Novorozenec a štěně, dají se najednou zvládnout?
Ahojky holky, prosim poradte mi.. mala se narodi nekdy v rijnu a dostala jsem ted vyhodnou nabidku na stene, kteremu je 14dni, takze odber bude az bych prijela z porodnice. Je to pes, ktery moc pece nepotrebuje a zit bude na zahrade (samozrejme ne hned ze zacatku), tak se chci zeptat, jestli jste to meli taky nejaka takhle ? Mam jeste 5-ti leteho psa, rikam mu pes panelakovy (kdyz prsi, tak ven nepujde, kdyz nejsme doma, chrape na posteli,...), je na me zavisly, treba i jemu by pomohla psí dáma do smecky, aby na me nebyl tak upnuty. Da se novorozenec a stene najednou zvladnout ? Do kontaktu spolu moc nepřijdou..
Nečetla jsem všechny příspěvky, ale pridavam mou zkušenost. Během meho těhotenství (7my mesic), jsme si pořídili štěňátko anglického bullteriera. Je to sice tvrdohlavý pes, ale vhodný k dětem (ma hlavně snizeny prah bolesti). Nez se maly narodil, zaplatili jsme si soukromou hodinu s cvicitelkou (nas vyšla na 500), kde nam radila, co a jak udělat v pripade, jak se maly narodi, aby na něj nežárlila a co vse udělat pro pejska, at se neciti odstrcena. Uprimne... Maly je naštěstí hodne a neplačtive dítě. Tak se zo dalo zvládnout. Přítel dela 12tky, tak bylo třeba se ji po tu dobu věnovat. Poridila jsem si na malého nosítko a spojovala to s prochazkama. Ale uprimne, cim je msly starší (4mesice), vidim, ze už to taková brnkačka neni. Maly vyžaduje svou pozornost a pesan take. Nestrada, ale vim, ze by vice pozornosti ocenila. Kdyby ze začátku byl maly uplakanek, nezvladli bychom to... Kdybych mela moznost volby dnes, stene nejdříve tak kolem 3tiho roku malého... A co se finanční narocnosti tyce. My finančně zajisteni jsme a máme i rezervy, ale muzu říct, ze pejsek stoji opravdu hodne... Jídlo, veterina, hračky, hrebeny, atd... Co se tyce veteriny, da se pejsek pojistit...my máme a je fakt, ze nam to pokryje většinu nakladu 😉 tak třeba zvážit i toto... Nevyjde to draho 🙂 nas osobně vychází 3000 rocne i s pojištěním domácnosti
@messias Dva měsíce by chovatelka nepočkala? Nám kdysi dávno počkala, ale už to byl druhý pes od ní, tak věděla, že se u nás bude mít dobře a měsíc dva neřešila, psa jsme zaplatili a platili jsme krmení. Mě teda 8 týdenní štěně nespalo, ani teriér ani chrt. Po šíleném řádění odpadlo na 20minut a pak bylo opět akční dost dlouho, s jinou rasou zkušenost nemám a možná mám prostě štěstí na psí teroristy, vybírala jsem to nejživější štěně vždycky a ono si vybralo mě. 😀
Jako, mě si pes škrábl oko a blbě se to hojilo, takže komplikace, operace , 3 krát týdne ježdění na veterinu ... cca 12 000 kč jen to hvízdlo a nepočítám podpůrnou léčbu .
Fena si zlomila prst - léčba na 3 měsíce- tam jsem to ani nepočítala - raději ...
Letos opět si pes škrábl to samé oko - už jsme na 4000 kč a nekončíme ani zdaleka :-/ Prostě ty finance člověk mít musí, pokud chce mít zvířata .
A to nemluvím o tom, že původně zdravý pes v roce a půl zjištěná VVV srdce, každý den léky, několikrát do roka kontroly u veta , každý rok doppler srdce , atd atd ...
Děsí mne když si někdo pořizuje zvíře a nemá ani blbých 12 000 kč na cenu štěněte ☹ Co pak až bude průšvih, úraz ...
