Mléčné výrobky. Jakými nahradit MM?

martik169
17. srp 2022

Ahojte, můžete prosim poradit, jakými mlecnymi výrobky nahradit MM. Odstavila jsem 17M syna. Četla jsem ze UM už není potřeba, hodně vypije a ji mi taky dobře. Dávám mu ráno jogurt ,sýr občas ale sní mi jen tvrdý syr a s tvarohem se to prý nemá přehánět. Kaše mi bohužel nejí...děkuji za rady

andelka
17. srp 2022

Není třeba to zas až tak hrotit. Mléko nepije normální? Nebo kefírové (to miluje můj syn), jogurtové..jogurt, žervé, tvaroh (smíchat třeba s jogurtem), pudink, máslo, pomazánky, občas do něčeho smetanu, zakysku...

merope
17. srp 2022

V tomto věku by měl vypít cca půl litru mléka denně nebo ekvivalentu právě v podobě jogurtů, kefirů, jogurtového mléka, sýra, kaší, kde v nich stejně už mléko je. Pak jsou různé polévky, omáčky, co v nich taky může být mléko. Pokud má jenom ráno jogurt a jen občas sýry, tak bych se skoro přikláněla k tomu mu mléko ještě dávat (nemusí být UM, v tomto věku stačí i plnotučné kravské). Tvaroh není vhodný ve větším množství kvůli vysokému podílu bílkovin, kterých takto malé děti ještě nepotřebují tolik, ale také může být. Pokud uděláš pudink z půl litru mléka a syn sní čtvrtinu, tak vlastně snědl čtvrtinu denní dávky mléka. K tomu jogurt, kefírové mléko a máš "splněno".

Vše je kvůli množství vápníku, pokud si dobře pamatuji. Takže se dívej po potravinách, co mají dost vápníku.

Já střídám UM a kravské mléko. Jakmile je i jen trošku nemocný, dávám vždy UM, protože je mnohem stravitelnější a syn blbě přibíral a pořád to s váhou není kdovíjaké. Výhoda UM je, že ho zvládá i třeba při střevních onemocněních, kdy jinak nic nejí. Otázkou je, proč mu už mléko dávat nechceš - nechce ho?

merope
17. srp 2022

Ze starší diskuze odkaz na téma vápníku - http://www.prvky.com/vapnik-potraviny.html - ale teda že půl kila čokolády denně je prevence osteoporózy jsem netušila 😀 (no, dobře, asi bych se neunesla a v tom mlíku a sýrech to bude asi lepší 😀 ).

elesse
17. srp 2022

Jogurt, kakao, puding, ted hodne delame ovocne nanuky s tvarohem, pomazanky, nebo je dost vapniku v oriskach a dalsich potravinach, nejde ciste o mlecny puvod

konidana
17. srp 2022

Ani jedno dítě mi po odstavení v roce (13m a 15m) nepilo mléko. Žádné, kravské ani UM. Pouze do jídla - do lupínků a do kaše. Jedly sem tam bíle jogurty a tvrdé sýry a normální pestrou stravu. Asi někdy po 3.roce vzaly na milost kakao. A jsou z nich naprosto zdraví puberťáci 😉

katule1990
17. srp 2022

@martik169 Ja syna nekojim cca od 13 mesicu. Ma rad bily jogurt, toho sni kazdy den ke svacine 200-250 g. Jinak davam mleko do bramborove kase, obcas k veceri brambory s tvarohem a maslem nebo palacinky s tvarohem/kysanou smetanou a banananem, do omacek pridavam nekdy kysanku, rizoto zjemneny kysankou atd. UM nikdy nemel, mleko na piti zatim nedavam, melo by se davat tusim az od 2 let.

merope
17. srp 2022

@katule1990 200-250g jogurtu odpovídá 400-500ml mléka, takže přesně ta "potřebná dávka". Neumím si představit, že by mi syn snědl denně 200g jogurtu 🙂.

katule1990
17. srp 2022

@merope Aha, to jsem nevedela, ze to odpovida pullitru mleka, diky za info 🙂. Syn to prave fakt sni, kdyz bych mu dala jen maly jogurt 150 ml, tak chce jeste. Takze vyrabim domaci jogurt v jogurtovaci po litrech, mame spotrebu 😁. On naopak dost malo pije, tak jsem rada, ze tim do sebe dostane i nejaky tekutiny.