale je jich víc. Rozhodně to není kontinuální vývoj někam "špatně".
@sigyn ahoj, děkuji za reakci. Je pravda, že i to mazlení pritisknutí ji dělá problém. Že by si na mě jen tak položila hlavu když ji chovám to nehrozí. Pořád musí někde koukat, na všecko vidět a to i když je unavená. Právě příbuzní ji chtěli chytnout za ručičku a ona vůbec nechtěla. A hned otázky proč to nechce a tak. Že děti prece rádi chytají za prstíky. No tak samo že mě to ještě víc nahlodalo. Ale je fajn, že se to u vás spravilo a teď už je to lepší 😊 trochu mě to uklidnilo a doufám, že to u nás bude taky tak.
@makovice88 ahojky, dekuju za odpověď. Přesně, příbuzní chtěli malou chytnout za ručičku a ona vůbec nechtěla. Hrozně se tomu divily. Já s ní můžu dělat paci paci nohama a nebo teď taky novinka dělám já paci paci před ní a ona mě chytne ty ruky a dela to semnou tak. Ale musí nad tím mít prostě kontrolu ona. No nehty to je kapitola sama o sobě, pohádku ji musím pustit už teď v půl roce jinak nemám šanci 🤦♀️ u nás ještě to bodycko oblict můžu, ale když jsem ven a přijde na řadu mikina nebo nedejbože bunda tak začne řev. Já doufám, že se to časem bude zlepšovat protoze jsem vždycky zpocená až za ušima. Hrozím se nadcházející zimy, až ju budu oblikat do kombinézy.
@rejalin ahoj moc děkuji za odpověď. Jsem ráda, že to má někdo stejně, trochu mě to uklidnilo. Jako svým způsobem to chápu, že jim je to nepříjemné. Protože mě by to taky vadilo kdyby na mě pořád někdo hrabal. Eliška je taky právě kontaktní až dost, hrozně ráda je s ostatníma detma a vůbec ve společnosti. Všecko si musí osahat, všecko chce do ruky. Jen prostě nad tím musí mít nejspíš kontrolu ona a nechce být do ničeho nucena.
@sikkacirek ahoj děkuji, za reakci. Právě byly jsme na kranialce. To bylo super, po tom se vyrazne zlepšil spánek. Jenže pak přišlo očkování, nemoc a zase se to rozhazelo. Půjdeme určitě znova. No a na osteu jsme taky byly, pp tom se nám zase zlepšil problém se sanim, měla jsem pořád poraněné bradavky a bolestivé kojení. No a malá měla nějaký blok a tím i zkrácenou tu jazylku. To se moc zlepšilo. Ale ty ruce nic no. Je možné že třeba paní neobjevila nějaké další blokády které by toto zpusobovaly. Zvažuji návštěvu u dr Živného. Vy jste byli přímo u něj? Pomohla vám jedna návštěva nebo více? Děkuji
@mandarinduck tak to určitě se objednejte, prootže pokud našla blok na osteo tak je možné že jich má víc...my jezdíme k panu Živnému pořád od synovo 2,5 měsíců, ale syn je opravdu extrém a je dost zázrak, že je vlastně nakonec úplně normální dítě, ale bez pana doktora by to byla hrůza, ale Toník měl blokace všude, nejen kiss a bohužel se občas vrací, měla jsem špatný průběh celého těhotenství a i porod a vše to odnesl on, ale pan doktor je opravdu zázrak a odborník na svém místě..nám třeba kranio nepomohla a teď začnem chodit na hipoterapie, aby se trochu uklidnil, protože je to fakt hrozný pako :D, ale už na něm nikdo nepozná, že měl nějaký problém, maximálně řekne, že je to s ním asi náročný :D, protože je oprvadu extra živý :D ...teď po půl roce se zas vrátil jeden blok v pánvi, ale snad už druhé narozky oslavíme s tím, že je to za náma

A zkokušela jsi "pacičky" třeba s nohama? Jestli to není prostě tím, že nechce být "nucena" do nějakého pohybu..