@texetka
Ono zalezi jak psa chci vychovavat.. jestli znas dobre tohle plemeno (nemyslim krizence tohodle typu) a znas nejake chovatele, tak se jed podivat k nim na zahradu, ti psi jsou socialozovany, spokojeny a v hlave to maji srovnane jako psi a ne domaci plysaci 😀 a pak tihle psi nezvladaji a ani nemusi zvladat poveli typu dej pac, přines a nebudu po nic chtit, aby poslouchala jako hodinky a za kazdou cenu ji proste lamat.. za pritomnost cloveka jsou stastni, milujou sport a tvrdej vycvik. Pokud nebudu moct nekde litat, tak existuje vec s nazvem treadmill - behaci pas, ktery tihle psi miluji, pak treba udickovani, ktery nezabere moc casu, ani pesek poveseny na strome ci pneumatika na zahrade neni neco, co bych nemohla delat v pritomnosti novorozence 🙂 sice teda z treadmillu je hluk jako prase, ale je to skvela vec, obzvlast pro chovatele vice psu, kteri je nestihaji po jednom vybehat venku.. ono je proste blbost se o tom bavit ted, kdyz ta situace jeste neni a nemuzu ji posoudit.. pokud to nezvladnu a udelam chybu, priznam to, budu vyrizena, ale budu si za to moct sama. Ja jsem proste clovek, ktery kdyz si postavi hlavu, tak to zvladne. Vlastne kdybych se bala, nesmela bych ted byt v poslednim stadiu tehu, nemohla bych mit ani uz 5 let psa, protoze to vse je neco noveho..
@messias Něco malinko o nich vím, nejsem znalec - to ani zdaleka ne . Ale koukala jsem po nich jednu dobu a nakonec jsme si netroufla .
Právěže potřebují zvládnout velmi dobře aby jiné psy ignorovali - venku . Neříkám hráli si s nima, ale když potkávám lidi co za bull vlají , pes se škrtí jen co vidí jiného psa. Na forech je hodně případů kdy se pes vyrval a zabil jiného psa .... A nebyli to kříženci, ale i psi s pedem ... Prostě to chce péči a čas.
O treadmillu, udičce , peškovi atd atd vím, také peška na šibenici na zahradě mám, udičku používám také. Ale nenahradí to v žádném případě vycházku nebo jinou práci se psem . Je to jen doplněk treninku , ne náhrada pohybu psa mimo zahradu.
Víš, ono nejde o to že si chybu pak nepřiznáš, ale co ten pes? Proto bych zvažovala a velmi , pořízení štěněte k novorozenci - kor prvnímu. To zvíře to odnese , když to neodhadneš. Zvaž to pořádně , zda třeba přítel je ochoten každý den se psu věnovat třeva hodinu , když ty bys nemohla. Plus ještě věnovat se tomu psu co už máte .
Uvidíš, jak říkám, já jsem o tom také uvažovala, ale nakonec jsem i ráda, že jsem to zavrhla . Třeba ted mám nakázaný klidový režim a musí se o všechno starat manžel , který dělá 12 hodinové směny , a není to žádná sranda. Představa, že bych byla po porodu třeba nemohla měsíc mít pohyb, nebo bych musela být s malou v nemocnici delší dobu a k tomu štěně... Nešlo by to. Trpěla by zvířata a to nechci.
@kika_21
Chovatelku znam uz dlouho a mezi chovateli je znama, takze nenaletim.. puvodne jsem si mela brat minuly rok matku tech stenat, ale pak jsem zjistila ze jsem tehu, tak jsem rekla ze ne, ze si pockam na stene.. no a jeste jsem si delala srandu z toho, ze by bylo super mit ve stejnou dobu stene i miminko, ze by to casem byli skveli partaci 😀 a vcera mi napsala prave chovatelka (puvodne me chtela jen poskadlit) ze ma stenata.. zajemcu by bylo dost, ale tihle psi nepatri do rukou vsem, takze si vybira a je rada za lidi, kteri nebudou spinit jeji chov a prznit psy, popripade na nich mnozit. Proto je ochotna nam ji dat na splatky. Penize jsou, ale prednejsi je vybava pro malou, kterou uz mam bez par malickosti a barak, ktery davame postupne dohromady. Ale financni stranka je uz zase nase vec a vsem po tom muze byt houby, ze ano 🙂
@texetka ano ty psi to v sobe maji a ja ji lamat pres koleno nehodlam. Prvniho psa mam vychovaneho, ostatnich psu si nevsima, ale ten pes je zlomenej a proto je tak zavislej na me, protoze vi, ze kazdou situaci za nej vyresim ja, ze kdyz na nej pobezi agresivni pes nebo malej ustekanej ratafak, ze si stoupnu pred nej a nenecham ho situaci resit samotneho.. u te feny to bude ale jinak. Ma to v povaze, lamat ji nebudu a pocitam s tim do budoucna. Tihle psi nepatri do smecky psu, proste to neni smeckove zvire a malo kdo si to umi priznat, ze jsou nezodpovedni lidi, kteri ty psi nezvladnou, to uz je jejich vec, bohuzel. Takovy lidi bych zfackovala. Muzes to stene socializovat jak chces, ale dusi z nej pro jeho bojovnost nevymlatis.. a me se to na tech psech libi. Ta jejich dominance, odvaha, vytrvalost, laska k lidem atd libi.. pro me je to proste sen a ne modni doplnek, jak to nekteri berou. Ti lide pak tohle zvire prave nezvladnou. Jsou chovatele tehlech psu, kteri maji deti a zvladaji treba 10 psu na zahrade, praci i dite.. bohuzel jsem zrusila facebook a nemuzu jim napsat o rady do zacatku, takze si budu muset vystacit s jednou bezdetnou chovatelkou 😀 no vic bych to tu asi nerozebirala, sezerou me tady za ziva
Přijde mi vtipné zakládat si diskuzi s otázkou, na kterou už mám dopředu odpověď 😀. Ale vlastně asi je fakt, že je to dobré pro utvrzení se ve vlastním rozhodnutí.
@messias Nečetla jsem celou diskusi, ale můj názor je - nebrat. V profilu nemáš žádné dítě, takže tohle je pravděpodobně tvoje první. Nevíš, do čeho jdeš, změní se ti všechno - od denního rytmu až po životní priority. Novorozeně zabere hrozně moc času a štěně taky - jde to těžko skloubit, aby byli spokojení všichni.
Máme fenu MOK, pořídili jsme si ji, když jsem otěhotněla (to byla souhra náhod) a měla rok, když se syn narodil, takže z "nejhoršího" venku. I tak mi stačilo venčení ve 3. trimestru a její puberta. 🙂 Chceme i druhého psa, ale rozhodně ne dřív, než obě děti budou starší a samostatnější, tak za 5-6 let.
Radím počkat, ale rozhodnout se musíš sama.
Páni, jste se na mě sesypaly 😅 To asi nedám, odpovědět na všechno...@lajla Pes na splátky= nemají se dobře, hmmm
@liska01 I spousta dětí jsou praštěná štěňata 😉 Reagovala jsem na to, že se tu šestinedělí popisuje jako horor, při kterém není šance věnovat se něčemu jinému, pže kojení a tak a tak. Když se chce, tak to prostě jde. Neexistuje přeci, abych celý den kojila a starší dítě co jako?-posadila k tv? nechala ho bezprizorně zevlovat, nebo naopak nebezpečně lumpačit? Určitě je menší práce vychovávat psa, už jenom proto, že jde "jen" o psa, než dítě, které si bez včasného zásahu může třeba ublížit...uff. "Zákonitě na úkor zvířete" jak píšeš- nechápu jak si můžeš být tak jistá?! Ale Tvoje věc 😉
@kika_21 A proč mi to píšeš? 🙂
@texetka Ano mám, do loňského léta tři, moje milovaná čubina ale bohužel nedala ta vedra ☹ Sportovně vedení nejsou...Ale zapátrala jsem v paměti a měli jsme štěňata-právě od té čubajzny, když bylo prostřednímu synovi čtvrt roku, možná 2 m, si nemůžu vzpomenout.
Já to tu vůbec nechtěla psát, aby to nevypadalo, že si tu potřebuju plácat játra, jaká jsem dobrá-jako někdo jiný třeba 😀 Ale můj chlap jezdí pracovně do zahr. a jeden měsíc tu je a druhý ne, takže jsem na barák(vč. poruch, nutných oprav...+ zahrada- myslíte, že těch 1500 m2 za mě někdo v šestinedělí jezdil posekat?), 3 děti, teď už jen dva psi, kočky a tedy i blechy 😀 a ovce každý druhý měsíc sama. Proto je pro mě těžké pochopit, jak někdo nezvládá. Ale nemyslím to zle, jenom to prostě nechápu, takže se omlouvám. Už Vám tu nebudu kalit vodu těch správných názorů, pampalá
@olga_
Tak diskuzi jsem zalozila predtim, nez jsem si to tak nejak porovnala v hlave 😀 ale je pravda, ze jak mi pise spousta maminek ze to nepujde, tak ja si musim dokazat, ze to pujde 😀 u me to ma spis opacny efekt.. da se rict, ze je to i takova vyzva nebo jak to rict.. ja jsem v tomhle asi spis jako chlap, proste si sama sobe musim dokazat, ze to zvladnu, ze nebudu spatna matka, ani spatna chovatelka.
@majkoz 😀 😀 😀 my mame zatim jen jednoho psa a tri slepice sakra.. a to mame v planu koupit jeste tri nosnice, takze to uz nebudu stihat vubec nic 😀 hlavne si ty slepice vezmeme na splatky, protoze nechceme, aby nam to moc vlezli do financi, jo a alespon se budeme mit lepe, budeme mit co jist (vejce) 😀 no a kdyz pojdou stary slepice, budou mit co zrat psi 😀 a az splatime slepice a ty stary tri chcipnou, poridime dalsi tri na splatky a tak porad dokola, ze jo..
@messias Nešil!!! To nevíš, co je za práci s nosnicema!!! Se Ti jedna šprajcne, že nechce sedět a budeš při celodenním kojení ještě zahřejvat vajca! Ale zas to můžete udělat šalamounsky a vajca prodávat, na jedno prasátko napsat "Potencielní nová pračka", na druhé "případná operace kyčle štěněte" a tak dále... Ale stejně, chudák štěně, z toho se nevyvlíkneš!!! 😀
@majkoz 😀 😀 😀 no a kdyz prestanou snaset, tak kde sezeneme penize na kohouta sakra ? A uz vim, pujcime si kohouta od nekoho z vesnice 😀 ja nechtela tu pani/slecnu s prackou zklamat, ale i pracka a lednicka jsou do nove kuchyni v planu koupit 😀 pac pocitame s tim, ze ta nase , ktery je skoro pet let uz dlouho slouzit nebude a lednicka to same.. 🙂 no a s tema prasatkama to je dobren napad, ale pak budu mit doma asi jen prasatka 😀 to bude jeste hodne divoky 😀
Upřímně si spíš dovedu představit štěně do půl roka dítěte než potom. S malýma miminama je spousta věcí snadných, dají se dát do šátku a vyrazit ven na procházku nebo výcvik..., jak se rozlezou, "pohoda" končí 🙂 Jako ano - pokud je první - je vše nové, těžko se dopředu říká, jaké to bude nebo nebude, ale radši mimino a štěně, než batole a štěně.
@majkoz Protože jsem vícemamina a zároveň milovnice psů-a tak úplně nesouhlasím s tím, že péče o štěně je méně náročná, jak píšeš. Pořád vidím to, že děti nemůžou se psem být samy, zatímco třeba starší a mladší by mohly být samy na zahradě, bude-li tam pes, lezoucí mimino a třeba 6 leté dítě bych tam nenechala, ani kdybych šla na wc-děti by musely domů také.Bohužel se dějí případy, kdy se to nevyplatilo.Takže s více dětmi já mám práce spíše méně, zato ještě s pejsky by mi starost a nutnost neustálé ostražitosti přibyla. S jedním prvním dítětem trvalo přizpůsobit se, od třetího už nebyl problém-nechtěla bych ale k tomu smečku huskyů, to fakt až bude čas...
@messias Někdy je lepší se méně honit, být jen průměrná a být v klidu, doporučuju si ještě chovatelku prověřit, poradit se s rodinami s tímto psem, kde ale třeba není vyložený odborník, který letí do USA si koupit otce, když vidí špičkového psa-i to jsem zažila. To se potom už žena do toho plést nemusela, vychovával si je on, mimčo mu dával olizovat, žena jen koukala-taky jak si táta výletuje, zatímco ona až tak nemohla...Prostě s někým normálním, kdo má malé děti, více psů a tebou zmiňovaného nezlomného bojovníka.Klidně počkej, psů je opravdu přebytek v Čechách i na Slovensku, u paní taky fronty jistě nebudou stát-bůhví, proč si nechala jiného-nevěř zase úplně všemu.První dítě si užij, jinak dělej dle svého, nehádejte se, výchova psů i dětí ať je jednotná.Sice říkám, že psovi můžeš říct třeba pondělí a on si sedne, ale sedni je jednodušší. S věkem už vím, že dokazovat si něco je pěkné, ale vzpomínky na to, jak měli VŠICHNI tenkrát radost, že máme psa jsou ještě lepší-tak abyste se z toho všeho jako rodina nezbláznili. Všeho s mírou. 🤐
@kika_21 Dobře. Ale máme tedy jiné zkušenosti, to je přirozené... Já mám strach jen když nejmladší čuba vítá děti třeba u schodů, aby je neschodila- tedy našeho nejml., nebo aby je samou láskou neublízala do bezvědomí, starej bauceron(16) je zas hluchej, tak když někde leží, aby na něj děti omylem neduply, mohl by se ohnat- ale! on se ohání bez zubů-jde zas jen o to příp. drcnutí. Všichni naši psi vždy byli k dětem maximálně hodní, nemůžu říct, že bych za ně dala ruku do ohně, to ostatně bych nedala ani za sebe, ale je to podle mě o celkovém přístupu k životu a o tom, jak je člověk "naladěnej"
@majkoz Ale jo-u nás zase teta neviděla, přišlápla dvakrát o svátcích velše na černém koberci, on jak skočil na nohy, sedřel jí kůži-byla to stará paní,děsně jsem od táty dostala , že na ně nedáme pozor-přitom teta byla bystrá bytost-no sranda, ale fakt je, že jsme jeli k doktorům na šití, a ti z nás měli radost. Já dost pospíchám, hlavně ve školním roce a na záchodě bývám s knihou-lítala bych ven, jestli se něco neděje-nejsem kamikadze, prostě už chci klid. Nemá to tak každý-někdy honím sama sebe kvůli ničemu. 🤐
@messias Nečetla jsem teda celou diskusi,ale podle mého mít kojence a štěndo se zvládnout dá,pokud člověk počítá s enormním náporem na jeho pozornost od obou.Sama jsem zapálená pejskařka,důvody jedinečné příležitosti pořízení fenky,chápu dobře že jde o pitta?Spíš bych řešila, jak se sžijou s druhým psem,jestli to je pes či fena mi není jasný, tak aby v blízké budoucnosti nebyl problém spíš v tomto ohledu.Každopádně pokud chcete štěndo a máte pocit,že ho zvládnete a uděláte pro to první poslední, jděte do toho. Lidé mají i obr hospodářství a rodí děti a nikdo nestrádá,nebojte se.
Taky jsem v těhotenství přemýšlela o koupi štěněte, ale nakonec jsem si to rozmyslela a myslím, že jsem dobře udělala 🙂 (mimčo zabere hodně času - to poznáš), ale my bydlíme v bytě, takže by to bylo mnohem náročnější, než se zahrádkou. Jako já si myslím, že se to skloubit dá, pokud do toho půjdeš fakt naplno. Já mám koně a zvládám to, ale každý den se za ním nedostanu..
@majkoz Jenže ne každý je zvyklý na zápřah jako ty a si vem kdyby jsi měla potíže a musela ležet, kdyby malá byla náročné miminko... Prostě je zbytečné brát si další závazky , navíc neřeknu nikomu : vem si štěně, bude to ok , když dotyčného ani neznám. Jeden zvládne levou zadní to co ty, jiný se hroutí když má děcko teplotu a má přijít návštěva .
@messias Já tě chápu. Jsi natěšená a věříš, že to zvládneš. No, přeji ti aby to tak bylo a byli jste všichni v pohodě. Na můj vkus je to moc velký risk, že to nevyjde a bude někdo neštastný - dítě, ty, tvůj přítel, pes . druhý pes .... Prostě chceš psa hned a ted a tohodle a jsi v podstatě rozhodnutá .
Jinak k tomu řešení za psa, nikdy bych nenechala mé psy něco řešit. Vím co dokáží a nesnáším rvačky. Takže cizího psa raději nakropím tekutou střelou, nakopu ho,.. prostě udělám cokoliv , než aby se dostal mezi moje . Nechat se psa rvát, je totiž na hlavu a blbost . Ano, pit a všeobecně bull tohle v sobě mají, ale je na majiteli aby tomu předešel a zahnal vysírače .
@kika_21 Naprostý souhlas. Někdy méně je více , ale myslím, že zadavatelka je rozhodnutá. Tak nezbývá než přát aby jí vše vyšlo a byla spokojená ona i zvířata.
Ono srovnávat chovatele, co jedou roky a mají praxi a sebe, když nemám ještě zkušenost s miminkem a do toho tak náročného psa jako je pit ... ( mimochodem, pit za 12 000 kč nebude nic moc extra , u špičkových odchovů jsou ceny úplně někde jinde a mezi normální lidi se ta zvířata ani nedostanou - naštěstí ) .
@texetka
Jj, ty urcite znas chovatele apbt 😀 ano jsou i drazsi stenata, ceny se pohybuji vys, ale ja do zacatku nepotrebuju zazrak 😉 to co ma v krvi me staci. Kdyz se tak vyznas, tak ti urcite neco rika jmeno Chinaman nebo Jazz ci Tornado.. a ano, nastesti se mezi verejnost tihle psi nedostanou..

Dnes odpoledne byla venku mamča s tříměsíční holčičkou v Manduce, nechali u hřiště výmar. ohaře. Nejprve měla v plánu házet mu míček, ale potom to dopadlo tak, že si povídala s jinou mamčou na písku a pes si balon dal na kopec, čumákem do něj strčil-šly-li děti, posunul ho ke kraji chodníku, aby mu ho někdo malý nevzal,balon sjel z kopce a pes si pro něj běžel. Byla to samoobsluha na 1 s ***,prostě zjistil, že majitelka nic, tak se obsloužil. 😀 Třeba to pes taky nějak vyřeší, tak se uvidí. Peníze v rezervě jsou bohužel na operace potřeba, pojištění sice nějaké je, ale to je asi také mimo.Bojím se i mít 2 králíky-nejsem dr.,ATB nenapíšu a potkan se zánětem plic stál 600 Kč. Hele, ale nejsou to jen řeči-asi ta chovatelka nemá moc zájemců, když je ochotná k ústupkům.Pozor taky, abys věděla, co kupuješ.